Cestitam na diplomi. Svaka cast.

Pa bitno mi je da se ne uci suvoparno, samo teorija. Voleo bih da tu teoriju, koja je neizbezna, primenim i u praksi. Da li toga ima i u kojoj meri, ili moras prosto samostalno da se interesujes, i grabis i "krades" zanat od drugih? Nije mi bitno da upisem nesto, da bi se proseto kroz fax. Bitno mi je da se to sutra isplati... Zbog toga sam i pitao za posao.
Naravno da ćeš morati sam da se interesuješ. Učio bi vrlo malo nepotrebnih stvari, a koliko ćeš nešto primeniti u praksi zavisi isključivo od tebe. Laboratorije postoje i koriste se, radi se dosta praktičnih stvari, ali ne dovoljno da bi mogao sebe da nazoveš stručnjakom, već poznavaocem. Na dalje, ništa tebe ne sprečava da kod kuće petljaš sa svim i svačim i samostalno se razvijaš. Svaki inženjer mora biti spreman na činjnicu da će se celog života usavršavati. Fakultet će ti samo dati smernice i osnove.
Meni lično skoro ništa nije bilo suvoparno. Tehniku volim i prija mi da je učim. Odmah da ti kažem, nema tu nekog učenja teksta pa napamet. Važno je da razumeš napisano, da znaš da izvedš formule i to je to. I nema brige oko toga da li će se profesoru svideti napisano. Pitnaje ima uvek samo jedan ispravan odgovr. Ili ga znaš ili ne. Par predmeta su bili malo dosadniji ali preživelo se. Takođe, usmenog odgovarnja gotovo i da nema, a profesorski kadar je dosta dobar. Ljudi koji vode smer paze na studente i guraju ih napred. Neretko, čak i zaposle nakon studija ako naleti prilika.
E sad, što se posla tiče. Ja sam letos radio u jednoj inženjerskoj firmi, onako, honorarno, ali se radio ozbiljan posao. Uspeo sam relativno brzo da se snađem i nije bilo nikakvih problema. Takođe, pričao sam sa dosta kolega i vidim da su se i oni snašli dosta dobro. Znači, može se fino raditi i lepo zarađivati, ali te niko neće zaposliti ako ne umeš da se snađeš. Iluzijaj je da ćeš doći na posao i od prvog dana umeti da sve radiš, nećeš sigurno. Ali ako si sposoban da naučiš i savladaš sve, onda neće biti problema.