Mercedes Benz klasik

Sensei

Master
Moderator
Poruka
86.318
Nisam poseban ljubitelj novih Mercedesa ali ovakvi klasici su mi neprevaziđeni

1939 Mercedes Benz 320
1734561025645.png

Mercedes-Benz W 142 (Mercedes-Benz Tip 320) je bio šestocilindrični putnički automobil lansiran u februaru 1937. godine, kao naslednik Mercedes-Benz Tip 290 (Mercedes-Benz W 18).

Automobil je bio poznat po svom nazivu Tip 320 u vreme proizvodnje i servisiranja, ali se u retrospektivi obično pominje koristeći njegov Mercedes-Benz radni broj, "W142", što daje nedvosmislenu, jedinstvenu nomenklaturu.

1734561238760.png

Snaga je dolazila od nedavno uvećanog ravnog šestocilindričnog motora od 3.208 kubika sa bočnim ventilom sa navedenom maksimalnom snagom od 78 KS (57 kV; 77 KS) pri 4.000 obrtaja u minuti, podržavajući maksimalnu brzinu od 130 km/h (81 mph).

Ovo je isporučeno na zadnje točkove preko četvorostepenog manuelnog menjača koji je, neuobičajeno 1930-ih, uključivao sinhronizaciju na sva četiri odnosa.

Nožna kočnica koristila je hidraulički kontrolni mehanizam i radila je na sva četiri točka.

Podešavanje vešanja je preneto sa W18 sa zakretnom osovinom pozadi i prednjom osovinom okačenom sa centralnom poprečnom lisnatom oprugom i spiralnim oprugama pored točkova.

Kupci koji žele da naprave sopstvene aranžmane u pogledu karoserije mogli su da kupe W142 sa standardnim međuosovinskim rastojanjem u obliku osnovne šasije po ceni od 6.500 maraka koju navodi proizvođač.

Inače, izbor standardnih karoserija bio je ograničen na kabriolet sa tri sedišta (poznat kao "kabriolet A") ili ekvivalent kupea sa krovom koji se može skidati, po ceni od 11.800 maraka ili 12.300 maraka.

1734561488569.png

Mercedes-Benz 320 (W142/II) 2-door longer-wheelbase “Cabriolet B” (1938)

Godine 1938. proizvođač je povećao prečnik cilindra na 85 mm, čime je povećao zapreminu motora na 3,405 cc. Ipak, automobili su zadržali oznaku "Tip 320". Takođe nije bilo promene u izlaznoj snazi, koja je i dalje navedena na 78 KS (57 kV; 77 KS) pri 4.000 o/min, i nije bilo tvrdnji o poboljšanim performansama. Umesto toga, stepen kompresije je smanjen u očekivanju budućih nestašica, što bi nametnulo upotrebu goriva sintetizovanog iz uglja za koje se očekivalo da ima niži oktanski broj od „normalnog“ goriva koje se koristilo u to vreme. Automobil sa većim motorom je takođe došao sa omjerom preopterećenja (1 : 0,73) koji je dodat dosadašnjem četvorostepenom menjaču koji je automobil imao od lansiranja.

Godine 1939. veći motor je takođe korišćen u W142/III Kubelvagen-u, ovog puta praćen malim povećanjem maksimalne snage na 80 KS (59 kV; 79 KS) i pratećim uveravanjem da maksimalna brzina nije smanjena.

1734561767459.png

Verzija automobila sa kratkim međuosovinskim rastojanjem je takođe bila osnova za "Vehrmachtskubelvagen" (vojno vozilo), jedno od nekoliko takvih vozila koja su možda dala inspiraciju za kasniji (1941) džip.

W142 „Kubelvagen“ je zadržao frontalni stil automobila na kome je bio zasnovan, ali sa horizontalnom šipkom ispred prednje rešetke na kojoj su postavljena svetla. Imao je četiri vrata sa prednjim šarkama, platneni vrh i gume sa širokim gazećem za neravne terene. U ovom obliku vozilo je došlo sa navedenom maksimalnom brzinom od 118 km/h.

1734562034424.png

Kupci koji žele da naprave sopstvene aranžmane u pogledu karoserije mogli su da kupe W142 sa standardnim međuosovinskim rastojanjem u obliku osnovne šasije po ceni od 6.500 maraka koju navodi proizvođač.

Inače, izbor standardnih karoserija bio je ograničen na kabriolet sa tri sedišta (poznat kao "kabriolet A") ili ekvivalent kupea sa krovom koji se može skidati, po ceni od 11.800 maraka ili 12.300 maraka.

Pogledajte prilog 1659476
Mercedes-Benz 320 (W142/II) 2-door longer-wheelbase “Cabriolet B” (1938)
Boja savrsena.

Taj vanvremenski košta od $1.5 - $2.5 miliona…tako da ti je ukus istančan 😉
Au jbt. :eek: Sad sam bas pogledao, ovaj konkretno mu se ne zna cena ali je prodat u raspadnutom stanju za skoro 10 miliona :eek:
1734569167834.png

Ma da, znao sam da sam covek od ukusa, ma nema sta dalje da razgovaramo :namcor:

PS.

Gledao sam bas pre par dana, video da se prodaje neki SL iz 1980. i ja kao ju sto je lep, i pocnem da gledam tu SL seriju i ono sto su stariji sve lepsi i lepsi dok nisam nabasao na ovog. Kompletna ta SL serija do sredine 80.-ih mi je fantazija.

Prilozi

• 1734569076264.png
    1734569076264.png
    492,6 KB · Pregleda: 2
Poslednja izmena:
Au jbt. :eek: Sad sam bas pogledao, ovaj konkretno mu se ne zna cena ali je prodat u raspadnutom stanju za skoro 10 miliona :eek:
Pogledajte prilog 1659522

Ma da, znao sam da sam covek od ukusa, ma nema sta dalje da razgovaramo :namcor:

PS.

Gledao sam bas pre par dana, video da se prodaje neki SL iz 1980. i ja kao ju sto je lep, i pocnem da gledam tu SL seriju i ono sto su stariji sve lepsi i lepsi dok nisam nabasao na ovog. Kompletna ta SL serija do sredine 80.-ih mi je fantazija.

SL iz ‘80 u USA mogu da se nadju jako povoljno, od $3-$4k koji treba da se sredjuju, do $15k samo da sednes i pravac u kafić :)

600 pulman je po mnogo čemu bio poseban automobil. Za početak - pravili su ga čitavih 20 godina bez ikakvih izmena što ga čini najdugovečnijim Mercedesom ikada. Isti motor, jedan jedini u ponudi, spoljašnjost, tehnika, sve. Jedino su postojali dodaci koji su se posebno doplaćuvali u spoljašnjosti i unutrašnjosti. Jedna od tih stavki je bila i postavljanje 6 vrata umesto 4 koliko ih je imao serijski model

1734588195720.jpeg

Ne mogu da se setim da se ikada neki luksuzni automobil bez ikakvih izmena proizvodio toliko dugo.
U tehničkim podacima ćete uglavnom nalaziti da je motor imao 250 konja mada ih je sam po sebi zapravo imao 300. Gde je nestalo onih 50? Automobil je imao posebno vazdušno ogibljenje sa sve kompresorom koji je davao snažan pritisak. To je omogućavalo bajni osećaj tokom vožnje, ali je i vuklo dosta snage.

Back