MiG 1.44 naspram F 22

Manga Hilux

Legenda
Moderator
Poruka
50.533

Prvi pokušaj Rusa da pariraju američkom F-22: Mikojanov Projekat 1.44​

Autor
oruzjeonline

mig 1.44mig 1.44
Današnji savremeni borbeni avioni su proizvod sabranih iskustava nekadašnjeg dizajna. Da bi F-35 postojao, morao je prvo postojati F-22 Raptor. Današnji MiG-35 je naslednik zloglasnog hladnoratovskog hegemona MiG-29.
Trka u naoružanju posle Drugog svetskog rata dovela je do ubrzanog razvoja naoružanja. Međutim, neki su zaboravljeni, iako su sada osnova ruske, pa i američke savremene borbene avijacije.
jakovljev jak 141
Jakovljev Jak-141
Da li ste znali da su dizajnerski biro Jakovljev i Lockheed Martin sarađivali 1990-ih? Mnogi stručnjaci sugerišu da je saradnja Amerikanaca ustvari bila usmerena ka sticanju tajni JAK 144. Danas se tvrdi da je mlaznica rotora motora F-35 originalnog ruskog dizajna.
Takve tvrdnje ostavljamo po strani. Ali nadamo se da ste shvatili poentu – sva moderna tehnologija datira iz starih rešenja, kako iz SAD tako i iz Rusije. Dozvolite da vam predstavimo malo poznati ruski lovac MiG 1.44/1.42, koji je trebalo da bude ruski odgovor na američki F-22 Raptor.
 
Poslednja izmena:

Mikojan 1.44 i F-22​

Dizajniran krajem 1990-ih, izrađen je u pet prototipova, prvi je bio originalni MiG 1.44, dok su drugi bili unapređene prototipne verzije lovca. Novoj letelici se sudbina nije baš osmehnula. „Mikojan” je zatim prošao kroz doba totalnog finansijskog deficita 1990-ih i na kraju je pretvoren u Moskovsku avijacijsku proizvodnu korporaciju „MiG”, uz kasnije spajanje sa Konstruktorskim biroom „Suhoj”.
Višenamenski frontovski lovac sa oznakom MiG 1.44 podigao u vazduh samo jednom – 29. februara 2000. godine. Ova letelica je obavlja iste zadatke koji obavlja F-22 Raptor (ne mislimo na obaranje balona).
hqdefault.jpg

MiG-1.44
Na papiru, MiG 1.44 je prikriven stelt i upravljiv. Ovo drugo je verovatno tačno jer je ruski dizajn usredsređen na istorijskom DNK Ruske avijacije – borbama iz neposredne blizine.
Što se tiče stelt tehnologije, MiG 1.44 verovatno ne odgovara recipročno istom u F-22 Raptoru. Rusi su se nadali da će smanjiti težinu svog lovca. Rečeno je da su to postigli tako što su koristili određene materijale u krilima i trupu aviona.

Međutim, materijali su zamenjeni drugim za koje su Rusi tvrdili da su radio-apsorberi. Stručnjaci kažu da su ruski inženjeri veoma pazili da redizajniraju mesta koja bi trebalo da budu vidljiva neprijateljskim radarima. Na primer, ivice krila i usisnici motora.
Neke karakteristike ozbiljno dovode u pitanje stelt sposobnosti MiG-a 1.44. Na primer, ona mala krila koja su iza ili ispod kokpita. Poznati su po imenu kanaderi. Oni igraju svoju ulogu u određenim scenarijima, ali ih sada nećemo elaborirati. Dakle, ovi kanaderi uglavnom nisu kompatibilni sa stelt dizajnom.
mig 1.44 1
MiG 1.44
Iako se kaže da je MiG 1.44 odgovor na F-22 Raptor, postoji dosta razlika između ova dva dizajna. Na primer, rep F-22 je sakriven iza krila. Ovo minimizira radarsku vidljivost „vrućih tačaka“ kao što su krila i rep.
Međutim, MiG 1.44 ima drugačije poravnanje krila. tj. MiG 1.44 uopšte ne prati američki koncept, koji je s jedne strane dobar jer je originalan, ali je s druge strane loš jer ne rešava problem prikrivenosti aviona.

Vazduhoplovni stručnjaci i inženjeri navode primere takvih tvrdnji. Na primer, pogled na MiG 1.44 od pozadi jasno pokazuje divergenciju dva kanadera. tj. nisu u istoj ravni, kao krila samog aviona. Dakle, sam MiG 1.44 kompromituje stelt karakteristike svog dizajna.
Može se reći da je ruski odgovor na F-22 Raptor bio bled pokušaj da se odgovori na američki izazov, ako je uopšte to i bio pokušaj. Naoružanje je, na primer, još jedan razlog ovakve tvrdnje.
Ako ste obratili pažnju, kao kod F-22, na krilima nema raketnih nosača. Sve se posebno čuva u oružarnici, u stomaku aviona. Međutim, MiG 1.44 ima nekoliko raketnih nosača na krilima. Dakle, apsurdno je govoriti o bilo kakvim stelt karakteristikama.
f 22 raptor
f 22 raptor
MiG 1.44 je bio prvi ruski pokušaj primene stelt tehnlogoije. Kasno, u odnosu na Vašington, i neuspešno. Međutim, izgleda da Rusi teško uče, iako imaju priliku da to rade ravnopravno sa bilo kim drugim. Uzmimo Su-57. Kada je Rusija počela da tvrdi da je ovaj lovac prikriven, nekoliko nedelja kasnije postalo je jasno da je vidljiv jednostavnim radarom PVO.
Ako pogledamo MiG 1.44 i Su-57 u njihovom vremenskom rasponu jasno je da je lakše govoriti o stelt-u nego ga napraviti. Zato što je Su-57 bio praćen mnogim problemima pre nego što je danas dostigao svoj nivo. Prvi ruski odgovor na F-22 je bio neuspešan. Da li je sadašnji Su-57 odgovor na F-35 uspešan – samo će vreme pokazati.

Jedini primerak MiG-a 1.44 koji može da leti stajao je pod otvorenim nebom u Institutu za aero-nautiku „Gromov“ u Žukovskom, da bi 2013. godine bio konzerviran.
 
Poslednja izmena:

Mikojan 1.44 i J-20​

Kineski stelt lovac J-20 se pojavljuje u štampi već više od decenije. Možda najzanimljivija stvar u vezi s njim je kako je nastao: kombinacija ideja od F-22 Raptor, F-35 Stealth Fighter-a i ruskog MiG-a 1.44.
j 20 pored mig 1.44
j 20 pored mig 1.44
Evo kako jedan stručnjak detaljno opisuje stvaranje J-20: Kina ima dugu i utvrđenu istoriju pozajmljivanja (ili potpune krađe) dizajna, tehnologija, pa čak i čitavih aviona od svojih konkurenata, a dokazi sugerišu da je premijerni stelt lovac u zemlji, Chengdu J-20 Mighty Dragon, nije izuzetak.
U Kini su bez sumnje u stanju da kopiraju najbolje modele vojne opreme. Oni znaju to da izvedu savršeno, međutim moramo zapaziti da je kopija uvek malo lošija od originala.
Dok J-20 iz daljine najviše liči na MiG 1.44, njegove sličnosti i sa F-22 i F-35 postaju upadljive kako pogledate bolje. Prednji trup J-20, posebno njegov ugaoni nos, pokazuje jasan obris F-22, a veliki otvori za vazduh sa obe strane dele jake dizajnerske naznake sa F-35.
mig 1.44 i j 20
mig 1.44 i j 20
Naravno, u razvoju stelt aviona, neke sličnosti će biti diktirane funkcionalnošću, ali stelt avijacija nije nužno ograničavajuća kao što neki analitičari smatraju. F-35 i F-22 je napravila ista firma otprilike u isto vreme, međutim, kada uzmemo za primer druge američke stelt lovce koji nisu ušli u proizvodnju, poput Northropa IF-23 i Boeingovog X-32, čini se prilično evidentnim da postoji više načina da se napravi stelt avion.
Imajući to na umu, kao i istorijsku stručnost Kine da krade i koristi tuđ dizajn za svoje proizvode, čini se da kineski J-20 nije kopija MiG-a 1.44, F-22 ili F -35. On je zapravo kombinacija sve tri, sa kineskim inženjerima koji biraju svoje omiljene elemente sa svakog i praktično popunjavaju praznine između njih, a to definitivno rade sve brže i bolje.
izvor oruzjeonline
 

Prvi pokušaj Rusa da pariraju američkom F-22: Mikojanov Projekat 1.44​


Da li ste znali da su dizajnerski biro Jakovljev i Lockheed Martin sarađivali 1990-ih? Mnogi stručnjaci sugerišu da je saradnja Amerikanaca ustvari bila usmerena ka sticanju tajni JAK 144. Danas se tvrdi da je mlaznica rotora motora F-35 originalnog ruskog dizajna.
Takve tvrdnje ostavljamo po strani. Ali nadamo se da ste shvatili poentu – sva moderna tehnologija datira iz starih rešenja, kako iz SAD tako i iz Rusije. Dozvolite da vam predstavimo malo poznati ruski lovac MiG 1.44/1.42, koji je trebalo da bude ruski odgovor na američki F-22 Raptor.
mig 1.44 je bio projekat iz 80desetih koji nikad nije završen. Nije izrađen niti prototip, znači bio je damo ideja

Lokid je investirao 400 miliona dolara u Jakovljev projekat 141
 

Did you know a Soviet physicist is behind all of America’s stealth?​


Pyotr Ufimtsev was a scientist associated with a number of prestigious universities and labs in Moscow. Listen to a few of the institutions he was at, and it becomes pretty clear what his primary interests were. He worked at the Central Research Radio Engineering Institute, the Institute of Fundamental Technical Problems, the Moscow Aviation Institute, the Institute of Radio Engineering and Electronics of Academy of Sciences, and more.

ostatak https://www.wearethemighty.com/popular/soviet-stealth-scientist-ufimtsev-history/
 

Back
Top