Milijarderi nove generacije su u najvećem broju naslednici

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
333.445
nove-generacije.jpg


Porast porodica nove generacije, koje svoje bogatstvo zasnivaju na nasleđu, primetan je u svim delovima sveta.
Bogatstvo nove generacije milijardera pretežno je zasnovano na nasleđu, a ne na radu i preduzetništvu, navodi se u izveštaju švajcarske banke UBS.

UBS (Union Bank of Switzerland) u svom Izveštaju o Ambicijama milijardera za 2023. godinu navodi da će hiljadu milijardera preneti 5,2 biliona dolara svojoj deci u narednih 20 do 30 godina.

Od 137 ljudi koji su postali milijarderi za godinu dana, do aprila ove godine, pedeset troje je nasledilo ukupno 150,8 milijardi dolara od svoje porodice, navodi se u izveštaju UBS, što premašuje kombinovanih 140,7 milijardi koje su stvorila 84 „samostvorena“ milijardera u istom periodu.

Banka je saopštila da je to prvi put u devetogodišnjoj istoriji njenog godišnjeg izveštaja o bogatstvu najbogatijih 0,00004 odsto društva da je „sledeća generacija milijardera akumulirala više bogatstva nasleđem nego preduzetništvom“.

Porast porodica koje svoje bogatstvo zasnivaju na nasleđu, primetan je u svim delovima sveta.
U Aziji i Pacifiku, prosečno bogatstvo naslednika bilo je dve milijarde dolara u poređenju sa 1,6 milijardi dolara za preduzetnike, dok je u Americi, vrednost novopečenih milionera naslednika bila 2,2 milijarde dolara naspram 1,5 milijardi dolara preduzetnika.

U Evropi, na Bliskom istoku i u Africi, prosečno bogatstvo naslednika od 4,4 milijarde dolara, dvostruko je veće od 2,2 milijarde dolara samostvorenih preduzetnika.
„Kako sve veći broj prvih tajkuna stari, tako odgovornost počinje da prelazi na njihove naslednike, negujući potencijalne buduće multigeneracijske porodice milijardera“, navodi UBS, dodajući da je ovaj trend dugo bio očekivan.

Povećanje broja milijardera naslednika posledica je procvata preduzetničke aktivnosti od devedesetih, koja je postavila temelje za buduće generacije, objašnjeno je u izveštaju.

Izvor: RTS
 

Back
Top