Meduze u Grčkoj- gde ih ima

fortes

Buduća legenda
Moderator
Poruka
41.810
Pojava meduza u morima Grčke povezuje se sa povećanom temperaturom vode, sa vetrovima, a ponekad i sa intenzivnim padavinama tokom proleća.
Takođe i sa manjkom prirodnih neprijatelja meduza kao što su delfini, kornjače i neke vrste riba, jer se larve pojedinih riba hrane upravo meduzama.
Pogrešno je razmišljanje da se meduze pojavljuju isključivo u čistoj ili isključivo u prljavoj morskoj vodi.

https://www.grckainfo.com/blog/meduze-u-grckoj-gde-ih-ima-i-koje-plaze-treba-izbegavati

Korisni saveti

Kretanje meduza dosta zavisi od morskih struja, a kako se one u moru veoma sporo kreću jasno je da se ne mogu boriti protiv struje. Kao rezultat toga, ne može se sa sigurnošću predvideti na kojim plažama i kada će ih biti.

Ipak i za ovaj problem postoje neke smernice koje se mogu pratiti i eventualno pomoći da izbegnete plaže na kojima ih može biti.
Kupači bi trebali da pre odlaska na plažu pogledaju vremenske prilike i vetrove.

Da bi oterao meduze, vetar treba da duva u suprotnom pravcu od plaže. Npr. ako plaža ima pogled na jug, da bi se smanjila mogućnost pojave meduza vetar mora da se spušta sa severa.
Prostije rečeno, vetar treba da duva sa obale ka moru, a ne sa pučine ka obali. Na taj način talasi koje vetar stvara odnose meduze sa plaža prema pučini.
Ukoliko na plaži ima planktona, građanima se preporučuje da izbegavaju kupanje, jer se meduze hrane planktonom, a njihove urtikarije su male, providne i mogu dostići 10 metara dužine.

Ako na nekoj od grčkih plaža primetite ljubičastu meduzu (Pelagia noctiluca), preporučuje se da ne rizikujete kupanje u moru i da obavezno imate sa sobom neku antihistaminsku kremu ili kortizonsku mast koju možete nabaviti u bilo kojoj apoteci.
Kupačima može pomoći kupovina tankog odela za plivanje od likre koje prekriva veći deo tela.
Građani ne bi smeli bez razloga da iznose meduze iz mora i da ih zakopavaju u pesak, s jedne strane i zbog činjenice da neko može slučajno nagaziti meduzu i povrediti se.
Sa druge strane ubijanje i vađenje na obalu jedne ili par meduza neće rešiti problem jer ih u moru ima na stotine pa čak hiljade primeraka.
Istraživači kažu da za meduze male promene temperature nisu toliko važne, ali da bi uzrok invazije mogli da budu vetrovi koji kad duvaju podižu vodu iz dubina i tako guraju meduze prema obali.

Mapa trenutna gde se meduze nalaze po plažama

https://www.inaturalist.org/projects/jellyfish-of-greece
 

fortes

Buduća legenda
Moderator
Poruka
41.810

Meduze i vlasulje u Grčkoj: Šta uraditi ako vas opeku

Kako izgleda "ujed" meduze

Postoje meduze čiji dodir na telu ostavlja posledice u vidu opekotina, crvenila kože i plikova, i druge koje se bez posledica mogu dodirivati rukom.


Na mestu opekotine može ostati fleka kao rezultat promene pigmentacije, ali i ona će tokom narednih dana nestati. Iako opekotine i plikovi brzo prolaze, postoji i oni koji burnije reaguju na dodir meduza mada u najvećem broju slučajeva ne postoje nikakve ozbiljne komplikacije.


Prva pomoć

Plikove treba isprati isključivo morskom vodom (da bi se uklonile žarnice koje ostaju na koži), u slučaju većeg bola staviti ledenu oblogu (kockice leda uvijene u krpu), a u apoteci kupiti neku od krema za ovakve situacije.


Od pomoći može da bude i ispiranje fiziološkim rastvorom ili gaza sa alkoholnim sirćetom (sirće treba razblažiti sa vodom u odnosu 50:50).


"Babski recepti" preporučuju i uriniranje (mokrenje) na bolni deo tela. Ipak smatramo da u 21. veku kada postoji veliki broj drugih lekova nema smisla pribegavati ovakvim starinskim metodama, jer plaža prvenstveno nije mesto gde ćete urinirati na nečiji deo tela, a posebno to nećete raditi ukoliko je vaše dete meduza opekla po licu.


Ako je zahvaćeno područje manje, treba staviti antihistaminik (kremu protiv alergijskih reakcija, koje se mogu kupiti u apoteci bez recepta). Jedna od njih koju možete kupiti u Srbiji pre nego što krenete na letovanje je Synopen mast, a u Grčkoj u apoteci možete potražiti takođe neku od krema ili stikova na bazi amonijaka.


Ukoliko je opečena površina veća od raširenog dlana ili simptomi ne prolaze, treba se obratiti lekaru.


 

fortes

Buduća legenda
Moderator
Poruka
41.810

Šta raditi ako vas opeče vlasulja

Kada odemo na more svi se najčešće pitamo da li ima meduza ili ježeva, a mnogi ni ne znaju da postoje životinje slične meduzama čiji je "ujed" podjednako bolan.


Neprijatnu bol može da izazove i opekotina od vlasulja ili morskih sasa koje mogu biti različitih boja i veličina. Vlasulje nisu morske trave iako dosta liče na njih, već pripadaju istom životinjskom rodu kao i meduze i imaju slične žarne ćelije.


Vlasulje su obično telom pričvršćene na stenu ili pesak, mogu biti same ili u grupi, a neretko se mogu naći u plićaku. Kraci koji se nalaze na njoj lebde u vodi i ispunjeni su otrovom.


Pri samom dodiru s vlasuljom oseti se ubod ili pečenje veoma slično onom koje prouzrokuju meduze. Nakon nekoliko minuta na koži se pojavljuju crvenoružičasti tragovi koji mogu biti vidljivi i bolni od 24 sata do nekoliko dana.


Nekolicina naših turista koji su letovali na ostrvu Evia javili su nam da su imali neprijatan susret sa vlasuljama, koji iako je bio prilično bolan nije ostavio veće posledice.


Prva pomoć pri opekotini vlasulje je ista kao i kod opekotina od meduza
 
Da biste mogli da kreirate nove teme, trajno koristite svoje ime i ne pogađate stalno slike - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.