Metaverse

Pilgrim

Poznat
Poruka
8.869
Šta je metaverzum ili metaverse?
Metaverse potiče iz naučno fantastičnog romana Snow Crash iz 1992. čiji je autor Neal Stephenson, u kome je prikazan život dostavljača pizze, koji slobodno vreme provodi konektujući se u simulirani, virtuelni svet koji pojedincu omogućava da obavlja svakodnevne aktivnosti i živi poput avatara. Po ovom modelu, metaverse predstavlja spajanje realnog i virtuelnog života, a to je zapravo i njegova opšta definicija: Metaverse je zajednički virtuelni prostor određene veće ili manje zajednice, nastao primenom proširene stvarnosti kako bi se postiglo međusobno deljenje virtuelno poboljšane fizičke stvarnosti korišćenjem Interneta.

Preduslovi za metaverse postoje decenijama unazad, ali su pandemija COVID-19 i lockdown intenzivirali njegov razvoj s obzirom na to da je došlo do velikog zaokreta u načinu našeg funkcionisanja, koji je pokazao da mnogo toga možemo da radimo u potpuno digitalnom svetu, od posla do socijalizacije, pogotovu što najmlađe generacije tako uglavnom i žive, prenoseći većinu svojih aktivnosti i vrednosti na društvene mreže i u virtuelni svet, generalno.

Zbog svega toga metaverse je postao najnoviji makro cilj mnogih svetskih tehnoloških divova, prevashodno Facebook-a, ali i su i druge kompanije najavljivale njegovu realizaciju, kao što su Microsoft, Nvidia ili Epic Games.
Bitisanje u Metaverzumu
Metaverse je, dakle, virtuelni prostor stvoren konvergencijom poboljšane fizičke stvarnosti, proširene stvarnosti (AR) i interneta. Drugim rečima, trenutna 2D verzija interneta biće u potpunosti zamenjena 3D stvarnošću. Suštinski, u njemu će nam biti omogućeno da se neprimetno krećemo, primera radi, od virtuelnog parka do virtuelnog koncerta sa stoprocentnom prisutnošću, što će masovno proširiti internet kakav poznajemo, uvodeći ga u treću dimenziju. Osim toga, sposobnost nadilaženja prostora i fizičkog deljenja okruženja s drugima imaće značajan uticaj na naše modele interakcije i komunikacije.

Slično kao što prelazimo s web stranice na web stranicu kako bismo se upoznali, sarađivali ili igrali igre sa drugima na našem trenutnom 2D internetu, uskoro bismo mogli da se upoznajemo, zarađujemo, sarađujemo i igramo sa drugima u 3D okruženju, mnogo intenzivnije i jednostavnije. Interoperabilnost Metaverse-a će omogućiti korisnicima veći kontinuitet identiteta i iskustva u poređenju sa modernim internetom.

Metaverzum bi trebalo da funkcioniše tako da njegov korisnik nema potrebu kreiranja ili korišćenja više posebnih naloga. Drugim rečima, neće morati da ima poseban Google, Twitter, Instagram, TikTok ili Reddit nalog, već će jednostavno svojim imenom i prezimenom biti on sam na svim kanalima. Taj kontinuitet identiteta je ključan faktor toga na koji način bi korisnici trebalo da kupuju i konzumiraju sadržaj u Metaverzumu. Istovremeno, to je praktično prelazak u lično posedovanje svojih podataka na web-u, gde korisnik samostalno bira koje će podatke ostaviti na nekom web sajtu ili platformi, pri čemu su oni u njegovom vlasništvu, a ne u vlasništvu kompanije.

Metaverse će imati svoju ekonomiju, uz potpunu mogućnost kreiranja digitalne imovine. Moć zarade za mlade kreatore u njemu neće biti ograničena. Postojaće cela nova skupina mladih preduzetnika koji zarađuju za život u virtuelnom svetu, inkasirajući stvarnu vrednost i stalni prihod brže nego što je ikada moglo biti zamišljeno.

Da li ste culi za ovaj novi projekat reptila Marka Zukenberga? Sta mislite o projektu Metaverse?
Da li se polako pretvaramo u robote? Da li ce ovaj metauniverzum da unisti forume kao sto je krstarica? (nece mociiiii!!!!)
Da li ce nam se zivoti pretvoriti u 3d igre kao sto su SIMS ili GTA :)
Preporuka i za film Ready Player One koji je skoro identican sa ovim sto prica M.Zuckenberg...
Dajte vasa misljenja, razmisljanja, ocekivanja... da vas cujem :)
 
Pa dobro vise manje je stiglo, ali sa ovim ulazi na velika vrata... da naravno da hoce biti revolucija


Sta kazes na ovaj zadnji deo matrixa?
Iskreno još uvek nisam siguran šta da kažem za Cloud Atlas. Za Jupiter Ascending znam - kretenski film
Mislim da smo kao publika prevazišli Matriks, da je izašao odmah posle trećeg bi imali bolje mišljenje.
 
Iskreno još uvek nisam siguran šta da kažem za Cloud Atlas. Za Jupiter Ascending znam - kretenski film
Mislim da smo kao publika prevazišli Matriks, da je izašao odmah posle trećeg bi imali bolje mišljenje.
Cloud Atlas sam gledao davno, tad mi je bio okej ali iskreno i ne secam se bas, moram pogledati ponovo a za Jupiter znam da je kretenski i bez da gledam xD

Sta znam, bilo je malo obrta i okreta u ovom zadnjem delu to mi se svidelo ali sve ostalo jako slabo...
 
Cloud Atlas sam gledao davno, tad mi je bio okej ali iskreno i ne secam se bas, moram pogledati ponovo a za Jupiter znam da je kretenski i bez da gledam xD

Sta znam, bilo je malo obrta i okreta u ovom zadnjem delu to mi se svidelo ali sve ostalo jako slabo...
Pa to, slabo. Al sve mislim u meni je problem, previše očekujem.
A možda su braća Vačovski pravili bolje filmove od sestara Vačovski 🤪
 

Back
Top