Miljakovačka šuma

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
333.800
Miljakovačka šuma nalazi se na opštini Rakovica. Smeštena je između naselja Miljakovac 1, 2 i 3, Rakovičkog puta i Kanarevog brda. Jedna je od beogradskih šuma pod zaštitom države, definisana kao park-šuma, zaštićeno područje III kategorije. Ovaj status je dobila tek 2010-e godine, iako je, kao i sve ostale zelene površine u gradu to zaslužila mnogo ranije.
1711788425-02-683x1024.jpg


Lično sam markirao najdužu stazu i ona je kružna, u dužini od pet km. Počinje, kod izletišta koje se proteže jednim delom Miljakovačke ulice. Na tom delu su postavljene klupe, kao i „teretana“ na otvorenom. Taj deo šume okuplja najviše ljudi. Na ovom mestu počinje i završava se uređena trim staza na vrhu brda, u dužini od oko dva km, ali ona je neuporedivo manje interesantna od hajking staze o kojoj govorimo., kaže Nemanja Jovanović za N1

Alternativna hajk staza širi se po obodu šume od zapadnog, ka južnom delu, i nazad na severnu početnu poziciju. Kroz šumu se protežu i druge markirane staze, uobičajenim crveno-belim markacijama, ali da bi se ova razlikovala od ostalih, rešio sam da ne koristim konvencijalnu kombinaciju boja.

Staza vodi kroz malo posećene delove šume i na trenutak čovek dobija utisak da je negde u „divljini“, zaboravivši da je „okovan“ soliterima i zgradama urbanog Beograda. U jednom trenutku, na svega par desetina metara, staza izlazi na ulicu, ali se ubrzo vraća u šumu. Dalje se put nastavlja do početne tačke.

U šumi se zatiču hrast i grab, kao i poljsko cveće. U ovim šumskim oblastima Beograda, nalaze se i tartufi u svojoj simbiozi sa korenjem nekih vrsta drveća, a naleti se i na po koju drugu vrstu gljiva. Zelena oblast je bogata pticama i neretko se sreću detlići, čiji udarci kljunom o koru, rezoniraju šumom.

Deo šume je nekada pripadao manastiru Rakovica, zbog čega je nosila naziv „Manastirska šuma“. Oduzeta je bila od strane države, ali restitucijom je nedavno vraćena u vlasništvo.

U neposrednoj blizi brda na kome je smeštena Miljakovačka šuma, u pravcu juga, nalazi se brdo Straževica. Svojevremeno je to brdo bilo vojna baza JNA. Tokom bombardivanja 1999. godine i ovo brdo je raketirano. Tom prilikom poginula su dva vojna lica na položaju. Na tom mestu, na samom vrhu, danas se nalazi umetnička postavka, skulptura koja nas podseća na te nemila događaje.

Na drugom delu brda se nalazi kamenolom Kijevo. Interesantno je stati na njegov rub, jer je pogled na ogromni krater sa vrha brda, širok. Na vrh Straževice se može stići autom. Sa mesta parkinga, pruža se fantastična panorama grada, tačnije pogled na Petlovo brdo, Labudovo brdo i Vidikovac, ka zapadu, a ka severo-zapadu se nižu brda Košutnjaka.
1711788814-09-1024x576.jpg
 
Nisam bila na Straževici ali znam da postoji ali evo priznajem..nisam znala za Miljakovacku šumu
Znam za sve beogradske šume ali za ovu sam prvi put saznala iz clanka koji sam procitala.
Po slici šuma ništa bolja od Zvezdarske ili Banjicke šume ili Košutnjaka gde su staze odavno obeležene za hajking
 
Bio sam par puta,a bvio sm i blizu kamenoloma,ali se nisam peo na vrh.U sumi je divota za setnju i kada se prisetim koliko je suma iseceno na padinama na ulaku u Rakovicu i zasto se desava toliko odrona u tim delovma,samo zato sto su te sume posevene ,jer su one drzale to tlo da ne klizi i odranja se.
 
Otišla bih do Miljakovacke šume i vidim po cemu je ona posebna
jedino me drži na distanci izjava da u toj šumi ima zmija i krpelja :lol:
Ziveo sam 4 godine pored same Miljakovacke sume, setao njom bukvalno svaki drugi dan tokom lepih dana, i nikad nisam video zmiju niti zapatio krpelja :)
Lepa je..mada to je bilo jako davno, poslednji put sam bio tamo 2010. godine, cini mi se.

I par stvar znam da u tekstu nisu tacne: prvo, najduza staza je 2km, a ne 5km, drugo status zone zasticenog porducja 3. kategorije je imala i 2006. kada sam se doselio u taj kraj.
 
može iz tih okolnih tačaka, valjda i iz ove šume, da se ide do Avale, kao neka dodatna tura. išla sam jednom iz leštana preko zuca do vrha
planinarsko društvo Kopaonik je pravilo te beogradske ture

u miljakovačkoj šumi nisam bila duboko, bila sam gde je valjda okretnica busa i malo sam šetala po tom kraju, to je Miljakovac N ;) da li 2, ili 3... to nije tamo gde je borska nego gore, nemam baš taj kraj u glavi ... buvljak je sad prebačen tu negde u podnožje s te strane

tu negde postoji i izvor/česma, na sajtu Gradskog zavoda za zaštitu zdravlja (valjda) ima mesečno da li je voda za piće

od šuma ima i banjička ...
 

Back
Top