MESANJE CRKVE U POLITIKU ZEMLJE

Ako sam svetlost, šta će ti blic?
Patrijarh Pavle kakvog (ne)poznajemo

Piše Peđa Radosavljević

Postoji i anegdota koja potvrđuje patrijarhovu skromnost i nevezanost za svet materijalnog. Sada već daleke 1962. godine, na zahtev nekih episkopa da im se poveća plata, patrijar Pavle, ondašnji vladika raško – prizrenski, odreagovao je pitanjem: “A zašto, kad ne možemo ni ovo što smo imali do sada da potrošimo?”

A za vreme zasedanja Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve, kada je došao trenutak večernje službe, patrijarh se uputio prema Sabornoj crkvi. Na putu od Patrijaršije do hrama, bili su jedan do drugog parkirani luksuzni automobili. Svog pratioca, patrijarh je upitao: “Čiji su ovi skupoceni automobili?” i dobio je odgovor da su vlasništvo njihovih episkopa. Patrijarh je na to kazao: “O, Bog ga video, šta bi tek vozili da nisu dali zavet skromnosti?” (Podsetimo se, episkopi se biraju iz monaških redova i, kad stupaju u manastir, po primanju postriga obavezuju se na bezbračnost, poslušnost i siromaštvo (skromnost).

Mozda i Patrijarh laze?

Eno, staresina crkve sv.Dimitrija na Novom beogradu, vozi se u beloj Renault Laguni 2.2 TiD, sa sve xenonskim farovima, koznim sedistima i zvucnicima koji probijaju.Odakle mu to?Da nije poklon vernika?I da jeste, u ovoj zemlji se, koliko ja znam, placa porez na poklon.
Pop u crkvi na Banovom brdu vozi crvenu Subaru IMprezu WRX, sa sve rally felnama.Nece mi biti tesko da te odvedem da ti pokazem.

Cinjenica da je Srbija sekularna drzava ne znaci da se Crkva ne sme baviti iznosenjem politickih stavova vec da odluke Crkve nisu obavezne za drzavne ograne.
Kapish?
Šta ima crkva da iznosi političke stavove? Šta će sveštenik u RRA? Da ne bude zabune, Porfirija sam lično upoznao i rekao bih da si on sad kaje što je u to ušao.
Šta će Pahomije u pregovaračkom timu?
Da li bi se država i za mene ili tebe založila da neće da nas puste u Crnu Goru?
Pitanja poput ovih ima koliko hoćeš.

Crkva (kao institucija) je ku*va i to najgora. Zato shto na najprljaviji nachin koristi ljudsko poverenje. Mazhe ochi ljudima a narod k'o narod "valja se" Od takvih popova mi ne treba ni prichest, ni osveshtavanje... Daleko im lepa kuca...
U SFRJ dok je crkva bila u pozadini, sve fabrike su radile... Chim su ovi pocheli da osveshtavaju, svaka je propala... :lol:
Nesumnjivo sam protiv mešanja crkve u politiku, ali vezu između crkve i propasti fabrika definitivno ne mogu da uočim. Rekao bih da su tu ipak neki svetovni razlozi presudili.

Šta ima crkva da iznosi političke stavove? Šta će sveštenik u RRA? Da ne bude zabune, Porfirija sam lično upoznao i rekao bih da si on sad kaje što je u to ušao.
Šta će Pahomije u pregovaračkom timu?
Da li bi se država i za mene ili tebe založila da neće da nas puste u Crnu Goru?
Pitanja poput ovih ima koliko hoćeš.

Nesumnjivo sam protiv mešanja crkve u politiku, ali vezu između crkve i propasti fabrika definitivno ne mogu da uočim. Rekao bih da su tu ipak neki svetovni razlozi presudili.

Kad pocnu da se mesaju u politiku mesaju se u sve,ali to je za ovo vreme "normalno"kad pogledamo Vatikan i njegovo mesanje u politiku sveta.Crkva je jedna velika istitucija koja koristi narod za svoje ciljeve.

Back