Meloni: Prerano govoriti o drugom mandatu Ursule fon der Lajen

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
341.508
Italijanska premijerka Đorđa Meloni izjavila je danas da je suviše rano da odgovori na pitanje o drugom mandatu za predsednicu Evropske komisije Ursule fon der Lajen.
"Još uvek prikupljamo podatke da bismo razumeli većinu, ali i dalje postoji većina koja je podržavala Ursulu, ali stranke koje nisu deo ove većine takođe rastu", rekla je Meloni govoreći za italijanski radio RTL o rezultatima izbora za Evropski parlament (EP).

Ona je dodala da rezultati na izborima pokazuju zahtev građana da EU više obrati pažnju na desnicu i da će Italija imati ključnu ulogu u Evropi.
Meloni je ocenila da je izborni uspeh Marin Le Pen u Francuskoj veoma važan i da ukazuje na dešavanja u Francuskoj i ostalim evropskim državama.
Govoreći o niskoj izlaznosti na izborima za EP, Meloni je kazala da građani posmatraju EU kao udaljenu.
"Mislim da nam je potrebna Evropa koja je više sposobna da sluša svoje građane, da im manje zadire u živote, ali koja se nosi sa velikim pitanjima koja spadaju u njene nadležnosti", napomenula je Meloni.

Njena stranka "Braća Italije" osvojila je 28,85 odsto glasova na izborima za EP, dok je na drugom mestu levičarska opoziciona Demokratska partija sa 24,04 odsto, prema podacima ministarstva unutrašnjih poslova.
link

I tamo se "otimaju" za visoke funkcije :lol:
 

Podršku za drugi mandat Fon der Lajen će morati da traži i van tri grupe centra​

Betadanas 14:19
Podršku za drugi mandat Fon der Lajen će morati da traži i van tri grupe centra 1
Foto: Aleksandar Roknić
Ursula fon der Lajen moraće, ako se narednih dana i nedelja lideri EU slože da je nominuju za drugi mandat na čelu Evropske komisije, da obezbedi podršku 361 novoizabranog evroposlanika, što uključuje saveze sa drugim partijama u centru, levo ili čak, potencijalno, dalje desno u političkom spektru.

Ursula fon der Lajen moraće, ako se narednih dana i nedelja lideri EU slože da je nominuju za drugi mandat na čelu Evropske komisije, da obezbedi podršku 361 novoizabranog evroposlanika, što uključuje saveze sa drugim partijama u centru, levo ili čak, potencijalno, dalje desno u političkom spektru.
Ona je sinoć, po zatvaranju birališta širom EU, rekla da će prvo tražiti podršku socijalista i liberala, koji su je podržali i za prvi mandat.
Međutim, navodi se u analizi briselskog Politika objavljenoj danas, Fon der Lajen će verovatno morati da posegne i van tih grupa da bi obezbedila potrebnu podršku.

To bi moglo da znači neke nepouzdane izbore – ako bi tražila podršku Zelenih, time bi verovatno odbila neke od svojih konzervativaca iz EPP koji se protive ključnim klimatskim merama iz Zelenog dogovora.
Ako izabere da nastavi da se „udvara“ grupi tvrde desnice Evropski konzervativci i reformisti predvođenoj Italijankom Đorđom Meloni, Urusla fon der Lajen rizikuje da odbije socijaliste i liberale, navodi se u Politikovoj analizi.
Nakon što je krajnja desnica postigla značajan uspeh u mnogim članicama EU, uključujući Francusku i Nemačku, posebno osetljivi na neku vrstu saveza sa tvrdim desničarima biće centar i levica političkog spektra.
Na papiru, brojevi idu u prilog Ursuli fon der Lajen – EPP, S&D i Obnovimo zajedno imaju više od 400 mesta u Evropskom parlamentu, prema poslednjim preliminarnim podacima, a njoj je za izbor potreban 361 glas.


Međutim, neće je podržati svi poslanici iz EPP, uključujući najistaknutije francuske evroposlanike koji je vide kao lojalnu ne svojoj političkoj porodici, već njihovom rivalu, francuskom predsedniku Emanuelu Makronu.
Stručnjaci i partijski zvaničnici računaju da će više od 10 odsto poslanika iz svake od tri grupe centra, uključujući grupu Fon der Lajen EPP, biti ili protiv nje, ili uzdržano, preneo je Politiko.
Analitičari očekuju da trgovina počne čim se „slegne prašina“ oko izbornih rezultata. Ursula fon der Lajen imaće priliku da već za neki dan iznese svoj slučaj direktno liderima Nemačke, Francuske i Italije na samitu Grupe 7 u Italiji od 13. do 15. juna.
Lideri EU srešće se pak sledećeg ponedeljka (17. juna) u Briselu na neformalnom sastanku a sledi još jedan samit krajem meseca (27-28. juna) kako bi se dogovorili o najvišim poslovima u evropskim institucijama, uključujući predsednike Evropskog parlamenta i Evropskog saveta.

Sudbinu Fon der Lajen ipak neće odrediti samo broj mesta u Parlamentu.

Naime, ostaje nejasno koga će 27 nacionalnih lidera iz Evropskog saveta podržati za funkciju predsednika Komisije. Iako je najveća grupa u Parlamentu, EPP je u Savetu predstavljen sa samo 12 lidera i nijedan od njih nije iz tradicionalnih moćnika poput Nemačke, Francuske, Italije ili Španije.
Jedan visoki zvaničnik iz Makronove grupe Obnovimo izašao je sa idejom da Ursulu fon der Lajen zameni predsednica Parlamenta Roberta Mecola, koja je takođe iz grupe EPP.
„Mnogi evroposlanici vode kampanju protiv (Fon der Lajen)“, rekao je taj zvaničnik dodajući da se Mecola „svima sviđa“.

S druge strane, kandidat socijalista Nikolas Šmit ukazao je na spremnost njegove grupe da radi sa Fon der Lajen na pronalaženju većine.
„Ne postoji mogućnost da mi, socijaldemokrate, sarađujemo sa onima koji žele da rasture, da oslabe ovu Evropu koju smo gradili decenijama“, rekao je Šmit koji je u prvom mandatu Ursule fon der Lajen komesar za radna mesta i socijalna prava.
 
Poslednja izmena:

Generalni sekretari EPP i PES o ‘crvenim linijama’ za formiranje nove vlade EU​

Betadanas 14:12
Generalni sekretari EPP i PES o 'crvenim linijama' za formiranje nove vlade EU 1
foto: BETAFOTO/(AP Photo/Andreea Alexandru)
Generalni sekretari Evropske narodne partije (EPP) i Partije evropskih socijalista (PES) danas su u Briselu izrazili uverenje da će te dve vodeće panevropske stranke nastaviti da upravljaju Evropskom unijom (EU) i postavili određene „crvene linije“ za saradnju.

Na panelu „Izborni mamurluk“ u organizaciji briselskog portala Politiko, dan posle okončanja izbora za Evropski parlament (EP), generalni sekretar EPP Tanasis Bakolas (Thanasis) rekao je da ta partija ne može nikako da formira novu vladu EU „sa onima koji nisu opredeljeni proevropski, proukrajinski i za vladavinu prava“.
„Građani su na izborima poslali jasnu poruku da žele da EPP vodi i oblikuje politiku u EU, a partnere za saradnju tražićemo među onima koji su za Evropu, za Ukrajinu i za vladavinu prava“, kazao je Bakolas na panelu na kojem su učestvovali generalni sekretari četiri panevropske partije.
Sa druge strane, generalni sekretar PES Đakomo Filibek (Giacomo Filibeck) kazao je da je ta partija spremna da bude deo nove Evropske komisije sa EPP, ali pod uslovom da vladajuća koalicija ne bude proširena strankama krajnje desnice.

Filibek je kazao da sinoć ni glavna kandidatkinja EPP za predsednika Evropske komisije Ursula fon der Lajen ni predsednik EPP Manfred Veber nisu pomenuli zelene kao opciju sa kojom bi formirali novu evropsku vladu, i dodao da je za PES saradnja sa Evropskom zelenom partijom veoma prihvatljiva.
„Evropski zeleni dogovor (iz 2020. godine) treba da bude sproveden i da bude povezan sa reindustrijalizacijom Evrope. Ako širenje političke platforme (vladajuće koalicije) ode u takvom pravcu da tu nema zelenih, a ima nekih drugih (krajnje desnice), PES neće biti deo te priče“, naveo je Filibek.

Bakolas je rekao da je za sprovođenje Evropskog zelenog dogovora neophodno da građani stoje iza toga, a da su za to potrebne politike koje ljudi podržavaju.
Upitan o saradnji sa strankom Braća Italije premijerke Đorđe Meloni, Bakolas je kazao da će EPP o novoj evropskoj vladi prvo razgovarati sa partnerima, a zatim sa „racionalnim i razboritim ljudima koji imaju u vidu ono što je najbolje za EU“, ne samo o politikama, nego i o smeru kojim Evropa treba da ide.

Generalna sekretarka Evropske zelene partije Benedeta de Marte (Benedetta) rekla je da je potreban „sanitarni kordon“ koji bi sprečio ulazak krajnje desnice u vlast EU.
Dan pošto su najveći gubitnici izbora za EP postale stranke okupljene u grupi Zeleni/Evropski slobodni savez (Zeleni/EFA), jer su izgubile priličan broj mandata, De Marte je kazala da su zeleni uvek bili pouzdan i konstruktivan partner, i u opoziciji i na vlasti, i da im je stalo da sprovedu svoje politike, a ne samo da budu na pozicijama.
„Koliko god da smo slabi ili jaki, stalo nam je da radimo stvari. Ako zeleni budu deo nove vlade, to će značiti nastavak sprovođenja Evropskog zelenog dogovora i mnogih drugih stvari“, navela je.
Generalni sekretar Saveza liberala i demokrata za Evropu (ALDE) Didrik de Šecen (de Schaetzen) rekao je da stranke centra, uključujući konzervativce i socijaldemokrate, moraju da rade zajedno i da pronalaze kompromise.

De Šecen je kazao da je za ALDE neprihvatljiva saradnja sa krajnjom desnicom, navodeći da je to „jasna linija“, a istakao je i značaj reformisanja EU i nastavka slanja pomoći Ukrajini.
Povodom ubedljive pobede krajnje desne stranke Marin Le Pen na izborima za EP u Francuskoj, zbog čega je predsednik Emanuel Makron raspisao vanredne parlamentarne izbore, De Šecen je rekao da sve liberale „malo plaši“ taj potez.
On je, međutim, izrazio očekivanje da će na nacionalnim izborima u Francuskoj Le Pen proći lošije na evropskim i da građani neće birati samo između nje i Makrona, već da će i leve progresivne snage imati važnu ulogu.
 
Poslednja izmena:

Back
Top