Milosavljević: I meni pao standard

gost 23146

Buduća legenda
Poruka
46.396
Beograd -- Ministar trgovine i usluga Slobodan Milosavljević kaže da i sam deli sudbinu građana i da je i njegova kupovna moć smanjena.

“Nažalost, zbog probijanja projektovane inflacije, i odlaganja odmrzavanja zarada za januar, prvi pozitivni efekti stezanja kaiša i poboljšanja standarda još se ne vide. Ni sam ih lično ne osećam! Naprotiv, vidim da je moja kupovna moć u padu, iako sa ministarskom platom od 100.000 dinara zarađujem više od proseka”, objašnjava Milosavljević.

Ipak, ministar ocenjuje da dvocifrena inflacija od 11 odsto u ovoj godini nije katastrofa, a da je gubitak vrednosti dinara naša realnost.

Nismo prezaduženi

"Prosečna zaduženost po glavi stanovnika je oko 3.000 evra, a ukupni dug 23,1 milijarda evra, što nas čini među manje zaduženim zemljama u Evropi. U Mađarskoj, Hrvatskoj i Sloveniji dug po stanovniku je 10.000, u Grčkoj 50.000, a u Irskoj čak 500.000 evra. Tačno je da se sada brže zadužujemo, ali taj novac odlazi u infrastrukturne projekte", kaže Milosavljević.“Znam da su sve kolege učinile maksimum kako bi cene ostale stabilne i depresijacija dinara bila što manja. Nažalost, kurs je tokom ove godine devalvirao za 15 odsto, ali to je ogledalo srpske privrede i njene konkurentnosti”, smatra Milosavljević i dodaje da je najvažnije da je Srbija očuvala razvojni potencijal privrede.

Takođe, izrazio je zadovoljstvo što će u trećem kvartalu rast BDP-a biti 2,1 odsto. Milosavljević je kazao i da je vlada mogla da troši manje, ali i da je pravi rasipnik javni sektor a ne država.

“Slažem se da je Vlada mogla da troši manje. Slažem se i da je potrebno smanjenje broja ministarstava i vladinih agencija, ali to nije dovoljan nivo ušteda. Mnogo veće uštede bile bi u racionalizaciji javnog sektora, gde imamo ogromne gubitaše, čiji menadžment zarađuje i po nekoliko puta više od proseka u Srbiji”, smatra ministar trgovine.

Na pitanje zašto onda Vlada ne ograniči plate direktorima i rukovodiocima, Milosavljević kaže da je to već pokušano, ali da nije dalo prave rezultate.

“To smo već pokušali, kada smo maksimalne zarade zakucali na šest prosečnih plata, ali toga su se u javnim preduzećima kratko pridržavali. Ako previše smanjimo plate, nećemo naći kvalitetan kadar da vodi ta preduzeća, što znači da smo praktično u začaranom krugu”, ističe on.Konstatujući da zarade ni u januaru neće porasti za obećanih šest odsto, već samo za dva, on kaže da ga to "ne čini zadovoljnim. Lično sam želeo da do povećanja dođe ranije i da bude veće. Ali, punjenje budžeta nije bilo kako smo očekivali, a suočili smo se i sa mnogim dodatnim izdacima, kao što je saniranje posledica zemljotresa i poplava".

Sve preko jednog stana luksuz

Ministar trgovine tvrdi da poreski sistem Srbije nije najpravedniji, posebno kad je reč o oporezivanju bogatih.

Spreman sam da dam ostavku

Presudnu reč u rekonstrukciji vlade, prema njegovim rečima, imaće premijer, ali je lično spreman da se odrekne ministrovanja. “Ali resor trgovine mora da ostane, bez obira na to da li Vlada ima 25 ili 15 ministarstava. Uostalom, o tome presudnu reč treba da ima premijer, jer je on najodgovorniji i ima najviše uvida u rad svakog ministra”, precizira Milosavljević.“Sve što je iznad nekog proseka mora da bude dodatno oporezovano i država tu mora što pre da reaguje. Recimo, ako imate više od jedne stambene jedinice po članu domaćinstva. Po meni, vikendica je luksuz, da ne govorim o jahtama, avionima, skupocenim automobilima...", kaže Milosavljević.

On dodaje da "veliki broj vlasnika kompanija sebi prijavljuje minimalne plate i zato im treba dodatno oporezovati prihode od dividendi".
"Kada se na ovo doda smanjenje sive zone, rada na crno, vraćanje dela prihoda iznesenog kroz ofšor kompanije - procene su da bi na taj način budžet bio bogatiji i do 10 milijardi dinara godišnje”, kaže Milosavljević.

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2010&mm=12&dd=09&nav_id=477955

Čist primer nepotrebnog glupiranja i bezobrazluka.Kako opstaju monopoli kad on ima probleme sa manjkom para?
 

Back
Top