belo okruglo
Zainteresovan član
- Poruka
- 347
Милену Павловић Барили многи с правом називају песникињом сликарства. Али су нам углавном познате само њене слике, иако је за собом оставила прегршт песама на неколико језика (шпанском, италијанском, француском).
Дуго сам тражила збирку њене поезије, да би сада, обележавајући стогодишњицу Милениног рођења, био основан и сајт о њој. На њему сам нашла пар песама и одушевила се (знала сам да су јединствене, на тражење ме је подстакла једина коју сам сасвим случајно прочитала пре две године).
Занима ме ваше мишљење о њој, њеним остварењима, животу...
Осећам да ова тема неће заживети, али сам морала да је отворим, да видим има ли још опчињених њеном лиричношћу, постоји ли неко ко зна где је могуће набавити збирку поезије (кажу да је издата)...
Хвала свима унапред.
Уживајте, за почетак, та једна судбоносна поема (коју сам, узгред, већ више пута помињала на овом подфоруму):
Спалићемо Месец
да употпунимо ноћи
да одрешимо снове,
да суздржимо дах.
Онда ће Игра
потећи из наших дланова
сувих од живота. Ни хитра
ни спора неће бити.
Биће Сама.
Као велики шестар
потпуно упоредна
с механичким ритмом
распадања.
Дуго сам тражила збирку њене поезије, да би сада, обележавајући стогодишњицу Милениног рођења, био основан и сајт о њој. На њему сам нашла пар песама и одушевила се (знала сам да су јединствене, на тражење ме је подстакла једина коју сам сасвим случајно прочитала пре две године).
Занима ме ваше мишљење о њој, њеним остварењима, животу...
Осећам да ова тема неће заживети, али сам морала да је отворим, да видим има ли још опчињених њеном лиричношћу, постоји ли неко ко зна где је могуће набавити збирку поезије (кажу да је издата)...
Хвала свима унапред.
Уживајте, за почетак, та једна судбоносна поема (коју сам, узгред, већ више пута помињала на овом подфоруму):
Спалићемо Месец
да употпунимо ноћи
да одрешимо снове,
да суздржимо дах.
Онда ће Игра
потећи из наших дланова
сувих од живота. Ни хитра
ни спора неће бити.
Биће Сама.
Као велики шестар
потпуно упоредна
с механичким ритмом