Ministarstvo prosvete: Prikazivanje "Oluje" učenicima nije obavezno

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

ziltoid

Iskusan
Banovan
Poruka
5.860

Ministarstvo prosvete: Prikazivanje „Oluje“ učenicima nije obavezno


Ministarstvo prosvete: Prikazivanje „Oluje“ učenicima nije obavezno 1


„Nijedna škola nije u obavezi da kontaktira producentsku kuću i emituje film deci. Ukoliko neka pak želi i da o toj temi razgovara, škola ima tu mogućnost“, kažu za Danas u Ministarstvu prosvete, povodom preporuke da film „Oluja“ može da bude prikazan učenicima osmog razreda osnovne škole i srednjoškolcima.

Tim povodom je, podsetimo, Hrvatsko nacionalno vijeće zatražilo je da se preispita preporuku o prikazivanju ovog filma učenicima, a Demokratski savez Hrvata u Vojvodini da se film ne prikazuje u školama u kojima se nastava odvija i na hrvatskom jeziku.

Iz Ministarstva prosvete navode da prikazivanje ovog fimskog ostvarenja nije obavezno.

„Ukoliko se neka producentska kuća (kao što je ova koja je radila film „Oluja“ ili prethodna za film „Dara iz Jasenovca“) kao i bilo koji građanin, udruženje koji ima želju za saradnju sa nekom školom, obrati Ministarstvu prosvete, ono ne donosi samoinicijativno odluku, već o tom zahtevu traži mišljenje nadležnog zavoda i/ili sektora“, navode iz Ministarstva.

U ovom konkretnom slučaju zatraženo je, kažu, mišljenje Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja da li je film u skladu sa našim obrazovnim programom, kao i u slučaju da jeste, kom uzrastu je prilagođen.

„Mišljenje je dato, ono je bilo pozitivno sa informacijom da jedino deci u osmom razredu i učenicima srednje škole može da se pusti film, uz obaveznu pripremu pre i posle filma. Ministarstvo je potom poslalo školama da postoji opcija za gledanje filma, što nikako ne predstavlja bilo čiju obavezu, već isključivo daje mogućnost. Dakle, nijedna škola nije u obavezi da kontaktira producentsku kuću i emituje film deci. Ukoliko neka pak želi i da o toj temi razgovara, škola ima tu mogućnost“, kazali su iz Ministarstva za Danas.

Producentska kuća „Omega production“ se obratila Ministarstvu prosvete sa molbom za mišljenje i odobrenje za organizovanje projekcija filma „Oluja“, reditelja Miloša Radunovića, učenicima osnovnih i srednjih škola, ali, kako saznajemo, u tom dopisu nije bilo precizirano da li će školama biti ponuđeno da vode učenike na posebno organizovane projekcije ili je pak ideja da se film prikazuje u školama.

Ni Zavod, ni Ministarstvo prosvete u to nisu ulazili, a dosadašnja praksa sa nekim drugim filmovima je da se projekcije organizuju u bioskopskim salama, jer u školama za tako nešto nema uslova.

Na koji način je predviđeno prikazivanje filma pokušali smo da saznamo od producenata „Oluje“, ali do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovor, a na fiksni telefon te producentske kuće se niko nije javljao, budući da je danas subota.

U dopisu koji je Ministarstvo prosvete uputilo osnovnim i srednjim školama takođe se ne navodi da su škole obavezne da vode učenike na projekciju, već je iskanuto da je Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja to preporučio, uz napomenu da bi đaci pre i posle gledanja filma trebalo da prođu odgovarajuću pripremu.

„S obzirom na to da se radi o ostvarenju delikatnog sadržaja i višeslojnih poruka, neophodno je pripremiti učenike za projekciju, a zatim obezbediti da se sa njima razgovara o tome kako su doživeli i shvatili film, koje su emocije osetili, koja im se pitanja nameću i slično. Priprema za gledanje je potrebna jer, za razliku od dokumentarnog filma, igrani film, kao umetničko delo, ne nudi širi kontekst određenog tragičnog događaja, što je neophodno za potpuno razumevanje istorijskih okolnosti, već se u prvi plan stavljaju sudbine pojedinih ljudi i njihova patnja“, navodi se, između ostalog u mišljenju Zavoda, koje je Ministarstvo prosledilo školama. https://www.danas.rs/vesti/drustvo/ministarstvo-prosvete-prikazivanje-oluje-ucenicima-nije-obavezno/

Jedina ispravna odluka nadležnoga ministarstva. Propagandistički film u kome nema riječi o tome što je prethodilo vojno-redarstvenoj akciji "Oluja" svakako da nije za prikazivanje djeci u školama. U filmu se govori samo o patnji Srba tokom vojno-redarstvene akcije "Oluja" poduzete nakon što su vođe pobunjenih Hrvatskih Srba odbile plan Z-4 iza koga su stajale SAD, EU i Ruska federacija i kojim bi Hrvatski Srbi dobili svoju državu u državi u okviru samostalne Hrvatske. U filmu "Oluja", pred gledatelje se ne iznosi historijska činjenica da je tzv. Republika Srpska Krajina bila pobunjenička tvorevina Hrvatskih Srba koju de jure nije priznao ni zvanični Beograd, premda ju je na svaki način podržavao. Bez Miloševićeve SRJ, tzv. RSK ne bi mogla ni toliko opstati.
U tzv. RSK nisu postojala ljudska prava za nesrbe. Oni nesrbi koji su ostali u svojim domovima bili su na razne načine ponižavani, maltretirani, ali i zvjerski ubijani. Ovdje se mora pomenuti pokolj hrvatskih civila u Baćinu u listopadu 1991. godine; pokolj hrvatskih civila u Šašićima 1992. godine; pokolj hrvatskih civila u Polju i Lađevačkom Selištu kod Slunja 1992. godine; pokolj hrvatskih civila u Medviđi kod Benkovca 1993. godine; pokolj hrvatskih civila u Zatonu Obrovačkom 1993. godine.
Iz zaštićenih su zona Organizacije Ujedinjenih naroda tijekom mirovne operacije OUN-a naoružani Hrvatski Srbi uspjeli prognati oko 12.000 civila nesrpske nacionalnosti, većinom Hrvata ali i nepodobnih Srba, a više od 400 njih su mučki ubili s ciljem stvaranja etnički čistog teritorija na području zamišljene "Jugoslavije s onima koji u njoj žele ostati".
Međunarodni sud za ratne zločine u Den Haagu pravnosnažno je osudio Milana Martića, bivšega vođu hrvatskih Srba, na 35 godina zatvora za zločine počinjene ranih devedesetih protivu Hrvata i drugih nesrba u Hrvatskoj. Ovaj ratni zločinac osuđen je po 16 točaka optužnice za djela koja uključuju progone, ubojstva, mučenje, deportaciju, napade na civile, bezobzirno razaranje civilnih područja i druge zločine protiv čovječnosti i kršenja ratnih zakona i običaja. Ništa od toga se u filmu "Oluja" ne prikazuje, već je prikazano samo srpsko stradanje. Stoga je film propagandistički, a takvi filmovi ne smiju biti obaveznim za prikazivanje đacima.
 
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back
Top