Menjate ulje sami ili terate u servis?

Sensei

Master
Moderator
Poruka
67.044
Dugo sam sam menjao ulje, sa sve filterom, mislim, nema tu šta. Jedino da nadješ mesto gde da parkiraš auto. Ali kad sam postao svestan da ne možeš da bacaš ulje baš gde god hoćeš poočeo samn da idem u servis, što i dan danas radim.

Kakva je situacij akod vas?

1708549497417.png
 
Isto tako, samo što su kod mene i godine u pitanju. Još ako je hladno ... ne mogu više. Mislim, mogu, ali neću.
Nekad sam imao par rampi u industrijskoj zoni gde sam mogao dići kola, a sad je to sve propalo i srušeno. Nemam više ni gde.
možeš da digneš negde na trotoar, samo prednji deo, nego je zezanje... Ja vbviš ne znam nio koliko košta samo ulje i filter da ga sam menjam? Ne znam ni koliko se isplati
 
Bez kanala/dizalice nije ugodno menjati ulje, treba da se zavlacis ispod kola i lezis na betonu... obaska sta da radis sa uljem sem da ga ne prospes u najblizu kanalizaciju ili Dunav.

Znam za slucaj jednog naseg coveka u Svajcarskoj, po prijavi komsija da radi to na ulici mu dosli iz gradskih sluzbi, naplatili kaznu za ilegalnu zamenu ulja, za osteceni asfalt na koji je je iscurelo nesto ulja, samu zamenu asfalta kao i ekolosku kaznu. Ustedeo je 30-40CHF na servisu ali je pukao 3-4 hiljade na kaznama.
 
U sustini ja sam nekad koristio lanac radionica gde se ulje/filteri expresno menjaju, cak i ne izlazite iz kola, otvorite haubu, jedan momak otvara haubu i poklopac za ulje, drugi za to vreme u kanalu odvrce sraf na bloku i pusti da staro ulje odtekne u specijalni rezervoar sa levkom, zatim zameni filter i zavrne sraf dole. Onaj koji je iznad kanala sipa ulje... i volila, gotovo za 10 min. Dovezete kola do naplatne kucice, provucete karticu a racun vas ceka na printeru na kraju linije. Bukvalno vise vremena izgubite na benzinskoj pumpi. I nije mnogo skuplje nego da menajte ulje u nekoj prcvarnici od radionice.
 
Do pre 5 godina, sam. A onda se zadesi, u Nisu kupim sve sta treba, ulje, filtere ... i oni iz prodavnice kazu imaju dogovor sa BMW servisom, pa ako hocu mogu tamo. Ljudi svaka cast. Ispostovali, odradili, sta vise i sledece godine se setili da sam kod nijih menjao. A cena prvi put ni crvena. Sledeci mislim da bila crvena. Posle toga u BG-u, isto malo. Ocas posla zavrse.
 

Back
Top