mega market ili pijaca

sve ima svoje prednosti i mane.Ako neko ne voli da bira onda je najlakše otići u megamarket i kupiti sve zapakovano u foliji / što se tiče voća i povrća /. Ali može da se desi: spolja gladac a unutra jadac.Prema tome ja sam ipak za varijantu biranja na pijaci gde imaš mnogo veći izbor, a i za svačiji džep, pa izvolite : krupnijhe, sitnije, jeftinije, skuplje....................

do pre par godina sam bas uzivala u odlasku na pijacu... cak sam isla van svog hehe naselja, cak do kalenica ili djerma, da uzivam u pravom pijacnom iskustvu... jos uvek volim kalenic doduse... a onda mi se stvarno smucila sva kupovina, gubljenje vremena oko kupovine i spremanja hrane i sad sam ovako veci deo vremena:
kada u životu ne bih više morala da kupim ni jednu namirnicu ič mi ne bi teško palo

shodno tome, koristim i jedno i drugo, šta sad

pijaca mi je bila uz put kuci..
kada se vracam s posla (a onda obicno i kupujem namirnice)
i voce, povrce, sir, kajmak i jaja sam uvek kupovala tu..
poznajem piljare..uvek probam ono sto kupujem..
plus..uvek bi koji komad dodali vise u kesu..
to je sto se tice radnih dana..
a nedelja je posebno vazni pijacni dan..:))) u mome mestu..
onda svi izadju da prosetaju..do pijace..naravno..:lol:
pa se sretnes i ispricas sa mnogima sa kojima se nisi video preko nedelje..
a onda se obevezno ode na kafu u ''rafaelo''..mada je to sada vec skroz druga tema :rumenko:
ovde ne postoji pijaca..
i sve sto kupujem..kupujem u megamarketima..
ona male radnje..tkz..coskare..
mrzim iz dna duse..
prvo mnogo su skuplje nego mega..
drugo..moram cetvoro ociju da otvorim da mi ne uvale nesto bajato..
a trece..hvalabogu..ovde ni njih nema..

Pijaca :super:
Kažu ljudi - najbrži način da upoznaš neki narod je da odeš na pijacu i promuvaš se po njoj.
Ovde nema pijaca, bar ne onih pravih. :(
Povremeno, jednom nedeljno na ponekom trgu se postavljaju tezge, ali na njima je ista roba kao i u megamarketima. :thumbdown: Izuzetno se retko može naći da neki seljak iznese svoju robu na tezgu. Ima jedan matori u susednom mestu koji petkom prodaje krompir sa kamiona i to je sve, koliko znam.

ja volim da komuniciram samo sa prodavcima hrane (pogotovo na pijaci, kad mi daju krusku da me caste, recimo), knjiga i filmica, pogotovo na ulici oni momci koji prodaju filmove umeju da budu genijalni - dobijes mini-predavanje o Godaru, recimo :lol: pa to nema nigde... a garderobu najcesce biram ocima, jer se uzvrpoljim u radnji... ali imam totalno nerealnu sliku o sebi :lol: uvek kupim ili veliko, ili malo - uzas.

a ja kupim malo :mrgreen:
a na pijaci me dugo znaju, već 20 godina jedni te isti prodavci i kad se zaletim na nešto (kajmak ili tako to), sam mi kažu - e, nemoj to sad...sledeće nedelje...
mislim, baš su ok.
u 'familija' marketu mi isekli ćureća prsa i kad sam otvorila kod kuće, a ono bazdi li bazdi....deci se smučilo.
ipak, da ne preterujem, dosta stvari kupujem u marketima (suhomesnato, na primer, jogurt, kefir), ali pijaca je za mene neophodna.

Pijaca mi je nedaleko od firme pa pazarim pre ili posle radnog vremena (nosim torbu za pijacu-lepu) a subotom idemo porodicno u neki od mega-marketa i obavljamo nedeljnu kupovinu,zatim negde na rucak ili kafu ili kolace,zavisi od doba dana

Ovde kod nas nema standardna pijaca, nego jednom nedeljno bude u nekoj od ulica u kraju (menja se lokacija). Na pijaci pazarim voce i povrce (odnosno, sad to radi svekrva, jer ja ne mogu sa malom i bebom) i ribu, jer je prodaje ortak mog muza, i najsvezija je moguca.
Sve ostalo kupujemo u marketu.

Kod mene nema pijaca, tako sve kupujem u marketima,imam jedan di volim otici kupiti sve od hrane do potrepstina za ciscenje,hranu za cucka tu kupujem...itd.
Fale mi pijace, volila sam se ujutro prosetat s borsom u ruci i obici plac..:)

I jedno i drugo. Obožavam da kupujem i cenim da niko ne može da me zameni u tome. U mega-markete idem s mužem, gde svako trpa u korpu šta mu je volja, i to dva puta mesečno. Inače, sama svratim češće, dok na pijacu idem isključivo ja. Obično svratim s posla jer mi je usput, a tada je i jeftinije, oko 2h, kad prodavci žure kući. Ne volim nakupce, više cenim kad neko nudi svoj proizvod. Neke su babe izverzirane pa nude domaća jaja, kao imaju samo još 10 kom. a čim se pomeriš one vade ispod tezge ona sa farme koja preprodaju. Ali ja ih uglavnom prepoznam (mislim, babe).

Koji ste vi tip? Gde vise volite da pazarite? Imate li svog pekara, mesara, tezgu na kojoj stalno kupujete, ili volite da menjate? Ja volim da menjam, kapiram, ako vec zivim u velikom gradu koji mi nudi raznorazne stvari, cemu vezivanje za jednog jedinog trgovca? Pijacu ne volim, idem samo kad bas moram, a i onda gledam da to zavrsim sto pre. A hipermarkete obozavam, i mogla bih 6 sati da se setam okolo i istrazujem (da ne bude zabune, volim one bas, bas velike hipermarkete). Mislim da u odredjenoj meri mesto i nacin kako covek obavlja kupovinu govori i o njegovoj licnosti...ali tu temu jos uvek nisam skroz razradila u glavi (u stvari jos uvek se nisam bas skroz razbudila u glavi:)

Dakle, koji ste tip kupca?

Volim da kupim sve na jednom mestu gde ima sve, po najboljim cenama i u najboljem kvalitetu, uz ljubazno osoblje i da ne čekam, uz to volim da je radnja čista i uredna, a roba lepo izložena
Najčešće kupujem u Delta sitiju u Maxiju, na pijacu ne idem, a obilazim vikendom i prodavnice u kraju kad ne nađem na jednom mestu sve što tražim

volim pijace, kada sam bila mala isla sam sa mamom ili bakom, onda sam imala period kada mi je pijaca bila fuj i sada je ponovo volim, volim kalenic i volim deo sa cvecem na kelinicu, onim poljskim, volim kada nedeljom pre podne odem na kalenic pa po cvece i onda dodjem kuci i divim se svemu sto sam kupila i "kako sam dobro prosla". mada mi se cini da su pijace skuplje od marketa u poslednje vreme...

E,nešto su počeli i ovi megamarketi da me nerviraju...:roll:
Dokle će ljudi ići u mega,giga i sl.širine...Ja se od odlaska u megamarket umorim kao da sam bila na trkama...Prvo kilometre pređeš do police,onda kilometarski red jednog istog proizvoda i dok se odlučiš treba ti pola sata...dosta brate,tri vrste ,šta imaš tu nešto da biraš...:)
Onda taman sve kupiš što si mislio,i više onog što uopšte nisi mislio,i sjetiš se da si nešto zaboravio...Trči opet nazad...Ako imaš sreće da red na kasi nije kilometarski,obavezno prodavačica onda ne može da nađe šifru ili se nešto zakoči,baš kad si ti na redu...
Da ne pričam o tome,ako ideš s nekim,obavezno ga izgubiš i baterija na mobilnom ti baš tad crkne...:)
Šta je falilo starim dobrim supermarketima?:)

Osim toga ,voće i povrće...a ni meso nije nizašta u megamarketima...
Neću više...:D

Ne znam...ali meni se nekako ne sviđa ta mega kupovina...Ja više volim kupovinu svaki dan šta ti treba ,nego skladištenje po frižiderima...Nekad nije loše ni kad nema ništa za jelo u frižideru....:)
Ali razumijem to u današnje brzinsko vrijeme,a i jeftinije je...Samo nekako se ljudi pretvaraju u potrošače i onog što im treba ,i onog što ne treba...

Poslednja izmena:
Pijaca.
Ili gurmanske prodavnice, ne znam kako se to zove. To su malo vece prodavnice sa gomilom skupih cuda - guscjih pasteta, raznih sireva, tartova, cokolade na meru....itd.

Megamarketi nisu neprakticni, samo su bezlicni. Tu dodjem kad mi treba nesto specificno jer znam da uvek imaju.

idem cesto na pijacu, svaki dan ili svaki drugi
jer kupujem onoliko koliko mi je potrebno za jedan dan/dva ... ne volim da mi bilo sto visi u frizideru
u marketima uglavnom kruh/jaja/mlijeko idruge sitnice

ako odem do merkatora, uvijek se zalijepim za onaj dio sa olovkama/lenjirima/notesima/etc :rumenko:

Koji ste vi tip? Gde vise volite da pazarite? Imate li svog pekara, mesara, tezgu na kojoj stalno kupujete, ili volite da menjate? Ja volim da menjam, kapiram, ako vec zivim u velikom gradu koji mi nudi raznorazne stvari, cemu vezivanje za jednog jedinog trgovca? Pijacu ne volim, idem samo kad bas moram, a i onda gledam da to zavrsim sto pre. A hipermarkete obozavam, i mogla bih 6 sati da se setam okolo i istrazujem (da ne bude zabune, volim one bas, bas velike hipermarkete). Mislim da u odredjenoj meri mesto i nacin kako covek obavlja kupovinu govori i o njegovoj licnosti...ali tu temu jos uvek nisam skroz razradila u glavi (u stvari jos uvek se nisam bas skroz razbudila u glavi:)

Dakle, koji ste tip kupca?

Obozavam pijacu i uglavnom gledam da idem uvek na istu jer imam par tezgi gde kupujem voce i povrce.Cak i jaja i pilice kupujem kod istih ljudi.Kada na nesto naviknem nevolim da menjam.
Ostatak hrane i hemije kupujem u hipermerketu i to kad udjem (uglavnom u jedan odredjeni) idem polako redom da slucajno nebih nesto zaboravila.

све ми се више свиђају мегамаркети.
пре пар недеља купио сам скоро кило љутих папричица за 2 динара. још их питам, убеђујем да је грешка, ваљда толико кошта комад... не господине, цена је 2 динара кило, пише вам лепо.
мислим се, госпоџо ко те запосли.... сутра су наравно променили цену.
и килограм купуса за 9 динара, па де то има? можда још само у развијеном социјализму.

Najviše mrzim da idem na pijacu...ne volim ni one ljude koji glume seljke...a jedva da je medju njima neko sa pravim seljačkim, izmučenim rukama....ovo nije uvreda ,nemoj neko pogrešno da shvati...
Još teže mi pada kad moram da nosim sa pijace,jer i auto nemaš gde blizu da parkiraš...

Ne volim da idem u nabavku namirnica uopšte. Na pijaci ne volim ono nutkanje i cenjkanje. U mega markete u tržnim centrima me više i ne šalju, uvek se pre kupovine zablentavim gledajući izloge, odeću, kozmetiku, ispijajući kafu:manikir: A sve to posle vući posle kroz prevoz, makar i nekoliko stanica - glupo je. Tako da sam osuđena na piljare i dragstore, što uopšte nije loše, nisu skuplji od mega marketa i pijaca, a uzimaš samo ono što ti treba tog dana, nema razvlačenja. Sreća te ih još ima po Novom Beogradu.

Back