Mesec i njegov uticaj na zivot na Zemlji

pa iz istog članka.
znači sve zavisi od države šta ne/dozvoljava i u kojoj meri.
avganistanci se odlučili za šerijat. zamisli neku protestantsku državu gde koriste mojsijev zakon. kamenjanje bi bilo na sred ulice.
Jesi gledao ti ovu seriju?

1691591554076.jpeg

Tako nekako, kamenuju, kopaju oči, seku ruke i slično..

... Mesec igra bitnu ulogu u Religiji. ...

Nije samo u religiji, utiče na milijarde kubika vode, a neće na nas, male piliće ...

1. Mesec privlači bliži deo Zemlje, a odbija dalji. Dakle on se trudi da Zemlju raskomada.

Naravno, isto to samo srazmerno jače radi Zemlja njemu.

2. On je uvek "pun", ali ga mi ne vidimo uvek celog. Da li onda ima veze kad je "pun" ?

Ima !

Kada ga vidimo celog, znači da je Sunce na suprotnoj strani, i da je plimski efekat pojačan.

3. Ima i psihološku važnost. Čovek je milionima godina bio lovina, a u uslovima noćne vidljivosti bio je nezaštićeniji.

Ostao je negde duboko u nama strah od mesečine !

Nemam pojma. Ali znam da je crkva stampala almanah sa mesecim menama, i uz svaku menu je imala i upustvo za molitvu. I dan danas stampaju kalendar sa menama. Dakle koriste to. Ima neku svrhy.
Evo:
Kako se određuje datum Uskrsa? Po rasprostranjenoj definiciji, uskršnja nedelja se određuje kao nedelja u sedmici posle punog meseca koji se javi posle prolećne ravnodnevice (20. odnosno 21. marta).

Posmatran sa zemlje, Mesec uobičajeno prolazi kroz četiri svoje mene, od mladine do uštapa, punog meseca, koji se neposredno po dolasku proleća, tradicionalno naziva pashalni. Po pravilu, ako se ovaj, prvi prolećni uštap dogodi u nedelju, za Uskrs se uzima sledeća nedelja.

Kako mislis trivijalna, ako sve ide glatko? Zapravo kontrolises situaciju. Dakle nikad ne pravis sranja nego druga strana.
Znaci ako si uvek ok i nema trzavica.

Trivijalna jer je proizvoljna, svojom voljom možeš da izabereš koga ćeš da zavoliš. A u pravoj ljubavi to ne ide tako. Ne možeš da upravljaš svojim srcem da se raduje nekom zato što tako odlučiš.
A što se tiče pravljenja sranja, to nema veze s ljubavlju, prosto biraš da ne praviš sranja. Moguće je biti u braku s nekim koga ne voliš i ne praviti sranja zbog dece, racimo. Ili uopšte ne praviti sranja jer ti savest to ne dozvoljava i jer si dovoljno pametan da proceniš da to vodi u još gora sranja.

Poslednja izmena:
Pa ono, glesas da se vezes za nekog ko ti odgovara. Ne mozes ako nemas samokontrolu.
Ne kažem da je to nemoguće, vezati se za nekog ko ti odgovara i imati kontrolu. Ali to nije prava ljubav, jer ti neko odgovara. I na kraju krajeva nije pošteno prema svom srcu, duši, pa ni prema tom nekom. Ja ne bih volela da me neko voli na taj način.
Kada biras nekoga na osnovu "onog nesto", u vecini
slucajeva gresis...
Tačno, ali je zato što većina nas nosi neku neurozu ili patologiju pa " to nešto" ispadne pogrešno. Recimo ženi čiji je otac bio nasilnik ili alkoholičar srce zaigra na istog takvog i zaljubi se u njega. Ali to ne znači da su u opštem slučaju zaljubljivanje i ljubav pogrešni i nemogući, nego da osoba vuče neku patologiju iz detinjstva.

Ne kažem da je to nemoguće, vezati se za nekog ko ti odgovara i imati kontrolu. Ali to nije prava ljubav, jer ti neko odgovara. I na kraju krajeva nije pošteno prema svom srcu, duši, pa ni prema tom nekom. Ja ne bih volela da me neko voli na taj način.

Tačno, ali je zato što većina nas nosi neku neurozu ili patologiju pa " to nešto" ispadne pogrešno. Recimo ženi čiji je otac bio nasilnik ili alkoholičar srce zaigra na istog takvog i zaljubi se u njega. Ali to ne znači da su u opštem slučaju zaljubljivanje i ljubav pogrešni i nemogući, nego da osoba vuče neku patologiju iz detinjstva.
Znas kako, voleti je lako, a ziveti sa nekim je tesko. Dakle, potrebna je stabilna psiha. A kako ces to ako stihijski menjas emocije, kako vetar duva?

Back