Minimalna zarada za 2025. povećana

Nisi u pravu. Tada u kafici skoro da nisu postojali ali je zato bilo kafana, onih da kazemo birtija i onih na nivou. Jesu li bile pune, da, prepune i tada se nije pila jedna kafica sat vremena nego se pilo, sto kaze narod, muski. Isto tako klopa je bila obavezna, makar meze, a sada. Kada se treba platiti, ljudi se grabili ko ce, ne kao sada svako za sebe. Sto se tice mora, isli su svi kako su hteli, neko autobusom, neko vozom, neko kolima a da li su mogli negde dalje, pa naravno. Moja porodica je bila pod prismotrom vlasti jer mi je deda bio u cetnicima pa i pored toga, moj otac nes je vodio sa svojom platom u Francusku na toranj i posle toga na azurnu obalu i to sve kao obican radnik. Ono sto je jako bitno to je da se na more islo minimum, ali minimum 15 dana, uglavnom se letovalo 20 dana. Kao sto rekoh, otac radio u fabrici, bio kovac, majka domacica, a svo ovo napisano je bilo ostv areno sa jednom platom. Da ne zaboravim kucu, otac isto napravio sa tom jednom radnickom platom. Ako cemo iskreno, bilo je ne bolje nego mnogo bolje jedina losa stvar je bila sto nisi imao slobodu govora.

Recimo skoro je negde isplivao cenovnik iz neke kafane u Skadarliji iz 1982. godine, doduse izbor je dosta dosta manji nego danas (nije bilo tih raznih smutija, kokleta i sta ti ja znam) ali recimo jedno pivo ili koka kola su kostali 1/3 dolara (oko 30 centi), kafa je recimo koštala oko 25 centi (1/4 dolara) , itd, a sad zamisli da danas negde u kafani pivo ili koka kola kostaju tipa 30 kinti.
Tako da definitivno je bilo mnogo pristupačnije i odlazak u kafanu nije bio nikakav opterecujuci trosak niti nesto za sta si morao da budes "pri lovi" da bi otisao.

mani nas jugocmarije...
Slazem se sa kapetanommarkom.

Inace, sto se odlaska na more tice, SFRJ propaganda je smejurija.

U SFRJ, seljaci uglavnom nisu isli na more posle klinackog perioda kada odrastu, a danas bukvalno celo selo ide na more svake godine, jer zene tako naredjuju.

Inace, i po firmama su tada seljaci zezani time da nisu videli more nikad, ili jednom u 10 godina. Poznato je, kada je odredjivano ko ce kada da ide na godisnji, gradjani su UVEK imali prednost da biraju kada ce na godisnji, jer su oni isli na more leti i imali tacan termin kada mora da idu; dok seljaci su morali da cekaju i nisu mogli da biraju kada ce na godisnji, jer oni nisu isli na more.

I opet, ovo gore je toliko poznato po svim SFRJ firmama, da svako ko vam kaze da to nije tacno- laze.

I jos jednom broj odlazaka na more danas je minimum 3 puta veci nego u SFRJ vreme, broj automobila 20 puta veci nego u SFRJ vreme, a sto se tice kvaliteta stolarije, u SFRJ stolariji su prozori tako dobro dihtovali na kucama, da je macka mogla da prodje kroz njih kada ih zatvorite.

Back