Милан Бачевић: Канал Дунав-Морава-Вардар највећи стратешки пројекат

Lord Tywin

Veoma poznat
Banovan
Poruka
11.141
http://www.nspm.rs/hronika/milan-bacevic-kanal-dunav-morava-vardar-najveci-strateski-projekat.html
milan-bacevic.jpg

БЕОГРАД - Пловни канал Дунав-Морава-Вардар највећи је стратешки пројекат државе, а Србија не може другима да препусти контролу над својим природним ресурсима, укључујући оне на Косову и Метохији, изјавио је министар рударства и просторног планирања Милан Бачевић.

"Пловни канал Дунав-Морава-Вардар највећи је стратешки пројекат државе! Напредњаци су га обећали у предизборној кампањи и неће одустати", рекао је Бачевић у интервјуу за "Вечерње новости".

Он је истакао да је, наравно, реч о великом послу за који је потребна озбиљна припрема и додао да за тај пројекат, вредан 17 милијарди долара, влада велико интересовање.

Министар природних ресурса, рударства и просторног планирања каже да, реално, прва етапа радова може да буде завршена у року од пет, а комплетан посао за седам-осам година.

"Из 'петних жила' ћу да гурам овај пројекат. Прокопавањем канала Србија ће једним ударцем решити два проблема, суше и поплаве", каже Бачевић.

Он је додао да ће дуж Мораве од плављења бити заштићено 70.000 до 80.000 хектара најквалитетнијег обрадивог земљишта, а исто толико ће се наводњавати у сушном периоду попречним каналима, па ће пољопривредна производња бити утростручена.

Према његовим речима, на том каналу радиће пет до седам хидроелектрана инсталисане снаге између 300 и 400 мегавата електричне енергије, а њиме ће се пловни пут од северне Европе до Егеја скратити за 1.200 километара.

Што се тиче финансијског удела Србија у том пројекту, Бачевић је рекао да то зависи од модела за који се определимо.

"Предложићу стратешко партнерство или концесију, кредите никако. У ову причу нећемо улазити док се не обезбеди финансијска логистика, а политичку већ имамо. Иначе, ово није значајан пројекат само за Србију већ и за све подунавске земље", истакао је министар.

На питање како напредују преговори око изградње гасовода "Јужни ток", Бачевић је рекао да ће Србија бити најзначајнија транзитна станица на путу руског гаса ка Европи.

"Очекујем да до краја године почну припремни радови. 'Јужни ток' је тема заказаних разговора које ћу наредне недеље имати у Москви, истакао је он.

Према његовим речима, Влада Србије мора да прогласи 'Јужни ток' националним пројектом, да не би било проблема са експропријацијом земљишта.

"Ово је значајан пројекат и не можемо да дозволимо да власници парцела астрономским цифрама уцењују инвеститора, као што се то дешава 'Гаспрому' у Војводини, па за један ар траже и по 10.000 евра. Али, заштитићемо интерес и власника парцела", додао је Бачевић.

Он је као озбиљу развојну сансу Србије оценио и план експлоатације уљних шкриљаца.

"То је озбиљна развојна шанса Србије и сигурно ћу наставити путем којим је мој претходник кренуо. Не почиње свет, економија и политика са овом владом. Неозбиљни су сви који кажу да у претходној влади ништа није ваљало", истакао је министар.

Он је рекао је велики заговорник очувања природних ресурса у што већој мери.

"Не треба безглаво само јурити за новцем и немилице га трошити. Али не треба ни да ресурси буду кочница развоја, који је пред вратима", каже Бачевић.

На питање који модел ће бити понуђен потенцијалним партнерима - концесија, јавно приватно партнерство или продаја - он је напоменуо да држава мора да буде вешта у томе.

"Без обзира на то у каквој смо кризи, прво и основно је да водимо рачуна о интересу државе. За све оно што је наш стратешки интерес контролни пакет не смемо препустити другима. Никада се не бих сагласио да неко други буде већински власник, посебно ретких природних ресурса, који су скупи, тражени и због којих је Србија веома интересантна свима који имају технологије, али немају сировине јер су их потрошили, или их никада нису ни имали", додао је Бачевић.

Упитан како ће џава да заштити рудно богатство на Косову и Метохији од "дивље" приватизације, он је рекао да је КиМ, нажалост, протекторат.

"Сигурно ћу бити најгрлатији заговорник стављања природних ресурса под контролу и у правни оквир. Већ сам започео разговоре и тражим подршку међународне заједнице. Од тог блага које се налази на КиМ Србија нема право да се опрости, да се одрекне тога. Ако се погледа катастар, многи од тих природних ресурса се налазе на земљишту које је у власништву СПЦ и Срба који су прогнани", каже Бачевић.

Он је указао на проблем великог одлива младих стручњака, посебно за високософистициране технологије.

"Ми имамо далеко више потенцијалних рудника и рудних лежишта него што имамо рудара. Када се погледа по регионима, са једне стране имамо природне ресурсе и мањак радне снаге, а са друге, имамо вишак људи у непрофитабилним секторима. Држава мора својим мерама економске политике и о томе да поведе рачуна", напоменуо је министар.

Он је такође рекао да ће учинити све да се обнови пројекат катастра подземних вода.

"Пројекат је после промена 2000. угашен, а он нам је насушна потреба и данас. Учинићу све да се тај пројекат настави. Вода је скупа, и то је ресурс 21. века", рекао је министар.

(Танјуг)

Od toga je cak i Vucic odustao :hahaha:

Pa j.... pre jedno 2 meseca sam cuo tacan sablon za avgust: svakog leta MORA da se potegne pitanje tog kanala... a samo da bi se publici zamazale oci pokusajem da se prikaze da se nesto, kao, desava.

:roll:
Вучко се вероватно бави другим стварима попут Агробанке. Ово са каналом Дунав-Морава-Вардар је пре свега бизнис. Дакле потребно је прво наћи партнере који ће то да ураде, договорити се и потписати уговор и тек онда кренути у реализацију.

Ја волим те идеје, предлоге и анализе пословних подухвата.
По мени је овај пословни подухвати много исплатив, стратешки одличан и реалан.
Где ћеш боље, добијамо важну речну саобраћајницу, систем наводњавања и заштиту од поплава у Поморављу и нема грешке.

А ако ће да ми мажу очи оваквим стварима немам ништа против. Бар је колико толико реално за разлику од бајки о потоцима меда и млека у ЕУ, страним инвестицијама, државном уређењу и реформама и стандарду, великим платама и осталим глупостима од којих ништа нисмо видели нити ћемо.

П.С. А и ово није нека ударна вест. Нема је на свим каналима па да испадне неко мазање очију попут оних Тадићевих добијања кандидатура и сличних глупости. Човек лепо испричао све за Танјуг и НАГЛАСИО да је све још у фази ПЛАНИРАЊА и не знам какво је то мазање очију. Па не може све одједном и одмах, али кад видим да се нешто конкретно ради то је добра вест за мене.

Kanal Dunav-Tisa-Dunav (DTD) je jedinstveni sustav kanala protiv poplava kao i za navodnjavanje zemljišta; kao i plovni put, za otpadne vode, za turizam, lov i ribolov. Sustav se proteže na oko 12.700 km², između rijeka Dunav i Tisa, u Bačkoj i Banatu, na teritoriju Vojvodine, autonomne pokrajine u Srbiji.

Ukupna dužina kanala je 929 km, uključujući nove i stare kanale i pritoke koji su bile cijeli ili dijelom obnovljeni i uključeni u sustav kanala. U mreži kanala postoje 51 objekta - 24 vrata, 16 predvodnica, 5 sigurnosnih vrata, 6 pumpa, kao i 180 mostova. Ova mreža omogućava sušenje oko 700.000 ha zemljišta i navodnjavanje 50.000 ha. Moguća plovidba kanalom je 664 km. U sustavu kanala nalazi se 14 luka za utovar-istovar tereta.

1958-1976. rađena je rekonstrukcija, kao i novi kanali u postojećem sustavu kanala koji su pravljeni još za vrijeme Austro-Ugarske. U tom razdoblju sagrađeno je 84 mosta - 62 za vozila, 19 za željeznicu i 3 pješačka mosta. Jedna od najznačajnijih građevina na kanalu je brana kod Novog Bečeja na Tisi, koja regulira vodostaj i navodnjava oko 300.000 ha zemljišta u glavnom kanalu u Banatu.

meni ovo zvuci ok.

jedno su predizborna obecanja, drugo nesto je kad to udje u dugorocne planove drzave, i zakone

Ideja je strasna,pitanje je koliko je izvodljiva i skupa. Ali to nije bila prepreka za suetcki i panamski kanal ako podunavske zemlje bugu imale interesa ,moguce je Srbija ima dobru volju Solun bi postao stratesko prvorazredno mesto

Вучко се вероватно бави другим стварима попут Агробанке. Ово са каналом Дунав-Морава-Вардар је пре свега бизнис. Дакле потребно је прво наћи партнере који ће то да ураде, договорити се и потписати уговор и тек онда кренути у реализацију.

Ја волим те идеје, предлоге и анализе пословних подухвата.
По мени је овај пословни подухвати много исплатив, стратешки одличан и реалан.
Где ћеш боље, добијамо важну речну саобраћајницу, систем наводњавања и заштиту од поплава у Поморављу и нема грешке.

А ако ће да ми мажу очи оваквим стварима немам ништа против. Бар је колико толико реално за разлику од бајки о потоцима меда и млека у ЕУ, страним инвестицијама, државном уређењу и реформама и стандарду, великим платама и осталим глупостима од којих ништа нисмо видели нити ћемо.

П.С. А и ово није нека ударна вест. Нема је на свим каналима па да испадне неко мазање очију попут оних Тадићевих добијања кандидатура и сличних глупости. Човек лепо испричао све за Танјуг и НАГЛАСИО да је све још у фази ПЛАНИРАЊА и не знам какво је то мазање очију. Па не може све одједном и одмах, али кад видим да се нешто конкретно ради то је добра вест за мене.

Jel moram da pronadjem i video na kome Vucic kaze "da od toga nema nista" ?

Ovaj bačević dođe tazbina masteru grobaru ?

Ima li ko naivan da takvom nekome poveruje i reč ?
Верујемо ми наивни, а нешто ми говори да ће господина председник Томислав Николић нешто конкретно да уради за ову земљу за разлику од злочинца који се руковао са Тачијем.

Jel moram da pronadjem i video na kome Vucic kaze "da od toga nema nista" ?
Ма човече кључно питање је да ли је тај пројекат изводљив и исплатив, а то изгледа јесте.

Ако "од тога нема ништа" то може да важи сада, а већ може да се промени у року од пар година када се нађу партнери за то.

Верујемо ми наивни, а нешто ми говори да ће господина председник Томислав Николић нешто конкретно да уради за ову земљу за разлику од злочинца који се руковао са Тачијем.

Skokni do susedne teme pa pročitaj otvoreno pismo dotičnom od strane Pece Popovića , do juče glavnog urednika Pravde i kako je i sam prošao verujući ovima pa možda nećeš sam udarati glavom o zid.

Ovaj ti se neće samo rukovati , ovaj će i definitivno poklanjati sve što mu se zatraži ali videćeš i sam.

meni ovo zvuci ok.

jedno su predizborna obecanja, drugo nesto je kad to udje u dugorocne planove drzave, i zakone

Наши политичари увек имају неке планове, ја бих ипак сачекао да они почну конкретно да раде на томе ;)

Skokni do susedne teme pa pročitaj otvoreno pismo dotičnom od strane Pece Popovića , do juče glavnog urednika Pravde i kako je i sam prošao verujući ovima pa možda nećeš sam udarati glavom o zid.

Ovaj ti se neće samo rukovati , ovaj će i definitivno poklanjati sve što mu se zatraži ali videćeš i sam.
Добро, кад видим признаћу да сам био млад и глуп, али за сада верујем Томиславу.

то је велик посао и ако крену у изградњу свака им дала домаћица мезе и ракије, то би отворило целу србију македонију и грчку украјинским немачким мађарским румунским и руским речним бродовима. стратешка ствар.

Наши политичари увек имају неке планове, ја бих ипак сачекао да они почну конкретно да раде на томе ;)

mlad si ti. ne znas kako fukncionisu organi i drzava

npr mreza puteva postoji nezvisno od postojece vlade. postojala je davno ranije, a postojace i mnogo posle. kod nas se sve zna o toj mrezi, sa strucne i prakticne strane. vlada moze nesto da ubrza ili uspori, ali ne moze da zanemari stvarnost

privredna i svaka druga aktivnost se siri i razvija sa mrezom puteva, svih vrsta pa i vodenih

nista ne smeta da taj kanal udje u prostorni plan srbije, naprotiv. prvi korak i najvazniji

Sta ces da radis kada se premijer Dacic bude rukovao sa premijerom Tacijem, a predsednik Nikolic sa predsednicom Jahjagom? :per:

Sta ces da radis kada se premijer Dacic bude rukovao sa premijerom Tacijem, a predsednik Nikolic sa predsednicom Jahjagom? :per:
Verujem da bi do sad vec bila potpisana internet peticija od strane . . . za hapsenje Tadica da je on izjavi oda vise nikad nece biti predsednik u Pristini...a ne vrli predsednik poliglota.

Poslednja izmena od moderatora:

A sta ces ti da radis ako toga ne bude? Hoces da se izvinis? Povuces sa foruma? Promenis nik? Kad ce to biti daj preciziraj? Hoce li se Dacic rukovati sa Tacijem recimo u narednih godinu dana? Dve? Kad? Ili samo laprdas?

Back