Милановић: Хрватска не производи ништа, ми смо окупирани

Mi možemo proizvoditi samo visokospecijalizirane i tehnološki zahtjevne proizvode u malim serijama, što i činimo, čak bih rekao jako uspješno. Samo, takva proizvodnja nikad neće zapošljavati tisuće ljudi, eventualno stotine, ako i to. Nekakva masovna proizvodnja s tisućama radnika je za nas nemoguća. Končar je pokušao proizvoditi bijelu tehniku. Godišnje izbace 100 000 šporeta, a Kinez naruči mjesečno 2 miliona. Naravno da to nije rentabilno ni Končaru ni Kinezu. Sasvim je druga priča kad Kinez naruči dva transformatora, to možemo proizvesti, isporučiti i dobro naplatiti.
Ne bih rekao da poznaješ ekonomiju. Slovačka, Slovenija, baltičke zemje...temeljene su na proizvodnji, manufacturing, koja im drži društvo. Čini mi se da ne razumiješ da je tercijarni sektor, koji je glavni u tim zemljama, i koji zapošljava većinu ljudi, povezan s industrijskom proizvodnjom i nije svodiv na puki turizam i ugostiteljstvo. I to zapošljava tisuće radnika raznoga stupnja.

Pogledaj podatke o udjelu gospodarstva za Sloveniju, Izrael, Slovačku, Dansku, Estoniju, Grčku,.. i vidjet ćeš da je u trojstvu manufactiring-agriculture- services treći sektor najzastupljeniji, no je u bti povezan s prvim i drugim, a to je cilj kojim Hrvatska ide i treba ići. Mi ni ne trebamo proizvodnju kao Kinezi, a uskoro ju neće trebati ni sam Kinezi.

Sloveniia ima napol manje stanovnika od Hrvatske, a vidi se koja je vrijednost industrijske proizvodnje

esl.png

ehr.png

Poslednja izmena:
Ne bih rekao da poznaješ ekonomiju.
Ne vidim da nam se stavovi bitno razilaze. Proizvodnja svakako da je potrebna i nužna, i da, postoji međuovisnost s drugim sektorima. Ono što ja mislim da je za nas ubuduće nemoguće je industrijska proizvodnja kakvu smo nekada imali, ogromne pogone koji zapošljavaju desteke tisuća i koji posluju s gubitkom pa ih država vadi iz dreka. Ta vremena su davno prošla, a mnogi ih i danas zazivaju i kunu se u njih.

Malo me buni terminologija koju koristiš manufacturing vs industry. Jedno je industrija a drugo proizvodnja. Proizvodnju moramo imati, a industriju ...teško.

The manufacturing sector specifically covers the physical transformation of raw materials into finished goods, whereas the industrial sector is a broader category that includes manufacturing along with mining, utilities, and resource extraction.

Ne vidim da nam se stavovi bitno razilaze. Proizvodnja svakako da je potrebna i nužna, i da, postoji međuovisnost s drugim sektorima. Ono što ja mislim da je za nas ubuduće nemoguće je industrijska proizvodnja kakvu smo nekada imali, ogromne pogone koji zapošljavaju desteke tisuća i koji posluju s gubitkom pa ih država vadi iz dreka. Ta vremena su davno prošla, a mnogi ih i danas zazivaju i kunu se u njih.
To nema notko razvijen u modernom svijetu.

Hrvatska će za 10 godina imati većinsko hrvatsko stanovništvo iz Nepala .. a pravi Hrvati rođeni tamo će biti u manjini
AI pregled

Točan broj Azijata u Hrvatskoj teško je precizno utvrditi zbog brze fluktuacije, ali podaci iz 2024./2025. ukazuju da su radnici iz Azije (posebno Nepal, Indija, Filipini) među najbrojnijim stranim radnicima. Ukupan broj stranih radnika premašio je 100-140 tisuća, s time da su Nepalci među vodećim nacionalnostima.

AI pregled

Točan broj Azijata u Hrvatskoj teško je precizno utvrditi zbog brze fluktuacije, ali podaci iz 2024./2025. ukazuju da su radnici iz Azije (posebno Nepal, Indija, Filipini) među najbrojnijim stranim radnicima. Ukupan broj stranih radnika premašio je 100-140 tisuća, s time da su Nepalci među vodećim nacionalnostima.
Obojenih je sad ukupno oko 50.000

Radna snaga je potrebna- no ona ne ostaje.Nisu nikakva ni ugroza ni prijetnja zemlji. To ovi navodni mudraci ne razumiju

Koliko ima stranih radnika iz Azije i sl. u Izraelu

U Izraelu je broj stranih radnika, prvenstveno onih iz Azije, značajno porastao tijekom 2024. i 2025. godine zbog rata i zabrane rada većini palestinskih radnika. Prema podacima iz 2025. i početka 2026. godine, ukupni broj stranih radnika u Izraelu premašio je 227.000

Glavne skupine radnika iz Azije i njihov broj su sljedeći:

Tajland: Trenutno ima oko 40.000 radnika, od kojih je većina zaposlena u poljoprivredi. Izraelska vlada planira povećati taj broj na 60.000 do kraja 2025. godine kako bi se pokrio manjak radne snage u poljoprivrednom sektoru.

Indija: Broj indijskih radnika ubrzano raste. Do kolovoza 2025. godine u Izraelu je radilo preko 20.000 državljana Indije, najviše u građevinarstvu i njezi. Postoje dogovori o dolasku dodatnih 50.000 radnika u narednim godinama.

• Filipini: Tradicionalno su najbrojniji u sektoru kućne njege. Prema podacima iz prethodnih godina, njihova zajednica broji oko 30.000 do 50.000 radnika.
  • Kina: Procjenjuje se da u sektoru građevinarstva radi oko 16.000 do 20.000 kineskih radnika, iako je taj broj bio podložan promjenama zbog sigurnosne situacije.
  • Šri Lanka i Uzbekistan: Ove zemlje postaju sve važniji izvori radne snage. Izrael je odobrio kvote za dovođenje oko 65.000 novih radnika upravo iz ovih država te Indije.
Ključni sektori zapošljavanja:

Poljoprivreda: Dominiraju radnici iz Tajlanda.
Građevinarstvo: Najviše radnika dolazi iz Kine, Indije i Uzbekistana.

Njega i pomoć u kući
: Primarno radnici s Filipina, iz Indije i Nepala.

Pola Europe ovisi o "tuđoj" radnoj snazi. Barem su Filipinci oko 1.6 metra visine, a Nepalci i Indijci koji nama dolaze oko 1.65. Država je glupa što ne formira bataljun
Ne bih bas poredio potrebe njemacke itd za nedostajajucom radnom snagom sa drzavama na cijem su celu ljudi i partije koje protjeraju vlastito stanovnistvo pa su onda prisiljeni da dovlace polurobovsku radnu snagu sa strane. Zasta ce Vam uopste drzava koja nije u stanju da brine o svojim gradjanima!

Ne bih bas poredio potrebe njemacke itd za nedostajajucom radnom snagom sa drzavama na cijem su celu ljudi i partije koje protjeraju vlastito stanovnistvo pa su onda prisiljeni da dovlace polurobovsku radnu snagu sa strane. Zasta ce Vam uopste drzava koja nije u stanju da brine o svojim gradjanima!
Jedan od glupljih komentara, tipičan za mentalne Jugoslavene.

mozda sa tvog aspekta I jeste glup. Ali za mene drzava mora da sluzi svojim gradjanima inace sta joj je svrha
Trebaju i oni njoj. Zbog glupih propisa je otišlo mnogo doktora koji bi, da je zakonodavstvo normalnije, morali ostato u zemlji da odrade te godine školovanja. No ne, popustljiva politika je omogućila dripcima da odmah nakon specijalizacije kidnu na višu plaću u Kanadi ili Švicarskoj.Tako je našem možda najboljem oftalmologu Vatavuku nkon specijalizaije odmah otišao neki lik- da je bio pametniji zakon, morao bi ostati nekoliko godina, pa onda se kreći kamo hoćeš.

Zbog mekane državne politike prema raznim dripcima u ovoj zemlji otišlo je dosta budala, što nije loše da se riješimo ljigavaca- ali tek nakon što vrate dug društvu i državi.

На приморју брали малине и окопавали кукуруз? Свашта.
Знам да су Херцеговци након рата скоро умирали од глади, обележени као четнички крај, па су многи морали да прихвате неке аранжмане који су подразумевали брање кукуруза по Војводини. Заузврат су добијали џакове брашна и пшенице.
Никад чуо да је неко окопавао кукуруз по приморју. Одакле уопште кукуруз на приморју? И малина захтева барем 500 метара надморске висине.
sezonski posao kao KOD NAS branje malina ili okopavanje kukuruza

mozda sa tvog aspekta I jeste glup. Ali za mene drzava mora da sluzi svojim gradjanima inace sta joj je svrha
Nije uloga države da služi građanima, nego da pruži nekakav pravni okvir, sigurnost i temeljnu infrastrukturu, ako treba i silom, a dalje je sve na samim građanima. Država nije uslužni servis.

Nije uloga države da služi građanima, nego da pruži nekakav pravni okvir, sigurnost i temeljnu infrastrukturu,
I sta je to sto si naveo ako nije dio onoga sto drzava sluzi gradjanima? E kad se drzava od sistema koji sluzi interesima vecine gradjana svede na servis samo grupe ljudi kao sto se desilo na balkanu onda dobijes drzavu ciji politicari moraju da prodaju nacionalizam da bi opravdali to sto ne mogu da pruze dobre poslove i kvalitetan zivot.

Trebaju i oni njoj. Zbog glupih propisa je otišlo mnogo doktora koji bi, da je zakonodavstvo normalnije, morali ostato u zemlji da odrade te godine školovanja. No ne, popustljiva politika je omogućila dripcima da odmah nakon specijalizacije kidnu na višu plaću u Kanadi ili Švicarskoj.Tako je našem možda najboljem oftalmologu Vatavuku nkon specijalizaije odmah otišao neki lik- da je bio pametniji zakon, morao bi ostati nekoliko godina, pa onda se kreći kamo hoćeš.

Zbog mekane državne politike prema raznim dripcima u ovoj zemlji otišlo je dosta budala, što nije loše da se riješimo ljigavaca- ali tek nakon što vrate dug društvu i državi.
umjesto da krivis politicare koji donose glupo zakonodavstvo i koji ne vode racuna o kvalitetu zivota pojedinca ti krivis ljude koji su donijeli tesku odluku da napuste svoj dom da bi mogli da zive kao ljudi!

Kako je Tito otvorio sredinom šezdesetih granice, pola Hrvatske radi u inozemstvu. Barem onaj hrvatski dio. Srpski dio je radio za SK, JNA i u miliciji. Odu van, dio se vrati, dio ostane vani. Isti vrag šezdeset godina. Netko treba raditi, ako neće domaći, neka rade Filipinci.

Kako je Tito otvorio sredinom šezdesetih granice, pola Hrvatske radi u inozemstvu. Barem onaj hrvatski dio. Srpski dio je radio za SK, JNA i u miliciji. Odu van, dio se vrati, dio ostane vani. Isti vrag šezdeset godina. Netko treba raditi, ako neće domaći, neka rade Filipinci.
Nece domaci hahahah. Naravno da nece domaci da radi za platu sa kojom ne moze ni stan da plati. E kad ne razvijes ekonomiju na zdravim osnovama onda trzisni mehanizam uskladjivanja plata sa troskovima zivota ne radi i dobijes firme koje I kad prave profit ne zele da plate dobro radnika. I dodatno sto je vjerovatno u dugom Roku gore po drustvo, s politikom malih nadnica odrzis u zivotu firme koje ne zasluzuju postojanje jer nemaju dobar model. Naravno, takve suboptimalne nadnice se rasire po cijeloj ekonomiji sto ima teske drustveno ejonomske posljedice a jedna od njih je I iseljavanje. A onda kuknjava zasto su otisli kad su mogli da budu poslusnici kao I svi drugi!

A jbg, u pravu si. Čemu raditi kad se ne mora? Ja da misec dana ne ustajem iz kreveta, imao bih poslije odbijanja poreza par tisuća eura. I svejedno imam još i posao. Iz čiste dosade. :mrgreen: Ili pohlepe? :think:
Otkad ti pišeš na ikavskom? Do sada si uvek pisao na ijekavskom, što potvrđuje da u Split nisi došao čak ni iz Hrvatskoj najbližeg ikavskog susedstva kao što su Neretljani, već negde iz dubine srpskih zemalja gde se govorilo ijekavski.

umjesto da krivis politicare koji donose glupo zakonodavstvo i koji ne vode racuna o kvalitetu zivota pojedinca ti krivis ljude koji su donijeli tesku odluku da napuste svoj dom da bi mogli da zive kao ljudi!
Infantilno. Ne krivim nikoga pogotovo što se Hrvatska razvija i nikad bolje nije stajala,ni Hrvati općenito, u zadnjih 500 godina. To da će političari donositi i dobre i glupe zakone, toga ima svugdje. Hrvatska se bar nije uvalila u kal idiotske i suicidalne društvene zbolje.

Glede pak tzv. domaće radne snage, od 9 osoba koje znam da su otišle van, svega dvije su imale pravi razlog (i obje su se vratile). Ostali su glupani i idioti s osiguranim poslom koji su otišli zbog praznoglavosti, dio se vratio, a dio koji je ostao boji se vratiti od sramote zbog vlastite gluposti i neuspjeha.

Pohlepni glupani koje bih sam da mogu najradije šupirao i oduzeo državljanstvo.

Back