Milo Djukanović reizabran za lidera DPS-a

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Stari Crnogorac

Domaćin
Banovan
Poruka
4.066

https://portalanalitika.me/clanak/3...identiteta-i-obnoviti-istorijski-neupitnu-cpc

Đukanović sa Kongresa DPS-a poručio

Moramo suzbiti osporavanje crnogorskog identiteta i obnoviti istorijski neupitnu CPC
Osmi Kongres Demokratske partije socijalista (DPS), na kojem će biti izabrani predsjednik partije, njegov zamjenik, Glavni i Nadzorni odbori, te Statutarna komisija, u toku je u Bemaks areni, u Podgorici.






Objavljeno: 30. 11. 2019 - 14:00Promjenite veličinu teksta:AAA
Moramo suzbiti osporavanje crnogorskog identiteta i obnoviti istorijski neupitnu CPC
Foto: DPS; Screenshot YouTube
Komentari (23)
author_image
Autor:
Izvor: Portal Analitika
DPS mijenjala Crnu Goru na bolje“
Lider DPS-a i jedini kandidat za reizbor na tu funkciju, Milo Đukanović, ocijenio je da je ta stranka politička snaga koja je osmišljeno i istrajno mijenjala Crnu Goru na bolje.

„Slijedili smo beskompromisnu viziju u koju su utkani svi najvažniji nacionalni interesi – od očuvanja mira, stabilnosti, multietničkog sklada, evropskih i evroatlanstkih integracija – bez uzmaka pred brojnim preprekama“, rekao je on u svom govoru.
Zato je, prema njegovim riječima, taj 30 godina kontinuirani politički proces najtačnije nazvati emancipacijom crnogorskog društva.

„On je, naravno, podrazumijevao temeljno prevrednovanje nekih crnogorskih konstanti“, istakao je Đukanović, citirajući Nelsona Mendelu: „Uvijek izgleda nemoguće, dok se ne uradi“.
Uprkos zavedenosti emocijom jugoslovenstva, devedesetih smo, kako je rekao Đukanović, odabrali mir, stabilnost i suživot svih vjera, nacija i kultura.

„Odbili smo 1999. godine da uđemo u unaprijed izbugljeni i besmisleni rat. Da smo se tada pokolebali, NATO i EU danas bi bili udaljeni, ako bi Crne Gore uopšte bilo. Zato je poslije svega obnova nezavisnosti došla kao logičan potez“, naglasio je on.
Crna Gora je, prema mišljenju Đukanovića, danas više nego ikad u istoriji savremena i svoja država, koja je i dalje odlučno i stabilno na putu emacipacije i razvoja.
3011milodjukanovic4
DPS se, kako je kazao, u svojoj istoriji mijenjala od partije s komunističkim nasljeđem, u kojoj živjelo dvojno osjećanje, do moderne snažne građanske partije lijevog centra.
„Politika proširenja suštinski zaustavljena ili prolongirana na duži rok“
Govoreći o dešavanjima iz oktobra 2016. godine, Đukanović je ocijenio da su ona mogla iznenaditi samo beznadežno politički neobavještene.
„U tim procesima snažila je naša gordost, da se ne dozvoli da se razmahne retrogradni, anticrnogorski proces, i da se u ime prošlosti zatire pravo na bolju i srećniju budućnost njenih građana“, rekao je lider DPS-a, dodajući da je ulazak u NATO kruna naših reformskih napora na usvajanju visokih demokratskih standarda.
Đukanović je, govoreći o EU, saopštio da Brisel afirmiše politiku proširenja, ali da je ona voljom važnijih centara političke moći suštinski zaustvljena ili prolongirana na duži rok.
„Članstvo u EU ostaje naš strateški cilj, iako neće zavisiti od naše političke volje i reformi“, podvukao je Đukanović.
„Obnoviti istorijski neupitnu CPC
Crna Gora, prema njegovom mišljenju, mora imati jasno osmišljenju identitetsku politiku koja mora odgovarati ovom vremenu.
„Nakon cjelovjekovnog državnog diskontinuiteta i nakon 13 godina od obnove nezavisnosti, naš interes je snaženje državnog identiteta Crne Gore koji je neupitan za većinu njenih građana. I to mora biti odgovornost svih državnih institucija, posebno onih koji pripadaju oblasti nauke, obrazovanja i kulture“, smatra Đukanović.
3011milodjukanovic3
Moramo, dodaje on, odlučno suzbiti grubo osporavanje crnogorskog nacionalnog, kulturnog i vjerskog identiteta.
„To pitanje mora biti pod budnom pažnjom svih nas. Zakon o slobodi vjeroispovijesti treba Crnoj Gori da bi na savremen način uredio najvažnija pitanja države i vjerskih zajednica. On ne želi da mijenja vlasničke odnose, ali svaka država, pa i naša, ima pravo da provjeri da li su ti odnosi pretrpjeli nelegalne promjene koje nemaju pokriće u vjerodostojnoj arhivskoj dokumentaciji“, podvukao je Đukanović.
DPS, kaže, ima razumijevanje dijela javnosti da se u procedurama utemeljenim u građanskim i kanonskim procesima i pravilima obnovi istorijski neupitna crnogorska pravoslavna crkva.
3011djukanovic
 
Govoreći o investicijama, Đukanović je izjavio da se Porto Montenegro, Luštica bej i Portonovi, razvijaju, a da su planirani mnogi projekti koji će promijeniti našu državu kao elitnu turističku destinaciju.
Kongresu su kao gosti prisustvovali premijer Sjeverne Makedonije, Zoran Zaev, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Srbije, Rasim Ljajić, predsjednik Srpskog pokreta obnove, Vuk Drašković, lider Lige socijaldemokrata Vojvodine, Nenad Čanak, gensek Socijalsitičke internacionale, Luis Ajala, potpredsjednik Partije demokratskog progresa BiH, Slaviša Marković...
Od domaćih zvanica, prisustvovali su lider Socijaldemokrata (SD), Ivan Brajović, politički direktor Bošnjačke stranke, Suljo Mustafić, poslanik Hrvatske građanske inicijative, Adrijan Vuksanović, predsjednik Liberalne partije, Andrija Popović...
Đukanović je, otvarajući Kongres, pozdravio goste i izjavio saučešće porodicama žrtava zemljotresa u Albaniji, poručujući da će Crna Gora i dalje pružati pomoć i podršku toj zemlji. Nakon njegovog obraćanja, emitovan je kratak film o DPS-u.
3011kongresdps4
Pristuni su minutom ćutanja odali počast preminulim članovima DPS-a između dva kongresa.
Predsjednik SD-a Brajović poželio je DPS-u uspješan rad i mudre odluke, rekavši da Crna Gora nikad nije imala lakši izbor nego što ga ima posljednjih godina i nego što će imati narednih.
„Da bira između prošlosti u kojoj je zalagala slobodu i nezavisnost, i budućnosti da sa slobodom i nezavisnošću stvara nove saveze kao što su NATO i pridruženje slobodnim i ujedninjenim evropskim državama. Treba da radimo na prevazilaženju podjela, svi moramo tražiti nova rješenja, lomiti podjele i politička prepucavanja. U tom procesu najveću odgovornost imate vi, kao najveća partija u Crnoj Gori. Prosperitetna i evropska Crna Gora, utemeljena na državnom i nacionalnom, kulturnom i vjerskom identitetu, treba jaku Demokratsku partiju socijalista i jake Socijaldemokrate“, poručio je Brajović.
Suljo Mustafić iz BS rekao je da je Milo Đukanović znao da prepozna sve važne društvene tokove.
„Takvi ljudi nose istorijske zasluge za razvoj ove države“, naglasio je on.
3011kongresdps5
Adrijan Vuksanović iz HGI-ja poručio je da će njegova stranka, kao koalicini partner DPS-a, predstavljati Crnu Gru kao zemlju koja poštuje i uvažava prava manjina.
Andrija Popović iz LP zahvalio se DPS-u na „veoma plodnoj saradnji“, koja će se, kako vjeruje, nastaviti.
Mehmed Zenka iz Demokratske unije Albanaca zahvalio se na saučešću i pružanju pomoći zemljotresom pogođenoj Albaniji.
„Želim da iz ovog Kongresa izađete što jači i umniji“, naveo je on.
Predsjednik Force, Nazif Cungu, rekao je da je Crna Gora pružala podršku Albancima tokom rata na Kosovu 1999. godine, ali i danas, nakon zemljotresa.
„To nas Albance čini ponosnim i potvrđuje ispravnu odluku za saradnju s vašom partijom“, podvukao je on.
3011dpskongres4
Predsjednik Demokratske partije, Fatmir Đeka, rekao je da će ta stranka u DPS-u imati pouzdanog saveznika i partnera.
Predsjednik Sjeverne Makedonije, Zoran Zaev, rekao je da je Crna Gora pod rukovodstvom Đukanovića i DPS-a obnovila nezavisnost, ušla u NATO i da je lider u evropskim integracijama.
„Vi ste i lider po ekonomskom rastu i BDP-u. Vjerujem da će Crna Gora na čelu sa Đukanovićem i Markovićem nastaviti progresivne ljevičarske politike“, poručio je Zaev.
Rasim Ljajić je saopštio da je u politici najvažnije da trajete.
„A vi ne samo da trajete, nego i pobjeđujete. Nadam se da će Srbija i Crna Gora razvijati i unaprjeđivati odnose na potpuno zdravim osnovama, kao dvije suverene, samostalne i nezavisne države, i da to niko neće dovoditi u pitanje“, istakao je on.
Nenad Čanak je ocijenio da junaštvo danas predstavlja ne odustati od evropskog puta.
„Treba koračati u pravcu mira, razumijevanja i bratstva Crne Gore i Srbije, jer mi nemamo nikoga osim jedni druge“, rekao je on i dodao:
„Crnu Goru morate čuvati jer je jedina država koju ćete moći istinski da nazovete svojom“.
Drašković: Imali bismo balkansku Siriju da je Crna Gora pala 2016.
Vuk Drašković
je ulazak Crne Gore u NATO nazvao prekretničkom odlukom.
3011vukdraskovic
„Šta bi se desilo da je uspio plan od jesni 2016? Da je tada pala Crna Gora, postala bi baza za antievropski prodor u Srbiju, Sjevernu Makedoniju i BiH. Šta bismo danas imali? Imali bismo balkansku Siriju i tzv. zamrznute konflikte, da u sukobima, mržnji i bijedi nestajemo. Ovo moramo da pamtimo, ovo ne smijemo da zaboravljamo, iako smo skloni zaboravljanju“, naglasio je on.
Podsjećajući da je sjutra 1. decembar, dan kad je 1918. proglašena Jugoslavija, Drašković je kazao:
„Jedan hroničar reče da je samo jedan ludak – uzgred budi rečeno, rođen na Cetinju – mogao da se odvaži da 1. decembra proglasi stvaranje države Jugoslavije. Samo su stotinu puta luđi od njega mogli da na kraju 20. vijeka sruše tu veliku i nezaboravnu državu“, kazao je Drašković.
3011dpskongres6
Zukan Helez, iz Socijaldemokratske partije BiH, rekao je da crnogorsku himnu zna napamet, jer je davno učio u osnovnoj školi, ali da je tužan što ne zna himnu svoje zemlje, jer imaju muziku, ali ne i tekst.
„Dok je BiH krvarila, Crna Gora je prošla nekrznuto, dobili ste nezavisnost zahvaljujući DPS-u i Đukanoviću, i to morate da cijenite”, ocijenio je Helez.
Teuta Vudo iz Socijalističke partije Albanije, saopštila je da njena zemlja prolazi kroz bolan period nakon razornog zemljotresa.


„Zadovoljstvo mi je što mogu da se zahvalim kako vama, tako i Vladi, na spremnosti da olakšate težak period”, navela je ona i dodala da pozdravlja napore crnogorske vlasti da poboljša položaj albanske manjine u našoj državi.
Kongresu je prisustvovalo više od 3.000 zvanica iz zemlje i inostranstva, a u njegovom radnom dijelu učestvovalo je 598 delegata.
 
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back
Top