Međunarodni sud pravde; Hrvatska vs. Srbija

jabuchilo,smirite se,ne dolikuje onome tko je siguran u svoju nevinost tako agresivno ponašanje poput Vašeg.

ja sam apsolutno siguran u istinitost svake moje riječi i tvrdnje i savršeno sam miran.siguran sam da sam na strani istine i dobra.

mislim da se nismo najbolje razumeli - ja nisam nevin. ja sam jedan od onih koji ce vas, kao nosioca svega najodvratnijeg meni licno i mojem narodu u celini, u prvoj zgodnoj situaciji pretvoriti u cistu nulu, u svakom smislu te reci. samim tim, po stanju stvari, vec ne mogu da se smatram nevinim te se nemojte cuditi, sve je kod mene i tacno odmereno i vrlo adekvatno.

i, dapache, ja sam siguran da ste vi sigurni da ste na strani istine i dobra. tako teske i besmislene reci moze da koristi samo najveci ljudski otpad, i najvise ih koristi upravo u fazi truljenja.

etničko čišćenje nije instrument genocida, genocid je namera istrebljenja, fizičkog određene grupe ljudi etničko čišćenje to ne podrazumeva.

.

genocid nije namjera isključivo fizičkog uklanjanja (ubijanja),nego čišćenje prostora u svrhu stvaranja etnički čiste teritorije.

zbog toga se etničko čišćenje zove ETNIČKO.

i instrument je genocida.

genocid,BEZ etničkog čišćenje - NIJE GENOCID.

mislim da se nismo najbolje razumeli - ja nisam nevin. ja sam jedan od onih koji ce vas, kao nosioca svega najodvratnijeg meni licno i mojem narodu u celini, u prvoj zgodnoj situaciji pretvoriti u cistu nulu, u svakom smislu te reci. samim tim, po stanju stvari, vec ne mogu da se smatram nevinim te se nemojte cuditi, sve je kod mene i tacno odmereno i vrlo adekvatno.

i, dapache, ja sam siguran da ste vi sigurni da ste na strani istine i dobra. tako teske i besmislene reci moze da koristi samo najveci ljudski otpad, i najvise ih koristi upravo u fazi truljenja.

meni kažete da sam ljudski otpad zbog toga što imam jače argumente od Vaših?:think:

da Vama pošaljem dokaze o masovnim grobnicama?:D

zasto se smejete? ja imam sve mogucnosti da vam pomognem. dakle, kopirajte materijal i posaljite mi ga, uveravam vas, ja sam covek koji raspolaze svim sredstvima i dobrom voljom da takav materijal odstampa i promovise. jer, toliko sam siguran u laznost vase tvrdnje, da nemam nikakvih problema da ako ispadne da gresim - kompenzujem svoju gresku takvim jednim postupkom.

i hajde, kad smo vec tu, da se dogovorimo i o obratnom - ukoliko taj materijal ne ispliva nigde ili ako ga makar ja licno ne dobijem... vi cete uzeti kasiku i koristeci se njome pojescete porciju vaseg dnevnog izmeta, snimiti na kameru i obesiti recimo na youtube. dogovoreno?

genocid nije namjera isključivo fizičkog uklanjanja (ubijanja),nego čišćenje prostora u svrhu stvaranja etnički čiste teritorije.

Aha, pa ti govoriš o RSK... Knin je sada očišćen, jel da?
... i ne samo Knin!

nije tačno. genocid nema veze sa teritorijom već sa idejom da se određena populacija biološki istrebi po mogućstvu na svim teritorijama.

ne, nije instrument genocida. genocid jeste i etničko čišćenje ali ne proterivanjem već fizičkim istrebljenjem. može nekada genocid biti kombinovan sa etničkim čišćenjem (slučaj trećeg rajha ili ndh) ali biološko istrebljenje mora biti dominantna komponenta što bi podrazumevalo masovna ubistva i čak instucije, kao što su logori (dahau, aušvic, jasenivac) gde bi se sprovodio genocid pod kontrolom države.

ne. idemo jos jedan krug.

GENO-CID. ROD-UBITI. dakle, 'POKUSAJ GENOCIDA' oznacavao je i uvek ce oznacavati samo POKUSAJ ISTREBLJENJA JEDNOG PLEMENA/RODA/NARODA. to nema veze ni sa geografskom odrednicom neke teritorije ni sa etnickim ciscenjem u svom pravnom znacenju - ciscenja TERITORIJE, bilo kojim putem - deportacijom, nasilnim proterivanjem, ubijanjem.

nije tačno. genocid nema veze sa teritorijom već sa idejom da se određena populacija biološki istrebi po mogućstvu na svim teritorijama.

"članak 6.

Za svrhe ovoga Statuta, izraz "genocid" znači bilo koje od niže opisanih djela, počinjeno u namjeri da se u cijelosti ili djelomično uništi jedna nacionalna, etnička, rasna ili vjerska skupina kao što je: (a) ubijanje pripadnika skupine; (b) nanošenje teške ozljede ili duševne boli pripadnicima skupine; (c) namjerno podvrgavanje skupine životnim uvjetima kojima je cilj njezino potpuno ili djelomično fizičko uništenje; (d) nametanje mjera s namjerom sprečavanja rađanja unutar skupine; (e) prisilno premještanje djece iz jedne skupine u drugu.
"

ne govorimo sada o drugom svjetskom ratu.bilo pa prošlo.

sada govorimo o srpskim zločinima koje su počinili nad nevinim ljudima samo zbog toga što su potomci hrvata iz drugog svjetskog rata.:)

Obrati pažnju kako ti (ne)svesno praviš razliku u uglu gledanja zločina.
Kada je reč o zločinima Pavelićevih ustaša, ti kažeš nećemo o Drugom svetskom ratu.
Posle toga kažeš da govorimo o srpskim zločinima, misleći na ovaj rat, koji je za nama. Zašto ne napišeš da govorimo o tom ratu i zločinima počinjenim u njemu? I ti si svestan da u upoređivanju masovnosti i monstruoznosti zločina vršenih u zadnjem ratu, vi ponovo prednjačite. Zbog toga stavljaš akcenat na srpske zločine, pokušavajući stvoriti iskrivljenu sliku tadašnjih zbivanja, po kojoj su u tom ratu samo Srbi vršili zločine, sveteći se za WW2.

zbog čega je očišćen?

zbog čega se danas ne vraćaju ti isti za koje tvrdite da su protjerani?

tko je kriv za to?:)

Писмо генерала Александра Лузана Мусолинију
"Дуче! Моја безгранична оданост према Вама ми, надам се, даје за право да, у нечему, одступим од строгог војничког протокола. Зато и журим да Вам опишем један догађај којему сам, уназад три седмице, лично присуствовао. Обилазећи среска места Столац, Чапљину и Љубиње (између 60 и 130 км северно од Дубровника) - сазнам од наших обавештајних официра да су Павелићеве усташе, претходног дана, починиле неки злочин у једном селу (Пребиловци), и да ће, кад се то прочује, околни Срби поново да се узнемире. Недостају ми речи да опишем оно што сам тамо затекао. У великој школској учионици, затекао сам заклану учитељицу и 120 њених ученика! Ниједно дете није било старије од 12 година! Злочин је неумесна и невина реч - то је превазилазило свако лудило! Многима су одсекли главе и поређали их по ђачким клупама. Из распорених утроба усташе су извукле црева и, као новогодишње врпце, растегли их испод плафона и ексерима укуцали у зидове! Рој мува и несношљив смрад нису дозвољавали да се ту дуже задржимо. Приметио сам начети џак соли у ћошку и згрануто установио да су их клали полако, солећи им вратове! И, таман кад смо одлазили, у задњој клупи се зачуло дечје кркљање. Пошаљем двојицу војника да виде шта је. Изнели су једног ђака, још је био у животу, дисао је са напола пресеченим гркљаном! Својим колима одвезем то јадно дете у нашу војну болницу, повратимо га свести и од њега сазнамо пуну истину о трагедији. Злочинци су најпре, на смену, силовали учитељицу Српкињу (име јој је Стана Арнаутовић) и онда је, пред децом, убили. Силовали су и девојчице од осам година. За све то време, певао је силом доведени оркестар Цигана и ударао у тамбуре! На вечну срамоту наше, римске цркве - и један божји човек, један жупник, у свему томе је учествовао! Дечак кога смо спасили, брзо се опоравио. И чим је рана зарасла, нашом непажњом побегао је из болнице и отишао у своје село, да тражи родбину. Послали смо патролу за њим, али узалуд: нашли су га на прагу куће закланог! Од хиљаду и нешто душа, у селу више нема никога! Истога дана (то смо открили касније) кад је извршен злочин у школи, усташе су похватале још 700 становника села Пребиловци и све их бацили у јаму или на животињски начин на путу до јаме побили. Спасило се само око 300 мушкараца: једино је њима успело да пробију усташки обруч око села и да побегну у планину! Тих 300 преживелих јаче је од најелитније Павелићеве дивизије. Све што су имали да изгубе, они су изгубили! Децу, жене, мајке, сестре, куће, имовину. Чак су и страха од смрти ослобођени. Смисао њиховог живота је једино у освети, у страшној освети њих је, у неку руку, и стид што су преживели! А таквих села, као што су Пребиловци, пуна је Херцеговина, Босна, Лика, Далмација. Покољи Срба су достигли такве размере да су, у тим крајевима, загађени и многи водени извори. Из једног врела у Поповом Пољу, недалеко од јаме у коју је бачено 4.000 Срба, избијала је црвенкаста вода, лично сам се у то уверио! На савест Италије и наше културе пашће неизбрисива мрља, ако се, док је време, не дистанцирамо од усташа и не спречимо да се нама припише да подржавамо безумље!"

ne. idemo jos jedan krug.

GENO-CID. ROD-UBITI. dakle, 'POKUSAJ GENOCIDA' oznacavao je i uvek ce oznacavati samo POKUSAJ ISTREBLJENJA JEDNOG PLEMENA/RODA/NARODA. to nema veze ni sa geografskom odrednicom neke teritorije ni sa etnickim ciscenjem u svom pravnom znacenju - ciscenja TERITORIJE, bilo kojim putem - deportacijom, nasilnim proterivanjem, ubijanjem.

genocid je etničko čišćenje određene teritorije.to etničko čišćenje može se izvršiti:

-ubijanjem
-protjerivanjem
-kastriranjem
-silovanjem

naravno da vjerujem.potvrdili ste to kao i sve do sada što ste rekli.:)

mozete li tu svoju fantaziju nekako da dokazete i kao realni dogadjaj, recimo, probajte na isti nacin kao i onu tvrdnju o masovnim grobnicama od koje smo krenuli? secate se? ili ste vec zaboravili da ste vi tvrdili, a ne ja. dakle, ja cekam dokumentaciju...

Poslednja izmena od moderatora:
Прича о старцу Вукашину из села Клепаца, који је само једном својом реченицом и поступком заслужио значајно место у Именику СПЦ и колективном сећању Срба на време у коме је српско биће страдало само због своја три прста којима се крсти и свога имена којим се поноси.

Августа мјесеца 1991. године у порти манастира Свете Благовести у Житомислићу, у Херцеговини, групи од 5-6 Срба из Чапљине, његова Светост Патријарх српски Г. Павле, рашчлањује актелни тренутак српског рода крстоноснога. Велики духовник и сјајан бесједник, дотиче се страдања Српске православне цркве и српског народа током Другог свјетског рата. Говори о Јасеновцу, Јадовну, Госпићу, Пребиловцима, помену и старца Вукашина из Клепаца.
Два километра јужно од Чапљине, уз магистрални пут Сарајево-Опузен, смјештено је омање село које се зове Клепци.
Године 1941. у Клепцима су била 72 домаћинства, од тога Срби су имали 59 домаћинстава а Хрвати 13.
Клање и убијање Срба у Клепцима, уосталом као и на подручју цјеле општине Чапљина, вршили су комшије Хрвати, усташе. Поклање Срба вршено је у два наврата. Први пут то је било 23. јуна 1941. године. Прва жртва био је Спасо Шијак и деветоро чељади у кући Милана Мандрапе. На споменику у Клепцима, који се налазио у центру села а којег су у љето 1992. године минирале и са земљом сравниле усташе, било е именом и презименом записано да су усташе у периоду од 1941. до 1945. године заклале, у јаму бациле или убиле 234 Србина из села Клепци, Лозница и Гњилишта.
Други пут поклање Срба вршено је током септембра и октобра мјесеца 1944. године. Увод у то поклање збио се у селу Лозница, селу укљештеном између села Пребиловци и Клепци. Дана24. септембра 1944. године, усташе су на преваруухватиле двије двадесетогодишње дјевојке, Зуровац (Спасоја) Босу и Зуровац (Ђоке) Мару, силовали их, потом заклали, полили бензином и у штали пуној сијена запалили.
Чим је ватра “прогутала” њихов злочин, усташе по почеле по селима Клепца и Лозница да хватају Србе и да их одводе у усташку фабрику смрти у Јасеновац. У периоду од 24. септембра до 21. октобра 1944. године, из српских села Клепца и Лозница одведено је у Јасеновац око шездесет Срба, што је био број остатка незакланог народа из 1941. године.
Тада је ухапшени одведен у Јасеновац и старац Вукашин.
Послије свакодневног, неколико мјесеци дугог мучења, старац је доведен пред усташу који га је требао лишити живота. Усташа е рекао да ће му поштедети живот, ако викне: “Живио Анте Павелић”. Не трепнувши, старац Вукашин је одговорио: “Само ти, дијете, ради свој посао”. Изнервиран, усташа му је одрезао лијево уво.
Вукашин пустио гласа није.
Збуњен виђеним, усташа је поновио свој захтјев. Усташа поновио захтјев, Вукашин поновио одговор. Зајапурен, црвен од бијеса, усташа му је одрезао и десно уво. И наш херцеговачки камен би проплакао, али Вукашин нити гласа, нити сузу пустио није. По трећи пут усташапонови захтјев, по трећи пут Вукашин понови исти одговор.
Сотонин син, ван себе од бијеса, пљуну Вукашина у лице, те хитрим покретом одсјече му нос и на оба образа уреза крст.
Ријечи не постоје да се искаже та слика, али управо због оваквог понашања, на зиду катедрале у Магдебургу, у Њемачкој, уклесане су ријечи: “Сачувај нас Боже, глади, куге и Хрвата”.
Хрват, усташа, не посустаје у свом зликовачком хтјењу. Усташа хоће Вукашину да одсјече језик и поново захтјева да Вукашин кличе усташком поглавнику, а Вукашин коме се само по очима може познати да је то некада лице било, ошути, погледа усташу у очи, и мирно рече:
“Само ти, дјете, ради свој посао”.
Поражен, и пред окупљеном масом сународника унижен, усташа у наступу немоћи и бијеса коље Вукашина, вришти, баца нож и луди.
Свједок овоме чину био је др. Недо Зец из Сарајева, и само захваљујући њему јунаштво старца Вукашина није остало у жици Јасеновца.
Током мјесеца септембра 1991. године у Клепцима сам о старцу Вукашину разговарао са домаћинима из породица Мандрапа, Драгићевић, Пантић и Трипић. Генерално речено, о старцу Вукашину се мало зна. Један од разлога је и тај што није имао породицу. А неимање породице није риједак случај у селима Клепци и Лозница. У Лозници, ничим криви Срби, поклани су комшијским, усташким, ножем. Колико су крволоци усташе били свједочи чињеница да је све живо поклано у породицама: Стојана Драгићевића, Манојла Пухала, Илије Чекрлија, Нике Пухала, Војина Зуровца, Шћепана Покрајчића, Милосава Пухала, Миле Зуровца и Спасе Пухала.
А навјек у овим кућама су затрта огњишта.
У неколико породица, остала је само по једна мушка глава. У породици Милана Пухала, остао је син Младен. У животу свом, Младен није никада никога зовнуо оче, мајко, брате, сестро. Зашто? Зато што из његове куће, комшије Хрвати, усташе, поклали су све живо тј. шеснаесторо чељади, а само игром случаја Младен је остао у животу. Младен није био жењен. Умро је 1986. године. По сазнању за његову смрт, изјаве саучешћа стизале су не на његову кућну адресу, јер је кућа била празна, већ на пољопривредну организацију у којој је Младен радио у својству инжењера агрономије.
Данило Брстина из Вишића, 1991. године дигао је руку на себе. Зашто? Зато што је пет деценија провео сам у свом болу и тузи, јер није запамтио ни оца, ни мајку, нити било кога од ближњег рода свог, јер све су му поклале комшије, усташе.
Бурлица (Спасе) Саво из Лознице једини је прживјели из своје породице. Оца, мајку, брата, сестре, све су му поклали комшије Хрвати, усташе.
Сјећања о старцу Вукашину, истини за вољу, су магловита, али постоје. Понеко од домаћина се присјети приче својих очева о повисоком, витком, надасве ћутљивом старцу, испијеног лица, сједе косе и сједих бркова. Кажу да је Вукашин волео осаму, да је био побожан. У Клепцима су га звали Вуле. Ишао сам на лице мјеста, под клепачко брдо, гдје је према неким сазнањима била Вулина кућа. Тамо сам затекао сухозидине, обрасле у бршљен, које су омеђавале двије омање просторије.
По одлуци Светог архијерејског сабора Српске православне цркве из 1998. године, име старца Вукашина из Клепаца, као исповједника, нашло је своје мјесто у Именослову Српске православне цркве.
Према осмом Савезном попису становништва Југославије, од 1991. године, у сели Клепца, општина Чапљина, Херцеговина, било је 417 становника. Од тога, Срба – 383, Хрвата – 14, југословена – 13 и осталих – 7.
Мјесеца фебруара 2001. године у Клепцима живи четворо Срба.
Немају електричне енергије, немају воде, нису у радном односу.
Па, како живе?
Живе у вјери православној и жељи људској. Вјери која их учи да је том земљом некад ходио и управљао њом Растко Немањић односно Свети Сава. Наиме, српски жупан Стефан Немања дао је свом најмлађем сину Растку да управља Захумљем. А област Захумља је област између ријеке Неретве и дубровачке границе.
Живе у вјери православној, коју је бранио и одбранио, христолики Стојан, односно по примању монашког пострига Свети Василије Острошки, који је 1639. Године изабран за митрополита захумског.
Живе у вјери православној, да јуначки чин старца Вукашина, буде благо које је дато не само њима, већ свима онима који су људи, који су православци. Благо које не губи, већ протеком времена, благо које добива на вредности.
А жеља људска?
Сљедбеници Светог Саве, Светог Василија Острошког и старца Вукашина, желе само једно, желе да живе као људи, као хришћани, као Срби.
Поновним распиривањем ватре на огњиштима својим, поручују комшијама Хрватима, да су Срби аутохтоно становништво у долини Неретве од осмог вијека, да су ту били и да ће ту остати, без обзира што су њихове комшије Хрвати, три пута 1914, 1941 и 1992. године, вршили геноцид над њима само зато што су Срби.

A TKO je za to kriv?

Obrati pažnju kako ti (ne)svesno praviš razliku u uglu gledanja zločina.
Kada je reč o zločinima Pavelićevih ustaša, ti kažeš nećemo o Drugom svetskom ratu.
Posle toga kažeš da govorimo o srpskim zločinima, misleći na ovaj rat, koji je za nama. Zašto ne napišeš da govorimo o tom ratu i zločinima počinjenim u njemu? I ti si svestan da u upoređivanju masovnosti i monstruoznosti zločina vršenih u zadnjem ratu, vi ponovo prednjačite. Zbog toga stavljaš akcenat na srpske zločine, pokušavajući stvoriti iskrivljenu sliku tadašnjih zbivanja, po kojoj su u tom ratu samo Srbi vršili zločine, sveteći se za WW2.

kakve veze imaju zločini drugog svjetskog rata sa srpskim zločinima od 1990. do 1995.godine?

de,prosvjetlite me,molim Vas.

zbog čega ste poubijali ljude u vukovaru i škabrnji?

zbog jasenovca?

to jest, tvrdite da ste se vec susretali sa mojim spolovilom?

mozete li tu svoju (opravdanu, ne sporim) fantaziju o konzumiranju mog spolovila nekako da dokazete i kao realni dogadjaj, recimo, probajte na isti nacin kao i onu tvrdnju o masovnim grobnicama od koje smo krenuli? secate se? ili ste vec zaboravili da ste vi tvrdili, a ne ja. dakle, ja cekam dokumentaciju...

kako sam se mogao susresti sa Vašim spolovilom?:D

nikad se nismo sreli,ali sam se dopisivao sa jednom gospođom koja je tvrdila da ima obradenog sina i da je zbog toga jako sretna i zadovoljena.:)

podsjetite me,kakvu dokumentaciju čekate?:D

malo sam uzbuđen i uplašen zbog veličine vašeg spolovila,iako neki tvrde da je veličina spolovila obrnuto proporcionalna količini inteligencije:think:

"članak 6.

Za svrhe ovoga Statuta, izraz "genocid" znači bilo koje od niže opisanih djela, počinjeno u namjeri da se u cijelosti ili djelomično uništi jedna nacionalna, etnička, rasna ili vjerska skupina kao što je: (a) ubijanje pripadnika skupine; (b) nanošenje teške ozljede ili duševne boli pripadnicima skupine; (c) namjerno podvrgavanje skupine životnim uvjetima kojima je cilj njezino potpuno ili djelomično fizičko uništenje; (d) nametanje mjera s namjerom sprečavanja rađanja unutar skupine; (e) prisilno premještanje djece iz jedne skupine u drugu.
"

ništa od ovoga nije etničko čišćanje. nigde ne piše da proterivanje ljudi spada pod genocid. ne možeš dorazati da je u nrv bilo organizovanih pokuzaja da se sprovede bilošta od navedenog.

značilo bi da su morali postojati logori gde bi se to sprovdilo nad kompletnim stanovništvom a daj mi jedan tekav primer. daj mi konkretan primer da se bilošta od ovoga organizovano i rasprostranjeno vršilo.

Back