Meggle napušta Hrvatsku i izaziva kod Hrvata ljutnju i revolt jer odlazi i prenosi tvornicu u Srbiju.

iig

Elita
Poruka
15.603
U Hrvatskoj osim turizma propadai nestaje i ono malo industrije što se primječuje u odlasku megglea iz hrvatske u BIH i Srbiju;ali zanimljivo je da hrvati to ne prepoznaju kao ekonomsku logiku već prozivaju vlasnike za nedostatak domoljublja prema njihovoj državi što je po meni znak nezrelosti i jače retardiranosti hrvatskog društva.
Petir o Meggleu: Nemoralno je pod krinkom krize otpustiti ljude pa preseliti u Srbij

MARIJANA Petir, bivša HSS-ovka koja je sada na listi HDZ-a kao nezavisna ušla u sabor, komentirala je odlazak Megglea iz Osijeka i Hrvatske.

Petir kaže da je nemoralno pod krinkom koronakrize otpuštati ljude te seliti u druge zemlje.

"Neprihvatljivo je i nemoralno pod krinkom Covid19 krize provoditi restrukturiranja i otpuštati radnike u Hrvatskoj a potom svoju proizvodnju seliti u BiH i Srbiju. Potrebna je žurna i oštra reakcija na najavu tvrtke Meggle da gasi proizvodnju u Osijeku", napisala je Petir još sinoć.

Nije jasno na kakvu oštru reakciju misli s obzirom da se radi o odluci privatne firme.

Raspravljala na Twitteru

Na pitanje jednog korisnika Twittera zbog čega je ova odluka Megglea nemoralna, Petir je odgovorila propupitanjem.

"Država je osigurala novac za plaće svih onih koji su bili pogođeni #COVID19 tz.da Meggle ne govori istinu. Ne mislite valjda da će u BiH i Srbiji imati bolje uvjete za poslovanje a tamo sele proizvodnju?", napisala je Petir.

Na konstataciju da je sramota da kao saborska zastupnica piše takve stvari, Petir je odgovorila da se birine za ljude.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

"Sramota bi bila kada mi ne bi bilo stalo do svih tih ljudi koji su tamo zaposleni i onih koji ovise o mljekari jer žive i školuju djecu od mlijeka koje Meggle od njih otkupljuje. Ja reagiram jer mi je stalo i još uvijek ima vremena da se nešto poduzme. Ne očekujem da to shvatite", napisala je Petir.

I HDZ-ov Anušić govorio o pritiscima na Meggle

HDZ-ov župan Ivan Anušić danas je također govorio o pritiscima na Meggle

"Nisu rekli da se proizvodnja seli u Bihać i Kragujevac, dakle u BiH i Srbiju. Razlozi su vrlo jednostavni - jeftiniji način poslovanja, funkcioniranja, i možda jednostavniji način funkcioniranja. U ovom trenutku te informacije nemam, ali pretpostavljam, s obzirom na to da se proizvodnja seli u te dvije zemlje, da je to-to", Anušićeve riječi prenosi Večernji list.

Onda je još spomenuo mogućnost pritiska na privatnu firmu. Kako će točno raditi pritisak na privatnu firmu, nije pojasnio. No, rekao je da će ih svakako pritisnuti.

"Naravno da mi ne možemo zapovjediti Meggleu gdje će raditi i proizvoditi, ali možemo na drugi način izvršiti pritisak, a to je da Meggle više nije onaj koji se predstavlja u Hrvatskoj, da je to brend koji će očigledno proizvoditi negdje dalje, a ne u Osijeku. Jer, na neki način i kvaliteta je najviše bila naglašavana time da je to domaće mlijeko sa slavonskih i baranjskih polja. E, u ovom slučaju sada ćemo morati malo mijenjati percepciju o proizvodima u Meggleu, i porazgovarati s glavnim šefovima kako misle dalje funkcionirati i raditi u Hrvatskoj. Postoji način kako možemo izvršiti pritisak, a to ćemo svakako i učiniti. Nećemo dopustiti da ovo preko noći nestane jer smo se previše toga tijekom godina nagledali. Traju i pregovori s drugim firmama kako spasiti radna mjesta i preradu mlijeka u Osijeku", rekao je Anušić, prenosi Večernji.

https://www.index.hr/vijesti/clanak...titi-ljude-pa-preseliti-u-srbiju/2199054.aspx
 

iig

Elita
Poruka
15.603
Je li odlazak Megglea iz Hrvatske samo najava onog što nam slijedi?

U MANJE od mjesec dana dva velika ulagača - British American Tobacco (BAT) i Meggle - najavili su povlačenje iz Hrvatske. I dok se u slučaju BAT-a, odnosno Tvornice duhana Rovinj, koja se nalazi u njegovu vlasništvu, još čeka konačna odluka o tome odlaze li ili ostaju, Meggle je, čini se, odlučan do kraja godine zatvoriti svoj pogon u Osijeku i ugasiti proizvodnju u Hrvatskoj.

>> Meggle do kraja godine gasi proizvodnju u Hrvatskoj, otpustit će 160 ljudi

>> Duhanski div razmišlja o gašenju Tvornice duhana Rovinj

Najave odlaska ulagača zadnja su stvar koja Hrvatskoj treba, pogotovo nakon što je koronakriza poharala njeno gospodarstvo i na noge bacila glavnu gospodarsku djelatnost, turizam. Tim više što se mnogi ulagači žale na uvjete poslovanja kod nas.

Štoviše, iz stranih gospodarskih komora koje su prisutne u Hrvatskoj već godinama upozoravaju da njihove tvrtke razmatraju mogućnosti ulaganja u okolnim zemljama, bile one u EU ili izvan njega, jer su im uvjeti poslovanja u njima bolji. Ovdje je dovoljno podsjetiti da su takva upozorenja u posljednje vrijeme stigla iz Udruženja njemačkih industrijskih i trgovačkih komora (DIHK), kao i iz Američke gospodarske komore (AmCham) u Hrvatskoj te da slični tonovi već godinama dolaze i od austrijskih, pa čak i slovenskih ulagača.

06d0090c-453b-4396-aa46-2a1f60ee9c08.jpg


Privukli smo dosta stranih ulaganja, ali malo je onih pravih

Hrvatska je do sada, prema podacima HNB-a, privukla pristojan iznos stranih ulaganja. Preciznije, u razdoblju od 1993. godine, otkako se vodi statistika o ulaganjima, pa do kraja ožujka ove godine, stranci su u Hrvatsku uložili ukupno 32,2 milijarde eura.

No iako se radi o velikom iznosu ino-ulaganja, Hrvatska nema razloga za slavlje. Druge tranzicijske države, naime, ne samo da su bile uspješnije u privlačenju stranih ulaganja, nego su, za razliku od Hrvatske, privukle i velika greenfield ulaganja, odnosno ulaganja od nule koja za posljedicu imaju pokretanje nove proizvodnje, otvaranje novih radnih mjesta i povećanje izvoza. To su investicije koje su iz temelja promijenile sliku njihovih gospodarstava. U Hrvatskoj, s druge strane, dominiraju ulaganja u postojeću imovinu i poduzeća, što je rezultat privatizacije, a posljedice takvih ulaganja rijetko su kada povećanje proizvodnje, zaposlenosti i izvoza.

2d19a36e-3170-4dc8-96d3-44ef5c971139.jpg


Ogromna ulaganja u autoindustriju u Slovačkoj, Mađarskoj i Rumunjskoj

Druge tranzicijske zemlje prošle su puno bolje. Mnoge od njih još su krajem prošlog i početkom ovog stoljeća, poput Slovačke, Mađarske i Rumunjske, privukle velika ulaganja u automobilsku industriju. Iako su mnogi prognozirali da je ulaganjima autoindustrije u tranzicijske zemlje došao kraj, vijest da je Jaguar, zbog Brexita, u listopadu 2018. godine sagradio veliku tvornicu u slovačkoj Nitri pokazuje da to baš i nije tako.

Dio tranzicijskih zemalja, poput Slovenije, okrenuo se privlačenju investicija u industriju 4.0 pa je, primjerice, japanska Yaskawa u Kočevju otvorila tvornicu robota, dok je austrijski Palfinger proizvodnju dizalica odlučio pokrenuti u Mariboru, a ne u Hrvatskoj, iako bi to, kako kaže ekonomski analitičar Damir Novotny, bilo logičnije s obzirom na hrvatska brodogradilišta.

Vlada ne radi na privlačenju ulagača

"Hrvatske vlade nisu pretjerano aktivne u privlačenju ulaganja. Za razliku od Hrvatske, Slovenija, Mađarska, Slovačka, Rumunjska i Bugarska znatno aktivnije rade na privlačenju ulaganja", upozorava Novotny u razgovoru za Index.

Kako se Meggleu isplati raditi u Srbiji, a iz Hrvatske odlazi?

NJEMAČKI mljekarski div Meggle, kako sada stvari stoje, do kraja godine gasi proizvodnju u Hrvatskoj.

>> Meggle do kraja godine gasi proizvodnju u Hrvatskoj, otpustit će 160 ljudi

Iz Megglea, u čijem se vlasništvu nalazi tvornica mlijeka u Osijeku, poručili su kako su se na takav potez odlučili u sklopu restrukturiranja kompanije. Posljedica gašenja proizvodnje u Hrvatskoj bit će i oko 160 otkaza koje će podijeliti radnicima. Drugim riječima, u jeku koronakrize na osječku burzu rada prijavit će se još oko 160 novih nezaposlenih. Iako će dobiti, kako su najavili iz Megglea, otpremnine, većini to neće puno pomoći budući da će morati tražiti novi posao, i to u uvjetima kada posla uglavnom nema.

Loši uvjeti poslovanja u Hrvatskoj

"Donesena je odluka o restrukturiranju poslovanja u Hrvatskoj i gašenju proizvodnje u Osijeku do kraja godine", ističu u Meggleu, uz šturu najavu da će od sljedeće godine u Hrvatskoj poslovati, kako kažu, kroz novi model poslovanja.

Među razlozima zbog kojih se Meggle odlučio na tako drastičan potez, kažu u toj kompaniji, su loši uvjeti poslovanja u Hrvatskoj.

"Odluka o gašenju proizvodnje odgađana je više puta zadnjih nekoliko godina s nadom da će se uvjeti poslovanja poboljšati te je konačno donesena tek kada su definitivno istražene sve druge opcije", poručili su u Meggleu.

Za razliku od Hrvatske, pogone u Srbiji i BiH neće ugasiti

Za razliku od Hrvatske, u Meggleu nisu najavili gašenje proizvodnje u drugim okolnim zemljama u kojima posluju. Meggle, primjerice, od 2011. godine u Kragujevcu u Srbiji posjeduje mljekaru s nešto više od 100 zaposlenih. Bivšu kragujevačku mljekaru Mladost Nijemci su 2011. kupili i preimenovali je u Meggle Srbija, a dnevno, prema podacima te kompanije, proizvodi oko 100 tona mlijeka i ima više od 2500 dobavljača.

Meggle je još od ranije prisutan i u Bosni i Hercegovini, gdje su u Bihaću 2002. godine pokrenuli vlastitu mljekaru. Meggle u BiH danas zapošljava ukupno više od 200 radnika te surađuje s oko 3000 dobavljača, od kojih godišnje otkupi oko 50 milijuna litara svježeg kravljeg mlijeka, dok je godišnji kapacitet prerade oko 130 milijuna litara mlijeka.

Meggle za Index: Nikamo ne selimo, nego gasimo jer želimo dugoročno održiv model poslovanja

I dok Meggle u Hrvatskoj gasi proizvodnju, u susjednim državama zapadnog Balkana, po svemu sudeći, ostaje. Stoga je legitimno pitanje zašto im se isplati proizvoditi u, recimo, Srbiji, a u Hrvatskoj ne.

Za početak, treba reći da u Meggleu kažu kako proizvodnju iz Hrvatske ne sele ni u Srbiju ni u BiH, kako je to dao naslutiti dio hrvatskih političara, već je jednostavno - gase.

"Proizvodnja iz Hrvatske nikamo se ne seli, već se gasi. Odluka o gašenju proizvodnje u Osijeku donesena je na razini Meggle grupe jer se na svakom tržištu želi postaviti dugoročno održiv model poslovanja. Meggle i sada, uz vlastitu proizvodnju, dio asortimana uvozi iz Njemačke, Austrije, Slovačke i BiH, a radi se o proizvodima koje ne možemo proizvoditi u Osijeku"
 

Добро дошли

Buduća legenda
Poruka
25.876
Некада су се фабрике из Србије а из политичких разлога, селиле у Хрватску и Словенију.
Ево дошло је време да се данас одвија обрнути процес али из економских разлога.
 

Metronomy

Buduća legenda
Poruka
31.790
Некада су се фабрике из Србије а из политичких разлога, селиле у Хрватску и Словенију.
Ево дошло је време да се данас одвија обрнути процес али из економских разлога.
Jesu, da Brankovici imaju podrsku ustasa i siptara...mislim na onaj "intelektualni" deo srbije koji i danas isto radi...
 

Добро дошли

Buduća legenda
Poruka
25.876
Je l ima nesto da nije politika vec ekonomija, umetnost, sport ili ste sasvim odlepili...
Па ово је економија а не политика, само је постављач теме промашио Пдф. Ваљда ће Модератори то да препакују на Пдф Економија.
 
stanje
Ova tema je zatvorena zbog neaktivnosti. Molim objavite novu temu i pridružite se diskusiji.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.