• Dragi prijatelji, kreiran je nov forum "Socijalna zastita" na kome ce se pricati o svim pitanjima vezanim za ovu aktuelnu temu u drustvu

Metalika: Imperija dobre muzike

Gost 426927

Stara legenda
Poruka
95.056
Metallica


1613741448319.png


Metallica

je američki thrash metal sastav iz Los Angelesa, osnovan 1981. godine. Sastav je osnovan kada je James Hetfield odgovorio na oglas koji je u lokalnim novinama objavio bubnjar Lars Ulrich. Postava Metallice uglavnom se sastojala od Ulricha, ritam gitarista i vokala Jamesa Hetfielda i vodećeg gitarista Kirka Hammetta, dok je mjesto basista upotpunilo nekoliko osoba (Cliff Burton, Jason Newsted). Potonju ulogu od 2003. obnaša Robert Trujillo.

Metallicine ranije uratke obilježavali su brzi tempo, instrumentali i općenito agresivno sviranje što ih je svrstavalo u skupinu "velike četvorke" thrash metala zajedno s Slayerom, Megadethom i Anthraxom.[1] Sastav je stekao rastuću bazu obožavatelja u glazbenoj "underground" zajednici i na kritičkoj sceni objavom albuma Master of Puppets koji je opisan kao jedan od najutjecajnijih thrash metal albuma. Značajan komercijalni uspjeh postigli su albumom Metallica (poznat i kao The Black Album - Crni album), kojim su debitirali kao broj jedan na ljestvici Billboard 200. Ovom objavom, sastav je i prošitio svoj glazbeni stil što je rezultiralo da je bio bolje prihvaćen kod mainstream slušatelja.
Godine 2000., Metallica je bila jedna od nekoliko glazbenika koji su podignuli tužbe protiv Napstera zbog besplatnog dijeljenja autorskim pravima zaštićenog materijala, bez njihovog dopuštenja.[2] Nagodba je kasnije postignuta tako što je Napster postao plaćena usluga. Unatoč postizanju broja jedan na Billboard 200, objava St. Angera je "odvratila" mnoge obožavatelje zbog ispuštanja gitarskih solo dionica i "steel-sounding" bubnjeva. Album je popratio i film Some Kind of Monster koji je dokumentirao njegovo snimanje.
Metallica je objavila deset studijskih albuma, četiri koncertna, dva EP-a, 24 glazbena videa i 45 singlova. Osvojili su devet nagrada Grammy dok im je pet uzastopnih albuma debitiralo na prvom mjestu Billboard 200,[3] Spomenuti album Metallica iz 1991., prodan je u 11 milijuna primjeraka u Sjedinjenim Država i 22 milijuna primjeraka diljem svijeta što ga je učinilo 25. najprodavanijim albumom u državi.[4]
Sastav je, zaključno s objavom svog pretposljednjeg albuma Death Magnetic, prodao oko 100 milijuna albuma diljem svijeta.

1613741502315.pngMetallicu su 1981. godine u Los Angelesu, Kaliforniji osnovali bivši tenisač Lars Ulrich iz Gentőftea, Danske, i gitarist i vokalist James Hetfield iz Downeyja, Kalifornije, koji su se sreli nakon što su nezavisno objavili oglase u Američkom časopisu "The Recycler". Basist Ron McGovney, također iz Downeyja, bio je uz njih originalni član, dok je sastav koristio par prolaznih gitarista, kao Brada Parkera i Jeffa Warnera, tijekom sastavljanja četveročlane postave. Naziv sastava je smišljen kad je bubnjar Lars Ulrich pomagao prijatelju Ronu Quintani izabrati ime za svoj novi časopis sa svrhom promocije metala. Quintana je smislio naziv Metallica, ali je Lars brzo smislio novi i zadržao taj za sastav kojeg je nedavno započeo s Jamesom Hetfieldom. Početkom 1982. Metallica je snimila "Hit the Lights" za prvu kompilaciju heavy metal sastava pod nazivom "Metal Massacre". Gitarist Lloyd Grant je doveden zbog soloa na pjesmi, ali nikad nije bio puni član sastava. U potrazi za stalnim glavnim gitaristim, Ulrich je objavio oglas u lokalnim novinama. Dave Mustaine, iz Huntington Beacha, Californije, gitarist iz sastava Panic, se javio i pri dolasku započeo testiranje. Ulrich i Hetfield su bili toliko zadivljeni njegovim instrumentima da su ga odmah pitali da uđe u sastav . Tijekom idućih mjeseci sastav je snimio demo No Life 'Til Leather, koji je ubrzo privukao pozornost diljem obližnjih poklonika metala. Tada je već u sastavu svirao basist Cliff Burton, iz Castro Valleya Californije, namamljen iz svog sastava Trauma, u zamjenu za preseljenje ostatka članova sastava u San Francisco.
Nakon dolaska u El Cerrito, Grofovije Contra Costa, California (preko puta zalijeva od San Francisca), sastav je ubrzo stekao znatnu pratnju na Bay Area Thrash sceni, putem širenja vijesti te nastupa uživo. U 1983. Metallica je otputovala u New York na nagovor tamošnjih promotera Jona i Marshe Zazule, a nakon prvih par nastupa sastav je potpisao ugovor sa Zazulinom novom diskografskom kućom, Megaforce Records, koja je izdala njihova prva dva albuma. Ubrzo nakon dolaska u New York, Mustaine je otpušten zbog sukoba s ostalim članovima (nadmetanja s Jamesom na području popularnosti, fizičkih sukoba s ostalim članovima i sl.) i teškog alkoholizma te drugih ovisnosti. Kirk Hammett je pozvan iz Exodusa da ga zamijeni. Mustaine je kasnije nastavio svoju karijeru osnovavši Thrash Metal sastav Megadeth.

Metallicin prvi album, Kill 'Em All, je postavio primjer koji su pratili tijekom 1980ih, predstavljajući Jamesov "heavy" glas te njegovu agresivnu ritam gitaru. Godinu dana kasnije, njihov sljedeći album, Ride the Lightning, proširio je i usavršio njihov stil s dužim pjesmama koje su predstavljale i instrumentalne i liričke kompozicije koje su se izdizale iznad mladenačkijih pjesama na albumu Kill 'Em All. Možda najznačajnija odrednica Ride the Lightning-a je bio dodatak pjesme "Fade to Black", sporije, unutarnje pjesme koja se bazirala na mislima čovjeka koji pomišlja na samoubojstvo. "Fade to Black" je bila prva takva pjesma u slijedu koji će kasnije sadržavati "Welcome Home (Sanitarium)" i "One". Dodatak ovih sporijih, introspektivnih pjesama je razlikovao Metallicu od drugih Thrash Metal sastava, od kojih su najznačajniji bili Anthrax, Slayer i Megadeth.
Neki su smatrali osnivanje Metallice direktnom reakcijom na dominantnu Rock'n'Roll glazbu ranih 1980ih.

(Izvor:Wikipedi)
 

Gost 426927

Stara legenda
Poruka
95.056

Gost 426927

Stara legenda
Poruka
95.056
Inquisition Symphony je drugi album sastava Apocalyptica. Izdan je 1998. godine i sadrži četiri obrade Metallice: For Whom The Bell Tolls; Nothing Else Matters; Fade To Black i One. Na ovom albumu su obradili još tri sastava: Sepultura (Inquisition Symphony i Refuse/Resist); Faith No More (From Out Of Nowhere) i Pantera (Domination). Tri pjesme su njihove: Harmageddon; M.B. (Metal Boogie) i Toreador.
 

Gost 426927

Stara legenda
Poruka
95.056
Grupa Metallica dobila “Nobelovu nagradu za muziku”Metallica-foto-Maj.l-Shutterstock.com_-770x471.jpg


Nakon skoro četiri decenije duge karijere, bend Metallica će ovog proljeća dobiti nagradu Polar Music Prize, koja se redovno naziva i “Nobelovom nagradom za muziku”.
Nagrada se dodjeljuje na međunarodnom nivou za izvrsnost u muzici, a grupa će dobiti milion švedskih kruna, što je približno 126 hiljada dolara. Bend će donirati novac vlastitoj organizaciji All Within My Hands, koja pomaže zajednicama u obrazovnom radu, raznim donacijama za hranu i drugim lokalnim uslugama.
“Još od Vagnera (Richard Wagner) i Čajkovskog (Пётр Ильи́ч Чайко́вский), niko nije napravio muziku koja je toliko fizički nabijena i furiozna, a istovremno tako pristupačna. Metallica je svojim virtuoznim sviranjem i korištenjem ekstremno ubrzanog tempa odvela rok muziku na mjesta na kojima nikada ranije nije bila. U svijetu grupe Metallica, soba svakog tinejdžera, kao i svaka koncertna dvorana, pretvara se u Valhalu. Snaga njihovih beskompromisnih albuma pomogla je milionima slušalaca da transformišu osjećaj izolovanosti u supersilu”, naveli su organizatori Polar Prize nagrade.James-Hetfield-Metallica-foto-Mathew-Tucciarone-Shutterstock.jpg
JamesBez obzira na izgrađenu reputaciju u metal krugovima, Metallica se nije bojala eksperimentisanja, pa je tako nastao i koncertni album snimljen u saradnji sa simfonijskim orkestrom iz San Fransciska, kao i saradnja sa Luom Ridom (Lou Reed), koja je rezultovala albumom “Lulu”, koji nije bio prihvaćen od strane kritike, ali ni publike.
Tokom karijere, Metallica se suočila sa brojnim poteškoćama, a svakako je najtragičnija bila smrt basiste Klifa Bartona (Cliff Burton) 1986. godine, koji je poginuo u saobraćajnoj nesreći za vrijeme njihove “Damage, Inc.” turneje.


Bend je 2004. godine objavio dokumentarac “Some Kind of Monster”, koji je otkrio velike tenzije u samoj grupi – posebno između Ulriha i Hetfilda – što je dovelo do toga da su morali da angažuju stručnjaka kako bi im pomogao da riješe probleme u komunikaciji.
Deset godina kasnije, Metallica je održala trijumfalni nastup na legendarnom Glastonbury festivalu, i to kao prvi metal hedlajner ikada.


Oni su i prvi metal bend koji je dobio Polar Music Prize, koja je prethodno otišla u ruke muzičara i sastava kao što su Pol Mekartni (Paul McCartney), Džoni Mičel (Joni Mitchell), Čak Beri (Chuck Berry), B.B. King, Pol Sajmon (Paul Simon), Peti Smit (Patti Smith), Björk, Pink Floyd, Led Zeppelin, Stivi Vonder (Stevie Wonder), Brus Springstin (Bruce Springsteen), Elton Džon (Elton John) i Kvinsi Džouns (Quincy Jones).
 

Gost 426927

Stara legenda
Poruka
95.056
Mojih 5:


Where do I take this pain of mine
I run, but it stays right my side
So tear me open, pour me out
There's things inside that scream and shout
And the pain still hates me
So hold me, until it sleeps
Just like the curse, just like the stray
You feed it once, and now it stays
So tear me open, but beware
There's things inside without a care
And the dirt still stains me
So wash me, until I'm clean
It grips you, so hold me
It stains you, so hold me
It hates you, so hold me
It holds you, so hold me
Until it sleeps
So tell me why you've chosen me
Don't want your grip, don't want your greed
I'll tear me open, make you gone
No more can you hurt anyone
And the fear still shakes me
So hold me, until it sleeps
It grips you, so hold me
It stains you, so hold me
It hates you, so hold me
It holds you, so hold me
Until it sleeps
I don't want it
So tear me open, but beware
The things inside without a care
And the dirt still stains me
So wash me, 'till I'm clean
 

Gost 426927

Stara legenda
Poruka
95.056Life, it seems, will fade away
Drifting further, every day
Getting lost within myself
Nothing matters, no one else
I have lost the will to live
Simply nothing more to give
There is nothing more for me
Need the end to set me free
Things not what they used to be
Missing one inside of me
Deathly loss, this can't be real
I cannot stand this hell I feel
Emptiness is filling me
To the point of agony
Growing darkness, taking dawn
I was me, but now he's gone
No one but me
Can save myself
But it's too late
Now I can't think
Think why I should even try
Yesterday seems as though
It never existed
Death greets me warm
Now I will just say goodbye
Bye...
 

Gost 426927

Stara legenda
Poruka
95.056


I can't remember anything
Can't tell if this is true or dream
Deep down inside I feel the scream
This terrible silence stops in me
Now that the war is through with me
I'm waking up, I cannot see
That there is not much left of me
Nothing is real but pain now
Hold my breath as I wish for death
Oh please, God, wake me
Back to the room that's much too real
In pumps life that I must feel
But can't look forward to reveal
Look to the time when I'll live
Fed through the tube that sticks in me
Just like a wartime novelty
Tied to machines that make me be
Cut this shit off from me
Hold my breath as I wish for death
Oh please, God, wake me
Now the world is gone, I'm just one
Oh God, help me
Hold my breath as I wish for death
Oh please, God, help me
Darkness imprisoning me
All that I see
Absolute horror
I cannot live
I cannot die
Trapped in myself
Body my holding cell
Landmine has taken my sight
Taken my speech
Taken my hearing
Taken my arms
Taken my legs
Taken my soul
Left me with life in hell
(No, no, no)
Yeah, **** you
Alright now
Thank you very much my friends,
You treat good here man
We thank you very much, we'll see ya
Good night from Metallica, thank you!
 

Gost 426927

Stara legenda
Poruka
95.056

All within my hands
Squeeze it in, crush it down
All with my hands
Hold it dear, hold it suffocate
All within my hands
Love to death, smack you 'round and round and
All within my hands
Beware
Love is control
I'll die if I let go
Hate me now
Kill all within my hands
Hate me now
Crush all within my hands
Squeeze all within my hands
Choke all within my hands
Hate me now
Trap all within my hands
Hurry up and hate me now
Kill all within my hands
All within my hands
Take your fear, pump me up
All within my hands
Let you run, then I pull your leash
All within my hands
Under thumb, under to myself
All within my hands
Beware
Love is control
I'll die if I let go
Hate me now
Kill all within my hands
Hate me now
Crush all within my hands
Squeeze all within my hands
Choke all within my hands
Hate me now
Trap all within my hands
Hurry up and hate me now
Kill all within my hands again
I'll die if I let go
Control is love, love is control
I'll fall if I let go
Control is love, love is control
I will only let you breathe
My air that you receive
Then we'll see if I let you love me
 

Gost 426927

Stara legenda
Poruka
95.056

Off through the new day's mist I run
Off from the new day's mist I have come
I hunt therefore I am
Harvest the land
Taking of the fallen lamb
Off through the new day's mist I run
Off from the new day's mist I have come
We shift pulsing with the earth
Company we keep
Roaming the land while you sleep
Shape shift, nose to the wind
Shape shift, feeling I've been
Move swift, all senses clean
Earth's gift, back to the meaning (back to the meaning) of life
Bright is the moon, high in starlight
Chill is the air, cold as steel tonight
We shift, call of the wild
Fear in your eyes, it's later than you realized
Shape shift, nose to the wind
Shape shift, feeling I've been
Move swift, all senses clean
Earth's gift back to the meaning (back to the meaning) of life
I feel I change
Back to a better day
(Shape shift) hair stands on the back of my neck
(Shape shift) in wildness is the preservation of the world
So seek the wolf and not the man
Shape shift, nose to the wind
Shape shift, feeling I've been
Move swift, all senses clean
Earth's gift
Back to the meaning (back to the meaning) of wolf and man, yeah
 

Gost 426927

Stara legenda
Poruka
95.056
1613747387815.png


Џејмс Алан Хетфилд (енгл. James Alan Hetfield; Дауни, Калифорнија, 3. август 1963) je амерички музичар, познатији као певач и гитариста хеви метал групе Металика.


Џејмс је провео дјетињство са родитељима Вирџилом и Синтијом, полубраћом из мајчина првог брака: Давидом и Крисом који су били дванаест и једанаест година старији од њега, те млађом сестром Дином. Интерес за музику показао је још као двогодишњак. Са девет година мајка га уписује на часове клавира које је мрзио, поготово мрско му је било пјевање које му је како каже одредило даљу каријеру развивши му слух. Прво упуштање у рок музику било је у дванаестој години када је Џејмс испрва потајно почео свирати бубњеве његова брата Давида. Први музички покушаји били су у саставу Давидова бенда, где је и свирао бубњеве, али са четрнаест година одлучује се за гитару коју је такође свирао његов брат Крис. 1976. његови родитељи се разводе. Џејмс остаје с мајком, сестром и полубратом Давидом, док Крис бежи од куће током свађе с Џејмсовим оцем. Џејмс, чији однос с оцем никада није био добар почиње се све више удаљавати од њега. Следеће године уписао је средњу школу где је упознао Дејви Марса и Рона Макговнија (који је свирао бас у првој постави Металике, с којима дели љубав према року и металу.

Хетфилд је 1980. основао свој први састав Obsession у којем су свирали његови пријатељи Рон и Рицх Велоз, те Јим Арнолд. Макговни је био њихов техничар. Састав се ускоро распао а Хетфилд, Џим Арнолд и Крис Арнолд основали су други под именом Syrinx.

Хетфилд ускоро напушта и тај састав, а недуго након тога његова мајка умире од рака. Тада се шеснаестогодишњи Џејмс, заједно са сестром сели к брату Дејвиду. Након што Џејмс и Дина постану превелик терет за Дејвида, Дејвид одлучује да пошаље Џејмса оцу. Џејмс, који је до тог раздобља развио изразиту мржњу према оцу одбија и остаје са Дејвидом и његовом женом, док Дина одлази оцу. У новој школи и околини, Хетфилд оснива нову групу Phantom Lord, у којој Рон први пут свира бас гитару, међутим групу су ускоро преименовали у Leather Charm и био је више под утицајем глам рока него тешког метала.

Џејмс постаје предводник састава и тада настаје прва ауторска песма Hit The Lights која је касније уврштена у репертоар Металике.
 

Gost 426927

Stara legenda
Poruka
95.056
1613747579135.png


Ларс Улрих

(енгл. Lars Ulrich; рођен 26. децембра 1963. у Гентофтеу, Данска) је бубњар и један од оснивача америчког хеви метал састава Металика од 1983. године.[1][2] Као млади тенисер, у својој седамнаестој години, сели се у Лос Анђелес како би унапредио свој тренинг. Ипак, уместо тениса се у потпуности окреће музици. Објавивши оглас у локалним новинама, Ларс упознаје Џејмса Хетфилда и са њим оснива један од највећих бендова на свету - Металику. Посебно је волео да слуша групе попут: Дип перплa, Дајмондхедa, Ајрон мејденa.[3] Отац му је био професионални тенисер и признати џез музичар.[4] У Европи провео је три месеца као роуди на турнеји са Дајмондхедом. Написао је музику за готово све Металикине песме
 

Gost 426927

Stara legenda
Poruka
95.056
1613747857143.png

Кирк Ли Хамет
(енгл. Kirk Lee Hammett; рођен 18. новембра 1962. у Сан Франциску, Калифорнија) је амерички музичар. Гитариста је хеви метал састава Металика од 1983. године.

По часопису Ролинг стоун, Хамет је један од најбољих гитариста свих времена. Кирк Хамет свира ЕСП И ЛТД, као и Џејмс Хетфилд.
 

Gost 426927

Stara legenda
Poruka
95.056
1613747914742.png


Roberto Agustín Miguel Santiago Samuel Perez de la Santa Concepción Trujillo Veracruz Bautista

(Santa Monica, Kalifornija, SAD, 23. kolovoza 1964.), bolje znan samo kao Robert Trujillo, američki je basist, trenutačno član američkog thrash metal sastava Metallica. Također je svirao i u sastavima Suicidal Tendencies, Infectious Grooves i Black Label Society, s Jerryjem Cantrellom i u sastavu Ozzyja Osbournea.

Trujillo uglavnom svira prstima, a ne trzalicom, za razliku od prethodnog basista Metaliice, Jasona Newsteda. Stil Roberta Trujilla je također bio jedan od razloga što se svidio članovima Metallica, jer je Cliff Burton, tragično stradali basist Metallice, također svirao prstima.
 

Gost 426927

Stara legenda
Poruka
95.056
"The Unforgiven" i "Nothing Else Matters" pokazuju najveću promjenu u stvaralaštvu sada već bivših trashera koji su se upustili u pisanje balada. "Nothing Else Matters" prvotno nije zamišljena kao pjesma koja će biti na albumu; James ju je napisao za svoju tadašnju curu, svirajući joj jednostavni uvod preko telefona. Čuvši ovu pjesmu, bubnjar Lars Urlich, koji je zajedno s Jamesom i legendarnim Bobom Rockom producirao album, nagovorio je frontmana da pjesmu podijeli sa svijetom i danas je to vjerojatno jedina njihova pjesma koja se vrti po radio postajama koje nisu orijentirane prema heavy glazbi. "The Unforgiven" je početak trilogije koja se nastavlja na abumima "Reload" iz 1997. i "Death Magnetic" iz 2008. godine. Obje pjesme prožete su intimom koja se uvelike razlikuje od pjesama na prijašnja četiri albuma koja su pak prožeta mladenačkom snagom i agresivnošću. Tko zna, možda na sljedećem albumu vidimo i četvti dio "Unforgiven". Mislim da se nitko ne bi bunio da priča preraste u tetralogiju.
 

Gost 426927

Stara legenda
Poruka
95.056

New blood joins this earth
And quickly he's subdued
Through constant pained disgrace
The young boy learns their rules
With time the child draws in
This whipping boy done wrong
Deprived of all his thoughts
The young man struggles on and on he's known
A vow unto his own
That never from this day
His will they'll take away
What I've felt
What I've known
Never shined through in what I've shown
Never be
Never see
Won't see what might have been
What I've felt
What I've known
Never shined through in what I've shown
Never free
Never me
So I dub thee unforgiven
They dedicate their lives
To running all of his
He tries to please them all
This bitter man he's
Throughout his life the same
He's battled constantly
This fight he cannot win
A tired man they see no longer cares
The old man then prepares
To die regretfully
That old man here's me
What I've felt
What I've known
Never shined through in what I've shown
Never be
Never see
Won't see what might have been
What I've felt
What I've known
Never shined through in what I've shown
Never free
Never me
So I dub thee unforgiven
 
Da biste mogli da kreirate nove teme, trajno koristite svoje ime i ne pogađate stalno slike - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.