Milosavljević: Oko tri milijarde evra investicija u 2011.

niceboy

Elita
Poruka
20.047
Vrednost stranih direktnih investicija u Srbiji u 2011. biće oko tri milijarde evra, ocenio je srpski ministar trgovine i usluga Slobodan Milosavljević.

On je kazao da bi ta količina svežeg novca trebalo stimulativno da deluje na smirivanje dinara i na predvidivost ukupnog ambijenta za poslovno privređivanje u Srbiji.

"Mnogo će zavisiti od količine realnih finasija koje će kroz investicije i još neke privatizacije stići tokom 2011. godine u Srbiju. Mi očekujemo negde oko tri milijarde evra investicija", kazao je Milosavljević.

Prema rečima srpskog ministra trgovine i usluga, tokom 2010. godine kurs dinara je vršio značajan pritisak na povećanje cena svih proizvoda.

"Nama je definitivno potrebna stabilnost i predvidivost ili bar viši nivo predvidivosti kretanja dinara kako bi mogli kvalitetnije da planiramo, da pratimo i analiziramo mere koje se donose u preduzećima i privredi", kazao je on.

Milosavljević je naglasio da centralna banka mora da učini dodatne napore da bi kretanje kursa bilo predvidivo i bilo realno ugrađeno u poslovne planove preduzeća i ukupne ekonomske politike.

Prema njegovim rečima, predvidivost kretanja kursa nacionalne valute je jedan od preduslova za ekonomski rast, za povećanje izvoza i industrijske proizvodnje i svih ostalih ekonomskih parametara.

On je ocenio da za Srbiju ne bi bilo dobro da ima fiksni kurs domaće valute ili neki oblik "zamrznutih" cena.

"Da smo imali fiksirani kurs ili neku vrstu zamrznutog stanja cena ili kursa siguran sam da bi trenutak odmrzavanja doneo ogromne probleme i neizvesnost i jednu nepovoljnu ukupnu situaciju u privredi Srbije", rekao je Slobodan Milosavljević.

http://www.emportal.rs/vesti/srbija/144022.html

Ako je Milosavljević predvideo,onda nema da nema!
 

Back
Top