Međunarodna inicijativa pokrenula peticiju protiv rudnika Rio Tinta u Srbiji: Potpise dalo više od 240 hiljada ljudi

Zanimljive su te medjunarodne inicijative, koliko košta potpis peticije?
Hoće li inicijativa da podeli s potpisnicima 100 miliona dolara ili su to njihovi troškovi organizacije?
Malo mi je čudna medjunarodna briga o zdravlju Srba osim ako nije da se skuplja osiromašeni uranijum po srbiji.....da odmah potpišem da inicijativa ide po srbiji i skuplja kasetne bombe sa osiromašenim uranijumom....

Mogu da zamislim koliko brzo bi se pokupile preostale kasetne bombe kada bi podelili korpe, kao pomoć starim zanatima, da prošetaju Srbijom i skupe preostale kasetne bombe. Korpica i hop, bombica u korpicu i onda spakovati sve to i vratiti onima kojima su ispale, pa ili onima koji su tražili da im se bace...
Mislim da su kasetne bombe nezdrave i da se ljudi od njih razboljevaju, a teren otruje nekoliko milenijuma....i zato ih treba odstraniti, da ne truju našu decu, vodu, hranu....a najbolje, usput uranijumom trljati obraze, od prljavštine...

Peticija je međunarodna zato što je omogućeno i državljanima drugih država da je potpišu. Međunarodna je i zato što se potpisi šalju i Evropskom parlamentu i poslanicima EP.

Inicijatori peticije su aktivisti SEOS-a : Zlatko Kokanović, Miladin Đurdjević, Marijana Trbović Petković.

Trenutno je peticiju potpisalo više od 220 hiljada ljudi.

Kao što niko nije dobio ni dinar za odlazak na protest u Loznici, tako ni potpisnici peticije ne dobijaju ni dinar.

Ovo je treća ili možda i četvrta tema o rudarenju kompanije Rio Tinto i zapanjena sam koliko ljudi neozbiljno shvata sve u vezi kopanja litijuma.

Zanimljiv i profesionalan tekst " Ni po babu ni po stričevima"

https://www.danas.rs/kolumna/nemanja-rujevic/sve-go-veleizdajnik/
Не могу да читам. Све знамо, и све је већ више пута речено. Него треба делати. Али како, питање је. Сваки покушај до сад је пропао, јер је одговор био: " Па шта? Нећу! Не дам!" И ја сам става да је питање Рио Тинта требало решити на изборима, али, ебига, не мисле сви тако... Нека нам је Бог у помоћи!

Не могу да читам. Све знамо, и све је већ више пута речено. Него треба делати. Али како, питање је. Сваки покушај до сад је пропао, јер је одговор био: " Па шта? Нећу! Не дам!" И ја сам става да је питање Рио Тинта требало решити на изборима, али, ебига, не мисле сви тако... Нека нам је Бог у помоћи!

Odličan je tekst. Kritikuje i vlast i opoziciju gotovo u istoj meri.

Spominje se Referendum kada je litijum u pitanju, ali on će proći jer znamo šta se radi na izborima, od lokalnih do predsedničkih.

Ne znam. Sve zavisi da li će biti blokada puteva kako je najavljeno na mitingu u Loznici.
И онда ће доћи пандури, хулигани ће се инфилтрирати у масу, нападати те исте пандуре, они добити наређење за разбијање демонстраната, народ ће добити батине и отићи кући... Сетимо се шабачког моста пре неку годину...

Back