Quantcast

MEDITACIJA

Misha :.

Primećen član
Poruka
510
Meditacija je koncentracija na nesto... Dakle covek se moze skoncentrisati na razno-razne stvari npr. na misao ,na boju ,muziku itd itd... Postoji vise oblika meditacija...
I molitva moze biti meditacija...
 
Poruka
22.429
ТМ повређује људе

Махаришијеви заменици говоре о рекламираним двадесетоминутним дозама опуштања. Како би вас то стварно могло повредити (чак и ако би ваше „како то урадити“ лекције и „ваша сопствена“ мантра коштале 600 долара)?
Они вам не говоре о напредним (Sidhi) курсевима (који коштају 2.000 долара) које је Махариши почео да продаје у касним седамдесетим. Напредни ТМ следбеници медитирају сатима. То може изазвати варке и халуцинације.
ТМ инсистира на томе да те може научити да летиш и лебдиш. («Летачке јоги» лекције коштају 3.000 долара): Следбеници ТМ-а не лете стварно. Они скакућу из позе са скрштеним ногама из јоге. Они су развили ужасно јаке мишиће ножне мишиће. Могу развити болове. Након скакутања по соби, следбеници ТМ-а након изласка из промењеног стања свести, стварно могу веровати да су летели, чак иако се то никада није догодило.
Главни ТВ програми су приказали како "летећи" ТМ-овци стварно скаућу. Можете набавити видео касету и сами погледати.
"The Washington City Paper" (Jули 13, 1990, p. 14) објавиле су да је бивши ТМ учитељ и јоги летач Дајана Хендл: „видела мала створења са крилима у току интензивних периода медитације. Они су била слични мојим љубимцима. Они су ми говорили разне ствари.“
Хендлова је била охрабрена да верује да су ове мале крилате звери заправо „деве“ – Хинду духови природе. „Нисам више била у стању да кажем ко је особа, а ко дева“, изјавила је она. Потражила је помоћ, прекинула са медитацијом и напустила покрет.
Интензивне едитације могу учините ТМ-овце да изгледају беживотни или незаинтересовани, њихове личности су смрвљене и сахрањене, лишене осећања. У неким случајевима, медитант може ући и у недобровољну медитацију, која може бити фатална уколико неко вози ауто или неки од многобројних веома одговорних послова.
Психолог колеџа Стенфорд, Леон С. Отис (који је раније веровао да многи људи могу имати користи од двадесетоминутног опуштања), закључио је да су његови подаци подигли озбиљне сумње по питању безопасности саме природе ТМ-а. Уствари, подаци говоре да ТМ може бити разорна за ментално здравље у прилично великом проценту људи који се њоме баве. (Adverse Effects of Transcendental Meditation, Update: A Quarterly Journal of New Religious Movements, 9, 37-50 [1985]).
Махариши је учио своје следбенике да практикант ТМ-а лековито „ненаглашен“ када симптоми туге, жалости, беде буду пратили његово медитирање. Бивши следбеници су тужили ТМ, наводећи озбиљна оштећења. ТМ се уопштено нагодила без парнице, укључујући и случајеве у Вашингтону.
 
Poruka
22.429
ТМ је религија

Савезни судови су донели одлуку пре неколико година да је Махаришијева ТМ (трансцендентална медитација) религија.(Malnak v.Yogi, 440 F.Supp. 1284 (1977), потврђено, 592 F.2d 197 (3rd Cir. 1979). Фондови владе за ширење Тм су према томе противуставни.
За време Картерове администрације је, Министарство Здравства, Образовања и Социјалне Помоћи и Одељење Образовања Њу Џерзија финансирало један „експеримент“ са предавањем ТМ-а и њене „Науке креативне интелигенције“ (TM/SCI) као изборног предмета у пет државних средњих школа. Наставници су посебно били обучавани од стране ТМ ученика четири или пет дана у недељи. Да је „прорадио“, курс би био примењиван широм државе.
Неколико родитеља, „Пројект духовних лажи“ (група хришћана са седиштем у Берклију, Калифорнија) и „Американци уједињени за одвајање цркве од државе“, молили су Окружни суд да забрани овај експеримент. Ови подносиоци жалбе су доказивали да је ТМ религија и да предавање ТМ у државним школама и финансирање од стране Владе представља „успостављање религије“, и кршење Првог Амандмана у Уставу САД. Представници ТМ-а су тврдили да је ТМ световна наука, а не религија.
Судија Џ. Куртис Менор је пресудио да је ТМ религија. Забранио је секретару Министарства Здравља, Образовања и Социјалне Помоћи Џозефу А. Калифану Јуниору, начелнику градског секретаријата Њу Џерзија Фреду Г. Бурку, школским званичницима и кижобрану ТМ организација да користе државне фондове за жирење ТМ-а. Трећи окружни апелациони суд у Филаделфији је једногласно потврдио ову одлуку. Судски налог судије Менора је и даље пуноважан.
Ове судије се гледале на религиозну природу Махаришијевог уџбеника „Науке креативне интелигенције“, по коме се предавало, и религиозну природу његових оуђа иницијастичких церемонија, кроз које ученици ТМ-а морају проћи појединачно да приме тајну мантру за медитацију. Без те мантре је немогуће практиковати ТМ.
На обавезној пуђа церемонији, одржаној ван школске зграде, сваки студент доноси нешто воћа, цвеће и чисту белу марамицу кои су узимани и полагани на сто у једној затвореној соби. Учитељ студента би пао ничице и понудио прилог пуно пута, једној фотографији у боји Гуру Дева, који је био Махаришијев учитељ, умро у педесетим годинама. Сваки учитељ студента би такође певао стихове на санскриту и студент би добијао „своју сопствену мантру, којаникада не би била откривена било којој другој особи.“ (592 F.2d at 198.)
Сведоци ТМ-а су се заклињали да су стихови представљали чист израз световне захвалности учитељу. Међутим, судија Менор је читао енглески превод припремљен од стране ТМ и није открио ни једну реч хвале у њему. Стих пре описује обоженог Гуру Дева као „Господа“ и „Њега“ (са великим „Х“), међу мноштво божанских епитета наведених од стрне судије Менора. На пример:
„Неограничени као бескрајни балдахин неба, свудаприсутни у свој творевини, Њему, Шри Гуру Деву, ја се клањам, Вечном, Чистом, Непокретном... Шри Гуру Деву, ја се клањам.
Поред свега тога, католички свештеник, протестантски проповедник и јеврејски рабин који су се бавили ТМ-ом, сведочили су да ТМ и пуђа стихови немају религиозни смисао и значење – чак и након што су прочитали енглески превод ТМ-а.(?!)
На пример, рабин Хари Сприг из Лос Анђелеса који се бавио ТМ-ом, препоручио је то члановима своје заједнице, називајући је „пре свега научном техником,“ проучавајући Махаришијеву „Науку“ и на неки начин није пронашао никакав сукоб између своје религије и било преведеног текства, било пропратног ритуала.
У оштром контрасту, рабин Сејмор Сигел, професор Теологије на Јеврејској теолошкој семинарији у Њујорку, заклео се да у „културолошким околностима САД и у традицији било Јеврејског било Хришћанског богословља“ такви термини се користе „искључиво за описивање Врховног Бића или Бога“.
Истраживачи ће открити да мишљење Окружног Суда у случају Малнак против Јогија, обимно изводи Махаришијеву „научну“ књигу и прштампава потпуни текст његових пуђа ритуалних стихова.

ТМ није наука

„Научне“ тврдње ТМ-а као део физике су лажне. Физичар Хајнц Р. Пејџес, доктор наука, извршни директор Њујоршке Академије Наука, припремио је писмени исказ о понашању бившег следбеника ТМ-а Роберта Крописнког, 1986. године за једна случај на суду, овде у Вашингтону. Потписао се као „теоријски физичар, специјализован у пољу теорије квантног поља“.
Његов закључак: „Моје закључно мишљење је да су погледи наведени у литератури ТМ-е, који тврде да налазе везу скорашњих идеја теоретске физике – обједињеног поља теорије, стања вакуума и колективне појаве – и стања свести задобијених Трансценденталном Медитацијом лажни и дубоко обмањујући. Ниједан квалификовани физичар кога познајем, не би тврдио да је нашао такву повезаност, а без да не учини превару.
 
Poruka
22.429
ТРАНСЦЕНДЕНТАЛНА МЕДИТАЦИЈА

У другој половини двадесетог века, источњачко учење под именом „Трансцендентална Медитација“ или „ТМ“ раширило се у САД. Нуђена је као једноставни облик само-терапије, доступан свима, који доноси олакшање од унутрашњег притиска и помаше менталној концентрацији. У почетку, изгледало је толико успешо да је коришћена у војсци, школама, затворима, болницама, чак и у неким хришћанским заједницама.
У стварности, ТМ представља упрошћени облик Мантра Јоге. У вежби ТМ-а, човек седи на поду у одређеном положају, затвара очи, дише полако и ритмично и концентрише се на једнолично понављање одређене речи, мантре. Препоручљиво је да се ова вежба ради око двадесет минута, два пута дневно. Тренутни циљ ове вежбе је да се помогне себи у особађању прекомерног притиска, да се смири и стекне унутрашњу снагу – све оно што нам је сигурно потребно у нашем „брзом“, савременом животу.
Они који шире ТМ не покушавају да нагласе њене религиозне и философске погледе; заиста, они крију од почетника чињеницу да вежбање ТМ-а, доводи човека у додир са пантеистичким идејама Хиндуизма и окултизма. Да би популарисао ТМ у САД, њен главни „апостол“ Махариши Махеш Јоги, Индијац, уклонио је доста од индијске терминологије из ње, замењујући је савременом научним и психолошким речником. Ово није променило суштину ТМ.
У стварности, када је почетник инициран у ТМ, обавезан је да донесе са собом, три врсте слатког воћа, свеже цвеће и чисту марамицу. Ове ствари се стављају у корпу и постављају пред портрет гуруа у соби, где се обавља иницијација. Свећа гори и тамјан је запаљен, док се нешто лагано певуши на Санскриту. Коначно, иницијанту се предаје мантра, реч из Санскрита, чије је значење сакривено од њега. Сада је он дужан да понавља ову реч, током својих сеанси „медитације“.
Шта је онда, мантра? Реч „mantra“ настала је из две речи: „man” – мислити и „tra” – заштита или слобода из „ропства“ живота илузија (samsara). Другим речима, мантра је реч из Санскрита, фраза или звук. Обично се мантре узимају из Веда.
Било које од имена божанстава из Хинду пантеона сматра се мантром, тако да онај ко стално понавља мантру, може примити „посету“ тог божанства и разговарати са њим. Неке мантре су „стварне“ и садрже име „божанства“ као што су Кришна, Шива, Сарасвати, итд.; друге су „апстрактне“ и призивају безлични Апсолут, да би тако задобили ослобођење и ушли у стање samadhi, или заједницу са Апсолутом.
Познати јогин Шивананда, наглашава у својој књизи „Japa Yoga” (т.ј. јога понављања мантри), да се свака мантра одликује посебним ритмом и има шифру или код, који, ако се понавља, отвара пут човеку да размишља о божанству мантре.
Другим речима, човек губи своју духовну самоодбрану и долази у додир са палим духовима. Говорећи о присуству божанства, или давате (davata), у свакој мантри, сам Шивананда га дефинише као „натприродно биће, више или ниже“, које је извор моћи мантре. Дакле, јасно је да мантра може изазвати ниже, зло биће, „мрачну страну Силе“.
Није тешко савладати ТМ. Вежбајући овај облик медитације двадесет минута, два пута дневно, човек брзо задобија опуштено, полу-будно стање транса. Ово је стање „потпуног задовољства“, слично ефектима неких наркотика. То се назива ТМ. Следбеници ТМ-а, ентузијастички проглашавају једноставност и успешност ове методе, док остају тихи, што се тиче религијског вида њихових вежби и тужних духовних последица, ка којима ТМ води.
Док следбеницима ТМ-а није потребно да мењају своја религијска веровања, или да прихватају било каква нова морална начела, сама чињеница да ТМ укључује паганске ритуале иницијације и ритуално понављање окултног израза, у постојаној вежби, они се постављају на пут учешћа у Хинду религији. ТМ има своје основе у пантеистичком схватању Примарне Стварности, са којом онј ко вежба ТМ, покупава да постане једно.
 
Poruka
22.429
Успех у ТМ-у, задобија се узласком човека „лествицом свести“ док не досегне седми и последњи корак, када се раствара у океану космичке „суперсвести“. На овој тачки, он наводно проналази потпуни мир и остварује своје сопствено божанство. Ово је у најбољем, халуцинација, а што је вероватније демонска обмана. Такав је коначни циљ у овим вежбама медитације.
ТМ је Индијска антитеза истинског Хришћанског размишљања, које се састоји у размишљању, пуном страхопоштовања, о Богу. Хришћанство саветује активно размишљање, да би човек на крају могао да схвати дубље сопствену веру и да је ојача.
Господ је заповедио Јосији: „ова књига се неће одвојити од уста твојих; већ ћеш размишљати о томе дан и ноћ“ (Јос. 1:8). Када Хришћанин размишља о истинама вере, он долази до бољег схватања њих. Као што је Господ обећао Својим ученицима, „Познаћете Истину и Истина ће вас ослободити“ (Јован 8:32).
Управо супротно се дешава у ТМ-у. Сама реч „медитација“ (размишљање) губи своје право значење. Размишљање подразумева активност ума у коме човек покушава да нешто схвати боље, да га разуме. У ТМ-у напротив, човек мора потиснути сву активност ума и безумно понављати реч, која чак ни не разуме. На овај начин, ум и нервни систем бивају преоптерећени и мозак се гаси.
Савремена истраживања су показала да постојано понављање било које фразе, као што је „пита од јабука“, у стању је да доведе до знатних промена у нечијем психо-физиолошком стању.
Упражњавање ТМ-а, изазива да човек спусти своју самоодбрану, омогућујући на тај начин приступ палим духовим својој подсвести , на шта нас упозорава Свети Апостол Павле у својој Посланици Ефесцима:
„А даље, браћо моја, јачајте у Господу и у сили јачине Његове. Обуците се у све оружје Божије, да бисте се могли одржати против лукавства ђаволског. Јер наш рат није с крвљу и с телом, него с поглаварима и властима, и с управитељима таме овог света, с духовима пакости испод неба. Тога ради узмите све оружје Божије, да бисте се могли бранити у зли дан, и свршивши све одржати се. Станите дакле опасавши бедра своја истином и обукавши се у оклоп правде, и обувши ноге у приправу јеванђеља мира; а сврх свега узмите штит вере о који ћете моћи погасити све распаљене стреле нечастивог; и кацигу спасења узмите, и мач духовни који је реч Божија.“ (Ефесцима 6:10-17)
Дакле, ТМ треба да се сматра опасном и штетном. Она даје оне плодове, који су уобичајени за окултне радње: слабљење вере, увећање гордости и чак и ментални слом.
Хришћанство има далеко боље методе да пружи унутрашњем човеку олакшање и смиреност. Пре свега, ту је искрена и срдачна молитва. Јутарња моиитва изазива унутрашњу дисциплину, која штити особу од прекоменре бриге у току дана. Вечерње молитве доносе олакшање, унутрашњи покој и осећај мира, пре него човек оде на спавање.
Добра је ствар научити да се чува молитвено расположење током дана. Овоме веома помаже „Исусова молитва“ (Господе Исусе Христе, Сине Божији, помилуј ме грешног), која човеку пружа сталну свест о присуству Божијем.
Нервна исцрпљеност углавном настаје из свести, запрљане грехом и из страсти које се у нама боре. Према том, неопходно је да се чисти сопствена савест, повремено срдачним покајањем, Светом Тајном Исповести и Светим Причешћем.
Врло је благотворно размишљати о Богу и стварим вере ујутру, одмах након јутарњих молитви. Прочитај главу или део из Светог Писма и покушај да схватиш шта си прочитао, примењујући то на услове и околности свог сопственог живота. Овај облик Хришћанске „медитације“, ојачан молитвом, заиста са собом доноси мир, осећај сабраности и духовног просветљења.
 

crow

Veoma poznat
Banovan
Poruka
11.559
bannovali marlona a ovo se sheta ovuda :roll:

poshtovani somino
TM kao pokret i meditacija kao meditacija nemaju veze!
TM je izmislila ista grupa kao i tvoju ortodoxiju, sa istim ciljem.

a to shto si ti glup, to je druga stvar. ne spamuj ljudima temu!
 

HELLGIRL

Primećen član
Poruka
534
Ja sam na primer koristila meditaciju s bojama(koja jaca intuiciju i uvodi u spiritualno).

Da li neko zna konkretna znacenja nekih meditacija i kakvo stanje tela i duha se tim meditacijama dobija????
 

Gwydion

Iskusan
Banovan
Poruka
6.520
Hajde sada da se salimo. U Americi se desi da traze da se zabrani ne samo abortus, nego i teorija evolucije ili pak broj Pi (pa se NASI-ni naucnici uspanice). Licno ne volim preterano TM, ali to je verovatno najispitivanija meditativna tehnika na svetu. Koliko ja znam vise stotina ispitivanja je vrseno i nije dokazana stetnost. Sta vise, dokazana je korist od meditacije po um i po telo. . A ova interpretacija onog sto je Sivannada rekao je besramna. Vise ili nize
nigde ne implicira zlo. Zasto bi "nize natprirodno bice" bilo automatski zlo? Zasto to ne bi bilo
bice na nivou, npr, hriscanskog stanovnika podnebesja, a vise odgovaralo panteistickim bozanstvima? Ja ne kaze mda to znaci to, samo kazem da se ne mogu davati proizvoljne tvrdnje i olako zalepljene etikete.
 

LePiaf

Domaćin
Poruka
4.850
Ja volim da meditiram "u svojoj reziji", ali voleo bih da me neko poduchi nekoj proverenoj tehnici. Ipak, ne znam odakle da pochnem. Imam utisak da je 95% literature obichno djubre. Ne zelim nikakvu religijsku doktrinu da mi podvaljuju iza ledja meditacije.
 

Misha :.

Primećen član
Poruka
510
Kao sto sam i rekao meditacija je usresredjivanje na "nesto" (koncentracija), kada kazes da meditiras u "svojoj reziji" to i nije tako neuobicajeno... Kada pitate pecarose zasto idu na pecanje oni kazu da ih to opusta, umiruje ih, odmara upravo to i jeste jedan vid meditacije jer je to koncentracija recimo na plovak sve misli su tu usresredjene itd... Ovo je samo jedan od primitivnih objasnjenja ali eto cisto da malo pomognem u diskusiji i malo pojasnim sta u stvari predstavlja meditacija...
 

Lullaby

Primećen član
Poruka
682
Мистичко просветљење, будући резултат транса и демонске обмане, ствара осећај надмоћи и унутрашње снаге.
e sad sam sve chula :razz: .........meditacija je jedna divna stvar koju, iako deluje neverovatno lako, ne mozhe svako da postigne.........vazhno je potpuno se opustiti (po mogutjstvu ne zaspati :lol: ), osloboditi um svakodnevne presije i vezhbati vizuelizaciju......provereno opushta! good luck :D
 

dankam

Zainteresovan član
Poruka
117
Bah,shta da kazem...Maharishi je popularizovao istochnjachke vezbe jogina i meditaciju za zapadni svet..Sad,ne moze neko ko zivi u zapadnoj kulturi da se oslanja na istochnu tradiciju i da napusti ovaj svet i trazi nirvanu.To se ne radi vishe ni u Indiji.U svakom sluchaju,TM (poshto znam samo za TM),nij nikako naivna stvar.Mnogi ljudi koji su psihichki preosetljivi loshe reaguju na "prejake" mantre,u prevodu,blago flipnu i rastroje se poprilichno.To bi ipak ostavila nekome ko moze da dodje u dodir sa iskusnim uchiteljima,kojih u nashoj zemlji (a ni u okolnim) nema.Ipak je rizik preveliki.
 
Poruka
22.429
Lullaby:
e sad sam sve chula :razz: .........meditacija je jedna divna stvar koju, iako deluje neverovatno lako, ne mozhe svako da postigne.........vazhno je potpuno se opustiti (po mogutjstvu ne zaspati :lol: ), osloboditi um svakodnevne presije i vezhbati vizuelizaciju......provereno opushta! good luck :D
Које лажи, самозадовољеног гуруа.
Како можеш да лажеш народ??? :evil:
 
Poruka
22.429
„Блажен је човек који не иде на сабор нечастивих“

Лажни пророци или ти астролози обећавају да ће просветлити човечанство новим откривењима из виших светова, која имају поруке за Ново доба, које они популарно зову Ера Водолије у коју смо почетком 21. века ушли. Они тврде да је хришћанска Ера Риба, која је трајала 2000 година, заувек прошла, а Ново доба представља нову епоху човечанства, у којој су светска религија, политика и економија, привилегија светске владе, оличене у окултној религији Новог доба – која подразумева уједињење свих религијских праваца као различитих путева ка Једноме Богу.
Суштина овог учења је окултизам (тајно знање у које су иницирани посвећени) а које је у ствари друго име за магију и чаробњаштво, обучено у савремено, научничко и религијско рухо, надахнуто од човекомрсца од почетка, који удицом астрологије и других псеудомистичких учења, својим ученим философима таме и теолозима пакла, лови душе људске за вечно царство смрти. Слободно ћемо рећи да је окултизам религија палих анђела и палих људи, чији је аватар месија, нико други до син погибли, антихрист!

Из књиге „магијско деловање злих духова на људе – прф. Јања Тодоровић
 
Poruka
22.429
Himalaja:
Meditacija moze biti kombinovana sa molitom, mada je neki smatraju striktno odvojenom. Svrha (krajnja) meditacije je dostizanje stanja zrele svesti.
Тако те можда варају разни гуруи, али сврха медитације је да убаце демона у душу Хришћанина.
 

Top