Quantcast

Merkelova ubijedila parlament da spase EU?

Slaven777

Legenda
Poruka
57.583
Merkel ubedila Bundestag za krizni pakt

Nemački parlament je sinoć odobrio novi evropski pakt o fiskalnoj disciplini, kao i stalni fond evrozone za pomoć prezaduženim članicama vredan 500 milijardi evra.

v250147p0.jpg


Kancelarka Angela Merkel je uspela da ubedi Bundestag i pred parlamentarcima objasnila zašto je pristala na ustupke prezaduženim evropskim zemljama na dvodnevnom samitu Evropske unije u Briselu.

Na pozive kancelarke da podrže fiskalni pakt EU i krizni fond evrozone, koji se ocenjuju ključnima za stabilizaciju sedamnaestočlane monetarne unije, predlozi zakona su dobili podršku više od dve trećine ukupnog broja zastupnika u Donjem domu nemačkog parlamenta, prenela je agencija AP.

Merkelova je izjavila da podrška fiskalnom paktu i stalnom kriznom fondu šalje "signal jedinstva i odlučnosti, signal koji ukazuje na održivo prevladavanje evropske dužničke krize, kao i signal da za nas Evropa predstavlja našu budućnost. Usvajanjem ovih sporazuma pravimo nepovratne korake prema održivoj uniji stabilnosti."

Pakt i fond su podržale i dve glavne opozicione stranke u Nemačkoj. Gornji dom parlamenta, koji predstavlja 16 nemačkih saveznih država, takođe je odobrio planove nešto kasnije sinoć, ali to ne znači da će oni odmah stupiti na snagu.

Naime, Savezni ustavni sud je od predsednika Nemačke Joahima Gauka zatražio da ne ratifikuje pakt i fond odmah nakon jučerašnjeg glasanja u Parlamentu, kako bi taj sud imao vremena da donese presude na očekivane zahteve za blokiranje predloga zakona. Taj period bi mogao da potraje nekoliko nedelja.

Stalni krizni fond, nazvan Evropski stabilizacioni mehanizam (ESM), treba da stupi na snagu sledećeg meseca, što je značilo da parlamentarci treba da usvoje taj predlog zakona najkasnije juče.

Nemačka treba da doprinese tom fondu sa 22 milijarde evra kapitala, kao i da izda garancije za oko jedne trećine njegovih kapaciteta za kreditiranje. Merkelova je istakla da će zemlje prvo morati da usvoje fiskalni paket da bi mogle da dobiju pomoć iz ESM-a.

(Tanjug)

----

Hoće li Berlin uspjeti da spase evro?
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.