Minimalizam enterijera

Poli46

Stara legenda
VIP
Poruka
87.700
Minimalizam je vrhunsko arhitektonsko dostignuće u arhitekturi 20. veka, to je umetnički pokret
koji se bazira na stvaranju predmeta, slika ili muzike sa isključivo estetskim karakterom isključujući
bilo koje druge uticaje. Podrazumeva jednostavnost, preciznost, ponavljanje pravilnih geometrijskih
dekorativnih elemenata u prostoru, skladno kombinovanje bez mešanja boja, tonova, linija, oblika
i teksture. Vrhunac minimalizma ogleda se u njegovom izuzetno kvalitetnom a ujedno i praktičnom
delu da u svom domu zadržite samo ono što zaista treba.
cf00add4be63fa851d60c5a7010167de.jpg

Lepota je u jednostavnosti!
Ukoliko želite da ceo dom preuredite u minimalističkom stilu, predlažemo da krenete jednu po jednu prostoriju.
Najbolje je da prvo krenete od dnevne sobe jer je ona centralna prostorija u domu u kojoj provodite najviše
slobodnog vremena, pa kako bi što pre uživali u takvom ambijentu.

RTEmagicC_2013_11_05_Minimalisticki_dom__2_.jpg.jpg

Nameštaj
Glavnu ulogu u uređenju enterijera čini nameštaj. Savet je da imate što manje nameštaja a što više
slobodnog prostora, stoga, izbacite sav suvišan nameštaj koji vam nije neophodan za udobnost,
neka ostanu garnitura, klub sto i TV polica. Ukoliko imate mogućnosti kupite ova tri komada nameštaja
modernog dizajna, jednostavnih ravnih linija, što manjih dimenzija i ujednačenih boja, ujedno vodeći
računa o tome da vam pružaju neophodnu udobnost i da su estetski prijatni za sva vaša čula.

Pod
Pod bi trebalo da je bude kvalitetan i da dominira prostorom. Ne prekrivajete ga nikako
tepisonima ili tepisima velikih dimenzija. Pod treba da se vidi i da je lepo očuvan.
Možete postaviti parket ili laminat, izbor je vaš, samo neka bude fine teksture i
ujednačenih boja. Na pod postaviti manji tepih zanimljivog dezena koji može biti
i dominantne boje ukoliko je sve ostalo u prostoru sličnih nijansi.
RTEmagicC_2013_11_05_Minimalisticki_dom__3_.jpg.jpg

Slobodan prostor
U sobi bi trebalo stvoriti što više slobodnog prostora, čime i vizuelno povećavate prostoriju.
Pored neophodnoh nameštaja i tepiha, možete u prostoru postaviti podnu lampu diskretnog
dizajna i boja, zanimljivu vazu modernog dizajna ili saksiju sa sobnim cvećem. Sve što vam
je potrebno a do sada ste držali na podu ili klub stočiću ili na nekim policama, možete uredno
spakovati u kutije i fioke, da se ne vidi, jer slobodan redosled stvari nikako se ne uklapa uz
minimalizam. Knjige uredno poređajte na polici, sklonite one koje slabije čitate, da ne skupljaju
prašinu, a diskove odložite u dvd case ili policu za diskove.
RTEmagicC_2013_11_05_Minimalisticki_dom__1_.jpg.jpg

Dekoracija
U minimalističkom enterijeru možete koristiti jedan do dva dekorativna ukrasa, ne pretrpavati i
stvarati neskladan i neukusan prostor. Jedna slika, jedna vaza i jedna podna lampa, dovoljni
su detalji da prostor ne izgleda jednolično i dosadno

Nije u pitanju veličina prostora,već količina neophodnog nameštaja. :D
Pa bas premalo namestaja za toliku prostoriju.Ono se ne zna sta je gore.Sa cime da popuni prostor,kada je veliki,a da to bude uredu,ili kada je mali prostor,a nema gde da stavis stvari.Stanovao sam privatno dugo,a kuca privatna,dvosobna i plus veliki dnevni boravak,pa smo kupili jednosoban stan i kada je bio prazan,izgledalo je da mogu stvari da se spakuju,ali kada smo poceli da se useljavamo,od velike srece,dodje neka toga.Sta cemo sa stvarima.

Pa bas premalo namestaja za toliku prostoriju.Ono se ne zna sta je gore.Sa cime da popuni prostor,kada je veliki,a da to bude uredu,ili kada je mali prostor,a nema gde da stavis stvari.Stanovao sam privatno dugo,a kuca privatna,dvosobna i plus veliki dnevni boravak,pa smo kupili jednosoban stan i kada je bio prazan,izgledalo je da mogu stvari da se spakuju,ali kada smo poceli da se useljavamo,od velike srece,dodje neka toga.Sta cemo sa stvarima.
Razumem te.Ja sam se takođe selila iz malo većeg u malo manji stan još pre 15 godina.
I veruj mi nagurala sam dosta stvari kojekuda i pojma nemam gde su mi neke stvari..
još uvek.

Razumem te.Ja sam se takođe selila iz malo većeg u malo manji stan još pre 15 godina.
I veruj mi nagurala sam dosta stvari kojekuda i pojma nemam gde su mi neke stvari..
još uvek.
Malo sam prepravljao stan.Od jedne sobe sam napravio dve.Razdvoji sam ih tablama od iverice,jer to najmanje oduzima prostora.Tako da smo dobili deciju sobu,a drugu zena i ja.Izbacio sam klasicne regale,a napravio po meri zidne fiksne plahare,te je i tu dosta dobijeno mesta za stvari i odela.Kujnu sam prosirio,tako sto sam izbio zid do Hodnika.Inace je hodnik bio 5,5 metara.Tu sam dobip prostoriju 5,20 sa 2,80 m,a na ceo zid tog prostora i od hodnicica koji je ostao,isto uradio plahar.I tu je stalo dosta stvari.Od Spaiza sam napravio kuhinju,a na terasi napravio spaiz,jer je i terasa velika.Tako da sam dobio poprilicno mesta,a stvari stale na svoje mesto.Moramo se snalaziti.Inace soba je bila 4,5 sa 4,5.,tako da sam dobio dve sobe 2, nesto sa 4,5m.

Malo sam prepravljao stan.Od jedne sobe sam napravio dve.Razdvoji sam ih tablama od iverice,jer to najmanje oduzima prostora.Tako da smo dobili deciju sobu,a drugu zena i ja.Izbacio sam klasicne regale,a napravio po meri zidne fiksne plahare,te je i tu dosta dobijeno mesta za stvari i odela.Kujnu sam prosirio,tako sto sam izbio zid do Hodnika.Inace je hodnik bio 5,5 metara.Tu sam dobip prostoriju 5,20 sa 2,80 m,a na ceo zid tog prostora i od hodnicica koji je ostao,isto uradio plahar.I tu je stalo dosta stvari.Od Spaiza sam napravio kuhinju,a na terasi napravio spaiz,jer je i terasa velika.Tako da sam dobio poprilicno mesta,a stvari stale na svoje mesto.Moramo se snalaziti.Inace soba je bila 4,5 sa 4,5.,tako da sam dobio dve sobe 2, nesto sa 4,5m.

Kod mene je naprotiv sve otvoreno.minimalno zidova..volim otvoren prostor.

To je dobro,ali mislila sam na garderobu,tanjire koji se ne koriste,cipele,tašne i slično
Te plahare i jesam napravio za garderobu.Za sudovr ima Vitrina u kujni.Za cipele sam napravio police u hodnicicu koji je ostao.U jednom delu sobnog plahara nam stoje sudovi za slavu i servis nozeva viljusaka i kasika.Ovako ostali sudovi za svaki dan u kuhinjskim delovima i vitrini sto je u kujni.

Pitanjce:Zar ovo nije tema vrlo slična -Skromni enterijeri?
Nije,jer skromno je zbog nameštaja kojeg ti neće biti žao da ostaviš za sobom.
(uvodni post postavljača teme)
A minimalizam je upravo suprotno.Biraš nameštaj koji je lep i skup,samo je bez suvišnih
delova nameštaja i ukrasnih sitnica,koje nemaj nikakvu svrhu sem ukrasnu.
(uvodni post postavljača teme :flert: )

Back