Milioni žena se bude u isto vreme

Manga Hilux

Legenda
Moderator
Poruka
65.979

Милиони жена се сваке ноћи буде у исто вријеме – стручњаци кажу да је ово разлог​

  • Извор: н1инфо.хр
    spavanje%20pixabay.webp
Да ли се будите у исто вријеме сваке ноћи? Око 3:30?

За многе жене које пролазе кроз менопаузу, један од главних симптома је несаница, узрокована хормонским промјенама.
Милиони жена се рано буде због менопаузе, а већина се буди у 3.29 ујутро – четири сата прије него што се просјечни аларм огласи, показало је истраживање "Дунелма".
Истраживање које је обухватило 2.005 жена у и менопаузи показало је да је скоро три четвртине жена (69 одсто) рекло да немогућност спавања ноћу штети њиховом емоционалном благостању.

Истраживачи су рекли да жене у менопаузи могу имати потешкоћа са спавањем и могу се пробудити током ноћи, што може утицати на дневну функцију и перформансе.
Физички симптоми менопаузе укључују болове у зглобовима, валунге, ноћно знојење и чешћу потребу за одласком у купатило.
Са психолошке тачке гледишта, промјена нивоа хормона може довести до повећања стреса и анксиозности и депресије, што може утицати на ритам сна.
Истраживања су показала да недостатак сна заправо може утицати на расположење, узрокујући да се мозак фокусира на негативне мисли и несрећне догађаје, а не на срећне.
Међу стратегијама за побољшање симптома менопаузе, стручњаци препоручују да се једе мање пре спавања, да се користе мирисни спрејеви за спавање, да соба буде потпуно мрачна, да се пије мање алкохола и кофеина, да се повећа физичка активност и оставе цигарете.


Управљање стресом и бригом, здрава ноћна рутина опуштања и тражење савјета од свог љекара о узимању заменске терапије хормона такође могу помоћи у побољшању сна.
 

Back
Top