Microsoft više ne dozvoljava: Ili novi PC ili nema Windowsa 11

• Začetnik teme Začetnik teme acabg
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

acabg

Buduća legenda
VIP
Poruka
26.140
Nema više zaobilaznog rešenja, ako želite nadogradnju na Windows 11

15896_shutterstock-2012713658_f.webp

Još u oktobru 2021. Microsoft je načinio generalno dostupnom verziju 21H2 Windowsa 11. Uz nju, kompanija je ponudila i rešenje koje zaobilazi sistemske zahteve koji su korisnicima sa nepodržanim hardverom omogućavali nadogradnju na Windows 11.

To zaobilazno rešenje je uključivalo podešavanje Registry ključa, što bi omogućilo Windows 11 nadogradnju na nepodržanim računarima tako što bi se preskočile CPU i TPM provere.

Međutim, najnovija revizija dokumentacije za podršku ukazuje na to da su ove informacije izmenjeni i pomenuto zaobilazno rešenje je obrisano. Promena je napravljena nedavno, nakon objave Windows 11 24H2 verzije.

To znači da Microsoft više zvanično ne podržava ovu metodu zaobilaženja potrebnih sistemskih zahteva, iako bi trik sam po sebi mogao da funkcioniše.

Microsoftova trenutna zvanična preporuka je novi računar ukoliko želite da pređete na Windows 11, tako da očigledno kompanija nije ljubitelj onih koji vrše ažuriranje na "jedanaesticu" na nepodržanim uređajima. To je verovatno i razlog zbog kojeg kompanija više ne želi da obaveštava korisnike o zaobilaznom Registry rešenju.

Microsoftovi partneri, kao što su Dell i AMD, izrazili su stav da se slažu s ovom odlukom kompanije iz Redmonda.

https://www.b92.net/tehnopolis/aktu...voljava-ili-novi-pc-ili-nema-windowsa-11/vest

Nikada oni i nisu odobravali instalaciju na harveru koji nije na listi, uvek je bilo uradi na sopstveni rizik. I dalje sve radi ako skines Windows preko Rufusa koji eliminist harware check. Nema ni par nedelja kako sam nekome ubacio 11 na 10 godina star laptop i sve sljaka.
Zavisi od hardvera. Ja sam skoro pokušao da instaliram 11 na kompu starom više od 10 godina pomoću rufusa. Nije uopšte dozvolio instalaciju, niti upgrade sa 10 na 11.

Zašto bi neko uopšte instalirao win11 ako nema dobar komp? Zar nije logičnije da ostane na 10 i da mu sve šljaka kako treba.

Ја имам добар комп па сам инсталирао одмах Linux на њега. Не знам зашто овде људи мисле да само стари компови или неки антиквитети су за Линукс...

Zavisi od hardvera. Ja sam skoro pokušao da instaliram 11 na kompu starom više od 10 godina pomoću rufusa. Nije uopšte dozvolio instalaciju, niti upgrade sa 10 na 11.
Nesto nisi dobro uradio kada si skidao windows preko Rufusa. Rufus eliminise hardware check, u najgorem slucaju nakon instalacije nece da se podigne OS ili ces imate neke errore tipa plavi ekran.

Nesto nisi dobro uradio kada si skidao windows preko Rufusa. Rufus eliminise hardware check, u najgorem slucaju nakon instalacije nece da se podigne OS ili ces imate neke errore tipa plavi ekran.
Moja stara konfiguracija:
Athlon II x4 640
970a-g45
8 gb ddr3

Prvo sam pokušao da mi napravi butabilan fleš onaj creationtool sa microsoftovog sajta. Kada sam butovao fleš, pojavila se ikonica win 11 koja je stajala 30 sec, pa se nakon toga računar restartovao. Pokušao sam ponovo but fleša, ali isto se dogodilo. Kasnije sam pokušao preko rufusa verziju windowsa bez creationtoola sa microsoftovog sajta, izabrao da mi zaobiđe hardverske zahteve, ali opet isto, ne da mi da instaliram. Kasnije sam pokušao da ažuriram sa 10 na 11, ali je izbacio brdo zahteva koje nemam. Procesor, secure boot, tpm 2.0, nešto za procesor SSE4.2, možda još nešto ne sećam se. Ne vredi bakćati se sa 11com na nepodržanom hardveru.

Back