Boravak u Milanu je bio lep i nezaboravan ! Mada iskren da budem od nekoliko dana u Italiji smo samo faktički dva dana bili u Milanu (bili smo u Djenovi, Komu, Luganu, Veroni, Servaleu) ali i to je bilo dovoljno za jedan generalno lep utisak o Milanu, pre svega o njegovom centru.
Centar Milana je jedna široka ulica kroz koju se ulazi na trg u kojem je kao i u Novom Sadu (valjda) katolička crkva. Pored samog trga se nalazi i veličanstvena galerija (manja uličica) u kojoj se može popiti kafa. Ona izlazi na manji trgić takodje u centru. Nije to ništa specijalno, ali je lepo proći tuda. Vreme koje smo mi imali zadnji dan u Milanu (od 11. do 19.) je prošlo veoma brzo
U centralnoj ulici do trga se nalazi nekoliko restorana, parfimerija, tu je i jedna trafika gde sam ja kupio 3. metalna magneta za 5.evra. Na drugim mestima se magneti kreću od 3 do 4.evra ili 3. za 10, 5. za 15.itd...
U samom centru (na trgu) se nalazi Mc donalds, koji je kao i svaki skup, odnosno "previše je to para za premalo hrane, pa ma kolko ona bila kvalitetna". Ipak i on može biti koristan jer može svako da udje u wc u njemu koji je besplatan.
Takodje u centru grada je besplatan wi fi, ali ako vam baterija nije izdrživa onda nemoj te previše da ga koristite. To takodje može da odvuće pažnju sa razledanja grada na razgovor sa ljudima sa kojima faktički možete da se neograničeno čujete kad god hoćete (izuzev tokom boravka u Italiji)
Na trgu se nalazi i nekoliko trafica gde se pored magnetića mogu kupiti i majce krathih rukava koje se kreću od 10. do 15.evra,
Sam doček Nove godine u Milanu nije ništa spektakularno. Ljudi masovno dolaze oko pola dvanest (dakle pola sata pre ponoći) i otprilike isto tako (pola sata posle ponoći) i odlaze. Vatromet koji sam video je bio dosta loš. Netroše novac na to tamo. Pa pazi kad sam na mnogim utakmicama vidjao bar 10. puta bolji vatromet. Možda je bolji i vatromet ispred mog stana za Novu godinu nego što je bio tamo. Veća zabava od vatrometa je bežanje od Arapa koji bacaju petarde tik pored nogu.
Milano kao i cela Italija je bogat muzejima, ko ih voli može super da se provede i verovatno nešto i da nauči.
Moj izbor je ipak bio stadion San Siro do koga nam je metroom trebalo oko 10. minuta u jednom pravcu. Karta za metro (koji se nalazi u samom centru) je evro ipo sat i po vremena. Netreba trošiti reči o tome da je stadion fenomenalan, veličanstven, baš kao i muzej u kome istina ima više dresova i voštanih figura nego trofeja, ali to je već njihova stvar. Ulaznica na San Siro stadion je bila 17.evra. U tu cenu su uključeni ulazak na stadion gde se može ući u svačionice, na tribine, pa i na teren do klupa za rezerve. Uz tih 17. evra, potrebno je i evro i po do stadiona, i evro i po nazad metroom.
Meni je ovo bio drugi put da sam bio u Milanu (prvi put sam bio na apsolventskoj eskurziji čini mi se 2008. godine), i kažem ne zaboravno sam se proveo, vreme je brzo prošlo. Možda odem još neki put u životu tamo. U