Ja sam apsolvent mehatronike, pa izvoli pitaj sve šta te zanima.....
Matematika jeste lakša, iz dva konkretna razloga:
1. graivo je suženo na "samo" 3 matematike i usresređeno na ono što će ti konkretno trebati bez razvonjavanja. Ide ovako:
Matematika 1:
Kompleksni brojevi
Vektori
Polinomi
Matrice
Redovi
Analitička geometrija
Matematika 2
Osobine funkcija (neprekidnost, asimptote, granične vrednosti)
Izvodi
Neodređeni integrali
Određeni integrali
(ili ti ono što bise trebalo zvati: osnove realne matematičke analize)
Matematika 3 (na drugoj godini je)
Višedimenzione funkcije
Višestruki integrali (dvostruki i trostruki)
Površinski integral I i II vrste
Linijski integrali
Uopštenje pojma integrala (polarne, sferne i cilindrične koordinate, jakobijan...)
Diferencijalne jednačine
Laplasova transformacija
To je mahom to, ako nisu ništa menjali, a mislim da nisu odkad sam ja to učio. Na E1 i E2 matematike ima prilično više i često zalazi u ne tako potrebne oblasti. Mada, ko voli nema lepše.
2. Drugi razlog je profesor. Matematiku na E1 i E2 predaju Rade Doroslovački i Ilija Kovačević. Doroslovački je vrlo zeznut čovek, a Kovačević je prodekan za nastavu. Kod njih svi muče muku s kojima sam pričao. Na mehatronici Matematiku 1 i 2 drži Nebojša Ralević, malo uvrnut ko i svi matematičari, malo dođe mamuran na ispit za zalepi zadatke iz glave (koje valjda ni on ne ume da reši) ali sve u svemu, preživi se. Matematiku 3 predaje Jovanka Pantović, jedna divna žena i vrstan profesor pa na kraju svima ispadne lakša Matematika 3 od prve dve.
Ostali predmeti na prvoj godini su kako koji:
- Materijali u elektrotehnici koji ne znam zašto ali se pate ljudi s njim. Lagan predmet, jednom sam izašao na polaganje i dobio 10 bez problema.
- Mehanika 1
e tu mlade i neiskusne brucoše čeka dr Spasić na penal. Zaguljen predmet do besvesti, a profesor još grđi. Šta će tu biti ne smem ni da sanjam. I ovo sam iz prve položio al sam dupe ogulio da ga spremim.
- Osnovi elektrotehnike 1 i 2 Predmet je odličan, jasan i razumljiv. Ali ga predaje dr Miroslav Prša, a on je poznat kao cepidlaka, pa se lagano može desiti da sve uradiš, a padneš jer se nisi čitko potpisao.Sreća pa su ispiti tipski, jednom u dva tri puta se može ubosti da sve odradiš kako je njemu po volji.
Materijalni u mašinstvu - predaje ih Katarina Gerić (mama Andrije Gerića inače) Žena traži mir na predavanju, opominje i gnjavi, a malo je dosadno. Onako, prosek za polaganje...
Osnove računarstva i osnove programiranja (dva predmeta) - ko ne položi nek ide kući, nije za studiranje. Inače ih predaje Stevan Stankovski jedan od ljudi koji vode smer. Kasnije predaje neke ozbiljne predmete, ovi mu služe samo da upozna studnete.
Fizika - zaboravio sam ko predaje Ljuba Bunski Petković ako se ne varam... Sećam se samo da je laborant legenda.
Sociologija - smor
Osnove razvoja proizvoda - predaje ih prof Borovac, takođejedan od ljudi koji vode smer. U pitanju je tehničko crtanje, samo zamaskiranog naziva.