Mesijanska prorocanstva u Starome Zavetu

leeekmi

Primećen član
Poruka
546
Ako bismo na tren otklonili cinjenicu da je Isus Mesija, odnosno Hristos, gledajuci samo Stari Zavet, sta bismo mogli da zakljucimo, kako taj Mesija treba da izgleda?
Kada treba da se pojavi?
Gde treba da se pojavi?
Koja ce biti njegova misija kao pomazanika?
Sta ce promeniti svojim dolaskom?
Ko ce On biti?
Da li treba da bude ubijen?
Da li treba da bude politicki vladar?

Ako bismo na tren otklonili cinjenicu da je Isus Mesija, odnosno Hristos, gledajuci samo Stari Zavet, sta bismo mogli da zakljucimo, kako taj Mesija treba da izgleda?
Kada treba da se pojavi?
Gde treba da se pojavi?
Ko ce On biti?

Pa ako gledamo Stari Zavet, onda Mesija treba da izgleda bas kao nas Gospod Isus Hristos.

Medjutim, jevrejski narod je Mesiju i onda, pa sve do danasnjeg dana zamisljao drugacije - kazu da treba da bude mocan i bogat (u materijalnom smislu ocigledno) i da im stvori carstvo zemaljsko, a ne Nebesko. Nesto kao Donald Tramp :mrgreen:

Mesija po Starom Zavetu treba da bude niko drugi nego Gospod Bog, treba da bude ubijen, treba da bude iskupljenik za nase grehe, i trebalo bi da se pojavio pre oko 2000 godina, ako je po Danilovom Prorocanstvu, zatim jos mnogo sto sta...
Zanima me, koja mesijanska prorocanstva vi znate?

Nema ni proroka ni proročanstava. Tajna društva ih naručuju, “proroci” ih pišu, tajna društva ih opet ispunjavaju, a vernici veruju... Kakva genijalna igra. Kao, proročanstvo treba da se ispuni, pa onda se kao ispuni, a kad se kao ispuni, onda se osuđuju njegovi akteri, koji kao treba da ispune proročanstvo, i kao ispune ga, a kad ga ispune onda se osuđuju, kao nisu znali šta čine... Strašno.

Jevrejska elita je veoma davno, verovatno kada su se Jevreji organizovali kao narod, osnovala brojna tajna društva. Jedno od njih, ujedno i najopasnije, bilo je „B'Nai B'Rith”, odnosno „Sinovi zaveta”. Njihov primarni interes i cilj bilo je uspostavljanje što je moguće šire vladavine jevrejske elite; njihov sekundarni cilj bio je da od bistrijih ljudi odaberu „proroke”, kojima će naložiti da pišu proročanstva, koja će oni ispunjavati. I to se i dogodilo. Imali smo gomilu proroka u Starom zavetu koji su pisali „proročanstva“, Sinovi zaveta su ih ispunjavali - a slepe narodne mase su verovale da se proročanstva ispunjavaju do detalja.

Proročanstva ne postoje. Pripadnici tajnih društava ih naručuju, pišu i ispunjavaju, a ljudi sa ispranim mozgom veruju u njih. I to je to.

E, a, kako se to proročanstvo pojavljuje tek posle, a ne pre nekog događaja? Malo je to simptomatično. Nikad se proročanstvo ne oglasi pred sam događaj, nego kad se nešto dogodi onda “proroci” izađu iz mišjih rupa i prde kako su oni to pogodili.

Slične prevare rađene su sa Nostradamusom, koji je pisao stihove bez pominjanja bilo kakvih imena i godina, ali čim se nešto dogodi - “tumači” dođu i kažu kako se “to poklapa sa ovim ili onim”...

Slično je i sa Kremanskim proročanstvom. Čitao sam izdanje iz 1940. i 1992. godine, sredinom 90-tih. U izdanju iz 1940. nigde se ne pominje ni WW II, ni Hitler, ni Tito, ni televizija, ni čovek na Mesecu, ma ništa; u izdanju iz 1992. piše kako su Tarabići sve to pogodili. Pa nisam budala, namerno sam ih paralelno čitao. A u izdanju iz 2001. piše da će u Srbiji na vlast doći čovek koji se preziva slično kao što se zove selo iz koga potiče, te da je Koštunica iz Koštunića, da će “srediti” Srbiju itd. A nije se pominjao tokom 90-tih. A on je došao 2000. I kako je to “sredio Srbiju”?

Takođe i biblijska proročanstva. Dođe neki propovednik i kaže, otprilike, ovako: “Taj i taj prorok je pre 2700 godina rekao da će se dogoditi to i to, to se dogodilo pre 2300 godina. Eto, to je proročanstvo koje se ispunilo.” Pa nije. Ono što se dogodilo pre, recimo, 2300 godina, a „prorečeno“ je pre 2700 godina, iz današnjeg ugla posmatrano, nije proročanstvo. Želim da vidim “proročanstvo” koje danas govori o sutra... I željno sam iščekivao 21.12.2012. I kad je taj dan došao, i to „proročanstvo“ se nije obistinilo, shvatio sam da je i to histerija i prevara.

Evo ga jedan banalan primer disfunkcije proročanstva, pardon, „proročanstva“:

1. “božji” sin je rekao Judi da ide i da ga izda, jer je tako “prorečeno” (a već smo diskutovali o tome kako se proročanstva naručuju, pišu i ispunjavaju i kako lakoverni veruju u njih);

2. zatim avramski bog osuđuje onoga ko je izdao “božjeg” sina za to što je učinio, kao da nije ni bilo “prorečeno”.

Iskaz broj 1 u potpunosti pobija iskaz broj 2, i obrnuto. Nekome ovde nije dobro, a to nisam ja.

Namaste.

Znam ja sve ovo, i citao sam, ali i kao pravoslavni hriscanin, opet moram reci da su sve ovo samo isecci iz Staroga Zaveta kojima mi objasnjavamo Mesiju. Ne kazem da nisu tacni.
Mene zanima kako su do pre 2000 godina Jevreji, bazirajuci svoje znanje samo na Tori i ostatku TANAHA, pa i Talmuda zamisljali Mesiju, i sta su znali o njemu?
Isto tako, zanima me kako danasnji Jevreji zamisljaju Mesiju koji treba da dodje tek, i zasto su odbacili Isusa kao Hrista?

Znam ja sve ovo, i citao sam, ali i kao pravoslavni hriscanin, opet moram reci da su sve ovo samo isecci iz Staroga Zaveta kojima mi objasnjavamo Mesiju. Ne kazem da nisu tacni.
Mene zanima kako su do pre 2000 godina Jevreji, bazirajuci svoje znanje samo na Tori i ostatku TANAHA, pa i Talmuda zamisljali Mesiju, i sta su znali o njemu?
Isto tako, zanima me kako danasnji Jevreji zamisljaju Mesiju koji treba da dodje tek, i zasto su odbacili Isusa kao Hrista?
Zamisljali su ga kao zemaljskog vladara ,tako i danasnji Jevreji.
Mesija ce ponovo doci da sudi ,oni cekaju antihrista.

Mesija je dosao da ih nauci kako moraju da rade na sebi ,da odbace starog coveka .....i ostalo ,a oni su bili usmereni ka zemaljskim potrebama ,ne i duhovnim.

Tadasnji Jevreji su ocekivali da ih Mesija oslobodi Rimskog carstva .

Kada treba da se pojavi?
Gde treba da se pojavi?
Ko ce On biti?

Na osnovu tumacenja svetih Otaca ,bice iz sveta politike ,potomak Danovog plemena .

U svom imenu sadrzace dva imena Ben i David ...koliko se secam tumacenja ,trebao bi iz Amerike da dodje .

Kazu da ce biti izuzetno lukav covek ,slatkoreciv dok ne zasedne u Jerusalimu tada ce pokazati svoje pravo lice ,gonice i ubijace hriscane najvise....
Imace i izuzetnu fizicku lepotu ....govorice mir ,mir ...a u stvari sejace rat...

Ja sam ovu temu otvorio kao nesto sto je zasnovano samo na Starom Zavetu, dakle jos pre Hrista. Znaci, nevezano kako su to tumacili sveti oci i apostoli i Vladika Nikolaj, pa ni pravoslavna teologija, vec me zanima kako je ta jevrejska teologija tumacila Mesiju? Koja su to mesijanska prorocanstva od njih priznata u Starome Zavetu?
Kakav je komentar na Mesiju u Talmudu? Zar nema nikoga da o ovome moze da govori bilo sta?

Kada treba da se pojavi?
Gde treba da se pojavi?
Ko ce On biti?
Kakva pitanja postaljvaš, takve ćeš i odgovore dobiti.

Poslednja izmena od moderatora:
Ja sam ovu temu otvorio kao nesto sto je zasnovano samo na Starom Zavetu, dakle jos pre Hrista. Znaci, nevezano kako su to tumacili sveti oci i apostoli i Vladika Nikolaj, pa ni pravoslavna teologija, vec me zanima kako je ta jevrejska teologija tumacila Mesiju? Koja su to mesijanska prorocanstva od njih priznata u Starome Zavetu?
Kakav je komentar na Mesiju u Talmudu? Zar nema nikoga da o ovome moze da govori bilo sta?

Pa vec smo ti odgovorili u prethodnim postovima. Jevrejska teologija je tumacila Mesiju isto kao i Pravoslavni sv. oci. Medjutim, jevrejske staresine i jevrejski narod zaveden njima su u ono vreme imali neku svoju viziju mesije kao nekog zemaljskog vladara i oslobodica. Zato i nisu prepoznali Gospoda naseg Isusa Hrista kao Mesiju u razapeli su ga.

Evo jos jednog zanimljivog teksta, koji mnogo toga razjasnjava:

https://svetosavlje.org/pred-zidanje-solomonovog-hrama-iz-knjige-zapadni-put-u-apokalipsu/

http://www.hopeinmessiah.org/what-rabbis-have-said-about-isaiah-53/

Najbolje je rabine pitati ,ali je cinjenica da su Jevreji cekali vladara politicara i dan danas je tako .

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Messianic_Age

A ovde kontradiktuju sami sebi .

U gornjem linku koliko sam na brzinu procitao ,kazu da ce Mesija patiti ,stradati ......a ovde nesto drugo ?

Ja opet kazem, ne onako kako je to narod zamisljao, vec sa teoloske strane starog judaizma, kako je trebao izgledati taj Mesija?
Ono sto me je podstaklo da otvorim ovu temu je i to sto sam jednom davno na nekakvom forumu, kada se pricalo o Hristu, i neko je pomenuo jedno prorocanstvo iz Starog Zaveta o Njemu, a odgovor na to je bio da to prorocanstvo uopste nije mesijansko.
Pa me zanima, da li oni imaju jednu odredjenu izdvojenu grupu prorocanstava, kao mesijanskih? Sigurno da tako nesto postoji u Talmudu. I zasto to i po kojem kriterijumu Isus nije mogao biti Hristos kog su Jevreji cekali?

- - - - - - - - - -

Kakva pitanja postaljvaš, takve ćeš i odgovore dobiti.

Daj Boze da i to jednom dozivim :D
Obicno na nekoj od ovih tema koje otvorim, ja postavim neko pitanje, a svako prica svoju pricu, kao u skupstini, bozetimeprosti! :P

U sustini mnogo me briga sta Jevreji misle o Hristu i kakvog mesiju oni cekaju .:)
ali potrudicu se da pronadjem nesto u vezi teme ,a citao sam pre o tome sta rabini kazu i zbog cega ne misle .....

Ovo sto sam ukratko napisao ne kaze obican svet ,nego rabini :D

I ja sam gledao razne rabine koji objasnjavaju o Hristu i zasto to Isus nije po njihovom misljenju, i to su jako zanimljive price, ali po meni ipak nemaju tezinu i ako bi se TANAH i predskazanja o Mesiji pravilno protumacila, onda bi taj Mesija ili morao biti Isus Hristos ili neko ko je potpuno identican Isusu Hristu, a svet ga uopste nije ni primetio.

Stari zavet:

"Isaija 7:14:
“Zato će vam sam Gospod dati znak; eto devojka će zatrudneti i rodiće Sina, i nadenuće Mu ime Emanuilo.”
Isaija 9:6:
“Jer nam se rodi Dete, Sin nam se dade, kome je vlast na ramenu, i ime će Mu biti: Divni Savetnik, Bog silni, Otac večni, Knez mira.”
Mihej 5:2:
“A ti, Vitlejeme Efrato, ako i jesi najmanji među hiljadama Judinim, iz tebe će mi izaći koji će biti Gospodar u Izrailju, kome su izlasci od početka, od večnih vremena.”

Isaija 53:3-7 :
“Prezren beše i odbačen između ljudi, bolnik i vičan bolestima, i kao jedan od koga svak zaklanja lice, prezren da Ga nizašta ne uzimasmo. A On bolesti naše nosi i nemoći naše uze na se, a mi mišljasmo da je ranjen, da Ga Bog bije i muči. Ali On bi ranjen za naše prestupe, izbijen za naša bezakonja; kar beše na Njemu našeg mira radi, i ranom Njegovom mi se iscelismo. Svi mi kao ovce zađosmo, svaki nas se okrenu svojim putem, i Gospod pusti na Nj bezakonje svih nas. Mučen bi i zlostavljen, ali ne otvori usta svojih; kao jagnje na zaklanje vođen bi i kao ovca nema pred onim koji je striže ne otvori usta svojih.”

Novi zavet:

" „Zaista, zaista vam kažem:
Ko ne ulazi na vrata u trovčiji nego prelazi na drugom mjestu; on je lopov i razbojnik.
A koji ulazi na vrata pastir je ovcama.
Njemu vratar otvara, i ovce glas Njegov slušaju, i Svoje ovce zove po imenu, i izvodi ih.
I kada ovce Svoje istjera, ide pred njima, i ovce idu za Njim, jer poznaju glas Njegov.“
(10:1-4)..."...

Poslednja izmena:
I ja sam gledao razne rabine koji objasnjavaju o Hristu i zasto to Isus nije po njihovom misljenju, i to su jako zanimljive price, ali po meni ipak nemaju tezinu i ako bi se TANAH i predskazanja o Mesiji pravilno protumacila, onda bi taj Mesija ili morao biti Isus Hristos ili neko ko je potpuno identican Isusu Hristu, a svet ga uopste nije ni primetio.

Nisu Ga primetili Jevreji ,barem vecina ,ne bih rekao da Ga svet nije primetio preko 2 milijarde ljudi veruju Njega ipak.:)

Back