Microsoftovo ažuriranje je uništilo ove računare

acabg

Elita
VIP
Poruka
24.609
Najnovije Microsoftovo bezbednosno ažuriranje uticalo je na neke dual-boot Windows i Linux instalacije.

56018_shutterstock-1606766596_f.webp

Microsoftovo najnovije mesečno ažuriranje bezbednosti "uništava" dual-boot Windows i Linux sisteme.

Sosftverski gigant je prošle nedelje objavio bezbednosnu zakrpu kako bi ispravio ranjivost staru dve godine u GRUB boot loaderu otvorenog koda, koji koristi veliki broj Linux uređaja.

Microsoftova zakrpa nije trebalo da utiče na dual-boot uređaje, ali se to dogodilo, a mnogi računari korisnika više ne mogu da pravilno pokreću Linux instalacije.

Korisnicima se prikazuje "security policy violation" poruka, kao i poruka o greškama. Pogođene distribucije uključuju Ubuntu, Debian, Linux Mint, Zorin OS i Puppy Linux.

Ažuriranje je trebalo da ispravi ranjivost koja je hakerima omogućavala da premoste Secure Boot, tehnologiju koju koristi veliki broj Windows i Linux distribucija a koja obezbeđuje da se na uređaje tokom podizanja sistema ne "ušunja" maliciozni firmware.

Microsoft još nije komentarisao problem koji je nastao nakon ovog ažuriranja.

https://www.b92.net/tehnopolis/racunari/51197/microsoftovo-azuriranje-je-unistilo-ove-racunare/vest

Porediti MS sa nacistickom Nemackom je....
Zasto da ne...

Progutao je sve individualne inicijative, razrusio sve sto je mogao...
Ucenjivao , trazio uvek nacin da nesto bude skuplje i da blokira bilo koji paralelni razvoj...
Izmisljao nepotrebne medjukorake da bi sto vise prodajnih proizvoda imao...
Kvalitet MS programa je uvek bio na losijem nivou jer je uvek izbacivao pompezno najavljivane i nedovoljno zavrsene proizvode....
Cak i sa namernim bagovima...

Ustanovio je parazitizam u industriji koji sad ne moze da se izbaci....

Na zalost sve je to povezano smece...

Intel, AMD, android.....
To je strasno sta se tu radi....
Mislio sam da ce bar AMD da se izvuce iz tih mutnih radnji ali nije...
Android je vezan raznim patentima od kojih vecinu poseduje microsoft, vise se i ne postavlja pitanje bezbednosti, nema je..

I NVIDIA cim je krenulo AI , odmah su krenule kupovine od microsofta..

Bas me zanima koja je zvanicna raspodela vlasnistva koja je poznata sada....to je samo zvanicna..

Moglo bi se to shebati sve, nije da ne moze, ali treba bas puno novca, kad treba puno da bi se razbio monopol speditera, gde nema nikakvog prevelikog nasilja, a ovde ima nasilja nevidjenog..

U poslednjih 3 godine Microsoft kao da se trudio da me sto vise otera od Windowsa, nebrojeno problema sam imao, cak sam jednom morao citav OS da reinstaliram i izgubio sam nesto podataka (srecom nista bitno nije bilo)
Pre mesec dana sam presao na Linux Mint, i nije los nimalo. Naravno, nije ni on bez mana, ali za sada mi deluje obecavajuce!
Ako hoces stabilan sistem samo Mac, ovo sve ostalo je macka u dzaku.

Back