npr. ranije su raspusti/ pauze na faxu obuhvatale i katolichki i pravoslavni bozhic, sad se praznuje samo za pravoslavni, pa josh i neradni dan dva, mislim otkud sad to ?
neshto se ne secam da je ranije 7. januar bio drzhavni praznik ili shta je vec danas :?
Па не знам кад раније? Пре 50 година се ниједан Божић није славио! Пре 20 и нешто година...( небитно колико
ops: )...деца из мог разреда су добијала укоре јер се у школи сазнало да су ишла да коринђају на Бадње вече. Од кад је почео да се празнује Божић,(а то је од пре десет - петнаест година) и школски распусти су у Зрењанину прилагођени и католичком и православном календару.Значи, распуштамо се 23. децембра, почињемо 17. јануара.
da ne bude zabune, nisam ja uopshte religiozna , ali me danas prilichno izbacila iz takta rechenica " pa naravno da poshta danas ne radi, pa zhivish u pravoslavnoj drzhavi "
Прво - то је нерадни дан јер је празник. Друго, зашто људи не би имали слободу да славе свој празник и да не раде тада? Припадници свих осталих вероисповести имају право да не раде за своје велике верске празнике.
a ja zhivim sve ove godine u zabludi da je ovo kao "multikulturalno" podruchje gde se ni jedna veroispovest ne namece
onda mi neko dodje i pricha kako je ovde vecina pravoslavno orijentisana i onda se ja opet zapitam od kada tachno
Јесте мултикултурално, али јесте и већина православна, зашто би се ико осећао угрожено због тога?
С друге стране знаш вероватно да је данашња територија Војводине увек била мешавина разних народа, да су ту плански досељавани народи буквално из целе Европе. Марија Терезија је насељавала Немце, Словаке, Србе ...па чак је и много Шпанаца досељено у Банат у 18. веку. Значи, Војводина је одувек била мета разних сеоба, колонизација, и њен национални састав је увек варирао и био шаролик, с тим што су Срби скоро увек били већина. ( Историчари све ово боље знају, нека ме исправе или допуне!)
zato sam i postavila pitanje u nadi da ce neko moci da mi odgovori
U sredini iz koje ja potichem do 2.sv rata Srba je bilo kao shto rekoh 0,16 % a sad ih je vishe od 80 %
i bez obzira shto sam odgojena u duhu bratstva i jedinstva i shto nisam ni nacioanlno opredeljena, u poslednje vreme stvarno pochinjem da se osecam ugrozheno naglom expanzijom "religiozne svesti" i svim shto ide uz to
a stvar koja me posebno izbezumljuje jeste stavka "nacionalnost" u svakom mogucem formularu, ochekujem uskoro da ce se i parking karticama uskoro pored vremena parkiranja vozila naci i stavka nacionalnost vozacha :?