Mi nismo nista posebno

Frederick_

Elita
Poruka
21.790
Stalno se vrte kritike tinejdzera i omladine, te zbog ovog te zbog onog.
Te, mnogo ekrana, mnogo igrica, mnogo koriscenja AI-a....

I konstantno se napominje kako smo mi, malo stariji, nesto posebno bolji od njih jer smo odrastali vise na ulici, screen time se svodio na 2 kratka crtaća dnevno i dva malo duža vikendom, kako smo bili vitkiji, žilaviji, spretniji....

I to iznosimo kao neku ličnu zaslugu.
Kao da je to tako zato sto smo mi, sami, zasluzni za to.

E, to je zabluda.
Deca odrastaju u skladu sa vremenom u kojem zive i u skladu sa neposrednim okruzenjem.
I to je to. Ni manje ni vise.

Dakle nije do dece. Nije ni do nas sto smo odrastali kako smo odrastali, niti je do ove sadasnje dece koja odrastaju tako sto odrastaju.

Da smo mi sada deca, isti bismo bili kao i oni i pravili bismo iste greske kao i vecina u sadasnjoj generaciji.

Roditelj sam deteta koja pripada alfa generaciji. I pojma nemam sta me sve ceka.

Ali ono sto znam je da nikako necu da se postavim kao da sam nesto posebno, niti da kritikujem njegovu generaciju.
Jer ako iko treba da se kritikuje, to smo mi, jer generacija nase dece zivi u okruzenju koje smo mi matori stvorili.

Tako da samo vise razumevanja i vise licne odgovornosti, a ne da sve svaljujemo na njih.

Prica moja majka kako se nekad pela na najvise drvo da skuplja pticja jaja
onda kaze * nedaj sinu po ceo dan na komp opasno je*
Pa zar je pentranje po drvecu bilo bezopasno?
A za sve gluposti koje nam se desavaju su najzasluznije starije generacije, ako ne presecemo nastavicemo
Tako da tahnologiju vidim kao tacku preseka, nadu da ce se ziveti bolje nego pod tim *starijim i pametnijim*

Slažem se sa suštinom, nema tu naše posebne zasluge niti su klinci pokvareni. Svaka generacija je proizvod vremena u kom odrasta, i da smo mi danas tinejdžeri, verovatno bismo bili vrlo slični njima.

Ali mislim da današnje okruženje ima jednu specifičnu težinu. Tehnologija jeste olakšala komunikaciju i povezivanje, ali je istovremeno zakomplikovala odnose u realnom (analognom) svetu. Navikneš se na brzinu, izbor i "ispeglane" živote koje vidiš na ekranima, a onda u stvarnosti dobiješ sporije, nesavršenije i zahtevnije odnose. Tu dolazi do razočaranja i manjka strpljenja, jer deluje kao da te na jedan scroll palcem čeka nešto bolje.

Tako da da, odgovornost jeste na nama što smo takav svet napravili, ali to ne znači da je njima lakše, naprotiv, samo su problemi drugačiji i u nekim stvarima kompleksniji nego što su bili naši.

Zavisi kako gledaš na stvari?
Neke grupne kritike, tipa na celu populaciju omladine, uglavnom ne piju vodu jer su u pitanju generalizacije: mi smo bolji/pametniji/vredniji od vas, a isto važi i za kritike od strane mlađih prema matorcima.
Kritika sam po sebi nije loša stvar ako ima neku opipljivu osnovu, iz razloga što može da posluži kao reality check.
Šta znam da imam klinca gledao bih da ga naučim da ne pravi neke greške koje sam ja u mladosti, a i kasnije pravio - jedino mi je to neki vid garancije da zbog mene neće na neki loš put da izađe. Što se tiče snalaženja u životu, pa kontam da se svako snađe na neki način, sve zavisi od ličnih sposobnosti i truda koji neko ulaže u nešto.

A za sve gluposti koje nam se desavaju su najzasluznije starije generacije, ako ne presecemo nastavicemo
Tako da tahnologiju vidim kao tacku preseka, nadu da ce se ziveti bolje nego pod tim *starijim i pametnijim*
Po ovome dete koje voli i prati nove tehnologije ne voli prorodu?
Kakva zabluda.

Slažem se sa suštinom, nema tu naše posebne zasluge niti su klinci pokvareni. Svaka generacija je proizvod vremena u kom odrasta, i da smo mi danas tinejdžeri, verovatno bismo bili vrlo slični njima.

Ali mislim da današnje okruženje ima jednu specifičnu težinu. Tehnologija jeste olakšala komunikaciju i povezivanje, ali je istovremeno zakomplikovala odnose u realnom (analognom) svetu. Navikneš se na brzinu, izbor i "ispeglane" živote koje vidiš na ekranima, a onda u stvarnosti dobiješ sporije, nesavršenije i zahtevnije odnose. Tu dolazi do razočaranja i manjka strpljenja, jer deluje kao da te na jedan scroll palcem čeka nešto bolje.

Tako da da, odgovornost jeste na nama što smo takav svet napravili, ali to ne znači da je njima lakše, naprotiv, samo su problemi drugačiji i u nekim stvarima kompleksniji nego što su bili naši.

Apsolutno, danasnje okruzenje je daleko izazovnije.
Prvo, od toga da je saobracaj toliko gust da je nezamislivo pustiti decu ispred zgrade, samu, kao nekada, pa sve do uticaja tehnologije i dostupnosti svega na jedan klik.

Roditelji danas moraju mnogo vise da se bave decom nego, recimo, osamdesetih.

Kao sto rekoh, nemam pojma sta me sve ceka, za ovih pet i po godina jos nisam imao izazove koje ta tehnologija namece, ali vidim da ce morati ozbiljno da se pristupi.

Svakako, spreman sam 😎

Starije genaracije su carevi...

1000089955.jpg

Apsolutno, danasnje okruzenje je daleko izazovnije.
Prvo, od toga da je saobracaj toliko gust da je nezamislivo pustiti decu ispred zgrade, samu, kao nekada, pa sve do uticaja tehnologije i dostupnosti svega na jedan klik.

Roditelji danas moraju mnogo vise da se bave decom nego, recimo, osamdesetih.

Kao sto rekoh, nemam pojma sta me sve ceka, za ovih pet i po godina jos nisam imao izazove koje ta tehnologija namece, ali vidim da ce morati ozbiljno da se pristupi.

Svakako, spreman sam 😎
razmisli o tome da deci ograničiš screen time i da ih nagovoriš da se bave nekim sportom ili muzikom i imaju prave prijatelje sa kojima se druže i što je možda najvažnije i najteže u doba AI da čitaju knjige i cene znanje. Ne kažem da su nove tehnologije loše ali problem koji stvaraju je da nude lak dopamin i stvaraju deficit pažnje za druge stvari. Ako pustiš da se stvari razvijaju same od sebe mogao bi da se kaješ za petnaest godina.

Inače svaka generacija jeste malo pametnija od sledeće, ali malo emocionalno i socijalno nezrelija. Razvoj tehnologija usmerava ljude u tom pravcu. AI je opasna u smislu da čoveku može da bude lakše da joj autsorsuje razmišljanje nego da sam analizra a čovek je biće koje prirodno ide linijom manjeg otpora jer tako štedi energiju.

Poslednja izmena:

Нису све опасности једнаке.

Пентрање по дрвећу је за децу опасно због могућности болног или чак смртног пада, и та могућност непосредних осетних последица у случају погрешног корака је оно што их тера да развију спретност.

Гледање у екран је за децу опасно због могућности заглупљивања (између осталог), али та могућност их сама по себи не тера да развију ишта, пошто је друштвено окружење које смо направили такво да у њему врло често изостају непосредне осетне последице у случају глупости. Такво стање затим доводи до тога да највећи број деце пусти мозак на испашу све до тачке без повратка.

Дакле, иако су обе радње вид забаве, само једна од њих подразумева усавршавање по природи ствари.

Back