Menjanje fabrickog izgleda automobila sto se boje tiče

Pazi ovako u srbiji još nije kritično ali se bliže eu pravilima. Znači tačno dimenzija felni koje je propisala fabrika. Ako su max 15 i ti staviš 16 ili samo spustiš malo auto - ideš prvo na atest pa tek onda možeš da registruješ auto.
Tehnički ima tačno dimenzije guma koje idu na tvoj auto. Dođeš sa nižim profilom, užom ili širom ćao zdravo tehnički. Dimenzije felne i guma ugl pišu na nalepnici kada otvoriš vrata vozačeva ili na poklopcu rezervoara.

Tako je ovde u hrvatskoj recimo a uskoro i u srbiji. Ovde se mere izduvni gasovi već paaa 15 godina ako ne i više.

Bilo kakva prepravka je moguća ukoliko je motor išao u tu šasiju. Ukoliko nije ne može ili u najboljem slučaju mora atest koji je papreno skup. Bio je negde yt čovek u auto koji je bio benzinac ubacio dizel motor i ne može da ga registruje.

Poslednja izmena:
Jos samo jedno pitanje.
Ako odlucm da stavim druge felte,menjac,sportski volan, zmigavce drugog oblika i to se isto sve menja u saobracajnoj?
Sto se cene tice apsolutno nikakvih briga nemam imam dobar budzet i planiram kroz 1-2 god da ga tek zavrsim sto se svega ovoga tice jer ima i oko mehanike da se sredjuje dodatno.
Ne, to što si nabrojala ne ide u saobraćajnu dozvolu, jedino kod točkova moraš paziti da dimenzija nije baš očigledno drugačija od serijskih inače će ti tražiti atest i tu nastaju problemi.

Pazi ovako u srbiji još nije kritično ali se bliže eu pravilima. Znači tačno dimenzija felni koje je propisala fabrika. Ako su max 15 i ti staviš 16 ili samo spustiš malo auto - ideš prvo na atest pa tek onda možeš da registruješ auto.
Tehnički ima tačno dimenzije guma koje idu na tvoj auto. Dođeš sa nižim profilom, užom ili širom ćao zdravo tehnički. Dimenzije felne i guma ugl pišu na nalepnici kada otvoriš vrata vozačeva ili na poklopcu rezervoara.
Za malu razliku u veličini guma i točkova ne prave problem. Moje gume su recimo malo veće, prošao uredno već 3 puta. Bitno je da se baš ne vidi iz aviona.

Ali u sustini sta god da uradim, sta god da promenim, samo trebam novu saobracajnu da izvadim sa tim svim detaljima i prolazim tehnicki s njom ?
Ne, za neke stvari treba atest, a to onda znači gomilu papira i saglasnost proizvođača. Recimo zatamnjivanje stakala, to se ne piše u saobraćajnoj, ali treba atest.

Pa zar nije originalna boja utisnuta na sasiji u vidu koda, barem kod najveceg broja automobila?
Jeste ima i u knjizi na prvoj strani ..ali opet zasto moraju ljidi da se zezaju sa državom ako menjaju boju ,modifikuju auspuh ,vece tokove i sl .. Ne razum pogotovo sto npr kad kupujes nov auto mozes da npr biraš velicinu felgi.. Sve je to meni malo cudno

Za sada kada se budu držali eu standarda neće moći. Valja se polako držati standarda barem na jednom kompletu guma koji bi se koristio za tehnički. U hrvatskoj ima knjižica vozila u kojoj su upisane dimenzije guma i felni. U startu imaš upisane te osnovne koje su na autu a ako staviš neku drugu dimenziju a ne upišu ti na tehničkom - kazna. Ako staviš broj širu ili veću a nije upisana - kazna. Iako je dozvoljeno moraš da tražiš da ti upišu u knjižicu vozila.

Pa eto ja prenosim svoje iskustvo i muke od pre 20 godina ni u srbiji do skoro nisi ni morao da se pojaviš na tehničkom, od skoro mora auto ceo da bude a od pre neki dan i prskalice da rade. Sve će to da dođe na svoje veruj mi u kratkom roku. Narod više neće kupovati što više za sve pare nekog raskantanog pasata nego održavan polo.

Sećam se koje su to pripreme bile ćale pravi popis delova ja kupujem i šaljem ili donosim pa remont. Po mesec dana smo pripremali ladu za tehnički. I tu je bila gomila trikova kako smo je provlačili :-)

Pa eto ja prenosim svoje iskustvo i muke od pre 20 godina ni u srbiji do skoro nisi ni morao da se pojaviš na tehničkom, od skoro mora auto ceo da bude a od pre neki dan i prskalice da rade. Sve će to da dođe na svoje veruj mi u kratkom roku. Narod više neće kupovati što više za sve pare nekog raskantanog pasata nego održavan polo.

Sećam se koje su to pripreme bile ćale pravi popis delova ja kupujem i šaljem ili donosim pa remont. Po mesec dana smo pripremali ladu za tehnički. I tu je bila gomila trikova kako smo je provlačili :-)
Tako je i ovde kod mene sve mora da radi jedino ako stavljas npr amortuzere koji su spusteni onda moras imati TUV a njega dobiijes kad ih kupis .. Menjanje geometrie ubacivanje motora sa više od 30% ili 50kg onda ti traze papire inace svoj motor mozes doci na nivo 3 bez bilo kakavih problema ... napravi auto kako treba I nema tu zime ..
.

Poslednja izmena:
Mislio si na opruge za njih treba isto tuv ali to ide u kompletu sa amortizerima. Nije loše pričati o tome kako bi se ljudi malo spremili šta ih čeka. Moja žena recimo neće ni ulje da menja (ja ga menjam) i ove godine najverovatnije ostaje bez auta. Proletos je dobila fras kada sam joj našao račun od velikog servisa i ustanovio da joj je ostalo još 3000 km :-)

Kada se skupi veliki servis, mali servis i još 2-3 nepravilnosti i kvara ne gine otpad.

Poslednja izmena:
Jeste ima i u knjizi na prvoj strani ..ali opet zasto moraju ljidi da se zezaju sa državom ako menjaju boju ,modifikuju auspuh ,vece tokove i sl .. Ne razum pogotovo sto npr kad kupujes novo auto mozes da npr biraš velicinu felgi.. Sve je to meni malo cudno
Cuj, nije tu Srbija bas izuzetak U vecini americkih drzava mozes da promenis menjac ili motor bez zezanja sa drzavom, jer nisu upisani u vlasnicki list, boja jeste. Dobro, nije ti potreban sudski vestak da je promenis.

Jos samo jedno pitanje.
Ako odlucm da stavim druge felne,menjac,sportski volan, zmigavce drugog oblika i to se isto sve menja u saobracajnoj?
Sto se cene tice apsolutno nikakvih briga nemam imam dobar budzet i planiram kroz 1-2 god da ga tek zavrsim sto se svega ovoga tice jer ima i oko mehanike da se sredjuje dodatno.
Pa to je vec ozbiljnije sredjivanje i podrzavam te da uspes u tome sve kako si zamislila.
Za te promene sto si navela,one se ne unose u saobracajnu dozvolu.

Zanima me samo da li si mislila da zamenis samo rucicu menjaca ili nesto vise,kada stavljas drugi volan sportski obrati paznju pre stavljanja posto je on u precniku sigurno manji da li ces sa njim kasnije lepo da vidis napred na tabli sve komande brzinu kretanja,obrtaje i ostale vazne detalje.Kako mislis ona crna slova da uradis na beloj farbi isto farbanjem ili u nekoj stampariji da ti ih od crne folije narezu i zalepe tamo gde zelis..

Back