Mercedes obećava 1300 km uz samo 20 minuta punjenja za svoj novi električni automobil!

• Začetnik teme Začetnik teme Foggo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Foggo

Ističe se
Poruka
2.357
Ako ovaj 2026 CLA EV ispuni obecanja, to će već znacajan napredak

IMG_9898.jpeg

Mercedes-Benz new CLA EV promises 800 miles of driving range with 20 minutes charging​

Mercedes is preparing to reveal what’s expected to be its most important EV in just a few months. The 2026 Mercedes-Benz CLA EV will “set standards” in terms of range, efficiency, and charging. According to the engineers, the new EV can travel nearly 800 miles (1,270 km) with two 10-minute charging stops. Here’s what you can expect from the “one-liter” electric car.

The new CLA EV will kick off “a new chapter for the entry-level segment at Mercedes-Benz,” according to CEO Ola Källenius.
https://electrek.co/2024/12/16/mercedes-benz-cla-ev-gets-800-miles-range-20-min-charging/

Poslednja izmena od moderatora:
Ako ovaj 2026 CLA EV ispuni obecanja, to će već znacajan napredak

Pogledajte prilog 1659515
Aha, hoće sigurno.
280KW snaga oba motora, baterija kapaciteta 85KWh.
I to (kao) ide 1300km sa jednim punjenjem?
Gde to?
Ako se spuštaš sa Himalaja?

I to se (kao) napuni za 20 minuta?!
To su punjači od min. 320KW, gde to ima, gde imaš infrastrukturu
za takve punjače?
Pa 3 takva punjača troše 1 Megavat... :mazi:

Mozda bude ili ne bude, ali sa takvim karakteristikama dometa i punjenja postaje ozbiljna opcija zameni klasicnom automobilu.
Sto se tice kvarova, mislim da će se sve vremenom ispeglati kod svih EV brendova.

Neumitno se era fosilnih goriva završava, samo je pitanje da li je EV kratko prelazno ili trajnije rešenje za budućnost.
Ne završava se. Po projekcijama koje su rađene u Evropi prošle godine 2040. će još uvek u EU biti oko 60% kola sa klasičnim motorima u upotrebi. Pošto je ove godine prodaja EV u Evropi pala moraće još malo da se te projekcije koriguju.
A tek o Srbiji da ne pričamo.

Aha, hoće sigurno.
Gde to?

za takve punjače?
Ima brt ..Mercedes naravno malo preteruje ali ne sto se tice punjenja jel se ono meri od 10-80% a tu imas vec kineze koji pune za oko 18min Xpang G9 .. izmereno vise puta ...imaš punjace od 400kw to nije problem Problem je da auto uzima toliko kw posto se sotwerski regulise .punjene da bi se sacuvale baterije ..Zato su ove nove smese interesatne
Screenshot_20241220_195205_Chrome.jpg

Poslednja izmena:
Ima brt ..Mercedes naravno malo preteruje ali ne sto se tice punjenja jel se ono meri od 10-80% a tu imas vec kineze koji pune za oko 18min Xpang G9 .. izmereno vise puta ...imaš punjace od 400kw to nije problem
Ima, samo gde i koliko?
Ajmo ovako:
Da ne potežemo stalno Beograd - u Novom Sadu imaš registrovano oko
236 hiljada vozila.
Po nekoj krajnje umerenoj računici, el. vozila se pune jednom nedeljno po 20 minuta.
Po istoj toj računici, svako takvo vozilo potroši dnevno oko 10KWh.
Pa onda izračunaš koliko vozila treba da se puni svaki dan, to je 236 hiljada podeljeno sa 7 dana.
Pa dođeš na broj od 34 hiljade vozila koja se pune svaki dan.
Pa to podeliš sa 24 sata...
Ispadne 1420 vozila za sat, podeliš to sa 3 (20 minuta punjenja) i dobiješ broj od 470 punjača koji bi
morali da funkcionišu 24/7 sa iskorišćenošću od 100% i od kojih bi svaki trošio više od 1.5GWh dnevno.
A gde su ostali gradovi?
Zato sam ti i napisao za potrebnu infrastrukturu - niti bi to moglo da funkcioniše, niti će ikada funkcionisati,
bar ne sa sadašnjim baterijama i postojećom infrastrukturom.
Jedino prihvatljivo rešenje za budućnost su gorivne ćelije... :mazi:

Ima, samo gde i koliko?
Ajmo ovako:
Da ne potežemo stalno Beograd - u Novom Sadu imaš registrovano oko
236 hiljada vozila.
Po nekoj krajnje umerenoj računici, el. vozila se pune jednom nedeljno po 20 minuta.
Po istoj toj računici, svako takvo vozilo potroši dnevno oko 10KWh.
Pa onda izračunaš koliko vozila treba da se puni svaki dan, to je 236 hiljada podeljeno sa 7 dana.
Pa dođeš na broj od 34 hiljade vozila koja se pune svaki dan.
Pa to podeliš sa 24 sata...
Ispadne 1420 vozila za sat, podeliš to sa 3 (20 minuta punjenja) i dobiješ broj od 470 punjača koji bi
morali da funkcionišu 24/7 sa iskorišćenošću od 100% i od kojih bi svaki trošio više od 1.5GWh dnevno.
A gde su ostali gradovi?
Zato sam ti i napisao za potrebnu infrastrukturu - niti bi to moglo da funkcioniše, niti će ikada funkcionisati,
bar ne sa sadašnjim baterijama i postojećom infrastrukturom.
Jedino prihvatljivo rešenje za budućnost su gorivne ćelije... :mazi:
Nzn sto to tako racunas a znas dobro da infrastruktura nije ni počela da se razvija jer je boj EV jako mali ..
Evo dat cu ti podatake iz dve zemlje gde se vozi dosta EV
Danska koja ima oko 6mil stanovnika
Trebutni broj punjača jer 22500 u taj broj ne ulaze kućni punjaci ..Najveci broj po EV,na svetu .Dok je Norveška
zemlja gde je najveci % EV u saobracaju (oko 750k) a broj brzih punjaca je jedan na svako 83 vozilo i nikakvih problema nema ni sa mrezom ni sa punjenjem ..Veliki broj ih zivi u kućama tako da vecina ima svoje punjace koji ne ulaze u ovaj broj ..Srbija ce morati da prati te tredove jer neće imati izbora i vremenom ce morati da gradi mrezu ..

Dok je Norveška
zemlja gde je najveci % EV u saobracaju (oko 750k) a broj brzih punjaca je jedan na svako 83 vozilo i nikakvih problema nema ni sa mrezom ni sa punjenjem .
Kaže ko tačno?
Naravno da imaju problema, pogotovo u Norveškoj, gde je zimi kapacitet baterija
na oko 80% a tako se i pune, sa 80%.
A cene struje u Danskoj su među najvišima (ako ne i najviše) u Evropi.
Ja kad treba da čekam na pumpi 5-10 min. već mi je muka, a šta bi bilo da treba
na punjaču da čekaš sat i po ona 3 auta ispred tebe?
Nema ništa od te rabote...

Kaže ko tačno?
Naravno da imaju problema, pogotovo u Norveškoj, gde je zimi kapacitet baterija
na oko 80% a tako se i pune, sa 80%.
A cene struje u Danskoj su među najvišima (ako ne i najviše) u Evropi.
Ja kad treba da čekam na pumpi 5-10 min. već mi je muka, a šta bi bilo da treba
na punjaču da čekaš sat i po ona 3 auta ispred tebe?
Nema ništa od te rabote...
Nije bas tako ..Cene su dosta različite jer zavisi od koliko vetra imaju taj dan tj koliko struje se proizvodi i kolika je potrošnja..Neki dan sam kačio za 20c po KWh sad je 30% skuplje ..To ti je neto cena koju plaćaš kad punis EV za kuce ide jos porez na tu cenu tj druga tarifa ..Evo cena za danas kurs 1€ =7;45dkk ..Norveška sa druge strane ima vode od kojih zavusi cena i kod njih je dosta stabilnije..Leti ako im padne vidistaj u jezerima onda im cene skoče ali su dosta stabilni..Izvoze dosta tako da nema govora o nekakvim problemima ..Kad imaju manje zaustave izvoz
Screenshot_20241225_214421_Elberegner.jpg

Poslednja izmena:
Nije bas tako ..
Vidi, dok ne budu standardizovali baterije i kapacitet, to je prazna priča.
Kad EV budu imala fijoke sa baterijama na izvlačenje koje ti lik na pumpi
zameni u roku od dva minuta, ništa od toga.
Jedna baterija od 50KWh za manja vozila, 2 baterije za veća vozila.
Pumpa proverava stanje baterija, garantovano ti je minimum 95% kapaciteta.
Za zamenu plaćaš oko 1 evro, u najgorem slučaju 1.25 evro po KWh baterije.
Tada bi to još i imalo nekog smisla, ovako sigurno ne...

Vidi, dok ne budu standardizovali baterije i kapacitet, to je prazna priča.
Kad EV budu imala fijoke sa baterijama na izvlačenje koje ti lik na pumpi
zameni u roku od dva minuta, ništa od toga.
Jedna baterija od 50KWh za manja vozila, 2 baterije za veća vozila.
Pumpa proverava stanje baterija, garantovano ti je minimum 95% kapaciteta.
Za zamenu plaćaš oko 1 evro, u najgorem slučaju 1.25 evro po KWh baterije.
Tada bi to još i imalo nekog smisla, ovako sigurno ne...
Ima i to ali koči EU ..

Aha, hoće sigurno.
Gde to?

za takve punjače?
pravice ga od srbskog litijuma koji je za 3 klase iznad obicnog :cool:

Zar nije kod vas kamata 0% na EV .Kod nas je vec odavno..Jedino kod Kineza jos nije

Mislim da nije uvek 0%, ali nije da sam bas obracao paznju.
Ali pod uslovima gde em dobijes veliki rabat, em kompletnu ratu otpises kao trosak, vrlo je primamljiva ponuda za gradski auto.
NIsam se vozio u tom B, jesam u skupljem S, ali nekako svi sada deluju veoma slicno, stoga ulazi u razmatranje kao opcija po relativno pristojnoj ceni od $60k pre rabata.

Mislim da nije uvek 0%, ali nije da sam bas obracao paznju.
Ali pod uslovima gde em dobijes veliki rabat, em kompletnu ratu otpises kao trosak, vrlo je primamljiva ponuda za gradski auto.
NIsam se vozio u tom B, jesam u skupljem S, ali nekako svi sada deluju veoma slicno, stoga ulazi u razmatranje kao opcija po relativno pristojnoj ceni od $60k pre rabata.
Jesam ja a kupio ga jedan moj kolega ..Auto kao auto je extra jedino sto im baterije gube vise od ostalih..
To se moglo i predvidetu ko je pratio njihova ulaganja .. Uzimaju neke jeftine baterije od neke manje firme u Kini .Nzn da li su posle ovog skandala promenili na CATL kao sto su to uradili Audi i BMW ..To možeš proveriti kod njih kad budes gledao auto . Evo malo o tom problemu
https://m.koreatimes.co.kr/pages/article.asp?newsIdx=380564

Back