Mentalitet ljudi koji ne viruju u Isusa i Boga a slave Božić

realno bi onda hrišćanski božić trebao biti u septembru
mi se vezujemo za kalendar ko pijan plota, a treba se vratiti u nazad kako su ljudi tada merili vreme i šta simboliše određeno vreme. sunce je uvek bilo sinonim ili simbol božanstva jer sav nam život zavisi od njega i narod se vodio time.
a kalendari se menjaju i nisu svugde isti
Можда, могу само нагађати, некад су одлучили да се прославља тад из неког разлога који нама није баш најпознатији. Вјероватно је у питању био зимски период, па су зато изабрали тај датум.

ne zna se ni kog datuma je vaskrso a kamoli kad se rodio :D

a pogledaj ovo

39. А Он одговарајући рече им: Род зли и прељуботворни тражи знак; и неће му се дати знак осим знака Јоне пророка.

40. Јер као што је Јона био у трбуху китовом три дана и три ноћи: тако ће бити и Син човечији у срцу земље три дана и три ноћи.

da li je bio tri noći u srcu zemlje?
Ако узмеш у обзир јеврејско рачунање времена онда јесте.

Можда, могу само нагађати, некад су одлучили да се прославља тад из неког разлога који нама није баш најпознатији. Вјероватно је у питању био зимски период, па су зато изабрали тај датум.
moguće ali mislim da nije to sve slučajno, da se znalo zašto baš tada

Постоји могућност да се знало нешто више о датуму кад се Марији јавио Архангел Гаврило, Божић је тачно девет мјесеци након тога.
kao što rekoh ranije davnih dana kada veruješ u nešto sve ti je moguće :D
ali ovde je pitanje realnosti i ono što je logično tadašnjem čoveku.
ja sam za teoriju da uopšte nije bitan datum jer se i ne zna već se datum uzima kao smisao.
inače hteo ne hteo svaka nova religija je nadogradnja stare. kao što vidiš razliku sz od nz a opet se naslanja jedno na drugo. iako je bog u sz predstavljen kao jedan jedini tvorac koji je imao ljudske osobine i štitio samo svoj narod u nz taj navodno isti odriče ih se i prihvata sve narode. pavle koji je stvorio hrišćansku religiju je praktično prihvatio sve samo da pridobije za Hrista.
i dobro si rekao narodno pravoslavlje je baš kod nas izrazito

ja sam za teoriju da uopšte nije bitan datum jer se i ne zna već se datum uzima kao smisao.
inače hteo ne hteo svaka nova religija je nadogradnja stare. kao što vidiš razliku sz od nz a opet se naslanja jedno na drugo. iako je bog u sz predstavljen kao jedan jedini tvorac koji je imao ljudske osobine i štitio samo svoj narod u nz taj navodno isti odriče ih se i prihvata sve narode. pavle koji je stvorio hrišćansku religiju je praktično prihvatio sve samo da pridobije za Hrista.
Управо тако, датум је симболичан сам за себе, важан је као дио цјелине.

Bog i u SZ navodi da Njegov plan spasenja obuhvata sve narode.

Šta mislite Srbima i Hrvatima koji tvrde da ne viruju da je Isus Sin Božji i smatraju kršćanstvo jednom velikom bajkom a opet svaki put u 12 misecu kite jelke, ukrašavaju svoje kuće, nose one božićna crvena odijela? da li osobno (lično) poznajete neke od njih? meni to nema logike i užasno me nervira. Ako već kažu da ne viruju pa što onda učestvuju u tome? što ne bojkotiraju skroz? kada ne viruju onda neka to tiraju do kraja a ne na pola. Ni dosljednosti, ni karaktera, ni ničega. Ne viruju ali ipak će donekle biti dio toga čisto da se uklope u društvo. Jadno zaista. Kako se ti ljudi uopće izjašnjavaju u religijskom smislu na popisima stanovništva? da li oni uopće znaju šta su i šta hoće?
Običaji Božića i Uskrsa ostali su nam od verovanja paganskih Bogova. Tako da ti je ceo tekst besmislen....

Običaji Božića i Uskrsa ostali su nam od verovanja paganskih Bogova. Tako da ti je ceo tekst besmislen....
Nije bitno od čega su nam ostali nego zbog čega se danas ti običaji slave. Pa ne kiti se danas jelka zbog Peruna nego zbog Isusa. Ne stavljaju se ispod jelke figurice Peruna u jaslicama nego figurice Isusa u jaslicama.

Back