Mesijanska prorocanstva u Starome Zavetu

I ja sam gledao razne rabine koji objasnjavaju o Hristu i zasto to Isus nije po njihovom misljenju, i to su jako zanimljive price, ali po meni ipak nemaju tezinu i ako bi se TANAH i predskazanja o Mesiji pravilno protumacila, onda bi taj Mesija ili morao biti Isus Hristos ili neko ko je potpuno identican Isusu Hristu, a svet ga uopste nije ni primetio.

Da naci ces mnoge rabine koji se bave ovom temom i govore o prorocanstvima, ali neces naci ni jednoga koji ce objasnjavati 22. Psalm.

Poslednje reci Gospoda nasega isusa Hrista na krstu su bile: Boze moj, Boze moj, zasto si me ostavio? Mnoge verske organizacije koje su Protestantska nedonoscad, nemajuci ni zrno duhovnosti i poznavanja Pisma, objasnjavaju ove reci time da se Gospod na krstu uplasio kao covek !? Koje nebuloze.

Reci Boze moj... su pocetak 22. Psalma. Ovim recima je Gospod, iz svoje neizmerne ljubavi hteo pokazati Jevrejima da on jeste Hristos i da je ispunjenje prorocanstava. Pogledajmo ovaj Psalm.

1. Боже, Боже мој! Зашто си ме оставио удаљивши се од спасења мог, од речи вике моје?
2. Боже мој! Вичем дању, а Ти ме не слушаш, и ноћу али немам мира.
3. Свети, који живиш у похвалама Израиљевим!
4. У Тебе се уздаше оци наши, уздаше се, и Ти си их избављао.
5. Тебе призиваше, и спасаваше се; у Тебе се уздаше, и не осташе у срамоти.
6. А ја сам црв, а не човек; подсмех људима и руг народу.
7. Који ме виде, сви ми се ругају, разваљују уста, машу главом,
8. И говоре ослонио се на Господа, нека му помогне, нека га избави, ако га милује.

9. Та, Ти си ме извадио из утробе; Ти си ме умирио на сиси матере моје.
10. За Тобом пристајем од рођења, од утробе матере моје Ти си Бог мој.
11. Не удаљуј се од мене; јер је невоља близу, а нема помоћника.
12. Оптече ме мноштво телаца; јаки волови васански опколише ме;
13. Развалише на ме уста своја. Лав је гладан и риче.
14. Као вода разлих се; расуше се све кости моје; срце моје поста као восак, растопило се у мени.
15. Сасуши се као цреп крепост моја, и језик мој приону за грло, и у прах смртни мећеш ме.
16. Опколише ме пси многи; чета зликоваца иде око мене, прободоше руке моје и ноге моје.
17. Могао бих избројати све кости своје. Они гледају, и од мене начинише ствар за гледање.
18. Деле хаљине моје међу собом, и за доламу моју бацају жреб.

19. Али Ти, Господе, не удаљуј се. Сило моја, похитај ми у помоћ.............

Obrati paznju na ovo boldovano. Ne zaboravimo da su Psalmi pisani nekih 600 godina pre Hrista. Dakle okupljeni fariseji i ostali Jevreji koji su odlicno znali Pismo i Psalme, su culi ove Gospodnje reci. Znali su da pise u Psalmu sve ovo sto se desavalo pred njihovim ocima i.... nista. To za to. Jevrejska prorocanstva o mesiji se uglavnom zasnivaju na recima Pisma tipa: Uzdignuces Izrailj, Proslavice se Izrailj nad svim narodima... i slicno. Dakle ocekuju Mesiju koji ce im biti Car i Bog. Setimo se da se Isus sklonio od naroda kada su ga hteli postaviti za cara.

Da naci ces mnoge rabine koji se bave ovom temom i govore o prorocanstvima, ali neces naci ni jednoga koji ce objasnjavati 22. Psalm.

Poslednje reci Gospoda nasega isusa Hrista na krstu su bile: Boze moj, Boze moj, zasto si me ostavio? Mnoge verske organizacije koje su Protestantska nedonoscad, nemajuci ni zrno duhovnosti i poznavanja Pisma, objasnjavaju ove reci time da se Gospod na krstu uplasio kao covek !? Koje nebuloze.

Reci Boze moj... su pocetak 22. Psalma. Ovim recima je Gospod, iz svoje neizmerne ljubavi hteo pokazati Jevrejima da on jeste Hristos i da je ispunjenje prorocanstava. Pogledajmo ovaj Psalm.

1. Боже, Боже мој! Зашто си ме оставио удаљивши се од спасења мог, од речи вике моје?
2. Боже мој! Вичем дању, а Ти ме не слушаш, и ноћу али немам мира.
3. Свети, који живиш у похвалама Израиљевим!
4. У Тебе се уздаше оци наши, уздаше се, и Ти си их избављао.
5. Тебе призиваше, и спасаваше се; у Тебе се уздаше, и не осташе у срамоти.
6. А ја сам црв, а не човек; подсмех људима и руг народу.
7. Који ме виде, сви ми се ругају, разваљују уста, машу главом,
8. И говоре ослонио се на Господа, нека му помогне, нека га избави, ако га милује.

9. Та, Ти си ме извадио из утробе; Ти си ме умирио на сиси матере моје.
10. За Тобом пристајем од рођења, од утробе матере моје Ти си Бог мој.
11. Не удаљуј се од мене; јер је невоља близу, а нема помоћника.
12. Оптече ме мноштво телаца; јаки волови васански опколише ме;
13. Развалише на ме уста своја. Лав је гладан и риче.
14. Као вода разлих се; расуше се све кости моје; срце моје поста као восак, растопило се у мени.
15. Сасуши се као цреп крепост моја, и језик мој приону за грло, и у прах смртни мећеш ме.
16. Опколише ме пси многи; чета зликоваца иде око мене, прободоше руке моје и ноге моје.
17. Могао бих избројати све кости своје. Они гледају, и од мене начинише ствар за гледање.
18. Деле хаљине моје међу собом, и за доламу моју бацају жреб.

19. Али Ти, Господе, не удаљуј се. Сило моја, похитај ми у помоћ.............

Obrati paznju na ovo boldovano. Ne zaboravimo da su Psalmi pisani nekih 600 godina pre Hrista. Dakle okupljeni fariseji i ostali Jevreji koji su odlicno znali Pismo i Psalme, su culi ove Gospodnje reci. Znali su da pise u Psalmu sve ovo sto se desavalo pred njihovim ocima i.... nista. To za to. Jevrejska prorocanstva o mesiji se uglavnom zasnivaju na recima Pisma tipa: Uzdignuces Izrailj, Proslavice se Izrailj nad svim narodima... i slicno. Dakle ocekuju Mesiju koji ce im biti Car i Bog. Setimo se da se Isus sklonio od naroda kada su ga hteli postaviti za cara.

Da, cak su i doslovno ponovili ovo prorocanstvo, jer dok je Isus bo razapet rugali su mu se, govoreci od reci do reci: Oslonio se na Gospoda, neka mu pomogne sad, neka ga izbavi ako ga miluje.

Sta sam ja hteo ovom temom da razjasnim pre svega?
Znam ja i za ovo prorocanstvo i za mnoga druga, ali sam negde, da li od jednog rabina ili nekog drugog coveka cuo kao objasnjenje nekog od prorocanstava za Hrista: "Pa to uopste i ne spada u mesijanska prorocanstva!". Mislim da se radilo o Isaiji ili tome slicno.
Zato se ova tema i zove mesijanska, a ne hriscanska ili o Hristu. Mesijanska, jer se odnose na Mesiju kakvog su samo tada Jevreji zamisljali, a ne na Hrista kakvog smo mi i upoznali.

Zanima me, postoji li uopste i neka jasna podela svih tih prorocanstava? Koja to Jevreji smatraju mesijanskim a koja ne? Sigurno da mozda u Talmudu postoji nesto tako.

POKUSAJI KRITIKE NA ISUSOVO MESIJANSTVO...

Postoje ljudi koji iznose kritike protiv IsuoSvog Mesijanstva.

Koji je pravi cilj i razlog tih ljudi da to cine?

Trebate ih posmatrati pazljivo pa ce te sami moci to da zakljucite.

Ponekad ne ide sve odma, kako bismo hteli.

Ali cilj tih ljudi, nije uvek iskren i posten, pa tako metode, i kritike nisu uvek postene ili fer.

Cesto su one namerno izvrnute ili tako sastavaljene da su za laike neprovidljive.

Nekada cemo se suociti sa kriticarima koji imaju malo znanja, i misle da je otrkivenje koje su culi od nekoga, istinito, a nisu u stanju da doensu sami sud, pa veruju neistine i sire ih dalje i sami.

Nije postojalo vreme da Jevreji ne cekaju Mesiju.
Oni ga i danas cvekaju.
Cekali su ga i Adam i Eva mnogo pre jevreja.
Jevreji su znacajan narod za nas hriscane, oni su svedocanstvo biblijskih izvestaja.
Avram je trebao na primer da zrtvuje svog sina Izaka koga je cekao 100 god.
Trebao je da ga zrtvuje na brdu Moriji.
A to je tamo gde je sada Jerusalim i gde je Isus rszapet, Jagnje Bozje.
A Avram ipak nije morao onda da zrtvuje sina.
Bog mu je samo pokazao taj osecaj kada na istom mestu on to bude ucinio.
Zrtvovanje Isaka, je slikovita najava ili prorocanstvo o dolazecerm Mesiji, koji ce tu na istom brdu i mestu biti zrtvovan.
A znanje o tome je Avram preneo na svoje potomke.
Cak i Muslimani slave taj dan kada je Avram trebao da zrtvuje svog sina.
Sam taj dogadjaj im slikovito ukazuje na Mesiju koji ce biti zrtvovan.

Cilj ove teme je da da odgvor na te kritike upucene protiv isusoivog Mesijastva, i takocu obraditi jednu po jednu.

Navescu kritiku, a onda komentar na tu kritiku.

Radi lagsg razumevanja, osobu koja je uputila te kritike, nazvacu KRITICAR:

A moj odgovor cu nazvati: ODGVOR NA KRITIKU.

- - - - - - - - - -

Ovde imamo prvu kritiku u uvoj temi koja se upucuje na isuovo mesijasnto.

Kriticar kaze ovako:
Jedan od često citiranih dokaza da je Isus Mesija jeste „ispunjenje“ psalma 22 u Novom Zavetu.
Isti psalam se često naziva i „mesijanskim“ i veruje se da je reč o proročanstvu koje je Isus ispunio.
Ali, da li je to zaista slučaj? I da rec mesija moze da se odnosi na druge osobe.

Odgvor na kritiku:
Psalmi nisu najaci dokazi Mesije.
Citava Biblija govori o Mesiji, pocev od Adama.
Mesija ce stati na glavu zmiji, sotoni kaze Bog Adamu i Evi.
Ona ce ujedati zenu u petu, Bozje verne, njegovu zajednicu.
Ali ce doci onaj koji ce mu stati na glavu.
I upravo je to ucinio Isus, pobedivsi na krstu Golgote.
Oduzeo je sotoni pravo na ovu zemlju i na nebu.
O tome sam pisao u ovoj temi:
https://forum.krstarica.com/entry.php/44240-DAN-KADA-JE-ISUS-NA-NEBU-POSTAO-BOZJI-SIN

Jeste da rec Mesija (pomazanik) moze da se odnosi i za druge osobe, kralj moze da bude Bozji pomazanik u odredjenom smislu.
krlaj u Izrailu i jeste slika i simbol mesije preko koga ce Bog izbaviti i voditi svoj narod.

Na primer, rec sud u Bibliji ima mnogo znacenja, ne samo jedno.
To jest, postoje vise vrsta suda, ne samo jedan.
I sada ja ne mogu da kazem da se rec sud odnosi samo na jedan dogadjaj ili osobu koji ja izaberem a na ostale ne?

To je smesan pokusaj kriticara koji pokusvajau da unesu zabunu.

Biblija nam jasno nagovestava kada je rec o posbenom Mesiji o kome ce biti kasnije reci.
---------------------------------------------------------------------------------------

- - - - - - - - - -

Sada je vazno da uocimo ovo:
Kriticar kaze sledece:
Ono što je važno uočiti jeste da ne postoji mesija sa velikim M, ne postoji neki HaMešijah.
Malo dole u svom tekstu posle ove izjave gore, kriticar kaze ovako:
Kao što smo već rekli, postoje brojna proročanstva o dolazećem mesijanskom dobu i tzv. Mesiji.

Odgovor na kritiku:
Zapazimo da on koristi rec tzv mesiji.
Zasto on kaze tzv?
Zato sto je dobro svestan da postoji mesija sa velikim M.
Ali da bi to demantovao, pokusava da zavede citaoca sa ovim: tzv.
Rec tzv i slicne reci, cesto kod mnogih citalaca mogu da prouzrokuju cuda, i da ovi samo na osnovu slicnih reci ne primete da covek nema nikave dokaze, vec su mu ovkavi i slicni trikovi glavni aduti.
Cilj je da takvim recima snizi velikog M. kod povrsnog citaoca.

Po ovoj njegovoj izjavi, jasno postoji Mesija i nejgovo doba, nije samo doba.

Malo pre toga kaze nema takav Mesija a onda kaze da ipak ima.

Ima ili nema.
Ako ima specificnog Mesije, onda on nikako nije sa malim M.

Nema malo ima, ili malo nema.
Ili ima ili ga nema.

Podsetimo se jos jednom da je gore rekao da nema Mesija sa velikimn M?

Znaci po kriticaru ga nema ili ga malo ima?

A onda malo dole navodi i sledece stvari koje jasno pokazuju da ga ima:

Kriticar:
Prema Tanahu, ove stvari ćese dogoditi u vreme kad se pojavi Mesija:
a) povratak izgubljenih plemena (5.Moj 30:3, Isaija 11:11-12 43:5-6, Jeremija 3:18 30:3, 32:37, Jezekilj 11:17, 36:24)
b) obnova Hrama (Isaija 2:2-3, 56:6-7, 60:7, 66:20, Jezekilj 37:26-27, 40-44, Malahija 3:4, Zaharija 14:20-21)
v) svetski mir (Mihej 4:1-4, Osija 2:20, Isaija 2:1-4, 60:18, 65:25)
g) Mesija vlada Izraelom u vreme kad svi drže Toru (Jezekilj 37:24, 5.Moj 30:8.10, Jeremija 31:32, Jezekilj 11:19-20, 36:26-27).
d) svi znaju za Boga (Zah 3:9, 8:23, 14:9,16; Isa 45:23, 66:23; Jer 31:33; Jez 38:23; Psa 86:9; Sof 3:9)
Mesija mora da bude direktan potomak Davida i Solomona, iz plemena Jude (1.Moj 49:10; 2. Sam 7:12-14; 1.Dnv 22:9-10). Loza se nastavlja samo sa oca na sina (4.Moj 1:1-18)
i Mesija mora imati zemaljskog oca i biti ,,običan” čovek.

On jasno govori da sve to radi Mesija.
Odredjena licnost, osoba.
Dakle ocigeldno osoba sa velikim M.
Odredjena, prorecene osoba, koji ima citavu lozu, i to kraljevsku, pa cak i Oca, znaci i majku itd.
Pa cak mora da bude i iz odredjenog plemena.
A prvo je rekao da takva ciljana osoba ne postoji.
Rekao je da takve osobe nema, ali on sam govori o njoj, jer je nemoguce poreci je.
Moze samo na osnovu trikova da zbuni citaoce i negiranjem.
Danas je postala moda, da ako negiras nesto, dovoljno je da gomila poveruje da nije tako.
Samo u ovome svemu gore se vidi koliko kriticar pokusava da trikovima unese sumnju.
Po ovim njegovim zadnjim izjavama se jasno vidi da ipak postoji odredjena licnost osoba sa Velikim M.
Ali nepristrasnom citaocu od svgea cesto ostane samo omo: TAKOZVANI.
Jer je odusvljen idejom koja mu laska, i zatvara oci za pravu istinu.

--------------------------------------------------------------------------------------------

- - - - - - - - - -

Dalje Kriticar u daljem pisanju kaze sledece:

Još jedan važan detalj je stih 11:3, gde se kaže da će taj izdanak „uživati u strahu od Gospoda.
“. Može li biti jasniji dokaz da je Mesija čovek?
Hrišćanska doktrina(da je Mesija Bog), dosledno primenjena u ovom slučaju, značila bi da je Mesija/Bog podeljena, šizofrena ličnost koja uživa da se plaši sama sebe.
Srećom, to nije ono što nam jevrejski spisi govore.

Komentar na ovu kritiku:

Tema Isusovo Bozasntvo je posebna tema.
Phil 2:5 Jer ovo da se misli medju vama šta je i u Hristu Isusu,
Phil 2:6 Koji, ako je i bio u obličju Božijem, nije se otimao da se uporedi s Bogom;
Phil 2:7 Nego je ponizio sam sebe uzevši obličje sluge, postavši kao i drugi ljudi i na oči nadje se kao čovek.
Phil 2:8 Ponizio sam sebe postavši poslušan do same smrti, a smrti krstove.

Isus je bio Bog, ali nije rekao, necu da uzmem ovu ulogu da spasim coveka, jer ja sam Bog i jednak Ocu kaze ovaj stih gore u stvari..
On je ipak to ucinio, uzevsi nase oblicje.
Jedan od razloga zasto Isus iako je bio Bog, uzima ljudsko oblicje i potaje covek, jeste da pobedi sotonu, ali i prorocastvo kako i ovaj iz kriticarevog teksta kaze, da ce on biti covek.
Kriticar u stvari ovom kritikom,sam dokazuje da je Isus taj Mesija.

Isus je u potpunosti covek iako je Bog
Kako je Isus postao Bozji sin i zasto, napisao sam temu pod naslovom:
Dan kada je Isus postao Bozji sin: http://biblija.serbianforum.info/t101-dan-kada-je-isus-na-nebu-postao-bozji-sin
Tu je opsirno opisano.

Ali kriticar u velikoj zelji da dokaze da Isus nije Bog, opet je pobio sam sebe, rekavis da je Mesija ipak jasna i odredjena licnost, jedan odredjeni covek i ne bilo ko.
Da je Mesija ipak sa velikim M.
Da je Mesija predvidjena osoba, ne samo neko mesijansko vreme ili niko odredjen.
I to nam govori da nam je onda ocigledno Bog u bibliji dao mnostvo nacina, dokaza, i informacija, da prepoznamo tog coveka Mesiju.
Jer bi svako mogao da dodje i kaze: ja sam Mesija.
Na osnovu cega da to znamo?
Ali o tome i drugim izjavama kriticara, idemo dole dalje.

Inace sa ovim je on sam sebe pobio.
Cinjenica da je Isus Bog, koji uzima dodatnu ljudsku prirodu, bas ukazuje da se isus ne moze odreci svoje Bozasnke prirode.
Ali radi naseg spasenje, preuzimanje Adamove uloge, on uzima ljudsku prirodu.
Isus ne moze da umre kao Bog i to nam nebi donelo spasenje.
Pravda je zahtevala da covek plati, i on umire kao covek.
A o kakvoj pravdi je rc, to je posebna prica i zaheva vise prostora, ima je delimicno na gornjem navedenom linku.
----------------------------------------------------------------------------------------------------

Poslednja izmena od moderatora:
U svom daljem tekstu, kriticar navodi stvari koje treba da se dese kada dodje Mesija a navodno se nisu desile pa navopdno isus nije Mesija:

b) obnova Hrama
(Isaija 2:2-3, 56:6-7, 60:7, 66:20, Jezekilj 37:26-27, 40-44, Malahija 3:4, Zaharija 14:20-21)

Ón kaze trebala je da se desi obnova hrama.
Medjutim jevreji jasno govore o gradjenju novog drugog hrama ne obnovi

Gradjenje treceg hrama, ne obnavljanje.

Kriticar u svom tekstu zeli da kaze da je Mesija trebao da obnovi sgaradi hram a da to Isus u stvari nije ucnio, pa navodno i nije Mesija.
On kaze obnova, jer ne moze da objasni kako sagraditi treci Hram kada je drugi za vreme Isusa jos postojao.
Pa bi kriticar bio sam sebi protivurecan.
Ocigledno je svetsan toga.

Ali Isus jeste sagradio novi Hram, treci hram tada kada je dosao i umro za sve ljude na planeti.

I koji je to 3 hram koji je sagradio Mesija kada je dosao?

Joh 2:19 Isus odgovori i reče im: Razvalite ovu crkvu, i za tri dana ću je podignuti.
Joh 2:20 A Jevreji rekoše: Četrdeset i šest godina gradjena je ova crkva, (Hram) a ti za tri dana da je podigneš?
Joh 2:21 A On govoraše za crkvu tela svog.
Joh 2:22 A kad usta iz mrtvih, opomenuše se učenici Njegovi da ovo govoraše, i verovaše pismu i reči koju reče Isus.

Eto koji je to hram.

Mi smo njegova gradjveina, svako od nas.
Njegovo telo, njegova smrt je glavni ugao tog hrama.
I svi mi koji se ugradimo u taj hram, deo smo te gradjevine, tog hrama.
On je ocigledno duhovne prirode treci hram

Mt 21:42 A reče im Isus: Zar niste nikada čitali u Pismu: Kamen koji odbaciše zidari, on je postao glava od ugla; to bi od Gospoda i divno je u vašim očima.
1.Kor 3:9 Jer mi smo Bogu pomagači, a vi ste Božija njiva, Božija gradjevina.

Eph 2:19 Tako dakle više niste tudji i došljaci, nego živite sa svetima i domaći ste Bogu,
Eph 2:20 Nazidani na temelju apostola i proroka, gde je kamen od ugla sam Isus Hristos,
Eph 2:21 Na kome sva gradjevina sastavljena raste za HRAM sveti u Gospodu;
Eph 2:22 Na kome ćete se i vi sazidati za stan Božji u duhu.

Isus je sagradio taj 3 hram, on je temlj tog hrama a mi smo nadogradnja, svi koji se spasavmo.

Kada je isus rekao jevrejima:
Joh 2:19 Isus odgovori i reče im: Razvalite ovaj HRAM, i za tri dana ću ga podignuti.

Da li se on salio ili je mislio ozbiljno?

Ozbiljno.

Isus im ukazuje na ono sto su znali, da Mesija treba da sagradi Hram.
Ove njegove reci su trebale da ih asociraju na to da je on Mesija, on govori o grajdnji hrama i on ce ga sagraditi kaze.
Isus hoce da sami pocnu da razmisljaju i da u njemu prepoznaju Mesiju, da ih zainteresuje o kakvom tom Hramu govori itd.

Sta bi bilo da su ga poslusali?

Pa srusili bi hram.

A gde bi onda prinosili zrtve i slavili svoje praznike?

Pa nebi vise nigde, jer je u Isusu sve to objedinjeno, prihvatajuci njega kao Mesiju mi sve to automatski imamo u njemu:

1.Kor 5:7 Očistite dakle stari kvasac, da budete novo testo, kao što ste presni; jer i pasha naša zakla se za nas, Hristos.

Hristos je taj treci hram i svi spaseni.

U njemu je ispunjena cela ovozemlajska hramska sluzba, sve zrtve , praznici itd.
Sve je to u njemu objedinjeno i sve je to ukazivalo na stvarnost, na njega, na njegovu zrtvu, sve je to bila SENKA STAVRNOSTI HRISTA.

Kol 2:17 Koje je sve bilo sen od onog što htede da dodje, i telo je Hristovo.

TAKO DA SVAKO GRADJENJE NEKOG BUKVALNOG HRAMA NA ZEMLJI, NIJE VISE ISPUNJENJE PROROCANSTA DA CE MESIJA SAGRADITI HRAM, I TO B BIO 4 HRAM NE TRECI.

Isus je ispunio i ovo prorocanstvo.

On sada sluzi u nebeskoj svetinji po redu Melhisedekovu ne po redu Aronovom.

Na ovo pitanje koje sam ovde obradio, tmogu pomoci i sledece teme koje sam pisao:

https://forum.krstarica.com/entry.p...UKAZUJE-NA-HRISTA-I-NJEGOVU-SLUZBU-2-i-3-HRAM

A i druge teme, kao tema, Jevrejki praznici itd.
---------------------------------------------------------------

Kriticar u svom tekstu navodi sledece stvari kao navodni dokaz koje treba da se desi za vreme dolaska Mesije a po njemu se nisu desile kada je Isus bio tu:

v) svetski mir (Mihej 4:1-4, Osija 2:20, Isaija 2:1-4, 60:18, 65:25)
g) Mesija vlada Izraelom u vreme kad svi drže Toru (Jezekilj 37:24, 5.Moj 30:8.10, Jeremija 31:32, Jezekilj 11:19-20, 36:26-27).
d) svi znaju za Boga (Zah 3:9, 8:23, 14:9,16; Isa 45:23, 66:23; Jer 31:33; Jez 38:23; Psa 86:9; Sof 3:9)

Odgvor na kritiku:

Ona navodi gore na primer ovaj tekst iz Miheja, kao to treba da se desi za vreme Mesije:
Mich 4:1 Ali će u poslednja vremena biti utvrdjena gora doma Gospodnjeg navrh gora i uzvišena iznad humova, i narodi će se sticati k njoj.
Mich 4:2 I ići će mnogi narodi govoreći: Hodite, da idemo na goru Gospodnju i u dom Boga Jakovljevog, i učiće nas svojim putevima i hodićemo Njegovim stazama; jer će iz Siona izaći zakon i reč Gospodnja iz Jerusalima.
Mich 4:3 I sudiće medju mnogim narodima, i pokaraće jake narode nadaleko, i oni će raskovati mačeve svoje na raonike, i koplja svoja na srpove; neće dizati mača narod na narod, niti će se više učiti ratu.
Mich 4:4 Nego će sedeti svaki pod svojom vinovom lozom i pod smokvom, i neće biti nikoga da ih plaši; jer usta Gospoda nad vojskama rekoše.
Mich 4:5 Jer će svi narodi hoditi svaki u ime boga svog; a mi ćemo hoditi u ime Gospoda Boga svog uvek i doveka.

Tekst nigde ne kaze da to treba da se desi za vreme Mesije, kada dodje kao Mesija.
Tekst govori taokodje o utvrdjivanju Bozje Gore , to jest Jeruslima.

Predhodni teskt, kojeg kriticar ne navodi, posle koga se ovaj tekst kojeg je krticar naveo gore nstavlja, kaze da ce Jeruslaim biti razoren.
Mich 3:10 Koji gradite Sion krvlju i Jerusalim bezakonjem.
Mich 3:11 Poglavari njegovi sude po mitu, i sveštenici njegovi uče za platu, i proroci njegovi gataju za novce, a na Gospoda se oslanjaju govoreći: Nije li Gospod usred nas? Neće doći zlo na nas.
Mich 3:12 Zato će se s vas Sion preorati kao njiva, i Jerusalim će postati gomila, i gora od doma visoka šuma.

A onda tek dolazi ovaj tekst, o utvrdjivanju gore Gospodnje koje kriticar navodi itd.
Pa tekst cak kaze i zasto ce biti razoren.
Sto znaci da treba prvo da se desi razorenje Jeruslaima.
A ono se desilo tek 70 godina posle dolaska Mesije, kako je sam Isus prorekao:
Mt 24:1 I izišavši Isus idjaše od HRAMA, i pristupiše k Njemu učenici Njegovi da Mu pokaži gradjevinu HRAMA.
Mt 24:2 A Isus reče im: Ne vidite li sve ovo? Zaista vam kažem: neće ostati ovde ni kamen na kamenu koji se neće razmetnuti.

Rimljani su 70 godine razorili Hram do temelja, i do dan danas, vec 2000 god skoro, se vise ne prinose zrtve i nema Hrama.
Sto ukazuje da je vecna zrtva i smisao tog Hrama ispunjen i da jevreji nisu hteli drugtacije to da shvate i predju na pravu zrtvu koja je dosla da spasi i njih i celi svet.

Kada su Rimljani tada opkolili grad, pa se iznenada povukli, svi hriscani su se setili Isusovih reci i pobegli iz grada.
I bili su spaseni.
Posle se Rimljani vracaju i bilo je pobijeno preko milion jevreja i hram je sravnjan.
Iako je Rimski vojskovodja Tit, naredio da vojska sacuva Hram.
Neprijatelj nije hteod a unisti hram.
Ali prorocke reci sus e ispunile.

Mt 24:15 Kad dakle ugledate mrzost opustošenja, o kojoj govori prorok Danilo, gde stoji na mestu svetom (koji čita da razume):
Mt 24:16 Tada koji budu u Judeji neka beže u gore;
Mt 24:17 I koji bude na krovu da ne silazi uzeti šta mu je u kući;
Mt 24:18 I koji bude u polju da se ne vrati natrag da uzme haljine svoje.
Mt 24:19 A teško trudnima i dojilicama u te dane.

Pa kada i kako ce se desiti onda ovo o cemu govori Mihej, kada ce se desiti da svi drze Bozji zakon i da svi znaju za Boga?

To ce sve naci svoje potpuno ispunjenje na novoj zemlji:

Otrkivenje 21:1 I videh nebo novo i zemlju novu; jer prvo nebo i prva zemlja prodjoše, i mora više nema.
Off 21:2 I ja Jovan videh grad sveti, Jerusalim nov, gde silazi od Boga s neba, pripravljen kao nevesta ukrašena mužu svom.
Off 21:3 I čuh glas veliki s neba gde govori: Evo skinije Božije medju ljudima, i živeće s njima, i oni će biti narod Njegov, i sam Bog biće s njima Bog njihov.
Off 21:4 I Bog će otrti svaku suzu od očiju njihovih, i smrti neće biti više, ni plača, ni vike, ni bolesti neće biti više; jer prvo prodje.
Off 21:5 I reče Onaj što sedjaše na prestolu: Evo sve novo tvorim. I reče mi: Napiši, jer su ove reči istinite i verne.

Off 21:9 I dodje k meni jedan od sedam andjela koji imahu sedam čaša napunjenih sedam zala poslednjih, i reče mi govoreći: Hodi da ti pokažem nevestu, Jagnjetovu ženu.
Off 21:10 I odvede me u duhu na goru veliku i visoku, i pokaza mi grad veliki, sveti Jerusalim, gde silazi s neba od Boga,
Off 21:11 I imaše slavu Božiju; i svetlost njegova beše kao dragi kamen, kao kamen jaspis svetli,
Off 21:12 I imaše zid veliki i visok, i imaše dvanaestora vrata, i na vratima dvanaest andjela, i imena napisana, koja su imena dvanaest kolena Izrailjevih.
Off 21:13 Od istoka vrata troja, i od severa vrata troja, od juga vrata troja, i od zapada vrata troja.
Off 21:14 I zid gradski imaše dvanaest temelja, i na njima imena dvanaest apostola Jagnjetovih.
Off 21:15 I onaj što govoraše sa mnom, imaše trsku zlatnu da izmeri grad i vrata njegova i zidove njegove.
Off 21:16 I grad na četiri ugla stoji, i dužina je njegova tolika kolika i širina. I izmeri grad trskom na dvanaest hiljada potrkališta: dužina i širina i visina jednaka je.
Off 21:17 I razmeri zid njegov na sto i četrdeset i četiri lakta, po meri čovečijoj, koja je andjelova.
Off 21:18 I beše gradja zidova njegova jaspis, i grad zlato čisto, kao čisto staklo.
Off 21:19 I temelji zidova gradskih behu ukrašeni svakim dragim kamenjem: prvi temelj beše jaspis, drugi safir, treći halkidon, četvrti smaragd,
Off 21:20 Peti sardoniks, šesti sard, sedmi hrisolit, osmi viril, deveti topaz, deseti hrisopras, jedanaesti jakint, dvanaesti ametist.
Off 21:21 I dvanaest vrata, dvanaest zrna bisera: svaka vrata behu od jednog zrna bisera: i ulice gradske behu zlato čisto, kao staklo presvetlo.
Off 21:22 I crkve ne videh u njemu: jer je njemu crkva Gospod Bog Svedržitelj, i Jagnje.
Off 21:23 I grad ne potrebuje ni sunce ni mesec da svetle u njemu; jer ga slava Božija prosvetli, i žižak je njegov Jagnje.
Off 21:24 I narodi koji su spaseni hodiće u videlu njegovom, i carevi zemaljski doneće slavu i čast svoju u njega.

Off 22:1 I pokaza mi čistu reku vode života, bistru kao kristal, koja izlažaše od prestola Božijeg i Jagnjetovog.
Off 22:2 Nasred ulica njegovih i s obe strane reke drvo života, koje radja dvanaest rodova dajući svakog meseca svoj rod; i lišće od drveta beše za isceljivanje narodima.
Off 22:3 I više neće biti nikakve prokletinje; i presto Božji i Jagnjetov biće u njemu; i sluge Njegove posluživaće Ga.
Off 22:4 I gledaće lice Njegovo, i ime Njegovo biće na čelima njihovim.
Off 22:5 I noći tamo neće biti, i neće potrebovati videla od žiška, ni videla sunčanog, jer će ih obasjavati Gospod Bog, i carovaće va vek veka.

Bog je spremio novi i vecni Jeruslim koji ce sici sa neba na zemlju, u kojem ce svi narodi dolaziti da se mesecno i subotom poklanjaju pred Bogom, na novoj zemlji, jer ce na ovoj zemlji u ubucnosti biti i Bozji presto:

Jes 66:20 I svu će braću vašu iz svih naroda dovesti Gospodu na dar na konjima i na kolima i na nosilima i na mazgama i na kamilama ka svetoj gori mojoj u Jerusalim, veli Gospod, kao što prinose sinovi Izrailjevi dar u čistom sudu u dom Gospodnji.
Jes 66:21 I izmedju njih ću uzeti sveštenike i Levite, veli Gospod.
Jes 66:22 Jer kao što će nova nebesa i nova zemlja, što ću ja načiniti, stajati preda mnom, veli Gospod, tako će stajati seme vaše i ime vaše.
Jes 66:23 I od mladine do mladine, i od subote do subote dolaziće svako telo da se pokloni preda mnom, veli Gospod.

Od mladine do maldine, od mladog meseca do maladog meseca...itd...

Otkrivenje nam jasno kaze da ce to tek biti na novoj zemlji...

Bozji zekaon ce tada ponovo biti urezan u misli i srca ljudi kao na pocetku i svi ce zanti za Gospoda, i nece vise biti nezananja, ili ljudi koji ne evruju ili nezanju Boga.:
Heb 10:14 Jer jednim prinosom savršio je vavek one koji bivaju osvećeni.
Heb 10:15 A svedoči nam i Duh Sveti; jer kao što je napred kazano:
Heb 10:16 Ovo je zavet koji ću načiniti s njima posle onih dana, govori Gospod: Daću zakone svoje u srca njihova, i u mislima njihovim napisaću ih;
Heb 10:17 I grehe njihove i bezakonja njihova neću više spominjati.

Heb 8:10 Jer je ovo zavet koji ću načiniti s domom Izrailjevim posle onih dana, govori Gospod: daću zakone svoje u misli njihove, i na srcima njihovim napisaću ih, i biću im Bog, i oni će biti meni narod.
Heb 8:11 I nijedan neće učiti svog bližnjeg, i nijedan brata svog, govoreći: Poznaj Gospoda; jer će me svi poznati od malog do velikog medju njima.
Heb 8:12 Jer ću biti milostiv nepravdama njihovim, i grehe njihove i bezakonja njihova neću više spominjati.

Heb 8:11 I nijedan neće učiti svog bližnjeg, i nijedan brata svog, govoreći: Poznaj Gospoda; jer će me svi poznati od malog do velikog medju njima.

U svom tekstu kriticar kaze dalje ovako:

Mesija mora da bude direktan potomak Davida i Solomona, iz plemena Jude (1.Moj 49:10; 2. Sam 7:12-14; 1.Dnv 22:9-10). Loza se nastavlja samo sa oca na sina (4.Moj 1:1-18) i Mesija mora imati zemaljskog oca i biti ,,običan” čovek.
Kriticar dovodi ove stvari u pitanje, da ih Isus navodno nije imao?
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Odgovor na kritiku:

Da li Isusu pripada carska Titula, kada nije krvno vezan sa Ocuhom Josifom i kako je Isus Daidov potomak kada mu Josif nije bioloski Otac??

Isusov ocuh Josif je imao carsku lozu koja je poticala od cara Davida.

Po toj carskoj lozi je neko mogao da bude Car u Izrailju.

To Isusovo rodoslovlje preko Josifa je Zapisao apostol Matej sa ciljem da nam takodje pokaze da Isus PRAVNO ima pravo na Carski presto Davidov i pravo na Titutlu cara.

Apostol Luka nam daje Isusovo KRVNO rodoslovlje preko Marije, koje takodje ide preko Davida ali ne nosi Carsku lozu.

DA OBJASNIM:

U Judaizmu kod jevreja nema ocuh ili usvoijiti i slicno.

Kada neko prihvati neko dete za svoje, onda mu se to u Judaizmu racuna kao da je njegovo dete i on pravi Otac a ovaj njegov rodjeni sin.

STOGA TO DETE TAJ SIN, IMA SVA PRAVA KOJA MU PRIPADAJU PREKO OCA.

Mi bismo rekli preko ocuha.

Tako Isus ima potpuno pravo na Davidov carski presto i titulu cara, koja ide sve do Cara Davida preko Josifa, Isusovog Ocuha to jest Oca.

Medjutim da bi ta veza i krvno bila pokrivena iako ne mora, Isus je krvno povezan sa carem Davidom preko Marijine linije.

Tako je Isus PRAVNO Car preko Josifa a krvno povezan sa Davidom preko Marije.

I naravno celim covecanstvom.

STA JE U OVOME INTERESANTNO???

Interesantno je to da iako carska loza ide preko Josifa, niko vise preko te loze KRVNO; nebi mogao Da bude car...

JER JE BOG PROKLEO TU LOZU ZBOG GREHA CARA (HONIJE) DA VISE NIKO NE BUDE BLAGOSLIVENI CAR PO KRVI IZ TE LOZE IAKO JE ONA CASRKA.

Jer 22:24 Kako sam ja živ, veli Gospod, da bi Honija sin Joakima cara Judinog bio prsten pečatni na desnoj ruci mojoj, i odande ću te otrgnuti.

Jer 22:25 I daću te u ruke onima koji traže dušu tvoju, i u ruke onima
kojih se bojiš, u ruke Navuhodonosoru caru vavilonskom i u ruke
Haldejcima.
Jer 22:26 I baciću tebe i mater tvoju koja te je rodila u zemlju tudju, gde se niste rodili, i onde ćete pomreti.
Jer 22:27 A u zemlju u koju ćete želeti da se vratite, nećete se vratiti u nju.

Jer 22:28 Je li taj čovek Honija ništav idol izlomljen? Je li sud u
kome nema miline? Zašto biše isterani, on i seme njegovo, i bačeni u
zemlju, koje ne poznaju?
Jer 22:29 O zemljo, zemljo, zemljo! Čuj reč Gospodnju.
Jer 22:30
Ovako veli Gospod: Zapišite da će taj čovek biti bez dece i da neće
biti srećan do svog veka; i niko neće biti srećan od semena njegovog,
koji bi sedeo na prestolu Davidovom i još vladao Judom.

Zar nije na ovaj nacin, savrseno tako i sacuvan presto Isusu!!!!!!!!!!!!!!!!

Isus preko te loze ipak ima pravo na presto jer, je PRAVNI SIN JOSIFOV i ima svako pravo na ovu carsku lozu, ali ga ne kaci prokletstvo Cara HONIJE, jer je Isus KRVNO, POVEZAN SA CAREM DAVIDOM PREKO MARIJINE LINIJE, NE PREKO JOSIFOVE!!!!!!!

Tako
je Isus pravno car, izbegnuto je prokletstvo zbog kojeg nebi imao pravo i blagoslov na presto zbog Josifove krvne linije preko prokletog cara Honije, a ipak je Isus krvno povezan sa Davidom preko druge linije, koju je nosila Marija!!!!!
I tako je presto sacuvan za cara Hrista.
A posto Isus zivi vecno, on i ostaje vecno car.
Ne moze niko da sedne vise na carksi presto Izraila.
Isus sedi vecno...
ZAR OVO NIJE VELICANSTVENO...

Danas bismo rekli, bajpas...
-------------------------------------------------------------------------------------

Dan kada je Isus postao Bozji sin: http://biblija.serbianforum.info/t101-dan-kada-je-isus-na-nebu-postao-bozji-sin

- - - - - - - - - -

nastavice se

U svom tekstu kriticar dalje navodi sledece stihove iz jezekije:
Hes 37:21 I reci im: Ovako veli Gospod Gospod: Evo, ja ću uzeti sinove Izrailjeve iz naroda u koje otidoše, i sabraću ih odsvuda, i dovešću ih u zemlju njihovu.
Hes 37:22 I načiniću od njih jedan narod u zemlji, na gorama Izrailjevim, i jedan će car biti car svima njima, niti će više biti dva naroda, niti će više biti razdeljeni u dva carstva.
Hes 37:23 I neće se više skvrniti gadnim bogovima svojim ni gnusobama svojim niti kakvim prestupima svojim, i izbaviću ih iz svih stanova njihovih u kojima grešiše, i očistiću ih, i oni će mi biti narod i ja ću im biti Bog.
Hes 37:24 I sluga moj David biće im car, i svi će imati jednog pastira, i hodiće po mojim zakonima, i uredbe će moje držati i izvršavati.
Hes 37:25 I sediće u zemlji koju dadoh sluzi svom Jakovu, u kojoj sedeše oci vaši; u njoj će sedeti oni i sinovi njihovi i sinovi sinova njihovih doveka, i David sluga moj biće im knez do veka.
Hes 37:26 I učiniću s njima zavet mirni, biće večan zavet s njima, i utvrdiću ih i umnožiću ih, i namestiću svetinju svoju usred njih navek.
Hes 37:27 I šator će moj biti kod njih, i ja ću im biti Bog i oni će mi biti narod.
Hes 37:28 I narod će poznati da sam ja Gospod koji posvećujem Izrailja, kad svetinja moja bude usred njih do veka.

Onda kriticar dalje kaze:

Još jedno poznato proročanstvo je ono iz Isaije 11. U tom poglavlju (kao i Jezekilju 37) vidimo fantastičan opis sveta koji će doći, gde se u prvih par stihova jasno navodi da će u to vreme (kada životinje postanu biljojedi, svet bude živeo u miru i svi Izraelci budu vraćeni u Obećanu zemlju) Izraelom ce vladati mudri naslednik iz Davidove loze.

Kriticar kaze: Naravno, Isus nije ispunio ništa od ovih jasnih mesijanskih proročanstava. Hrišćansko objašnjenje jeste da će Isus to da uradi kada se bude vratio. No, pitanje koje se postavlja jeste – zašto sada

Odgovor na kritiku
:

O cemu je ovde rec?

Ovde je rec o vaskrsenju mnogih izrailjaca koji su u proslosti ziveli.

Ili koji su bili rasejani pa su prihvatili spasenje.

Bog ce ih vaskrnsuti i oni ce ziveti na novoj zemlji.

U tekstu vidimo da ce i car DAVID biti sa njima.

U 1 Solunjanima imamo sledece reci:

1.Thes 4:13 Neću vam pak zatajiti, braćo, za one koji su umrli, da ne žalite kao i ostali koji nemaju nadu;
1.Thes 4:14 Jer ako verujemo da Isus umre i vaskrse, tako će Bog i one koji su umrli u Isusu dovesti s Njim.
1.Thes 4:15 Jer vam ovo kazujemo rečju Gospodnjom da mi koji živimo i ostanemo za dolazak Gospodnji, nećemo preteći onih koji su pomrli.
1.Thes 4:16 Jer će sam Gospod sa zapovešću, sa glasom Arhandjelovim, i s trubom Božjom sići s neba; i mrtvi u Hristu vaskrsnuće najpre;
1.Thes 4:17 A potom mi živi koji smo ostali, zajedno s njima bićemo uzeti u oblake na susret Gospodu na nebo, i tako ćemo svagda s Gospodom biti.

Kada se desi globalno vaskrsenje, niko nikoga nece preteci i otici pre na susret Gospodu na nebo, niti bilo ko od zivih niti bilo ko od mrtvih.
Vec svi zajedno.
I ne samo jevreji, vec svi koji su ikada ziveli.
Tako kada David bude vaskrsao i bude knez, vaskrsnuce i svi jevreji koji su ikada sluzili Bogu a i svi nejevreji, pocevsi od Adama pa do poslednjeg dana.
A to ce biti na dan Hristovog drugog dolaska kako gore vidimo

Tako da ovaj tekst u Jezekiji gde vidimo Davida mejdu jevrejima, nikako pre ne moze niti je mogao da se sipuni, niti se odnosi na vreme Mesije.

Uostalom tekst u jezekiji je duzi, ne samo od 21 do 28 stiha.
I u ovom testu vidimo da Bog govori o njihovom vaskrsenju na dan Hristovog dolaska:
Hes 37:1 Ruka Gospodnja dodje nada me, i Gospod me izvede u duhu, i postavi me usred polja, koje beše puno kosti.
Hes 37:2 I provede me pokraj njih unaokolo, i gle, beše ih vrlo mnogo u polju, i gle, behu vrlo suve.
Hes 37:3 I reče mi: Sine čovečji, hoće li oživeti ove kosti? A ja rekoh: Gospode Gospode, Ti znaš.
Hes 37:4 Tada mi reče: Prorokuj za te kosti, i kaži im: Suhe kosti, čujte reč Gospodnju.
Hes 37:5 Ovako govori Gospod Gospod ovim kostima: Gle, ja ću metnuti u vas duh, i oživećete.
Hes 37:6 I metnuću na vas žile, i obložiću vas mesom, i navući ću na vas kožu, i metnuću u vas duh, i oživećete, i poznaćete da sam ja Gospod.
Hes 37:7 Tada stadoh prorokovati, kako mi se zapovedi; a kad prorokovah, nasta glas, i gle potres, i kosti se pribirahu svaka ka svojoj kosti.
Hes 37:8 I pogledah, i gle, po njima izidjoše žile i meso, i ozgo se koža navuče; ali duha ne beše u njima.
Hes 37:9 Tada mi reče: Prorokuj duhu, prorokuj, sine čovečji, i reci duhu: Ovako veli Gospod Gospod: Od četiri vetra dodji, duše, i duni na ove pobijene da ožive.
Hes 37:10 I prorokovah, kako mi se zapovedi, i udje u njih duh, i oživeše, i stadoše na noge, beše vojska vrlo velika.
Hes 37:11 Tada mi reče: Sine čovečji, ove su kosti sav dom Izrailjev; gle, govore: Posahnuše kosti naše i prodje nadanje naše, propadosmo.
Hes 37:12 Zato prorokuj, i kaži im: Ovako veli Gospod Gospod: Evo, ja ću otvoriti grobove vaše, i izvešću vas iz grobova vaših, narode moj, i dovešću vas u zemlju Izrailjevu.
Hes 37:13 I poznaćete da sam ja Gospod, kad otvorim grobove vaše, i izvedem vas iz grobova vaših, narode moj.
Hes 37:14 I metnuću duh svoj u vas da oživite, i naseliću vas u vašoj zemlji, i poznaćete da ja govorim i činim, govori Gospod.
Hes 37:15 Opet mi dodje reč Gospodnja govoreći:
Hes 37:16 Ti, sine čovečji, uzmi jedno drvo, i napiši na njemu: Judi i sinovima Izrailjevim, drugovima njegovim. Pa onda uzmi drugo drvo, i na njemu napiši: Josifu drvo Jefremovo i svega doma Izrailjevog, drugova njegovih.
Hes 37:17 I sastavi ih jedno s drugim da budu kao jedno u tvojoj ruci.
Hes 37:18 I kad ti kažu sinovi tvog naroda govoreći: Hoćeš li nam kazati šta ti je to?
Hes 37:19 Reci im: Ovako veli Gospod Gospod: Evo, ja ću uzeti drvo Josifovo, što je u Jefremovoj ruci, i plemena Izrailjevih, drugova njegovih, i sastaviću ga s drvetom Judinim, i načiniću od njih jedno drvo, i biće jedno u mojoj ruci.
Hes 37:20 I drveta, na kojima napišeš, neka ti budu u ruci pred njima.
Hes 37:21 I reci im: Ovako veli Gospod Gospod: Evo, ja ću uzeti sinove Izrailjeve iz naroda u koje otidoše, i sabraću ih odsvuda, i dovešću ih u zemlju njihovu.
Hes 37:22 I načiniću od njih jedan narod u zemlji, na gorama Izrailjevim, i jedan će car biti car svima njima, niti će više biti dva naroda, niti će više biti razdeljeni u dva carstva.
Hes 37:23 I neće se više skvrniti gadnim bogovima svojim ni gnusobama svojim niti kakvim prestupima svojim, i izbaviću ih iz svih stanova njihovih u kojima grešiše, i očistiću ih, i oni će mi biti narod i ja ću im biti Bog.
Hes 37:24 I sluga moj David biće im car, i svi će imati jednog pastira, i hodiće po mojim zakonima, i uredbe će moje držati i izvršavati.
Hes 37:25 I sediće u zemlji koju dadoh sluzi svom Jakovu, u kojoj sedeše oci vaši; u njoj će sedeti oni i sinovi njihovi i sinovi sinova njihovih doveka, i David sluga moj biće im knez do veka.
Hes 37:26 I učiniću s njima zavet mirni, biće večan zavet s njima, i utvrdiću ih i umnožiću ih, i namestiću svetinju svoju usred njih navek.
Hes 37:27 I šator će moj biti kod njih, i ja ću im biti Bog i oni će mi biti narod.
Hes 37:28 I narod će poznati da sam ja Gospod koji posvećujem Izrailja, kad svetinja moja bude usred njih do veka.

Ovaj deo teksta dole je vazan, one je takodje iz ovog teksta u Jezikiji koji navodi kriticar, u tekstu iz linka:

i namestiću svetinju svoju usred njih navek.
................................................................................................................................

Nastavak teksta:

Vec smo u predjasnjim pisanjima videli kada ce to biti. Otrkivenje nam to kaze:

Na kraju, posle 1000 godina boravka na nebu silazi grad Jeruslim, svi verni i naravno, vaskrsli jevreji sa njima, i sam Bog sa svojom svetinjom gradom jerusalimom, i svojim stanom.

Off 21:1 I videh nebo novo i zemlju novu; jer prvo nebo i prva zemlja prodjoše, i mora više nema.
Off 21:2 I ja Jovan videh grad sveti, Jerusalim nov, gde silazi od Boga s neba, pripravljen kao nevesta ukrašena mužu svom.
Off 21:3 I čuh glas veliki s neba gde govori: Evo skinije Božije medju ljudima, i živeće s njima, i oni će biti narod Njegov, i sam Bog biće s njima Bog njihov.
Off 21:4 I Bog će otrti svaku suzu od očiju njihovih, i smrti neće biti više, ni plača, ni vike, ni bolesti neće biti više; jer prvo prodje.
Off 21:5 I reče Onaj što sedjaše na prestolu: Evo sve novo tvorim. I reče mi: Napiši, jer su ove reči istinite i verne.
Off 21:8 A strašljivima i nevernima i poganima i krvnicima, i kurvarima, i vračarima, i idolopoklonicima, i svima lažama, njima je deo u jezeru što gori ognjem i sumporom; koje je smrt druga.
Off 21:9 I dodje k meni jedan od sedam andjela koji imahu sedam čaša napunjenih sedam zala poslednjih, i reče mi govoreći: Hodi da ti pokažem nevestu, Jagnjetovu ženu.
Off 21:10 I odvede me u duhu na goru veliku i visoku, i pokaza mi grad veliki, sveti Jerusalim, gde silazi s neba od Boga,
Off 21:11 I imaše slavu Božiju; i svetlost njegova beše kao dragi kamen, kao kamen jaspis svetli,
Off 21:12 I imaše zid veliki i visok, i imaše dvanaestora vrata, i na vratima dvanaest andjela, i imena napisana, koja su imena dvanaest kolena Izrailjevih.
Off 21:13 Od istoka vrata troja, i od severa vrata troja, od juga vrata troja, i od zapada vrata troja.
Off 21:22 I crkve ne videh u njemu: jer je njemu crkva Gospod Bog Svedržitelj, i Jagnje.
Off 21:23 I grad ne potrebuje ni sunce ni mesec da svetle u njemu; jer ga slava Božija prosvetli, i žižak je njegov Jagnje.
Off 21:24 I narodi koji su spaseni hodiće u videlu njegovom, i carevi zemaljski doneće slavu i čast svoju u njega.
Off 21:25 I vrata njegova neće se zatvarati danju, jer onde noći neće biti.
Off 21:26 I doneće slavu i čast neznabožaca u njega.
Off 21:27 I neće u njega ući ništa pogano, i što čini mrzost i laž, nego samo koji su napisani u životnoj knjizi Jagnjeta.
Off 22:1 I pokaza mi čistu reku vode života, bistru kao kristal, koja izlažaše od prestola Božijeg i Jagnjetovog.
Off 22:2 Nasred ulica njegovih i s obe strane reke drvo života, koje radja dvanaest rodova dajući svakog meseca svoj rod; i lišće od drveta beše za isceljivanje narodima.
Off 22:3 I više neće biti nikakve prokletinje; i presto Božji i Jagnjetov biće u njemu; i sluge Njegove posluživaće Ga.
Off 22:4 I gledaće lice Njegovo, i ime Njegovo biće na čelima njihovim.
Off 22:5 I noći tamo neće biti, i neće potrebovati videla od žiška, ni videla sunčanog, jer će ih obasjavati Gospod Bog, i carovaće va vek veka.
Off 22:6 I reče mi: Ovo su reči verne i istinite, i Gospod Bog svetih proroka posla andjela svog da pokaže slugama svojim šta će biti skoro.

Uporedi ove reci i reci iz jezekije.
Bozja svetinja i reci Jezekijine ce se ispuniti u buducnosti na novoj zemlji ne za vreme Mesije.

Kada postavimo dogadjaj u njegovo vreme, onda nema nikavih problema i mogucnost kriike.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Slavlenje 7 Jevrejskih praznika jeste u sklopu sa tadasnjim hramom.

Bez Hrama, slavljenje tih praznika ne bi imalo smisao niti puninu.

To je kao kada bi Srbi slavili slavu bez hleba koji umese i zovu, kolac. I bez pecenog praseta. Nemoguce, nezamislivo.

To ne bi bila slava.

Osim toga, mi sada ne zivimo u vreme Aronove svestenicke sluzbe da bi smo slavili te praznike, koji spadaju u tu sluzbu.

Mi sada zivimo u vreme Melhisedekove svetenicke sluzbe.

Heb 5:1 Jer svaki poglavar sveštenički koji se iz ljudi uzima, za ljude se postavlja na službu k Bogu, da prinosi dare i žrtve za grehe,
Heb 5:2 Koji može postradati s onima koji ne znaju i zalaze; jer je i on pod slabošću.
Heb 5:3 I zato je dužan kako za narodne tako i za svoje grehe prinositi.
Heb 5:4 I niko sam sebi ne daje časti, nego koji je pozvan od Boga, kao i Aron.
Heb 5:5 Tako i Hristos ne proslavi sam sebe da bude poglavar sveštenički, nego Onaj koji Mu reče: Ti si moj sin, ja Te danas rodih.
Heb 5:6 Kao što i na drugom mestu govori: Ti si sveštenik vavek po redu Melhisedekovom.

Heb 6:20 Gde Isus udje napred za nas, postavši poglavar sveštenički doveka po redu Melhisedekovom.

Heb 7:11 Ako je, dakle, savršenstvo postalo kroz levitsko sveštenstvo (jer je narod pod njim zakon primio), kakva je još potreba bila govoriti da će drugi sveštenik postati po redu Melhisedekovom, a ne po redu Aronovom?
Heb 7:12 Jer, kad se promeni sveštenstvo, mora se i zakon promeniti.
Heb 7:13 Jer za koga se ovo govori On je od drugog kolena, od kog niko ne pristupi k oltaru.
Heb 7:14 Jer je poznato da Gospod naš od kolena Judina izadje, za koje koleno Mojsije ne govori ništa o sveštenstvu.
Heb 7:15 I još je više poznato da će po redu Melhisedekovom drugi sveštenik postati,
Heb 7:16 Koji nije postao po zakonu telesne zapovesti nego po sili života večnog.
Heb 7:17 Jer svedoči: Ti si sveštenik vavek po redu Melhisedekovom.
Heb 7:18 Tako se ukida predjašnja zapovest, što bi slaba i zaludna.
Heb 7:19 Jer zakon nije ništa savršio; a postavi bolju nadu, kroz koju se približujemo k Bogu.
Heb 7:20 I još ne bez zakletve:
Heb 7:21 Jer oni bez zakletve postaše sveštenici; a Ovaj sa zakletvom kroz Onog koji Mu govori: Zakle se Gospod i neće se raskajati: Ti si sveštenik vavek po redu Melhisedekovom.
Heb 7:22 Toliko boljeg zaveta posta Isus jamac.
Heb 7:23 I oni mnogi biše sveštenici, jer im smrt ne dade da ostanu.
Heb 7:24 A Ovaj, budući da ostaje vavek, ima večno sveštenstvo.
Heb 7:25 Zato i može vavek spasti one koji kroza Nj dolaze k Bogu, kad svagda živi da se može moliti za njih.
Heb 7:26 Jer takav nama trebaše poglavar sveštenički: svet, bezazlen, čist, odvojen od grešnika, i koji je bio više nebesa;
Heb 7:27 Kome nije potrebno svaki dan, kao sveštenicima, najpre za svoje grehe žrtve prinositi, a potom za narodne, jer On ovo učini jednom, kad sebe prinese.
Heb 7:28 Jer zakon postavlja ljude za sveštenike koji imaju slabost; a reč zakletve koje je rečena po zakonu, postavi sina vavek savršena.

I ovo nam je pokazatalj da nama 3 bukvalni hram ne treba, mi ga vec imamo.
Isus je taj hram i on je svestenik u njemu, ne po redu Aronovom koje je vec proslo, vec po redu Melhisedekovom.
Mi smo grdajevina tog hrama.
Nama nije vise potrebna hramska sluzba, zrtve i praznici itd.
Sve je to objedinjeno u Isusu Hristu i njegovoj sluzbi za nas.
Ne moze biti jasnije.
Mesto da se oslonimo potpuno na ovaj hram dok jos uvek Isus lsuzi u n jemu, ljudi cekaju neki drugi, i mogu da izgube vreme i ne nadju se u ovom hramu pred nasim prvosvestenikom Isusom.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kriticar dalje kaze:

"Stari" vs "Novi" Zavet
Uporedimo „starozavetne“ kriterijume za Mesiju sa jednim od kriterijuma koje Novi Zavet ima. U Mateju 21:33-43, Isus navodno tumači 22. stih 118. psalma - „Kamen koji su graditelji odbacili postao je kamen temeljac“ kao potvrdu da Jevreji gube svoje specijalno mesto kao izabrani narod – jer nisu smatrali da je Isus mesija i da na njihovo mesto dolaze neznabošci.
1) Ovo nije proročanstvo; događaj se već desio, i nema govora o nekom budućem ispunjenju.
2) Psalm 118 je pesma zahvalnica posle pobedonosnog povratka izraelskog kralja iz bitke. Stihovi 19-25 su se pevali kako je povorka ulazila u Hram. Od stiha 26, narod peva iz Hrama. Psalmi 113-118 predstavljaju 6 himni zahvalnica.
3) Stih 22 se može metaforički odnositi na Davida, kog su otac i braća odbacili kada je Samuilo došao da pomaže jednog od njegovih sinova kao sledećeg cara Izraela, može se odnositi na Izrael, kog su svi neznabožački narodi odbacili. Postoji i tumačenje da je ovaj stih i psalm nastao u vreme gradnje drugog Hrama i da bi ga trebalo posmatrati u tom kontekstu. No, ono što je za nas važno jeste da se ovaj psalm nikako ne može odnositi na Mesiju, jer ne postoji niti jedan stih gde se govori da će ta ličnost biti odbačena. Naprotiv, biće car Izraela i nezvanični vladar sveta!
4) Stih 22 je potpuno izvučen iz svog prirodnog konteksta.
Kakva razlika između mesijanskih kriterijuma u judaizmu i hrišćanstvu! Sa jedne strane, imamo potpuno jasne uslove i Mesiju u kog nema potrebe verovati, jer će biti tako očigledno da je on taj vladar. Upravo to i jeste suština znaka – da bude vidljiv. Zar zaista mislite da bi nas Bog držao u neizvesnosti po tako važnom pitanju? Oni koji čitaju i slušaju proroke znaju da to nije slučaj.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Odgovor na kritiku:
Imao sam priliku da u vise navrata razgovaram sa jevrejima o isusu i slicnim stvarima.
Ili sa nekima koji su prihvatili Judaizam.
Mogu da kazem da sam bio iznenadjen, neopisivom merom mrznje prema isusu koju su pokazivali, a isto tako prema onome ko zastupa Isusa u diskusiji, u mom slucaju prema meni.
U tim diskusijama su bili ponekada i neki muslimani ili pravoslavci.
Oni su njih podrzali a mene su pljuvali kako god su mogli, jer ovi minimum podrzavaju isusa i zato su im bolji od mene.
Sto nisam nikako opekivao, jer sam im po ostalom ucenju blizi od ovih.
Ali, cinjenica da stojim na Hristovoj strani, u njima brise sve, i izvodi mrznju na videlo.
Pa sam cak na zalost, video da su spremni i na izvrtanje ili prikrivanje cinjenica, samo da bi kako god okaljali Isusa.
Tako i ovaj covek dovodi, Isusovu izjavu i znanje u pitanje.
Ja neznam da li on nezna, ili namerno izvrce.
Ali kada David govori, to su nadhanute i prorocke reci.
Pa se njegove reci smatraju i mesijanskim.
David je onaj iz cijeg plemna treba da doje Mesija, pa se njegove reci mesijanskim.
Ko ce drugi ako ne onaj iz cijeg plemna treba da dodje Mesija
I iz tog razloga se njegove reci smatraju mesijanskim.
Inace mnoge stvari koje je pisao ne bi imale nikavog smisla da budu date u Bibliji.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pored svega toga, u Biblijskom jeziku kod jevreja, nalazimo cesto da mnoge izjave imaju PARALELNO, prenosno zancenje, (takozvani paralelizam) iako su se one mozda ispunile na nekoga ili se odnose na nekoga.
Kada sam pitao te jevreje sa kojima sam nekada diskutovao, da mi pokazu njihove stihove u vezi sa mesijom.
Pokazivali su mi iste takve stihove, u smislu ovoga gore u PsaLmu.
Na zalost, nisam ih zapisao tada i ne secam ih se ovog trenutka.
Ali sam video da primenjuju isti princip o kome ja sada govorim.
Samo, stvari koje se ocigledno odnose na Isusa, negiraju, jer je to najveci predmet njihove mrznje i ne zele da ga podrze, otrkivajuci da tekst ima mesijanskog znacenja.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kao trece, Isus i apsotoli su se prvo obracali jevrejima, Isus im je cesto ukazivao na ovakve mesijasnke stihove da bi u njemu prepoznali njega kao mesiju.
Jevreji bi jedva docekali da ga uhvate u reci i kazu mu: eto ti ne poznajes pisma. Govoris neistine.
Ali oni su dobro znali da su psalmi i mnoga druga mesta, izvori Mesijanskih informacija.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kada je sotona kusao Isusa, i sam sotona je citira deo psalme koji ukazuje na mesiju.
Sotona odlicno poznaje pismo.
sotona nikada ne bi rizikovao da citira nesto Isusu ne profesionalno, jer on zeli da ga prevari, navede na odredjene korake i sluzi se originalnim izvestajima pa kaze:
Mt 4:6 Pa Mu reče: Ako si Sin Božji, skoči dole, jer u pismu stoji da će andjelima svojim zapovediti za tebe, i uzeće te na ruke, da gde ne zapneš za kamen nogom svojom.
Mt 4:7 A Isus reče njemu: Ali i to stoji napisano: Nemoj kušati Gospoda Boga svog.
Sotona citira mesijanski deo tiha iz pslama, koji u sebi ima Mesijasnki parallelizam i odnosi se na mesiju.
Mogli bi smo reci, to se odnosi i na nekog drugog.
Ali ovkave izjave imao duplo znacenje.
I sam isus ne negira ove reci i ne kaze, ne to nije rec o meni.
On u stavri potvrdjuje ispravnost sotoninog citata i izjave.
Ovakav izvestaj apostoli ne bi mogli sebi da priuste da se nadje u jevandjeljima bilod a je usmeno ili pismeno, jer oni znaju da citaoci jevreji, dobro znaju o cemu oni pisu.
Jer su imali posla sa jevrijima, koji znaju pismo od malena.
Oni nisu pisali samo za neznabosce.

I KAMEN koji se pominje u ovom spalmu, u Bibliji i hebrejksom, ima mesijansko znacenje koje je poznato jevrejima.

Dan 2:34 Ti gledaše dokle se odvali kamen bez ruku, i udari lik u stopala bronzana i zemljana, i satre ih.

Dan 2:44 A u vreme tih careva Bog će nebeski podignuti carstvo koje se do veka neće rasuti, i to se carstvo neće ostaviti drugom narodu; ono će satrti i ukinuti sva ta carstva, a samo će stajati do veka.

U Danilovom prorocastvu, kamen koji ce satrti sva carstva, jeste mesija Isus.

Zaharija 3:9 Jer gle, kamen koji metnuh pred Isusa na tom je jednom kamenu sedam očiju; gle, ja ću ga otesati, govori Gospod nad vojskama, i uzeću bezakonje te zemlje u jedan dan.

Sach 4:7 Šta si ti, goro velika, pred Zorovaveljem? Ravnica; i on će izneti najviši kamen, s usklicima: Milost, milost njemu.

Kamen je bio i poznati izraz i slikoviti recnik za davidovu Monarhiju i medju jevrejima poznat kao mesijanski izraz...

Tako da Isusova izjava o kamenu koji odbacise zidari, jevreji, iz pslama, jeste Mesijanska...

- - - - - - - - - -

nastavice se

Nas kriticar dalje kaze sledece
:

Odnos Bog – mesija
Još jedna važnastvar jeste da se u Tanahu uvek pravi jasna razlika između Boga i Njegovog pomazanika (mesije).
Avakum 3:13:„Izašao si da spaseš narod svoj, da spaseš svog pomazanika (mesiju)…“
S druge strane, u hrišćanstvu, Bog i Mesija su jedno te isto biće.
Zanimljivo je ida Matej 21:5 citira Zahariju 9:9, gde se kaže: „Raduj se mnogo kćeri sionska! Kliči pobednički, kćeri jerusalimska! Evo dolazi ti tvoj kralj! On je pravedan i SPASEN, ponizan je i jaše na magarcu, na magaretu, mladunčetu magarice“
Daničić prevodi ovu reč sa spasava, ali וְנוֹשָׁ֖ע je u pasivu i njeno značenje je SPASEN. Ovo je zaista pucanj u nogu za hrišćanstvo i ideju da Mesija spasava. Sigurno je da Matej ne bi izneo ovu tvrdnju da je znao hebrejski original.
Jevrejski Mesija nije spasitelj, samo je Bog Spasitelj (Isaija 43:11).
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Odgovor na kritiku:
To da je u hriscanstvu Bog i mesija jedno te isto bice, nije tacno.
Cela Biblija govori o Trojstvu, koje prepoznajemo kao trojstvo.
I ona pravi razliku izmedju 3 Bozasnka bica.
Tako da je Isus, drugo lice Bozastva,a li ne Otac i DS.
O tome imate opsirno na mojoj temi, Biblijsko Trojstvo:
http://biblija.serbianforum.info/t25-biblijsko-trojstvo
-----------------------------------------------------------------------------------
Ovaj covek onda navodi Mateja i Zahariju gde Mtaej citira Zahariju.
Tacno je da je zancenje ove reci u zaharijhi SPASEN.
Ali tekst nikako ne govori da mesija spasava iako je tacno da i mesija spasava.
Tekst govori o mesiji kojeg ce narod odbaciti, on ce stradati a Bog ce ga onda spasiti.
Rec je o Isusovom vaskrsenju, kao njegovom spasenju.
Tekst nam u stavri otrkiva da ce mesija biti u nevolji u kojoj ce biti spasen.
Ovo se tacno ispunilo na Hristu.
Onaj koji je jahao na Mladuncetu magaricinom, je bio odbacen od ljudi da su ga cak ubili, i Bog ga je onda spasao.
Ali upravo njegova smrt, je spasenje za covecanstvo.
Nema drugog imena pod nebom kojim bi se mi mogli spasiti, jer niko drugi nije umro za nas, osim Hristos.
Upravo nam Bog preko ovog imena daje spasenje.
Dela 4:12 Jer nema drugog imena pod nebom danog ljudima kojim bi se mi mogli spasti.

Dalja izjava naseg kolege da Matej nije znao hebrejski je teska perverzija, i izmisljanje, neistina.
Matej koji je bio skolovani jevrejin i to carinik, nezna hebrejski?
Osim toga Matej je izneo ovaj deo teksta:
Mt 21:5 Kažite kćeri Sionovoj: Evo car tvoj ide tebi krotak, i jaše na magarcu, i magaretu sinu magaričinom.
Matej je samo ukazao na detalj sa magaretom koji se takodje ispunio na Isusu.

Kada je kralj ujahvao na magaretu, to je znacilo da donosi mir tom gradu, a kada bi ujahvao na konju, to je zancilo da donosi mac, rat.

Nas kolega citira i sledeci tekst:
Jes 43:11 Ja sam, ja sam Gospod, i osim mene nema Spasitelja.

Tekst govori da je Jahve spasitelj, jer aludira na to da drugi bogovi to nisu.
Bogovi koje su ljudi sebi izmislili.
Ali Jahve je i sam Otac i sam Isus i Ds.
Kada se neko krstva, krstava se u njihovo zajdnicko ime.
Mt 28:19 Idite dakle i naučite sve narode krsteći ih va ime Oca i Sina i Svetog Duha,

Isus kao Jahve, imate na ovoj mojoj temi:
http://biblija.serbianforum.info/t23-isus-je-takodje-bog-jhvh-jave
Tako je Isus kao Jahve, takodje spasitelj...

2.Tim 1:10 A sad se pokaza u dolasku Spasitelja našeg Isusa Hrista, koji raskopa smrt, i obasja život i neraspadljivost jevandjeljem;

Ovde sam Pavle, kao visoko skolovani jevrejin, naziva Isusa spasiteljem Bogom:
Tit 1:3 A javi u vremena svoja reč svoju propovedanjem, koje je meni povereno po zapovesti Spasitelja našeg Boga,

Isus ga je pozvao na tu sluzbu...
NASTAVICE SE:

Kriticar kaze ovako:
Vrlo je moguće daje u svesti novozavetnih pisaca, koji su jako slabo poznavali hebrejski jezik,došlo do poistovećivanja dve reči - Mešijah (pomazanik) i Mošijah (spasitelj) – i njihovog stapanju u jednu. Iako sa naše tačke gledišta deluje da su ove reči jako slične, stvari su mnogo drugačije kada uđemo u hebrejski jezik.

Reč „mašijah“potiče od korena mem-šin-het, koji označava mazanje, pomazanje, dok reč„mošijah“ potiče od korena jod-šin-ajin, koji znači pomoći ili spasti. Jedino zajedničko slovo ova dva korena jeste šin, najčešće slovo u hebrejskom alfabetu. Slovo m u reči spasitelj (mošijah) je uobičajeni prefiks koji pretvara glagol u imenicu. Na primer, glagol cavah (zapovedati) postaje micvah(zapovest, uputstvo). Jasno je da su reči mašijah i mošijah tipičan primer homonima.
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Odgovor na kritiku:

Reci da su apostoli jevreji, poznavali lose svoj jezik, je cista duhovna perverzija, manipulaicja, i namerno izgovranje neistine u cilju svesnog umanjivanja vrednosti izvestaja apostola, metodom prevare.
Samo ovo, sve govori o sastavaljacu onog teksta.

Kada je Izrail trebao da izadje iz Egipta, cija krv ih je spasila da andjo osvetnik zaobidje njihova vrata?

Krv PASHALNOG jagnjeta kojim su pomazali svoje dovratnike.
Krv Pashalnog jagnjeta, koje je simbol mesije Hrista spasitelja.
1.Kor 5:7 Očistite dakle stari kvasac, da budete novo testo, kao što ste presni; jer i pasha naša zakla se za nas, Hristos.
NASTAVICE SE:

Na pocetku svojih kritika nas kriticar Nikola Y
spominjaoi Psalme, i na tu temu sam vec rekao nesto.
Ali u njegovom daljem tekstu, pominje ih opet, a psobeno psalam 22.

Ocigledno mu oni mnogo smetaju i bodu oci.

Upravo zato sto jasno govore o stavrima koje su se ispunile na Hristu, koji je predmet njegove najvece mrznje.

Primetio sam da je metoda Nikole Y , uvek metoda degradiranja.
Bilo da je to u diskusijama negde ili kada pise.
To je nejgov najveci argument.
pa kaze: br 1. Psalmi u judaizmu nemaju proročki karakter, u smislu da se bave predviđanjem i najavom budućih događaja.

On kaze dalje sledece:
br. 2. 1. Narativni (priče o stvaranju sveta, Potopu, Avramu, itd; ovi tekstovi se uglavnom ne bave predviđanjem budućih događaja, jer su se događaji u njima već dogodili)

Zapazmo u njjegovoj recenici deo reci, UGLAVNOM:
On ovde jasno priznaje da Potop, stvaranje sveta Avram itd, takodje nije prorocka knjiga, ali kaze da im nije glaqvni cilj da predvidjaju buduce dogadjaje.
Ali ako pazlivo citamo ovu njegovu zadnju izjavu, ipak se u tom delu biblije, iako izvestaj stvaranja nije prorocka knjiga, ipak se i po Nikoli Y nalaze previdjanja buducih dogadjaja.
Jer kaze uglavnom. Sto znaci da ima i prorockih izjava.
Nije mogao to da negira potpuno. Bas zato sto su njemu potrebni ti delovi koji govore i o buducim dogadjajima.
Znaci, kada njemu treba, onda mozemo da uzmemo te izvestaje iz te knjige kao izvestaje i za buduce dogadjaje, iako to nije prorocka knjiga.
Ali kada mu ne treba, ili ako je u mogucnosti da to negira, on ce to uciniti, jer mu Psalmi smetaju, jer podrzavaju istinu o najvecem predmetu njegove mrznje, Hristu.

I kao drugo, Iz zadnje njegove izjave, vidimo jasno, da ne postoji pravilo da neka knjiga ili deo biblije, mora da bude prorocka ili od prorka, da bi imala objave buducih dogadjaja, to jest prorocke objave.

To nam jasno govori da je on ovim, sam srusio prvu svoju izjavu pod brojem 1. Tako da u psalmima mogu da budu i prorocke objave, i objave buducih dogadjaja ili mesijasnke obajve, jer za to nerma pravillo.

I cinjenica je da ih i nalazimo po celoj bibliji u svim knjigama, pocev od samog püocetka, o Izvestaju o Adamau i Evi i sve do kraja...

Kao sledece, ja nigde nisam do sada naisao da jevreji navode ovakav argument protiv psalma i Mesijanskih izvestaja iz Psalma.

Kao sledece, da li ce mo verovati ovom coveku, ili Isusu i apostolima?

Apostoli su citirali iz Psalama. Petar je ukazivao na „pismo... koje je sveti duh unapred govorio Davidovim ustima“, a Pavle je pišući Hebrejima često citirao Psalme i ukazivao na njih kao na izjave koje je izrekao Bog ili ih je predstavio rečima „baš kao što kaže sveti duh“ (Dela 1:16; 4:25; Hebr. 1:5-14; 3:7; 5:5,6). Najveći dokaz autentičnosti je sam Isus Hrist koji je govorio učenicima: „Ovo su moje reči koje sam vam izgovorio... da se sve što je u Mojsijevom zakonu i u Prorocima i Psalmima zapisano o meni mora ispuniti“.

Ove Isuove reci: „Ovo su moje reči koje sam vam izgovorio... da se sve što je u Mojsijevom zakonu i u Prorocima i Psalmima zapisano o meni mora ispuniti“.
Ovo pokazuje da je isus dobro znao sta govori i da je dobro poznavao Pismo, judaizam i njizhove stavove pa i pslame.
Isus je ovde grupisao cela Hebrejska pisma na način koji su Jevreji prihvatili i koji im je bio dobro poznat. Njegovo spominjanje Psalama uključivalo je celu treću grupu Svetog pisma, zvanu Hagiografa (ili Sveti spisi), a prva knjiga te grupe bili su Psalmi. To je potvrđeno onim što je rekao nekoliko sati ranije dvojici na putu za Emaus, kada im je „protumačio... ono što se odnosilo na njega u svim Pismima“ (Luka 24:27,44).

Kao sledece:

Sam David je u svojoj poslednjoj pesmi rekao: „Duh Jehovin je govorio kroza me i njegova je reč bila na mom jeziku“.

Biblija nam kaze da je Duh sveti, takodje i duh prorostva.
Sto je onda jasno da u psalmima mozemo i trebamo da trazimo i prorocke objave a i one o mesiji.
Otrkivenje 19:10 I padnuvši pred nogama njegovim poklonih mu se; i reče mi: Gle, nemoj, ja sam sluga kao i ti i braća tvoja koja imaju svedočanstvo Isusovo. Bogu se pokloni; jer je svedočanstvo Isusovo Duh Proroštva.

Pogotovo trebamo kod Davida traziti mesijanske objave kod Davida, jer je svima dobro poznato da mesija treba da bude od njegove loze i da sedne na njegov poresto.
Ko bi drugi inace bio toliko nadhanut mesijanskim informacijama o mesiji, nego sam temlj, iz kojeg treba da dodje Mesija.

NAS KOLEGA KRITICAR KAZE SLEDECE RECI:

Možda i najvažnija činjenica koju moramo imati u vidu jeste da stihovi psalma 22 nisu proročanstva! Svi ovi događaji su se već dogodili za vreme Davidovog života.
Na osnovu čega se iznosi tvrdnja da je glavno i svima vidljivo značenje ovog stiha proročanstvo o Mesijinim, tj. Isusovim mukama?

Ko malo poznaje nacin hebrejskog izrazvanja i razmisljanja, zna da u Bibliji nalazmo mnogo tiopologiju a i Paralenost.
Bog koristi ovaj jezik, koji omogucava takav nacin izrazvanja i davanja informacija, i koristi dati doagdjaj, specificne osobe, koja ima vezu, sa mesijom i iz datog doagdjaja, daje nam izvestaje, to jest informacije o mesiji.
Sto zanci, da se jedan deo izvestaja odnosi na bukvalnu osobu, ali delovi tog izvestaja imaju mesijansku poruku jer je rec o PARALELIZMU, kojeg u Bibliji nalazimo dovoljno.

Nas kriticar na primer kaze sledece:
Pogledajmo šta konkretan tekst psalma 22 kaže.
Već u prvom stihu, nalazimo odgovor na pitanje o kome će se govoriti u ovom psalmu- „Upravitelju za ajelet hašahar, Davidova pesma“. To nam, dakle, ukazuje da se svi stihovi ovog psalma odnose na izraelskog cara Davida.
Ipak, hrišćanski teolozi insistiraju da su se ovi stihovi „ispunili“ na Isusu. Ako je to istina,onda se svaki stih ovog psalma odnosi na Isusa.
Drugi deo prvog stiha se citira u Mateju 27:46 i Marku 15:34. To su poznate reči „Bože moj,Bože moj, zašto si me ostavio?
Car David u Psalmu 37:25 kaže da „nije video pravednika ostavljenog“. Ipak, u NZ vidimo daje Isus kaže da je ostavljen, što bi impliciralo da nije pravedan.

Ovde imamo primer kako nas kolega Nikola izvrce stihove i manipulise njima i stvara celu svoju teoriju.
Nikola Y navodi samo jedan deo teksta, na celi tekst:

Celi tekst glasi ovako:
Ps 37:25 Bejah mlad i ostareh, i ne videh pravednika ostavljenog, ni dece njegove da prose hleba.

Tekst govori o tome da nije video pravog pravdnika da umre od gladi u stvari.
To je smisao teksta.
Isus nije bio gladan ili nije morao da umre od gladi.
Tako Nikola Y vadi samo deo teksta i daje mu pogresan smisao, ne bi li svim mogucim sredstvima obezvredio izvestaj o mesiji u 22 psalmu.

Nas kriticar Nikola Y dalje kaze:

Nadalje, u Jovanovom jevanđelju, Isusu ni na kraj pameti nisu ovakve reči.
U tom izveštaju, sve teče po planu, što sam Isus kruniše rečima – „Svršeno je.“
Jasno je da postoji određena razlika između dva izveštaja
. Nadalje, Matej i Marko( prvi se oslanjao na drugog pri sastavljanju svog jevanđelja) imaju jednu verziju poslednjih Isusovih reči, dok Luka i Jovan imaju svoje teorije - Mat 27:46, Mar 15:34, Luk 23:46, Jvn 19:30.
Vidimo da jevanđelisti ne mogu da se dogovore šta su bile poslednje Isusove reči i da je situacija daleko od jednostavne kada je reč o tome da je Isus „ispunio“ Psalm 22:1.

Ovde takodje nalazimo ociglednu manipulaciju naseg Nikole Y.

Prvo, apostoli ne kazu nigde da su to bile zadnje reci Isusove.
Nikola Y ubacuje nesto svoje da bi manipulacija kod povrsnih citalaca imala lepsu sliku i da bi uspela.
Apostoli navode ove Iusove reci: Boze moj Boze moj zasto si me ostavio.
Iz izvetaja vidimo da Isus tada jos uvek nije umro, i da se dogadjaju odredjene radnje, kao davanje octa itd..
Najverovatnije da su ovo bile Isuove zadnje reci:

Joh 19:30 A kad primi Isus ocat reče: Svrši se. I priklonivši glavu predade duh.

Isus prvo izgovara reci: Mt 27:46 A oko devetog sata povika Isus glasno govoreći: Ili! Ili! Lama savahtani? To jest: Bože moj! Bože moj! Zašto si me ostavio?

Onda se desava sledece: Mt 27:47 A neki od onih što stajahu onde čuvši to govorahu: Ovaj zove Iliju.
Mt 27:48 I odmah otrča jedan od njih te uze sundjer, i napuni octa, pa natače na trsku, te Ga pojaše.
Mt 27:49 A ostali govorahu: Stani da vidimo hoće li doći Ilija da mu pomogne.
Mt 27:50 A Isus opet povika glasno i ispusti dušu.

Posle tih reci oni daju Isusu da pije i on ponovo vice, i Boze moj boze moj nisu bile Isusove zadnje reci, niti to aposotoli kazu.
Matej nije zapisao sta je Isus jos tada rekao posle davanja octa da pije.
Jer 4 jevandjelja su jedna celina, ne protivurecnosti.

Kada bi 4 coveka otisla zajedno i bila celo vreme zajdno u u zoloski vrt, a onda kada bi im dali da zapisu svako svoje zapazanje, nasli bi smo mnoge iste stvari a i mnoge stvari koje je jedan zapisao a drugi nisu.
Ili dvojica su zapisali nasto a drugi nisu.
Ali iz sva 4 izvestaja, imamo celinu.
Zasto su neki zapisali nesto a drugi nisu.
Zato sto su vi ljudi razliciti.
Na jednog ovo ostavi utisak a ndrugoga ono.
Jedan misli da je ovo najvaznije, dok drugi misli da je onaj dogadjaj najvazniji, pa tome obraca paznju.
Ali onda imamo celinu.

Tako nam je ovo dokaz, da su apsotoli sasvim prirodno pisali jevandjelja, ne po nekom dogvoru, kako mnogi govore o zaveri.
Ovakavi izvestaji nam pokazuju na autenticnost pisanog i da su osobe bas stvarno sve to dozivele.

Isus posle pijenja Octa ponovo vice, i to apsotol Jovan nam zapisuje i te reci:

Joh 19:30 A kad primi Isus ocat reče: Svrši se. I priklonivši glavu predade duh.

Nas kriticar Nikola Y dalje kaze:
Kao što smo već rekli, Psalm 22 se naziva mesijanskom pesmom. Pogledajmo neke od stihova koji nisu citirani i koji se uglavnom preskaču, jer se ne uklapaju u hrišćanske dogme.Stih 6: „A ja sam samo crv, a ne čovek.“ – ako je hrišćanska interpretacija tačna, ovde se Car univerzuma naziva crvom? Bilo kakvi pokušaji metafora padaju u vodu, jerjednostavno, Bog se ni u kom slučaju ne može označiti na ovaj način.Stih 9: „Ti si me izvadio iz majčine utrobe. Ti si mi pouzdanje ulio još na grudima majke moje“ – ponovo, ovo deluje kao opis običnog čoveka. Zašto bi prva osoba Trojstva morala da uliva poverenje drugoj ličnosti Trojice?Stihovi 12,13: „Opkolilo me je mnoštvo mladih bikova, okružili su me jaki bikovi sa Vasana…kao lav koji plen kida i riče“ – ovo pre zvuči kao nekakva smrt u Koloseumu, a ne raspeće. Zapravo, ovo ,,slučajno“ savršeno odgovara situaciji u kojoj se David nalazio tada.Stih 20: „Dušu moju od mača izbavi. Dušu moju jedinu od šape pasje.“ – Od mača? Zar nije bio plan da bi Isus trebalo da položi svoj život? Iz aviona se vidi da pisac ove pesme, David, moli Boga da bude spašen i da je kasnije i uslišen (stih 24). Zbog toga Ga David hvali među svojim sunarodnicima i blagosilja Gospoda (25-31)Vidimo da hrišćanska interpretacija u potpunosti promašuje glavnu temu ove pesme!Na kraju krajeva,gde je neki stih koji govori o smrti Mesije? Gde su stihovi koji govore o vaskrsenju? David je bio u nevolji i preživeo ju je zahvaljujući Božijoj zaštiti – Isusa su Rimljani ubili.

Vec smo rekli da je rec o Paralelizmu.

Dogadjaj se odnosi na Davida, ali on pokrenut da zapise ove dogadjaje duhom Bozjim, ukazuje i na njegovog potomka, cara i mesiju Hrista, jer je David temlje na kome ce stati mesija, i kao sto smo videli.
David kaze da ga je sam Duh bozji nadahnjivao da sve ovo zapise.
To da su ovi izvestaju, Bozjim providjenjem usli u kanon pisma, ukazuje nam takodje da oni imaju veceg znacaja od samog negativnog Davidovog dozivljaja.
To da je Isus uzeo oblicje obicnog coveka za nase spasenje, vec smo objasnili u proslim pisanjima.
Opkolilo me je mnostvo maldih bikova pise david.
Nas kolega govori da je to vise kao neka vrsta Koloseuma.
Znamo da David nije bio u koloseumu i da on sam nije bio opkoljen bukvalnim bikovima, on govori metaforicki, pa se tako i ovi stihovi odnose i na njegovog potomka metaforicki.

Uostalom, sam Isus visi na krstu, i uzvikuje prve reci 22 pslama:

Ps 22:1 Bože, Bože moj! Zašto si me ostavio udaljivši se od spasenja mog, od reči vike moje?

Neko ko umire, ima volju za citiranjem psalma?

Ocigledno je ovaj psalam , prorocka objava Bozje sveznanja, onoga so ce Isus prirodno osecati u tom trenutku i uzviknuti.

O cemu je u stvari rec u ovim recima:

Ps 22:12 Opteče me mnoštvo telaca; jaki volovi vasanski opkoliše me;

Nikola Y opisuje to kao Koloseum.

O cemu govori u Stvari David.

Am 4:1 Čujte ovu reč, krave vasanske, koje ste u gori samarijskoj, koje krivo činite ubogima i satirete siromahe, koje govorite gospodarima svojim: Donesite da pijemo.
Am 4:2 Zakle se Gospod Gospod svetošću svojom da će vam evo doći dani, te će vas izvlačiti kukama, i ostatak vaš udicama ribarskim.
Am 4:3 I kroz prolome ćete izaći, svaka na prema se, i pobacaćete šta bude u dvorovima, govori Gospod.

Rec je o jednom regiono istocno od Jordana poznato po velikim stadima goveda.
To je nacin izrazavanja tog vremena.
Pogledajmo ove primere:
Hld 1:9 Ti si mi, draga moja, kao konji u kolima Faraonovim.
Hld 4:1 Lepa ti si, draga moja, lepa ti si, oči su ti kao u golubice izmedju vitica tvojih; kosa ti je kao stado koza koje se vide na gori Galadu;

David zeli samo da opise stanje umirujuceg, koji mora da gleda gde njegovi protivnici samo cekaju njegovu smrt, koje su tako sigurni da medjusobno vec dele vlasnistvo umiruceg, a prijatelji ne mogu da mu pomognu.
Ne mogu da mu pomognu, jer je gomila rastrkanih goveda oko njega i sve gazi pred sobom.

Dakle, rec je samo o stanju onoga koji strada, ne o dogadjaju koji ima prenosni smisao i da ce se dogoditi isto.

20: „Dušu moju od mača izbavi.

David je izbavljen u situaciji njegove nevolje, dok mesija iako je pretrpeo smrt, takodje je izbavlejn vaskrsenjem.

NASTAVICE SE

Idemo dalje.
Nas kriticar se uhvatio 22 psalma i ne pusta, kao da mnostvo drugih stavri u bibliji, nikako ne ukazuju na Mesiju?

ON NAVODI SLEDECI TEKST:

Probodene ruke i noge?

Jedan od najjačih stihova hrišćanskih apologeta jeste Psa 22:16:
„Jer psi su me opkolili, gomila zlikovaca okružila me je. Proboli su ruke moje i noge moje.“
Pre nego što uđemo u gramatičku strukturu ovog stiha, zapitajmo se kakva bi bila vrednost ovakvog proročanstva i kriterijuma za mesiju. Em je ovaj stih u prošlom vremenu(događaj koji se opisuje se već dogodio), em veze nema sa Mesijom, a najgore od svega je što nužno ne ukazuje na Isusa. Oko 100 hiljada Jevreja je raspeto tokom rimske okupacije. Zašto se ne bi neko od ovih „proročanstava“ odnosilo na nekog od njih? Ili na nekog Jevrejina kom su u konclogoru vezali ruke i noge bodljikavom žicom?
Vratimo se ipak na analizu same strukture stiha. Citat koji smo naveli iznad je iz Septuaginte. S druge strane, hebrejski original kaže da ovde nema nikakvog probadanja, već da je tačan prevod: „… kao lav navalili su na ruke moje i noge moje.“
Otkuda ova razlika? Prva stvar koju bi trebalo imati u vidu jeste da ovaj navodno jak dokaz za Isusa ni jedan novozavetni pisac ne pominje!
Ako pogledamo hebrejski original, ključna reč (ka’ari) ne znači probosti, ubosti ili bilo šta slično, već znači „kao lav“. Da je pisac psalma hteo da opiše probadanje ruku, upotrebio bi reči „dakar“ ili „raca“.
Nadalje, reč„ka’ari“ se u svim ostalim situacijama prevodi „kao lav“ (Isaija 38:13, 4. Moj 24:9, Jezekilj 22:25), sem u ovoj. Uopšteno govoreći, David jako često poredi one koji ga mrze sa divljim životinjama, naročito lavovima. Samo par stihova kasnije, David kaže: „Spasi me od usta lavljih, usliši me i spasi od rogovabikova divljih“.(Psalm 7:2, 10:9, 17:8-12)
Jedna od vrlo popularnih teorija među hrišćanima jeste da su jevrejski prepisivači, slučajno ili namerno, promenili ka’ari u ka’aru, time što su slova kaf, alef, reš i jod (što znači kao lav), premetnuli u kaf, alef, reš, vav. Međutim, ka’aru ne znači proboden. Štaviše, te reč uopšte i ne postoji u hebrejskom. Da bi se dobila reč koja ima neku sličnost sa rečju probosti, kaf, alef, reš, jod bi moralo da postane kaf, reš, vav (nestaje nemo alef) i dobijena reč je „karu“.
No, ni ta reč neznači probosti, već iskopati, i ne podrazumeva probijanje mesa, već se upotrebljava u poznatom stihu iz Psalma 40 – „Ti si mi uši otvorio“, gde je bukvalno značenje da je Bog „iskopao blato“ iz Davidovih ušiju. Dakle, David nije izgubio uši, naprotiv, sada mnogo bolje čuje Božiju reč.
Najnoviji argument hrišćanskih apologeta jeste da se Kumranski tekstovi slažu sa Septuagintom, a ne masoretskim tekstom, što ukazuje na to da su zli Jevreji namerno promenili taj stih iz psalama koji tako snažno ukazuje na Isusa.
Prvi problem sa ovom tvrdnjom jeste da je svitak ovog psalma mnogo mlađi od dokumenata pronađenih u kumranskim pećinama. Deo je Nahal Hever rukopisa koji su pronađeniu jednoj pećini 30km južno od Kumrana. Evo tog fragmenta:

Nas u ovom trenutku zanimaju poslednje dve reči. Jako je teško odrediti da li je poslednje slovo prve reči jod ili vav. Za razliku od drugih drevnih tekstova, slova pisaca rukopisa iz Nahal Hevera nisu jednolična i sistematizovana.
Pretpostavimo,ipak, kako hrišćanske apologete tvrde, da je poslednje slovo vav i da se ova prva reč čita ka’aru. Ponovo, taj argument pati od istog problema kao i prethodni, jer ta reč ne postoji u hebrejskom jeziku. Dakle, pisac ovog fragmenta je ili neko ko je slučajno pogrešio, ili neko ko nije bio baš dobar poznavalac hebrejskog jezika. Da je ovo drugo verovatnije, može se videti i na osnovu sledeće reći – jadehah. Masoretski tekst jasno kaže jadai – što znači „moje ruke“. Ali, reč jadehah znači „njene ruke“.
Iz istorije znamo da su Jevreji izuzetno cenili pisanu reč. Upravo zato, neretko se dešavalo da dokumenti sa greškom ne budu uništavani, već da budu smeštani u posebna „groblja rukopisa“, koja su smeštana nešto dalje od ostalih, ispravnih prepisa. Sasvim moguća i realna situacija jeste da je pećina Nahal Hever upravo jedno od takvih „grobalja“.
Na kraju krajeva,originalna Septuaginta je prevod samo 5 knjiga Mojsijevih, koje su 72 rabina izradila pre 2200 godina, po zahtevu kralja Ptolomeja II. O tome svedoče brojni istorijski izvori. Sve ostale knjige Biblije su prevedene na grčki mnogo kasnije.

Da izdvojimo ove nejgove reci: Najnoviji argument hrišćanskih apologeta jeste da se Kumranski tekstovi slažu sa Septuagintom, a ne masoretskim tekstom, što ukazuje na to da su zli Jevreji namerno promenili taj stih iz psalama koji tako snažno ukazuje na Isusa.

Nije nikava tajna da su j.....i skloni tome i da je lako moguce da su spremni da sakriju ili izvrnu istinu.
Bilo kako bilo, ocigledno je da Nikola Y ne moze da obori ovaj argument koji po njemu neki hriscanski apolgete daju u korist toga da se Kumranski tekst vise slaze sa Septuagintom, a manje sa masoretksim tekstom.
Meni ta izjava nije poznata, ali da uzmemo da je tako.
Ovo je vise stvar za strucnjake, i ovakava osoba kao Nikola Y koja je podlozna manipulaciji, nije kompetntna da uopste daje komentare u vezi ovoga.
Ali podjimo od toga da je tekst ispravan kako kaze Nikola Y, sto nemam probelma sa time i da je tako.
TEKST:
„… kao lav navalili su na ruke moje i noge moje.“

Poslednja izmena:
Tekst govori da su neprijatelji kao lav, navalili na njegove ruke i noge.
Zasto na ruke i noge, zasto ne na glavu ili srce i slicno?
Neka nam sam kriticar N Y kaze sta on sam vidi u ovom tekstu:

Kriticar: Oko 100 hiljada Jevreja je raspeto tokom rimske okupacije.
Zašto se ne bi neko od ovih „proročanstava“ odnosilo na nekog od njih? Ili na nekog Jevrejina kom su u konclogoru vezali ruke i noge bodljikavom žicom?
Ocigledno je svestan da je rec o razapinjanju. On kaze gore da se tekst ipunio u to vreme kada je pisan.
Nije mi poznato da je David bio razapet?
A razapinjanje podrazumeva i probadanje, vezivanje bodljikavom zicom takodje.
Sam tekst govori o lavovima koji su se okomili na ruke i noge coveka, sto znaci da nece da ga lizu, vec ce ga probosti.
Pogledao sam neke Biblijske komentare i prevode i oni ne prevode sa probo o, vec sa raskopao.
Dakle nije tacno da hriscani ne obracaju paznju na to da tekst prevedu sto tacnije.
Nikola kaze da ovaj tekjst nema veze sa mesijom, jednostavno kaze nema, i mi to treba da prihvatimo?
Ali to sto i sam kriticar kaze da tekst ociglendo govori o raspecu, to isto nema veze?

- - - - - - - - - -

Kriticar N. gore u tekstu, postvlja problem, zasto bi se to odnosilo na mesiju, to se moze odnósiti na hiljade razapetih jevreja itd.
Posto je Mesija covek kao sto i sam Nikola Y prizna, a ne neka zivotinja, ne mozemo da ocekujemo da ce prorocanstvo o mesiji glasiti da ce biti pojeden, ili da ce od njegove koze napraviti tepih u spavacoj osbi ili primacoj itd.
Tako, sama konstrtukcija teksta i onaj koji ga pise, ocekujemo da bude nadahnut da prorokuje o meisji ne o hiljadu jevreja koje je Bog unapred opomenuo sta ce im biti ako odbace Gospoda, koga su prvo dobrovoljno prihvatili, nisu bili prisiljeni.
Pored svega, u samom 22 pslamu, kao sto smo do sada i u zadnjim pisanjima mogli da vidimo, imamo mnostvo stvari koje su se ispunile na Isusu, sto nam ocigledno ukazuje na njega.
U Bibliji kao na primer i u Otrkivenju, imamo zapisane stvari, koje mozemo unapred da prepoznamo, a neke ce mo moci da prepoznamo tek kada se one dese.
Ovo prvo ima za cilj da nas unapred priremi a ovo drugo, da nam kaze koliko je sati na prorockom satu i da bi smo znali sta da cinimo.
Tako su poznavaoci spisa, mogli ako su hteli, da posmatraju sve ove stvari, kako se ispunjavaju u Isusu.
Oni su znali da mesija treba da sazida Hram.
Isus im kaze:
Srusite ovaj Hram i ja cu ga sagraditi.
Isus ih aoscira, halo, ko drugi moze da vam kaze te reci, ja cu ga sagraditi osim mesije.
Otvorite oci i posmatrajte uporedjujete moj zivot i dela.
Ali:
Jes 6:9 A On reče: Idi, i reci tom narodu: Slušajte ali nećete razumeti, gledajte ali nećete poznati.
Jes 6:10 Učini da odeblja srce tom narodu i uši da im otežaju, i oči im zatvori, da ne vide očima svojim i ušima svojim da ne čuju i srcem svojim da ne razumeju i ne obrate se i ne iscele.
Mt 13:14 I zbiva se na njima proroštvo Isaijino, koje govori: Ušima ćete čuti, i nećete razumeti; i očima ćete gledati, i nećete videti.

- - - - - - - - - -

Bog nije ucinio da njihovo srce namerno odbelja da ne vide i ne cuju.
Jer prakticno oni nisu onda krivi za to.
Smisao teksta je da je sama njegova pojava, njegova dela, reci itd, mesto da im to otvori oci, zatvorilo ih.
Oni su ih sami zatvorili.
Jer nisu hteli da vide te stvari, jer se nisu uklapale u njihovu sliku koju su napravili izvan ove koju im Bog daje.
Zasto je mrznja j....a a pogotovo ovih sto to postaju, tako velika prema Hristu i prema nekima koji ga najvise zastupaju?
Zato sto oni vise zive i uce po talmudu nego po Bibliji, Tori itd.
Talmud je ustvari, izvrnuta Biblija.
On sadrzi i neke interesantne informacije, ali u stvari nije isparvan.
On otvoreno i ruzno govori protiv Hrista i poziva na otvorenu mrznju prema njemu.
Kada primetis veliku mrznju i neprijateljski stav raznih kriticara na Hrista, mozes da budes siguran, da je njihov glavni temelj talmud, ne Biblija.
Ona je na drugom mestu.
A u talmudu su jevrejski rabini, pisali stvari kako su im odgvorale.
Secam se da sam slusao jedno predavanje jednog jevrejina o tome.

Nastavice se.

Poslednja izmena:
Čovek može biti bezuman, ali Bog ni u metaforičkom značenju ne može biti nazvan bezumnim. Nadalje, zar je Isus imao krivice? Zar je grešio?
Reč koja se koristi za krivicu jeste „ašam“ i ona označava nameran greh. Davidove nedaće su, barem delom, bile i posledica greha koje je počinio. Ako se ovaj psalm odnosi na Isusa, to znači da je i on namerno grešio, što predstavlja nemoguću opciju za hrišćanstvo.
Šta je sa 12. stihom, gde se kaže da se David obukao u kostret koji se nosio u vreme kajanja (1. Dnev 21:16)? Zar se Isus kajao za počinjene grehe i tražio oprost? Gde je stih u jevandjeljima gde se kaže da je Isus nosio kostret?
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kriticar dalje kaze:

Šta je sa drugim psalmima?
Smatra se da su psalmi prepuni proročanstava o Isusu. Pogledajmo neka od najpopularnijih.
Psalm 41:9 – „Pa i čovek koji je u miru sa mnom bio, u kog sam se pouzdao, koji je hleb moj jeo, podigao je svoju petu na mene“.
Sam Isus u Jovanovom jevanđelju 13:18 kaže da su se te reči ispunile na njemu.
Kao i u slučaju Psalma 22, odmah na početku se kaže da ova pesma govori o životu cara Izraela Davida. Psalm 41 je autobiografska poezija, gde se svaki stih odnosi na neki aspekt Davidovog života. Stih 9 se odnosi na prijatelja i savetnika koji ga je izdao (Ahitofela – 2. Sam 15:31, ili možda Joava ili Adoniju).
Međutim,hrišćanske apologete će reći da su David i Ahitofel (najverovatnije) slika odnosa između Isusa i Jude. Ta tvrdnja je problematična iz više razloga:
1) Ovaj stih nije proročanstvo, niti se bavi budućnošću – reč je o događaju koji se već dogodio.
2) Čak i da jeste proročanstvo o nekom budućem događaju (a nije), nigde se ne pominje da je ovo proročanstvo o tom poslednjem mesiji, tj Mesiji.
3) Čak i da govori o Mesiji, na osnovu čega se taj stih povezuju sa Isusom? Zato što je on navodno rekao da se to ispunilo na njemu? (Mnogo je verovatnije da tako nešto istorijska ličnost, farisej i rabin Ješua ne bi nikad rekao) Bukvalno svaki čovek je nekad tokom života doživeo izdaju od strane nekog prijatelja. Na koji način to ukazuje baš na Isusa?
Svrha dokaza jeste da upućuje na jednu osobu. Zamislite da se dogodi neko ubistvo na Harvardu, da se pronađe osumnjičeni i da se kao dokaz uzme činjenica da osumnjičeni nosi naočare, jer se istragom došlo do saznanja da ih nosi i ubica, pa prema tome, osumnjičeni mora biti ubica. Naravno, svako razuman će reći da70% ljudi na Harvardu nosi naočare i da to nije nikakav dokaz da je osumnjičen iubica.
Naravno, ovo nije jedini slučaj gde obližnji stihovi demantuju hrišćanske tvrdnje. U prethodnom psalmu, stihovi 40:6-8 su citirani u Posalnici Jevrejima 10:5. Nećemo sada ulaziti u razlike koje postoje između hebrejskog originala i citata u ovoj novozavetnoj poslanici, već ćemo pretpostaviti, kako hrišćanstvo tvrdi, da se ovaj stih odnosi baš na Isusa. U tom slučaju, stih 12 donosi nove glavobolje za hrišćanske apologete:
„Jer su me opkolile nevolje mnoge, izbrojati se ne mogu. Stiglo me je prestupa mojih toliko da gledati ne mogu. Više ih je nego vlasi na glavi mojoj.“
Jasno je da se Davidu ovom psalmu izražava pesnički i da to ne znači da ima nešto više od 100 hiljada prestupa (koliko prosečan čovek ima dlaka na glavi), već da je on samočovek koji je pravio greške u životu. Jasno je da i u ovom, kao i u svim ostalim psalmima, postoji jasna distinkcija između Boga, sa jedne, i Davida/pomazanika sa druge. Bog nije pomazanik, i pomazanik nije Bog.
Još jedan od stihova koji je citiran u Novom Zavetu jeste onaj iz Psalma 69. U pitanju je četvrti stih, koji glasi: „Oni koji me mrze bez razloga brojniji su od vlasi na glavi mojoj. Taj stih se navodno „ispunio“ u Jovanu 15:25.
Kao i u prethodnim situacijama, i ovaj stih je izvađen iz konteksta. Uz to, već naredni stih donosi velike probleme.
„Bože, ti znaš bezumnost moju, krivica moja nije od tebe sakrivena.“
Čovek može biti bezuman, ali Bog ni u metaforičkom značenju ne može biti nazvan bezumnim. Nadalje, zar je Isus imao krivice? Zar je grešio?
Reč koja se koristi za krivicu jeste „ašam“ i ona označava nameran greh. Davidove nedaće su, barem delom, bile i posledica greha koje je počinio. Ako se ovaj psalm odnosi na Isusa, to znači da je i on namerno grešio, što predstavlja nemoguću opciju za hrišćanstvo.
Šta je sa 12. stihom, gde se kaže da se David obukao u kostret koji se nosio u vreme kajanja (1. Dnev 21:16)? Zar se Isus kajao za počinjene grehe i tražio oprost? Gde je stih u jevandjeljima gde se kaže da je Isus nosio kostret?
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Odgovor na kritiku:

O Psalmima sam vec do sada dosta rekao, pa tako moze sve to da se primeni i na sve sledece stihove koje navodi u vezi sa psalmima.
On jednostavno, zeli da obezvredi Isusa, za njega on nema nikavog znacaja, pa ni ono sto on kaze.
On zapostvlja namerno mnoge stvari, ili iz neznanja ili namerno.
O mnogima sam vec unazad pisao.
On zapostavlja paralelizam koji postoji u hebrejskom jeziku, ili tipologiju tih dogadjaja opisanih u psalmima, on zapostavlja da ce mesija biti iz Davidovog plemna da ce biti Kralj i sesti na davidovom prestolu.
Knjiga Psalama zbirka je od 150 poetskih, što znači u paralelizmu – tj. s rimom misli i slika – sastavljenih, tekstova. Različitih su vrsta, iz različitih izvora i vremena.
Znacenje Srpskih reci:
Šta znači PARALELIZAM?
» paralelizam • Odnos sličnih stvari jednih prema drugima.
Jednako rastojanje između dvaju ili više linija ili površina koje se nekida ne seku;
Postojanje ili zbivanje dve pojave ili radnje;
Sto se tice tipoloskog prikaza u Psalmima, imate primere tipologije u temama koje sam vam poslao, pod naslovom Mojsijev Hram 2 i 3 Hram, 7 hebrejska praznika. itd.
Ocigledno da Isus na primer, Psalme citira u Prallelnom, to jest tipoloskom smislu, sto je u hebrejskom normalno.
A razlog tome je da se ocekuje da mesija bude i Davidovog plemena, i ne samo mesija, evc i car na davidovom prestolu, pa tamo i mora da se trazi paralelizam i tipologija koja ukazuje na mesiju i cara, koja je jako zastupljena u hebrejskom jeziku.
Mt 1:20 No kad on tako pomisli, a to mu se javi u snu andjeo Gospodnji govoreći: Josife, sine Davidov! Ne boj se uzeti Marije žene svoje; jer ono što se u njoj začelo od Duha je Svetog.
Isusovo pravno poreklo vodi preko Davida.
O tome sam pisao opsirno, u Temi: Dan kada je Isus postao Bozji sin.
Mt 9:27 A kad je Isus odlazio odande, za Njim idjahu dva slepca vičući i govoreći: Pomiluj nas, sine Davidov!
Isus je i bio Davidov potomak, sto je uslov i znak mesije.
Mt 12:23 I divljahu se svi ljudi govoreći: Nije li ovo Hristos, (mesija-pomaznik) sin Davidov?
Ne samo da su Isus i apostoli to rekli za njega, vec i drugi.
Mt 21:9 A narod koji idjaše pred Njim i za Njim, vikaše govoreći: Osana Sinu Davidovom! Blagosloven koji ide u ime Gospodnje! Osana na visini!

Mt 22:41 A kad se sabraše fariseji, upita ih Isus
Mt 22:42 Govoreći: Šta mislite za Hrista, (mesiju-pomazanika) čiji je sin? Rekoše Mu: Davidov.
Rec Hristos, oznacava, mesiju, pomazanika.
Fariseji su dobro razumeli sta ih pita Isus.
Poznavali su pisma.
Markus 12:35 I odgovori Isus i reče učeći u crkvi: Kako govore književnici da je Hristos sin Davidov?
Markus 12:36 Jer sam David kaza Duhom Svetim: Reče Gospod Gospodu mom: Sedi meni s desne strane, dok položim neprijatelje Tvoje podnožje nogama Tvojim.
Ps 110:1 Reče Gospod Gospodu mom: Sedi meni s desne strane, dok položim neprijatelje Tvoje za podnožje nogama Tvojim.

Ovde im Isus ukazuje na to da je mesija gospodar Davidiv, i kako onda moze da mu bude sin?
kako sin moze da bude gospodar Oca.
Sto treba d aim kaze da je Isus nesto vise, on i jeste sin, ali da bi u ovom slucaju bio i gospodar, on mora da bude vise od zemaljskog porekla.
Isus ih asocira da vide da je Mesija posebna licnost, ne samo covek.
Da razmisle kako je on Gospodar Josifov?
Ne bi li njega, Hrista prepoznali da je to on.
A da li su ovo Jevreji razumeli, pre nego im je Isus ukazao na to?
Ne.
A da li su posle toga razumeli?
Uceni ocigledno ne, ponos, gordost, mrznja, ali obicni da.
A sta da ocekujemo danas?
Lk 2:4 Tada podje i Josif iz Galileje, iz grada Nazareta u Judeju u grad Davidov koji se zvaše Vitlejem, jer on beše iz doma i plemena Davidovog,

Joh 7:40 A mnogi od naroda čuvši ove reči govorahu: Ovo je zaista prorok.
Joh 7:41 Drugi govorahu: Ovo je Hristos. A jedni govorahu: Zar će Hristos iz Galileje doći?
Joh 7:42 Ne kaza li pismo da će Hristos doći od semena Davidovog, i iz sela Vitlejema odakle beše David?
Dakle gde ce mo traziti, informacije, tipologioju, Paralelizam za Mesiju i cara Hrista iz Davidovog plemena, koji ce sesti na Davidov presto?
Pa kod Davida.
Osim toga:
Apg 1:15 I u dane one ustavši Petar izmedju učenika reče (a beše naroda zajedno oko sto dvadeset imena):
Apg 1:16 Ljudi braćo! Trebalo je da se izvrši ono pismo što proreče Duh Sveti ustima Davidovim za Judu koji beše pred onima što uhvatiše Isusa;
Apg 1:17 Jer se brojaše s nama, i beše primio deo ove službe.
Apg 1:18 On dakle steče njivu od plate nepravedne, i obesivši se puče po sredi, i izasu se sva utroba njegova.

I sam Car David i sami apostoli kazu da David nije pisao sam od sebe, vec da je pokrenut Duhom svetim.
I to nam pokazuje da u onome sto pise David, moramo da trazimo informacije , znake i dokaze za mesiju.
I to nam daje pravo na to...
Röm 1:1 Od Pavla, sluge Isusa Hrista, pozvanog apostola izabranog za jevandjelje Božije,
Röm 1:2 Koje Bog unapred obeća preko proroka svojih u svetim pismima
Röm 1:3 O sinu svom, koji je po telu rodjen od semena Davidovog,

Kada kriticar dalje pise

U tim recima se vidi svaki moguci pokusaj da se kod citaoca izazove nepoverenje i sumnju u Isusa i apostole, a kada to uspe, onda je lako da im servira svoju ostalu pricu.
U stvari, indirketno zeli da navede citaoca, da pomisli da su apsotoli lazovi, ili da Isus nije znao sta govori.
Da Isus nije znao sta govori, on bi bio lak plen tadasnjih, Svestenika, Fariseja, knjizevnika itd.
NIKADA NE BI DOSLO DO TOGA DA GA UBIJU FIZICKI, JER BI GA RETORICKI I PISMOM, TEOLOGIJOM UBILI pa bi ga sam narod odbacio.
Ali posto se to nije desilo, nista im drugo nije preostalo, nego to da urade fizicki.
Ista je stvar sa apostolima.
Ne bi imali potrebe da ih progone.
Jevrejski narod nije kao nas narod da ne poznaje pisma.
I obican narod je poznavao pismo.
Jevrejski ucenjaci su mnogo puta BAS PRED NARODOM, pokusvali da Isusa uhvate u reci i pokazu da on slabije poznaje pissma od njih, ili netacno.
Nikada im nije uspelo.
Mt 22:15 Tada otidoše fariseji i načiniše veće kako bi Ga uhvatili u reči.
Mt 19:3 I pristupiše k Njemu fariseji da Ga kušaju, i rekoše Mu: Može li čovek pustiti ženu svoju za svaku krivicu?

A sta bi vredelo da to pokusvaju pred narodom, koji nezna pisma i koji ne bi razumeo o cemu je rec.
Sam narod je itekako dobro znao o cemu Isus govori a i o cemu Fariseji i svestenici...
--------------------------------------------------------------

- - - - - - - - - -

Dalje Kriticar Nikola Y navodi sledeci tekst iz psalma,

I sve ovo sto sam gore naveo, mozemo da primenimo i na taj tekst:
Ista je situacija i sa „dokazima“ kao što je ovaj iz Psalma 41.
4) Čak i da sve ovo progutamo, i da slepo poverujemo da David koji kaže da se ta izdaja koja se već desila u stvari ukazuje na situaciju sa Judom i Isusom 1000 godina kasnije ,korišćenje ovog stiha kao dokaza da je Isus Mesija/Bog predstavlja autogol za hrišćanstvo.
Stara rabinska izreka kaže da se odgovor na hrišćanske argumente uvek nalazi u blizini, tj. u nekom od obližnjih stihova.
Upravo to je slučaj i ovde. Stih 41:4 kaže:„Ja sam rekao:’Gospode, smiluj mi se, izleči dušu moju, jer sam ti zgrešio.’“
Dakle, ista ta osoba koja u 9. stihu kaže da je doživela izdaju, u stihu br. 4 kaže da je zgrešila. Svi znamo da je jedno od osnovnih hrišćanskih učenja da je Isus „ispunio“ celu Toru time što ju je savršeno držao (nećemo ulaziti u to kako je ispunio micvot o ženskoj higijeni, ili zapovesti za prvosveštenike). Kako se onda 41. Psalm odnosi na bezgrešnog bogočoveka Isusa?
Na kraju krajeva,pobuna o kojoj David govori u ovom psalmu je bila neuspešna, dok Novi Zavet opisuje kako je Juda uspešno predao Isusa rimskim vlastima da ga razapnu.
--------------------------------------------------------

- - - - - - - - - -

Kriticar zaboravlja da David govori prorocki, da on govori Duhom svetim.
Da je David Car, na cijem prestolu treba da sedne car Hristos, sto zanci( Pomazanik Mesija) i da dodje iz njegovog Davidovog plemena.
U zadnjem pisanju sam to takodje naveo.
Tako da nema sumnje da u Davidovim recima i zivotu, moramo i trebamo da trazimo stvari koje ukazuju na Mesiju a desile su se i u Davidovom zivotu.
Jer Duh sveti ne bi dao da David pise stvari, koje ce uci u Kanon, cisto samo tako.
David je kako kaze Nikola Y, kaze da je zgresio dok Isus, kazu hriscani nije.
Isus nije zgresio, ali je stradao kao najveci gresnik i gresi svih nas su bili baceni na njega.
Jes 53:5 Ali On bi ranjen za naše prestupe, izbijen za naša bezakonja; kar beše na Njemu našeg mira radi, i ranom Njegovom mi se iscelismo.
Nas kolega Nikola Y kaze, da je David stradao jer je ucinio mnogo namernih greha, i da to ne moze da se odnosi na Isusa.
Pa upravo smo videli u Isaiji je Isus stradao, jer smo svi mi ucinili mnostvo namerno ucinjenih greha.
Kada je rec o paralelizmu ili tipologiji vec datog doagdjaja, jasno je da, ne mora sve doslovno da se odnosi na paralelni dogadjaj.
Vec delovi iz tog dogadjaja.
To je normalna pojava u hebrejskom jeziku.
-------------------------------------------------------------------------------------

- - - - - - - - - -

Kriticar Nikola Y navodi sledeci tekst:
Psalm 110:1
– „Gospod je rekao mom gospodaru: ’Sedi meni s desne strane, dok ne položim neprijatelje tvoje za podnožje nogama tvojim.“
Jedna od stvari koje pokazuju da Mateju nisu strane ni potpune izmišljotine. Objasniću.
U navodnom razgovoru Isusa i fariseja, na pitanje čiji je sin/potomak Mesija, fariseji, normalno, kažu Davidov. Međutim, Isus im citira 110. psalam i zli fariseji ostaju bez reči. Baš im je pokazao... Ili ne?
Svako ko iole poznaje hebrejski (a kamoli fariseji) zna koliko je ovo smešan argument koji je Isus navodno potegao. Psalm kaže: „Gospod je rekao mom gospodaru: sedi meni s desne strane...“
Prva reč za Gospoda je JHVH i to je jasno na koga se odnosi. Druga reč nije Gospod, niti JHVH, već „ladoni“. Nikad se ta reč u Bibliji ne koristi da označi Boga. U 1.Moj 24:54, recimo, se ta reč koristi za Avrama. U 1. Moj 32 za Isava, u 44. glavi za Josifa, u 1. Samuilovoj za Saula, itd.
Jasno je da se u ovom Psalmu kaže da je Bog rekao mom gospodaru (Davidu), jer te reči izgovaraju leviti koji pevaju ove himne i ode Gospodu.
Kako očekivati da neki Jevrejin ozbiljno shvati novozavetne spise? Kako verovati nekome ko izmišlja i hvata se za slamke? Naravno, ovakve stvari prolaze kod neznabožaca koji ne poznaju Tanah, pa zato i nema problema da u Mateju, koji je pisao na grčkom, na oba mesta stoji reč „Kirios“, tj. Gospod.
----------------------------------------------------------------------------------------------

- - - - - - - - - -

Ovo je sada njegova manipulacija.
Ovaj tekst takodje dalje citiraju i sami apostoli, u Novom zavetu u istom smislu kao i Isus.
Vec smo rekli da bi Isus i apsotoli bili laka, sasvim laka meta za ucene svestenike, knjizevnike, i Fariseje, da su mogli da ga retoricki pobede.
Oni bi jasno skrenuli narodu paznju na sve greske koje su nasli kod Isusa, ili kasnije kod apostola.
O tome bi smo danas sigurno mogli da citamo negde u talmudu ili slicno.
Oni su planski odlucili da Isusa uhvate da gresi ili da ne poznaje pisma.
Mt 22:15 Tada otidoše fariseji i načiniše veće kako bi Ga uhvatili u reči.

U psalmu 110,1 je rec o tome, da David zapisuje reci o prvom i drugom licu, drugo lice je njegov gospodar, a sam David kao zapisivac ovih reci, je trece lice.
Tekst se ne odnosi na Davida da je on taj kome JHVH kaze sedi meni sdesne strane itd.
Osim toga, da David sedne sa desne strane JHVH, kao obican covek i smrtnik, nikada ne bi smeo ni da pomisli a kamoli da zapise nesto tako.
Pa samo ta informacija ukazuje da nije rec o Davidu.
Sam sotona je hteo da stavi svoj presto pored Bozjeg, to je bila njegova zamisao, pa je zbog toga doziveo pad:
Jes 14:13 A govorio si u srcu svom: Izaći ću na nebo, više zvezda Božjih podignuću presto svoj, i sešću na gori zbornoj na strani severnoj;
Jes 14:14 Izaći ću u visine nad oblake, izjednačiću se s Višnjim.

Back