Meditacija za ili protiv?

Mislim da bi bilo dobro utvrditi o kojoj vrsti meditacije uopšte pričamo. Ima ih ogroman broj. Ako govorimo o klasičnoj mindfulness meditaciji, ona bi trebala je bezbedna. Jer prosto govoreći, ta vrsta meditacije je u suštini posmatranje uma (i svega ostalog). Ali ponavljam, ako osoba ima ozbiljne mentalne probleme, najbolje bi bilo da to radi uz nadzor iskusnog učitelja ili psihologa/psihijatra. Branko Kovačević je baš pisao jedan tekst na tu temu. Ne mogu da se setim tačno naziva. "Meditacija ili psihologija" ili "Budizam ili psihoterapija"...tako nešto. Moram pronaći.
Sa druge strane, neke vrste taoističkih meditacija gde se radi sa energijama bi bilo dobro da se isključivo radi uz nadzor stručnjaka jer rad na svoju ruku stvarno može da nanese štetu. Ovo govorim iz iskustva i ovaj savet sam dobio i od mog učitelja taichija i qigonga. Pretpostavljam da i u jogi neke napredne tehnike ne bi trebalo praktikovati na svoju ruku.
Kad čujem za napredne tehnike, oči mi se same zarolaju. Za koga ili za šta
bi meditacija trebala da bude bezbedna? Za ego nije bezbedna i ne treba ni
da bude. Dok zapadna psihologija funkcioniše samo u domenu ega.

Kad čujem za napredne tehnike, oči mi se same zarolaju. Za koga ili za šta
bi meditacija trebala da bude bezbedna? Za ego nije bezbedna i ne treba ni
da bude. Dok zapadna psihologija funkcioniše samo u domenu ega.
Pa ne znam koji podobniji pridev da upotrebim? Recimo, tehnike koje nisu za početnike, odnosno, moraš imati neki nivo znanja da bi mogao da ih praktikujes.

Potpuno se slažem sa ovim. I imam prijatelje koji su imali problem sa ovim baš zbog toga što su radili na svoju ruku. Literatura i uputstva za podizanje kundalinija ne bi smeli da uopšte budu dostupni amaterima i početnicima. A nalaze se gde hoćeš. Internet, fejsbuk, knjižare...
Neko je ocito izlanuo ili krenuo pare da uzima pa procurili neki recepti.
Tako se sve sveto profanizira i postaje bezvrijedno od likova ja sam ginekolog ja sam sportista ja sam duhovnjak ja sam astronaut pa sto ne bi bio instant yogi nest ti muke lol.

Komparirati s :

Sadguru je vrhunski krotitelj zmije i fizicki ja sam gledao kako zmije rukom pripitomi.Covjek je smiren a zmije se pokore takvima.
Takav moze se baviti kundalini jogom to mu je ko popiti kafu.
Nikad nije govorio javno o kako vjezbati kundalini yogu.Zna covjek kodekse.

Против. То је потпуно ван учења Православне Цркве која се оштро противи тим манифестацијама далекоисточне побожности која је ванхришћанска.

Indijci su to izmislili i kazu da nije za svakoga yoga citas li ti sta ja ovde pisem od njih to dolazi a ti ko tele se uhvatio te zabarke.Ti si stvarno ortodoksni fanatik.
Ti guras sebe preko kritike Yoge.
Prosetaj .

Ti se baviš pljuvanjem na to već više od tri decenije. Da li si ikada praktikovao meditaciju npr. 3 meseca?
A ova je autoritet kao moj deda. Imao sam direktnu dopisku sa njom. Ma veze sa životom nema. Fanatik.
1696956243840.jpg

Poslednja izmena od moderatora:
Rav Aryeh Kaplan vidi naznake u cijeloj hebrejskoj Bibliji da je židovstvo uvijek sadržavalo središnju meditativnu tradiciju, koja seže do vremena patrijarha. Na primjer, u Knjizi Postanka, patrijarh Izak je opisan kako ide "lasuach" (hebrejski: לָשׂוּחַ lāśūaḥ, "meditirati") [6] u polju (Postanak 24:63), što mnogi komentatori razumiju da se odnosi na neku vrstu meditativne prakse.

Druže, od bezbroj videa gde se objašnjava meditacija i njene dobrobiti, ti si naravno postovao klip od jednog klasičnog verskog fanatika i to samo zato što na momenat imate zajedničkog "neprijatelja".
Šta više govoriti...
Ma ne znam kako ti ne razumeš da je ona najveći stručnjak u Srbiji za meditaciju.
Može postojati koliko god hoćeš drugih objašnjenja, ali ona ništa ne vrede.

Čula sam da mudraci sa istoka kod nje dolaze na konsultacije. :kafa:

Ma ne znam kako ti ne razumeš da je ona najveći stručnjak u Srbiji za meditaciju.
Može postojati koliko god hoćeš drugih objašnjenja, ali ona ništa ne vrede.

Čula sam da mudraci sa istoka kod nje dolaze na konsultacije. :kafa:
Da, i ja sam načuo nešto. Kažu da se sam Buda informisao kod njene prababe. Koja je, naravno, pre 2500 godina bila pravoslavka pre Hrista.

Poslednja izmena:
Druže, od bezbroj videa gde se objašnjava meditacija i njene dobrobiti, ti si naravno postovao klip od jednog klasičnog verskog fanatika i to samo zato što na momenat imate zajedničkog "neprijatelja".
Šta više govoriti...
Sano ti radii sto ti milo.
Ja sam ti rekao gde je problem .
Sto dalje od meditacije jer iishod nece biti dobar.
Ne pratim ja taj ptoblem od juce.
Ova zena je ekspert za to.
Naeavno tebi ne odgovara jer govoiri protiv necega sto volis.
Zena zaiista poznaje stvari i ti mozes sano da ju pljujjes nista vise.
Nije sve sto je dobro za jelo..

Poslednja izmena:
Sano ti radii sto ti milo.
Ja sam ti rekao gde je problem .
Sto dalje od meditacije jer iishod nece biti dobar.
Ne pratim ja taj ptoblem od juce.
Ova zena je ekspert za to.
Naeavno tebi ne odgovara jer govoiri protiv necega sto volis.
Zena zaiista poznaje stvari i ti mozes sano da ju pljujjes nista vise.
Nije sve sto je dobro za jelo..
Druže, i stariji sam verovatno od nje i imam sigurno više iskustva. Žena je zlonamerni verski fanatik. Kako ti nije palo na pamet da se o meditaciji informises od ljudi koji se time bave? Od nekog budističkog učitelja, jogina...?

Back