Мењање због другог

Dijenek

Elita
Poruka
22.033
Колико дозвољавате себи да мишљење вашег партнера утиче на вас кад је у питању нешто што радите, а он то не одобрава?

Колико му далеко дозвољавате да иде у својим "предлозима" кад је у питању промена вашег понашања и колико му толеришете захтеве за тим променама?

Колико се одричете себе да бисте се прилагодили његовим очекивањима и да ли сматрате да је то прави начин за одржавање везе?

Напомена.
Не говорим овде о неким екстремно негативним особинама већ о свакодневним поступцима типа одевања или изласка у одређени кафић.

Колико дозвољавате себи да мишљење вашег партнера утиче на вас кад је у питању нешто што радите, а он то не одобрава?

ako je u zajedničkom interesu, onda pustim da kaže mišljenje, pa da vidimo šta ćemo :D
ako se tiče samo mene, uglavnom ne... saslušam, ali uradim onako kako ja procenim da je najbolje

Колико му далеко дозвољавате да иде у својим "предлозима" кад је у питању промена вашег понашања и колико му толеришете захтеве за тим променама?

imam dovoljno godina da niko ne može da me promeni... to mu je što mu je :D
ali, opet kažem, ako je to nešto što direktno vređa njega ili naš odnos, onda i sama menjam

Колико се одричете себе да бисте се прилагодили његовим очекивањима и да ли сматрате да је то прави начин за одржавање везе?

ne odričem se sebe uopšte... samo se uklapamo koliko je to moguće
nesuglasica ima, ali bože moj... sve je to život :)

Напомена.
Не говорим овде о неким екстремно негативним особинама већ о свакодневним поступцима типа одевања или изласка у одређени кафић.

šta god da je u pitanju... ne dozvoljavam da mi se bilo šta brani niti na silu nameće :)

ako je u zajedničkom interesu, onda pustim da kaže mišljenje, pa da vidimo šta ćemo :D
ako se tiče samo mene, uglavnom ne... saslušam, ali uradim onako kako ja procenim da je najbolje

ali, opet kažem, ako je to nešto što direktno vređa njega ili naš odnos, onda i sama menjam

šta god da je u pitanju... ne dozvoljavam da mi se bilo šta brani niti na silu nameće :)

You have given out too much Reputation in the last 24 hours, try again later. Cim budem imala, potpisujem :)

Bas je bezveze kad se sve kaze odmah u trecem postu :D

Sto se tice kafica, uglavnom mi je svejedno, sa razlicitim ljudima idem na razlicita mjesta.

Sto se odjece tice, ako znam da mu se nesto svidja od onoga sto i inace nosim, mogu to da obucem, ali da mijenjam svoj stil ne. I sama kazem ako se meni kod njega nesto bas svidi ili ne svidi.

Vjerovatno sve zavisi i od drugih faktora, nacina na koji kaze, da li misli da se to mora ispuniti ili samo kaze sta misli o tome, koliko je tom ko treba da se mijenja to lako ili tesko, da li smatra da je to bitno ili ne, koliko je druga strana spremna da isto uradi i sl.

Ako je to za onoga ko trazi krupna stvar a za onoga ko treba da se mijenja sitnica, onda to i nije neki problem i nema odricanja sebe. Ali, ako je to za oboje krupna stvar, iako bi mozda nekome drugom to bila sitnica kao sto je odlazak u odredjeni kafic ili odjevanje, onda je to odricanje sebe i u tom slucaju smatram da to nije dobar nacin odrzavanja veze.

Напомена.

Dozvoljavam sugestije, jer ne smatram sebe idealnim bićem, sve dok se radi o umerenosti i ne pokušavanju menjanja mene kao osobe.
Imam svoj stil oblačenja i prihvatam ideje sve dok su po mom ukusu, znači svaki novi konstruktivni predlog dobro je došao.

...Valjda svako ima izgradjen "temelj" licnosti u nekim godinama, i to se ne mijenja...nadogradnja je druga prica...ali to su vise finese, koje i sami uocavamo, i ucimo od drugih, nego neke "kapitalne" promjene...

Наравно. Подразумева се да неко има изграђен темељ у неким годинама.

Мене више занима то прихватање утицаја и захтеви од друге стране да се одређене промене понашања усвоје.
Та дијалектика, а не питање спремности на промене...

Slepo se drzati nekih svojih principa,odlika je sebicluka a sebicna osoba ne moze da funkcionise u zajednici.Povremeno popustanje u misljenju je sastavni deo normalnog zivota i to ne znaci da time gubimo sebe,vec samo da smo spremni da preuzmemo svoj deo odgovornosti za opstanak veze(braka) ili bilo kakvog drugog odnosa.

cvrc

trt

a držati se neslepo, jel to ok? :)

Наравно. Подразумева се да неко има изграђен темељ у неким годинама.

Мене више занима то прихватање утицаја и захтеви од друге стране да се одређене промене понашања усвоје.
Та дијалектика, а не питање спремности на промене...

Pitanje je-zasto neko insistira na necijim promjenama ponasanja? Ko/sta je tu ugrozen? Vise je pitanje uzroka (stvarnog problema), nego samih posljedica (promjena)...
Kompromis je divna stvar, trenutno izgladi skuob, ali kad tad opet ispliva ista/slicna problematika, i svako insistira na svome, upravo onome sto je i ustupio zarad pomenutog kompromisa...

...drugo je pitanje diplomatije, i suptilnog navodjenja vode na svoj mlin...to manje/vise svi rade, stihijski ili u momentu...

haha pa u tome je poenta sto za mene nista nepromenljivo ne postoji..kao sto ce svaki tinejdzer reci da ima stav i nece dozvoliti da mu neko zvoca i soli pamet..tako cemo i mi u srednjim godinama isto reci..pa i pod stare dane..znaci uvek imamo neki stav a dobro znamo koliko smo se promenili i gresili u tim tzv izgradjenim licnostima

Напомена.
ja recimo imam kosu ko zbun, cupavu i razbarusenu na sve strane, i volim cesto da je vezem u visoku pletenicu ili kako god jer mi je tako manje...sumasta :neutral: a jos kako je i podugacka, sstvarno iritira cim dune prvi vetar. a meni gospodin kaze pusti kosu, vise mi se svidja kad je razbarusena i kad izgleda rokerski. ja reko dobro, al meni se ne svidja kad je ko zbun. ali pusti pusti, bas ti lepo stoji i ide vise uz tebe i tvoj karakter nego skupljena. ja reko cune da pustam kosu, ide mi se sada sa vezanom. ali ajde, izgledas bolje tako bla bla...onda ja kazem skini mi se vise sa qrca, i pusti svoju kosu pa je drzi rokerski il kako god oces a meni sjasi sa grbace. i vezem kosu. eto tako reagujem :)

Kad su odevanje, kupovanje odece i sl. u pitanju, partnerovo misljenje mi je nebitno (sem ako sumnjam u izbor)...
Nemam odredjeni stil ali znam u cemu se najprijatnije osecam i uvek tezim ka tome da odabrano iznesem u skladu sa svojim karakterom ..
Od njega samo ocekujem da primeti promenu i ponekad iznese svoje odusevljenje po pitanju neceg sto smatra da mi dobro stoji ili kritiku koju mogu prihvatiti a i ne moram...Ne volim opterecivati druge sitnicama (kozmetika, odeca) a kamoli partnera.. dovoljno sam samokriticna da vidim sta mi dobro stoji ili ne...

Kad je promena ponasanja u pitanju, tu ocekujem i zelim da kritikuje moje ponasanje za koje oboje smatramo (ili on) da ne prilici datoj situaciji ali sam iz odredjenog razloga (brzopletosti, povrsnosti, gluposti, nepoznavanja...itd.) odreagovala kako jesam....
Ako su argumenti i kritika na mestu, trudim se da se ispad ne ponovi..u suprotnom furam svoj fazon, posebno kad u neku svoju reakciju cvrsto verujem i ista ima smisla...

Ne odricem se sebe kako bih se prilagodila drugima...jos manje mi se svidjaju reci zrtvovanje i odricanje (smatram da im nije mesto u partnerskom odnosu)...ljudi tim recima precesto manipulisu kako bi dosli do svojih ciljeva, opravdali svoja (ne) dela, postupke...
Ali se trudim da mane zamenim vrlinama koliko je to moguce (svi smo od krvi i mesa), da razumem prvenstveno svoje pa onda i partnerove zelje i potrebe....
Zato ih uvek poredim sa oportunitetnim troskom, vezanim za teoriju izbora...na kraju krajeva sve se svodi na nas IZBOR!

Ne volim sitnicavost u odnosu..kad partner nadje hiljadu mana i nudi resenja sve u stilu: - Sta je ovo? Imas strije? Sto ne kupis kremu i uklonis to? - Kosa ti nema sijaj..sto ne stavis neku masku? i sl.Ne volim kad se muskarac bakce tim pitanjima...njegov "zadatak" je da primeti nesto lepo na meni a ne da kao neka tracara vidi moju bubuljicu posred cela i pita se sto je nisam uklonila :lol: ..ko da uopste ne kapira kako ista nastaje, da ne moze nestati preko noci i time pokusava uticati na moje samopouzdanje..

Inace sam kao plastelin...spretan muskarac lako me moze oblikovati po svom ukusu gde to dozvoljavam..tolerantna sam i otvorena osoba i ako muskarac ume da mi predoci na pravi nacin svoje zanimanje za odredjene stvari i svoj entuzijazam zeli podeliti sa mnom, lako zavolim sve sto ima veze s njim a da u tome ne izgubim sebe...

Напомена.

Sve si upropastio poslednjom recenicom.
Ovako - s obzirom da dobro poznajem sebe i da biram partnere (i bliske prijatelje) na slicnoj talasnoj tuzini retko mi se desava da nam se misljenja dijametralno razlikuju. Dobronamernu sugestiju i kritiku uvek primim k znanju, jer ono sto meni izgleda dobro, mozda zaista i nije bas tako dobro. Dva para ociju vise vide od jednog.
A ti fazoni ovaj ili onaj kafic, ova ili ona drugarica, ako mu se ne svidja ne mora da ide samnom.

Sve si upropastio poslednjom recenicom.
Ovako - s obzirom da dobro poznajem sebe i da biram partnere (i bliske prijatelje) na slicnoj talasnoj tuzini retko mi se desava da nam se misljenja dijametralno razlikuju. Dobronamernu sugestiju i kritiku uvek primim k znanju, jer ono sto meni izgleda dobro, mozda zaista i nije bas tako dobro. Dva para ociju vise vide od jednog.
A ti fazoni ovaj ili onaj kafic, ova ili ona drugarica, ako mu se ne svidja ne mora da ide samnom.

Eto...kratko i jasno... a ne ko moj casopis za oterivanje dosade...:lol:

Back