Мешани бракови и мешано месо...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Autobus 88:
Da siguran sam. Roditelji su mi iz etnicki cistih sredina
( ruralnih i zabacenih seoskih krajeva sumadije i valjevskog kraja ) u kojima i danas ima 99% srba a u vreme kad su oni rodjeni bilo je 100%. Obe familije su patriahalne i domacinske tako da se niko nikad nije zenijo i udavo za nekog ko nije Srbin. Obe familije dosle su u srbiju negde oko 1860 i to iz krajeva gde "turska noga nije krocila" jedni iz crne gore oko Cetinja a drugi negde iz okoline Trebinja ili Srbinja... Inace niko mi u familiji nije crnomanjast ili slican turcima. Znaci Da mi krv nije pomija!

.

hvala na odgovoru, autobuse.... ovakvu glupost, tupost, nepismenost i bedu nisam skoro videla....pokrij se usima i ne sramoti rod i krv. ponositi se sto si srbin, makar i nepismen, zao, iskljuciv i primitivan, je veca sramota nego sto ti, jadnice, mozes da zamislis. olicenje si, bas kako neko rece, one ljudske bede koja je vodila u ratove, bez pameti, mudrosti, smisla i svrhe.... puj. cak me neces ni razumeti, za nevolju....

kako bih rado da neko izbrise ovu bruku....

Autobus 88:
E do mojega...
Ode vera nasih pradedova. Ode sve ono sto smo stvarali vekovima. I to zbog cega... Nekada su danasnji bosnjaci prodavali veru za veceru a danas ovi moji ludi srbi prodaju veru zbog sexa. Zaludi ih neka turkinja ili madjarica i oni zaborave svetu veru pravoslavnu i pocinju slaviti bajram ili katolicki bozic cak i uporedo sa svojim svetcima cime jos vece bezakonje cine.
Znash li koliko me zabole za mog pradedu? Njegova vera - njegova stvar. Vera moje buduce zene - njena stvar. Vera mog deteta - takodje...
Ali neeee, tu su ovi isfrustrirani koji se brinu za "vishu stvar", i onda zabadaju svoje shtrokave noseve u tudje porodichne odnose.

Autobus 88:
Sigurno je da onaj koji se rodio iz mesanog braka
nema pravi identitet i nemoze da bude siguran ko je i kome pripada gde su mu koreni... I za koga ce sutra ratovati?
Ovakav neko ce vazda morati da se dokazuje ili jednom ili drugom narodu a ni jedan ga prihvatiti nece jer je mesavina.
Zao mi je sto ti mladi ljudi greskom svojih roditelja postaju izgubljeni i bez obelezija i porekla.

QUOTE]

Koliko nebuloza na jednom mestu...

Moj muz je dete iz braka u kome su oba roditelja iz mesanih brakova... i on ne ratuje ni za koga... kao sto ne bih ratovala ni ja koja formalno nemam dilema o poreklu... Kakvo neprihvatanje i dokazivanje, o cemu ti pricas? Normalni ljudi imaju normalne prijatelje...

Petka:
Ja ne bih mogla da se udam za nekog ko nije Srbin, ko nije pravoslavne vere.
Bilo bi mi strasno da ne krstim dete, i da cekam da samo odluci koju ce veru da prihvati.
Bitno mi je i da se vencam pred Bogom, bitni su mi i praznici i svi obicaji koji ih prate.
Lepo mi je kad odemo u crkvu sa detetom. Lepo mi je kada je vaspitavam kao pravoslavnu hriscanku.
I nije mi jasno gde ja to nju maltretiram jer ona definitivno nije imala izbor, ona je srpkinja i pravoslavne vere. I nismo joj "dozvolili" da bira. Ima drugih stvari koje se biraju, ovo se ne bira.
I ne mislim da sam sovinista ili sta vec, i ne mislim da sam kriva za ratove koji su se ovde vodili. Oni su se bas i vodili zato sto su svi drugi osim Srba znali koje su vere i postovali svoju veru, a kad su je se Srbi setili onda je nastao problem. Naravno ne treba ni zaboraviti coveka koji je to zloupotrebio, ali je to sad duga prica.
I na kraju ja nisam za brakove izmedju ljudi razlicite vere.

ovaj sto je postavio temu je neko deriste ispranog mozga a ovaj post je napisala sasvim normalna zena....
a meni je ovaj post jeziv...
za roditelja je strasno da ceka da se dete odluci po pitanju vere, roditelju je lepo da ide u crkvu, roditelju je bitno da se slave praznici, roditelj smatra da dete nema izbor...
meni je ovo stvarno strasno za citanje....

Autobus 88:
Inace niko mi u familiji nije crnomanjast ili slican turcima. Znaci Da mi krv nije pomija!

I za koga ce sutra ratovati?
a malo i nemac....

Rekla bih da ipak imaš genetse veze sa Hitlerovim teoretičarima genetike - biće da si plavkast, šta li?
A za koga bi ti (ili protiv koga, boljereći) sutra, kada bi do rata nedadajbože došlo, ratovao: za Crnu Goru ili za Srbiju? Je l' pripremaš drugi deo "Mein Kampf"-a, sa sve nepostojećim pravopisom?
Definitivno razmišljaš sektaški. I zaboravljaš da dete poraste, pa sazna, pa onda sme da izabere.

Razlika izmedju tebe i gospodje Petke je u tome što ona kaže da nije za mešane brakove, ali ne vredja niti lupeta o "sigurnom nepostojanju (verskog ili nacionalnog, valjda si na to mislio, šta li?) identiteta mešanog mesa", niti o "pomijama u krvi". Znaš šta: možda ti nemaš pomije u krvi, ali u likvoru sigurno da.

mislim da je u osnovi ove tužne priče pre svega strah od nepoznatog . sve me podseća na scenu iz filma ,, Bogovi su pali na teme ,, kad glavnog junaka pogodi flaša koka kole u glavu . i ova borba koja se vodi na forumu je čini mi se sasvim uzaludna u smislu ubeđivanja drugih u smisao svog stava . ne tako davno spaljivane su veštice i gubila se glava zbog oblika zrnca svemira po kojem hodamo .
čak šta više , koliko god bilo žalosno na neki način dobro je što postoji i ta druga strana ...

Petka:
Mislim da vasi odgovori puno govore, ali ne bih da analiziram.
Ja samo imam svoj stav koji je potpuno privatan, i niti ga kome namecem ili preporucujem.
Ja tako mislim i osecam, a naravno da svako ima pravo izbora na ovu temu.
Sto se tice vere, i to je licni osecaj, i pogresila sam sto sam uopste je i pominjala.

petka,
biti srbin pravoslavne vere, tj. - znati sta si (kao ti, ja, bilo ko ovde), to je jedno, a biti profesionalni srbin, nesto sasvim drugo. tvoj stav, kakav god meni izgledao, je sasvim lican, i nema sta da se shtrecas :). licno, kao i anakin, iako imam mnogo vise godina, ne bih volela da sam u kozi tvog deteta, no - to je samo moja stvar, takodje.

poz i svako dobro.

Petka:
Mislim da vasi odgovori puno govore, ali ne bih da analiziram.
Ja samo imam svoj stav koji je potpuno privatan, i niti ga kome namecem ili preporucujem.
Ja tako mislim i osecam, a naravno da svako ima pravo izbora na ovu temu.
Sto se tice vere, i to je licni osecaj, i pogresila sam sto sam uopste je i pominjala.
ma jok
ja se apsolutno ne slazem s tobom ali mi tvoje izlaganje ne smeta jer je u stilu "ja tako a vi kako hocete" cega se i ja pridrzavam
bila sam na pragu mesovitog braka ali me takve stvari nisu uzbudjivale sad sam u braku sa nekim ko je protiv svoje volje krsten a da krstim svoje dete e to mi je zadnja rupa na svirali ma nek izabere sama
ali opet ne bih volela da izabere islam zbog njene dalje slobode i zato cu da tu malo uticem na nju

Koja ste vi svi gomila ludaka u paketu.

Ajde da vam se ne dopada moj stav ( jeste mozda iznesen na malo radikalniji nacin ) ali ispljuvaste i petkino misljenje koje je bilo sasvim licno i nije ni malo agresivno kao ovo moje.Znaci vi to nebiste prihvatili cak ni da sam izbacio izraze kao sto je mesano meso i pomija...

Ko nema proslost nema ni buducnost. Da su vasi dedovi razmisljali kao vi danas nebi bilo Srbije ni Srbskoga naroda a samim tim ni vas. A ovuda bi vladao islam! E onda bi ste videli sta je totalitarna i verska drzava.

Budite ponosni sto ste srbi ili barem polu ili cetvrt ili osmina Srbi. Kad shvatite kome pripadate znacete to i da cenite i da sacuvate. Ovako ste izgubljeni za buducnost. Mozete to da odbijate ili da neprihvatate ali vi svi ste deo ovog naroda i od vaseg ponasanja zavisi njegova buducnost!

Nisam naisao ni na jedan ( osim jednog ) argumenta pa i da odgovorim na to.
Srbski kraljevi su se zenili Ne Srbkinjama iz politicko-ekonomskih potreba i visih ciljeva otadzbine. To su radili i rade svi monarsi iz okoline i sveta. Deca koja su se radjala zaista su bila mesavine s tim sto njima nije dozvoljeno da biraju veru i zivotni put, oni su odgajani kao Srbi tako da su se i ponasali kao Srbi i kod njih nisu dosle do izrazaja osobine drugih naroda. To se nemoze porediti sa danasnjim produktima mesanih brakova kojima je dozvoljeno da budu sta zele, a oni opet neznaju ni sta zele ni kome pripadaju.

Ajde da vas pitam sta bi ste vi rekli kada bi vase dete kojem ste dali slobodu da bira doslo i reklo vam
" mama ja sam satanista a satana je moj "bog"
Ili " mama ja ne zelim transfuziju - jehovin sam svedok "

ne ti sereš...sereš a ne stidiš se toga

ej pa mrzi me da se ti sad objašnjavam stavku po stavku od onoga što si pisao ali pogle ovo

http://www.post.sk/forum/showthread.php?s=&threadid=6558&highlight=kosovo

dok ste vi srpske "patriote" palili džamije ja sam sela za comp i iskoristila to svoje mešano poreklo pa bar onima čiji jezik znam dobro, pokušala da objasnim šta se dešava na kosovu i da ne veruju medijima šta im prenose....

rekoh već nemoj od ljudi koji nisu kao ti praviti retade koji ne znaju šta su i šta žele...
ti bi možda više voleo da je tako ali ebi ga, nije...

Autobus 88:
ali ispljuvaste i petkino misljenje koje je bilo sasvim licno i nije ni malo agresivno kao ovo moje.

Ajde da vas pitam sta bi ste vi rekli kada bi vase dete kojem ste dali slobodu da bira doslo i reklo vam
" mama ja sam satanista a satana je moj "bog"
Ili " mama ja ne zelim transfuziju - jehovin sam svedok "

Niko Petku nije ispljuvao, naprotiv, potcrtali smo razliku izmedju autentičnog vernika i onog koji je vernik po zadatku.

Što se satanista i jehovinih svedoka tiče, dete ne bira dok je dete, nego kada odraste, a ako je odrastao, onda on više nije dete i to je već njegova privatna pa i lična stvar - koga je još briga šta bih ja rekla, bitno je da se, dok raste, trudim da mu omogućim osećanje pripadnosti ovom svetu i saglasnosti sa - svuda istim - etičkim principima svih religija tog sveta, da ga "podučim" da u tim okvirima bira - ljude i načela, ne crkve i sekte. Pa i sam Isus je bio tretiran kao verski otpadnik, i on je "mešanac" ovoga i onoga sveta. I čitaj: da nije bilo judaizma pod Rimljanima, ne bi bilo ni hrišćanstva, da ne bi hrišćanstva, ne bi bilo ni islama - bilo bi nečega drugog čime bi se zavadjalo pa vladalo).

Nigde nisam reko da nekoga mrzim niti pozivao na to. Reko sam samo da su mesoviti brakovi stetna pojava. Ovde svako ko siri Srbstvo moze biti osudjen da mrzi druge narode.

Ne znam da li da citiram sam sebe... Napisao sam da imam par ortaka mesane krvi. Neznam da li je to vama dovoljan dokaz da ne mrzim takve ljude, To je bila greska roditelja a deca nemaju veze sa tim, ****** desilo im se i sta sad.

gigule:
srpski kraljevi iz roda Nemanjića a i kasnijih kraljevskih porodica su deca iz mešanih brakova te tako nisu čisto srpskog porekla i zanimljivo, niko zato nije imao zamerke ....

Немањићи су се женили Исусовим крвним потомцима, што заправо представља две гране истог стабла, и зато нико није имао замерке.

Петка, имаш моју подршку.

Autobus 88:
da su mesoviti brakovi stetna pojava
To je bila greska roditelja a deca nemaju veze sa tim, ****** desilo im se i sta sad.

Pa ne mrziš, ali čim govoriš da je nešto štetno, onda to implicira potrebu da se protiv toga treba boriti. Greška roditelja... ko to kaže, tvoji ortaci, ili ti, ili sami roditelji? Ti ne mrziš svoje ortake, ali mrziš grešenje čiji su oni rezultat?
Iskreno, nisam ni pomislila da mrziš, samo sam pomislila da su ti se ova pitanja otvorila upravo zbog ortaka kojima si naklonjen, a nemaš rešenje pa (pošto pretpostavljam da si još uvek mlad) prebacuješ "krivicu" na roditelje (kako iko može da bude kriv zato što voli nekoga, pa neka je to i marsovac?), a i sam se negde osećaš krivim zato što ti je sve na mestu i nemaš dilema i problema kakve imaju oni pa onda tu sopstvenu "krivicu" umotavaš u nacionalne interese.

Nisu mešoviti brakovi štetni, nego su ovakve ideologije štetne po razvoj vašeg mišljenja i sistema stavova, vidiš i sam šta sve provociraju. Daj, nećeš ortacima olakšati tako. Valjda je bitno da se družite, poštujete i volite. To je i u njihovim kućama bitno: a ako njihovi roditelji ne umeju to da prevazidju, nemoj da generalizuješ. I - ne boj se za srpstvo. Gde ti ode... pa nije samo vera ono što odredjuje srpstvo, ili bilo koju drugu naciju. Ima tu mnogo toga - to su ljudi pre svega (Ćirilo, Sveti Sava, Tesla, Pupin, Ivo Andrić...), dakle ljudi koji srpstvu ostave nešto bitno u zaveštanje - pa ni Isus nije bio Srbin (ni po rodjenju, ni po jeziku, ni po čemu), a ti se ipak opredeljuješ za njega, zar ne?

Proći će valjda i ova po vas mlade štetna vremena, ali još je važnije kako ćete vi proći kroz njih - a toje da se vratite onome što je suština srpstva uvek i bila: tolerancija.

A je l' neko od tvojih ortaka ušao u neku sektu, ili trpi neki pritisak iz društva, pa o čemu se radi, daj pomoći ćemo ako ikako možemo.

Autobus 88:
Nigde nisam reko da nekoga mrzim niti pozivao na to. Reko sam samo da su mesoviti brakovi stetna pojava. Ovde svako ko siri Srbstvo moze biti osudjen da mrzi druge narode.

Ne znam da li da citiram sam sebe... Napisao sam da imam par ortaka mesane krvi. Neznam da li je to vama dovoljan dokaz da ne mrzim takve ljude, To je bila greska roditelja a deca nemaju veze sa tim, ****** desilo im se i sta sad.

ovo je tek dobro....
a zasto bi ti, ili bilo ko, SIRIO SRPSTVO? i kako mislis da se to SPROVEDE, kad smo vec kod toga? ja se prisecam par ideja (bese li...zardjala kasika, ili sta?), ali mislim da je to kroz istoriju vec vidjeno, da se ne ponavljam.
s obzirom da si maloletan, pa slabo poznajes ljude, jesi li mozda primetio KO se najvise busa da je srbin? de, da cujem.

a to sto govoris o svojim "prijateljima", neka ti je na cast... tako neuk i prost svet govori o invalidima, recimo - bednici, sta ce, nisu oni krivi...itd.

da pitam jos nesto: kako TI licno, nepismen, nevican argumentaciji, priprost, uopste zamisljas da "siris srpstvo", i medju kojim svetom?

nije te niko nikad ucio kako se reprezentuje svoja zemlja, svoja vera, svoja nacija? eee, zalosti....

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back