Micić nije za NBA

Evropska košarka i košarka u SAD-u se jako razlikuju. Prvo u SAD-u se igra dosta slabija odbrana poslednjih godina jer se akcenat stavlja na napad. Princip daj koš više. Uloga trenera u evropskoj košarci je ključna, dok u NBA-u glavne zvezde kolo vode u svojim timovima. U NBA-u se dosta pažnje poklanja na šut preko ruke, većina igrača ima jako dobar skok šut pa se verovatno smatra da ih je teško izblokirati, a u Evropi se podrazumeva da kroz neku akciju tim stvori svom igraču prostor da može slobodno da šutne. U Evropi ako šutiraš preko ruke kroz neizrađene akcije i promašuješ glavni si krivac za poraz. Setimo se malo ranije Bogdanovih 1/13, koja je to halabuka bila nekoliko dana i utakmica nakon poraza od Italije. Jednostavno treba vremena za prilagođavanje.

Новинари медија у Србији из неког разлога траже било који повод како би малициозним текстовима облатили или унизили српску кошарку као и српске кошаркаше. У том калупу је и приложени таблоидни чланак.
Ен-би-еј сезона тек је почела, одиграно је тек 7-8 кола, доносити неки суд о учинку играча бесмислено је. Када је у питању српски двојац у Оклахоми, обојица излазе из повреде. Код Мицића је и период привикавања и на другачију кошарку од европске и на другачију улогу у екипи. Сваки играч који је отишао из Европе у каснијим годинима, а Васи је 29, имао је грдних проблема са привикавањем и на ен-би-еј игру и на схватања другачија од оних на које на навикао.

Уз то у Оклахоми је на спољној линији паклена конкуренција. Чине је чине фантастични Шеј Гилџес-Александар, одлични дефанзивац Лу Дорт те изванредни Џош Гиди, поливалентнио играч који покрива поз. 1-3. Стартери су "зацементирали" свој статус, било је очекивати да се Васа у овој сезони неће наметнути за такав статус, у ен-би-еју постоје неки шаблони којих се стручни тимови држе. И бек-ап спољне опције Треј Мен, Ајзеа Џое и Ерон Вигинс нису лоше, Оклахоме велике наде полаже и шансу добија Кејсон Волас, тако да је конкуренција баш опака, на Васи је да стрпљиво чека шансу.
Нешто је боље што се тиче конкуренцији на Алексејевој позицији, на поз.4 конкуренти су два Вилијамса, млади играчи, Џејлен нема висину за ту поз. (тек 196 цм) али силна енергија, те Џејлин доста виши (208 цм), али и спорији. Оба су у предности пред Алексејем, којем предстоји грчевита борба да се избори за улогу у ротацији, неће бити лако.

Што се тиче Васиног статуса и могућег повратка у Европу, то је искључено, Васа има уговор до 2026.године, за три сезоне зарадиће 23,6 мил.$, по истеку уговора имаће 32 године, видјећемо куда ће га пут одвести. Могућ је повратак у Европу ако га Оклахома "ослободи" обавеза но то се неће десити прије сезоне 2025/26.

Што се тиче репрезентације, плејммејкер који је два пута био МВП евро-лиге, који је у захтјевној евролигашкој конкуренцији доказао вриједност, увијек ће бити међу кандидатима за националну селекцију, да ли ће играти на олимпијади одредиће прије свега здравствено те физичко и ментално стање, ту ће коначну ријеч дати селектор.
Када је у питању Алексеј, он је у ен-би-еју три године, имао је и добрих бројки, има и један трипл-дабл, но он готово и није играо такмичарску кошарку, углавном необавезну, уз то имао је претходне сезоне двије тешке повреде, напредак не иде како је могао, видјећемо какав ће ниво бити за годину дана и да ли ће бити конкурентан за репрезентацију, ту се наметнуо на тој позицији млади Никола Јовић, долазе још неки млади играчи и на тој позицији у наредном времену биће опасна конкуренција за дрес Србије.

Васи и Алексеју више среће у наставку сезоне и каријере.

Sta mislite hoce li zaboraviti da igra do olimpijade i ako je gori od Bobija treba li selektor da ga zove :kafa:

Katastrofa Micića i Pokuševskog u Oklahomi: Nema ih ...

Iskreno i meni deluje kao da se on tamo leba nece najesti, kao prvo po stilu igre je skroz ono evropski tip igraca navikao na neki drugaciji stil kosarke a kao drugo mislim da bi moglo da ga kosta to sto je bas dugo odlagao odlazak u NBA i sad kad je napokon otisao Oklahoma je vec skockala mladi tim za buducnost gde su Shai koji se nametnuo kao prva zvezda ekipe (prosle godine imao preko 30 poena prosek i bio u prvoj petorci lige na kraju sezone) a on mu je direktna konkurencija u timu na njegovoj poziciji, onda je tu isto mladi i jako talentovani Australijanac Dzos Gidi, pa onda je tu jos jedan vrlo dobri Kanadjanin Dort Luguenc, pa Dzejlen Vilijams, pa onda Chet Holmgrin se vec nametnuo kao neko ko ima ozbiljnu ulogu i zavidne brojke mada ajde on je unutrasnji igrac kao i recimo mladi Francuz Osmani Djeng, ali na bekovskim pozicijama imaju jos dva mlada solidna igraca kao sto su Tre Men i Eron Vigins, pritom tu je i mladi Pokusevski koji isto mora da uzme odredjeni broj suteva (i cija je sudbina u ekipi takodje neizvesna) i jednostavno deluje kao da su vec sve karte podeljene, da je svako dobio svoju ulogu i mesto u timu i da im se jednostavno Vasa ne uklapa u koncept te mlade ekipe, da je otisao ranije kada je situacija u ekipi bila drugacija verovatno bi nasao svoje mesto u ekipi i izborio se za svoje minute i prostor a ovako bi se reklo da je nazalost zakasnio.
Mozda da zatrazi trejd i ode u neku ekipu koja bi mu garantovala barem 15-20 minuta po mecu, ovako da ce se pored Shai-ja, Gidija, Dorta, Dzejlena Vilijamsa i ekipe na spoljnim pozicijama izboriti za neku minutazu i ozbiljniju ulogu u ekipi ono tesko i malo izgledno.

Samo im dati vremena. Neko se nije mnogo zadrzao kao Teo. Videcemo.

Ja mislim da oni koji su otisli i videli da im ipak ne lezi taj sistem i stil kosarke kao i oni koji nisu ni dobili priliku da se pokazu u biti ni nemaju za cim da zale (jer zapravo ne mozes izgubiti nesto sto nikad nisi ni imao), ja mislim da su "najgore" prosli oni kao recimo Predrag Danilovic i Dino Radja, recimo Danilovic je 2 sezone bio u Majamiju, cim je dosao dobio je sansu da igra, bio i starter kod Peta Rajlija i neka treca zvezda u ekipi posle Tima Hardaveja i Alonza Morninga, imao sasvim lepe brojke i to ekipi koja je tad igrala finale Istoka sa onim Bulsima ali eto nije mogao da podnese to sto su ga trejdovali bez pitanja i revoltiran prvim avionom se vratio u Evropu, slicno kao i Radja, bio u Bostonu 4 sezone, od toga 2 sezone mislim bio najbolji strelac i skakac ekipe (i za te 4 sezone imao prosek oko 17 poena i 9 skokova sto su u ono vreme bile prilicno impresivne brojke) i isto poludeo kad su ga trejdovali u Filadelfiju (zato sto su resili da krenu u rebuilding ekipe nakon cega su doveli Pol Pirsa, Entoana Vokera i jos neke ivrace) i hteo je da bije mislim GM-a ekipe ili nekog i isto nije hteo da igra u Filadelfiji i odma se vratio u Evropu, a eto i jedan i drugi su dobili lepu priliku, dobro se i pokazali i uprkos i tome sto su mozda i ranije mogli da odu u NBA opet su mogli da izguraju bar 10-ak sezona tamo (mozda se "ogrebu" i za neki Ol'Star nastup) i opet lep trag ostave tamo, ali nazalost, e mislim da recimo oni imaju za cim da zale (iako su obojica stvarno imali sjajne karijere, osvojili brdo trofeja sto klupskih sto reprezentativnih i obojica postali prave legende na ovim prostorima).

Micić nije igrač koji ima kvalitet za NBA. Takođe, prekasno je otišao a ne pomaže ni to što je konkurencija u Oklahomi na pozicijama 1-2 prilično jaka.
Nisam ljubitelj Micića kao igrača, nije mnogo pokazao ni u reprezentaciji. Nadam se selektor Pešić neće napraviti grešku da zbog pozivanja Micića izostavi nekog vrlo bitnog košarkaša kao što je Avramović recimo.

Ali ti iz nekog kluba koji se bori za osvakanje Evrolige odeš da greješ klupu u jednom timu ili da igraš sa klupe u timu koji nema ozbiljnih ambicija. I to nakon teške povrede. Dobar je Micić ali mislim da je prekasno otišao u NBA ligu.

Back