MiG-21 kao dron kamikaza?

gost 445238

Zainteresovan član
Poruka
312
Skoro sam video jedan klip na Jutjubu gde je tema bila konverzija stotine kineskih Šenjang J-6 (licencirani MiG-19) u izviđačke dronove i dronove kamikaze koji bi vršili uloge rizičnih izviđačkih misija kao i misije dejstvovanje po ciljevima na zemlji ako se Kina bude usudila da napadne Tajvan.

Ima li naša zemlja dovoljno resursa da dve povučene eskadrile MiG-21 pretvori u dronove kamikaze velike razorne moći?

Prvo moraju da se remontuju ti Migovi da bi uopste leteli, sto je ogroman trosak i zahteva ogromnu logistiku.
Zatim, mora da se pretvori u UAV - sto nije nimalo lak zadatak, pogotovo da se upari sa jako starom tehnologijom iz sezdesetih godina proslog veka. Dakle ogroman napor i ulaganje je potrebno.
I na kraju, domet miga 21 je jako mali, cirka 250km radijus, sto znaci da ako ga pravis da bude kamikaza, domet maksimalno 500km (sto znaci, operativno 20% manje od toga, a to je samo 400km). Mada okej, za malu zemlju kao sto je Srbija, to je dovoljno.

U svakom slucaju, ne vidim kako bi se to isplatilo.

Prvo moraju da se remontuju ti Migovi da bi uopste leteli, sto je ogroman trosak i zahteva ogromnu logistiku.
Zatim, mora da se pretvori u UAV - sto nije nimalo lak zadatak, pogotovo da se upari sa jako starom tehnologijom iz sezdesetih godina proslog veka. Dakle ogroman napor i ulaganje je potrebno.
I na kraju, domet miga 21 je jako mali, cirka 250km radijus, sto znaci da ako ga pravis da bude kamikaza, domet maksimalno 500km (sto znaci, operativno 20% manje od toga, a to je samo 400km). Mada okej, za malu zemlju kao sto je Srbija, to je dovoljno.

Jbm li ga koliki bi bili troškovi, ne razumem se u remont. Ali u teoriji, ne bi bilo loše imati u arsenalu nekakvo improvizovano oružje sa velikom razornom moći koje bi služilo za gađanje vojne infrastrukture.

Jbm li ga koliki bi bili troškovi, ne razumem se u remont. Ali u teoriji, ne bi bilo loše imati u arsenalu nekakvo improvizovano oružje sa velikom razornom moći koje bi služilo za gađanje vojne infrastrukture.

Cesto ume da bude skuplja improvizacija od kupovine novog. A ovo nije ni malo naivna improvizacija.
Ali pitanje koje se postavlja pre svih pitanja je: cemu sve to?
Postoji vojna doktrina, i po toj doktrini se odredjuje strategija, a na osnovu strategije se odredjuje kakvo nama oruzje treba.
Sa ovim tvojim predlogom, dobili bismo nesto poput krstarece rakete, dometa oko 400km, ali po prepaklenoj ceni.
Da li nama treba ista tolikog dometa? Cisto sumnjam, jer nasa doktrina i strategija su odbrambene a ne napadacke.
Drugo, kolika je cena krstarecih i dugodometnih projektila koji bi nama mozda trebali? Ne znam precizno, ali znam pouzdano da su jeftiniji od ovakve improvizacije.

Neisplativo i nepotrebno.

a dvaeskečevi su lampaši, nemamo ni cevke za njih :))))))

Pa dobro brt... ja sam više mislio onako teoretski, u smislu da li imamo kapacitet da izvedemo tako nešto. Zanimala su me mišljenja forumaša.

Imamo kapacitet za mnogo toga. Imamo i sasvim solidan autorski softver za upravljanje UAV (diplomski radovi skoro cele moje generacije su implementirani u tom softveru), kao i sasvim solidnu ekipu elektronicara.

Ali, sto rece kolega @pura moca, mnogo je tesko to integrisati sa "lampašima" :D

Ali, generalno, ideja da automatizujes Mig21 zvuci dobro u smislu da bi se dobio supersonicni projektil :D

Inace, ekipa u Lađevcima je od starog motora miga 21 napravila uredjaj za ciscenje snega na pisti :D

Skoro sam video jedan klip na Jutjubu gde je tema bila konverzija stotine kineskih Šenjang J-6 (licencirani MiG-19) u izviđačke dronove i dronove kamikaze koji bi vršili uloge rizičnih izviđačkih misija kao i misije dejstvovanje po ciljevima na zemlji ako se Kina bude usudila da napadne Tajvan.

Ima li naša zemlja dovoljno resursa da dve povučene eskadrile MiG-21 pretvori u dronove kamikaze velike razorne moći?
Zašto “usudila”? :think:

vise je to prdenje internetu nego realni plan

Back