Mina Karadžić, književnica, slikarka, intelektualka

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
344.620
26113982_1532803810161878_2918729535048846955_n.jpg
..
Branko_Radičević_2.jpg


Mina Karadžić, književnica, slikarka, intelektualka, ćerka Vuka Stefanovića Karadžića i velika ljubav prvog srpskog lirskog pesnika Branka Radičevića.
On joj je, između ostalih pesama, posvetio i pesmu koja počinje stihovima „Pevam danju, pevam noću“, a koja je pronađena u njenom dnevniku kao pesnikova posveta.
Posle njegove smrti Mina je napisala tekst „Sećanje na Branka“, a u njenoj slikarskoj kolekciji se takođe nalazilo nekoliko njegovih portreta.

Između njih je postojala uzajamna privlačnost, ali Branko nikada nije priznao svoju ljubav zato što je imao veliko poštovanje prema njenom ocu, njegovom prijatelju, ali i zato što je smatrao da nije dostojan njene ljubavi budući da potiče iz ugledne i poznate porodice. Prema njenom kasnijem umetničkom radu može se zaključiti da je i ona gajila simpatije prema njemu. Mina se pet godina nakon tragične smrti mladog pesnika, udala za Aleksu Vukomanovića, osnivača katedre za srpski jezik, istoriju i književnost na Liceju. Ali je on posle godinu dana preminuo. Pa se ona sa njihovim sinom Jankom vratila u Beč. I posle toga se posvetila samo stvaralaštvu, odbijala je mnoge udvarače na Bečkom dvoru

Pevam danju, pevam noću,
Pevam sele, što god hoću;
I što hoću, to i mogu,
Samo jedno još ne mogu:
Da zapevam glasovito,
Glasovito, silovito,
Da te dignem sa zemljice,
Da te metnem međ' zvezdice.
Kad si zvezda, sele moja,
Da si među zvezdicama,
Među svojim, sele moja,
Milim sestricama.
 

Back
Top