Metatarzalni bol

Paula

Wignerova Prijateljica
VIP
Poruka
43.981
Gotovo sam sigurna da je bila jedna tema o ovom, čak mislim da sam ja otvorila ;), ali u pretraživaču nema rezultata za metatarzal... Pa idem iz početka ;)

Naime, molim ko zna da napiše gde mogu da se nađu i koji su dobri ulošci za cipele, da li postoji neka ordinacija koja je dobra koja pravi uloške za osobu konkretno, da li je neko imao ovaj bol i da li ga je izlečio itd...

Znači nemam kod običnog hoda, ali imam kod planinarenja dužeg od određenog broja km....

Ovih dana pretražujem svašta, gpt mi je našao neko istraživanje sa mojim dimenzijama stopala, skočnog zgloba i potkolenica, kaže da čisto mehanički gledano imam mala stopala za velika opterećenja posebno sa teškim rancem i da moram posebno da povedem računa razne kremice, zatim vežbe, pa onda kinezi traka z metatarzal i najbotnije dobre planinarske cipele. Kritičan je i taj uložak, on mi prič vrste, ali to ništa nisam videla da ima u Srbiji..

Kako nema?
<--- LINK LINK
<--- LINK LINK
itd

Inace, na gradilistima je cesta povreda kod radnika tih kostiju u stopalu, padne im daska (ili nesto drugo, alat recimo) odozgo na stopalo i naprsnu im te kosti. Stoga je obavezna upotreba zastitnih cipela, ne smes da udjes na gradilsite bez shlema i tih cipela. Zastitne cipele imaju odozdo u djonu metalnu plocu koja sprecava da ekser (ili armatura) prodre u cipelu i ubode u stopalo a u gornjem delu, ispod jezika cipele postoji takodje metalna ploca koja stiti od udarca u metatrzalne kosti (ili ris kako kazu kod nas) i same prste na nozi.
Kvalitet tih cipela (samim tim i cena) znaci da ispod te gornje ploce morate imati i ulozak, najcesce silikonski, koji vam masira metatarzalne kosti. Bez njih bi svi koji satima nose te cipele vrlo brzo imali neopisiv bol u tim kostima.

Ti silikonski metatarzalni su ništa... Imam to, ko da nemam.

Gpt kaže mora celo stopalo da bude obuhvaćeno jer metatarzal nije problem smo tog dela, nego kompletne mehanike stopala, počinje da se spušta svod, ima veze i sa kolenima itd... Tako dakle kapiram, on mi pokazao neke uloške u USA, ne viim ih ovde, da ojačanje ide ispod svoda i paradokslno ne ispod metatarzusa već na sredini stopala

Ti silikonski metatarzalni su ništa... Imam to, ko da nemam.

Gpt kaže mora celo stopalo da bude obuhvaćeno jer metatarzal nije problem smo tog dela, nego kompletne mehanike stopala, počinje da se spušta svod, ima veze i sa kolenima itd... Tako dakle kapiram, on mi pokazao neke uloške u USA, ne viim ih ovde, da ojačanje ide ispod svoda i paradokslno ne ispod metatarzusa već na sredini stopala
Onda uzmi carape za stopalo sa kompresijom <--- LINK LINK
Ja ih i sad imam na sebi, plantar fasciitis je u kod mene u pitanju, ali rade posao i za metatarzal.

Kupila sam danas za planinarenje šire cipele nego do sada, da se sila prenosi šire, kada se kreće 20 km velika je sila na malu površinu stopala, ja nosim 37, kupila sam 38.5, potrebbno je rasteretiti taj deo tako da pritisak delom ide i na skočni zglob taj deo i široko na površinu... da su tvrde dole a mekane unutra, svašta nešto. Još mi ostao taj uložak. Kinezi traku već stavljam, a imam i diklofen 2% za pauze... to je samo da smanji bol

Kupila sam danas za planinarenje šire cipele nego do sada, da se sila prenosi šire, kada se kreće 20 km velika je sila na malu površinu stopala, ja nosim 37, kupila sam 38.5, potrebbno je rasteretiti taj deo tako da pritisak delom ide i na skočni zglob taj deo i široko na površinu... da su tvrde dole a mekane unutra, svašta nešto. Još mi ostao taj uložak. Kinezi traku već stavljam, a imam i diklofen 2% za pauze... to je samo da smanji bol
Onda je kod tebe ozbiljno, nemoj se zezas idi u neku ortopedsku ordinaciju. Drugi link koji sam ostavio je za takvu ordinaciju, ja sam ih posecivao pre 20-tak godina a ima i drugih ordinacija. Tamo mogu da ti naprave uloske za tvoje stopalo, da ti naprave program vezbi kojima ces olaksati bol.

Poslednja izmena:
To mogu da probam. Samo što amazon za Srbiju mnoge stvari ne šalje. Ili im je jako skupa isporuka. probaću da vidim .
Imas ih i na Aliexpressu. Koliko sam cuo oni rade za Srbiju.

Te carape, ulosci u planinarskim cipelama i dobra planinarska (hajking) cipela i valjda ces da "prezivis". Taman tih 1,5 broja vise na cipeli pasuje..

Back