Медијска бујица финансијских едукатора, саветника, инфлуенсера у области финансија, мотиватора и бизнис коучева

@Гамбино

Imali mi jednog komšiju, mlatio on lepe pare
nije morao ni da nam govori dal je 2 ili 3 hiljade mesečno, videlo se po garderobi i po učestalosti korišćenja taxi-ja i omalovažavanja drugih oko sebe uz pravilan vokabular za tu svrhu....

Ovde na forumu Džegi napržila @Alter_Ego_ koji je umeo da se razmaše teorijama... Medjutim Džegi u jednom momentu kaže da su puknute dobre pare i ko zna šta je sa detaljima kad je u stalnom banu

Komšija sa početka priĉe prodaje neku jaknu iz Švedske u pola cene, obukao dva puta...
Не разумем ... шта је поента те приче и какве везе има са темом ?
Балканци..како си их категорисао, ће радије да узму 2% сигурног колача, него 3-4% ризичних.
Можда то и нервира неког финансиски писменог, али тако је.
Има и тога, али проценти су ти сасвим погрешни, као и перцепција ''ризика''. Данас је ризик 10-12%.
И наравно, да ли желиш добит преко ноћи или се ради о дугорочном улагању. Ови људи не нуде лака решења и новац преко ноћи.
To mešetarenje pravi hiperinflaciju :D
Шта конкретно ?

Па није он измислио топлу воду, многи људи и раније су то радили, мање или више и штедели новац, али проблем је био где улагати.
u usa penzionim fondom 401k upravlja posebna firma za koju se tvoja forma odlucila, i ti kao pojedinac samo pratis kako ti raste iznos, i gde su ti sve pare ulozene na berzi, u obveznicama itd, a sam nemas sta da razmisljas, ili ucis, samo si odredio % od plate koji izdvajas, a neke firme te toliko i caste, pa si motivisan sto vise da izdvojis do odredjenog maksimuma, posle 10, a zasigurno 20 godina rada to su vec iznosi od 6 cifara, negde i 7, da ne otkrivam bas sve.

da vas tu neko sad pali da ulecete na berzu grlom u jagode, nema rezona, jer mi npr. za svaki ulozeni dolar budemo casceni sa jos 50 centi, pa nama ima smisla, plus sto sad nije bas momenat

Poslednja izmena:
u usa penzionim fondom 401k upravlja posebna firma za koju se tvoja forma odlucila, i ti kao pojedinac samo pratis kako ti raste iznos, i gde su ti sve pare ulozene na berzi, u obveznicama itd, a sam nemas sta da razmisljas, ili ucis
Ma oни имају и инвестиционе фондове који се бави некретнинама, можеш да инвестираш и 100 долара ако хоћеш.
Наравно да они немају шта да уче, када њима у књижарама постоје финансије за узраст од 7 година па на даље и о томе се учи и у школама. Овде људи морају да се информишу и да уче.
Погледај само на форуму људе који су дигитално писмени, па лупају комунистичке глупости као да су остали у прошлом веку, а сад замисли какав је онај део становништва који су дигитално неписмени, а можда су и већина.

Ma oни имају и инвестиционе фондове који се бави некретнинама, можеш да инвестираш и 100 долара ако хоћеш.
Берза је за свакога, ко има бар 50е месечно вишка да пласира на СНП 500 индекс фонд и улаже дугорочно.
gresis, jer:
da vas tu neko sad pali da ulecete na berzu grlom u jagode, nema rezona, jer mi npr. za svaki ulozeni dolar budemo casceni sa jos 50 centi, pa nama ima smisla, plus sto sad nije bas momenat
znaci meni su skinuli 100 dolara, a pise 150 da imam automatski, caste me 50% u samom startu, pa se onda tih 15o oplodjuje na berzi ili sa obveznicama itd

da me ne caste, prosto ne bih bio u tome, kao sto nisam odvajao u prethodnoj firmi koja nije cascavala, zadrzao bih svoje pare u slamarici, ili vec gde ja mislim da treba da ih stavim, ili potrosim

Poslednja izmena:
znaci meni su skinuli 100 dolara, a pise 150 da imam automatski, caste me 50% u samom startu, pa se onda tih 15o oplodjuje na berzi ili sa obveznicama itd
Ко ти је то скинуо, па частио ?

guglaj sam
companies that offer 401k matching
evo ti na primer, cak neke daju 100%, a ne samo 50% kako ti rekoh, sto je samom startu DUPLO, lova do krova!!!: e zato smo mi na berzi, a za vas nema smisla ekonomskog! mi ne mozemo da izgubimo!
Companies can either match their employees’ 401(k) contributions dollar-for-dollar, or as a percentage of the amount contributed by the employee.

64 Companies With the Best 401(k) Match Plans

neke firme cascavaju, prosto dodaju ti 50%, a neke ne, i onda ti imas motiv da stedis, ti das svojih 100 baka, a tvoja firma samo doda jos 50, odmah imas 150 na berzi kupljenih akcija ili obveznica ili cega god, i samo pratis stanja, balans
manje firme nemaju tu galantnost i ne cascavaju, pa zato mnogi nemaju nista, ne stede u penzionom fondu, vec ce imati samo minimalnu penziju tzv. ss aka socijalnu sigurnosnu penziju koja zavisi od plate koju su imali

zamisli match 100% das stotku,a imas dve stotine odmah!? jel razumes ti kako stvari funkcionisu ovde u usa? nemoj da pricam u vetar

znas sta posle biva?

ti odes u neku zelenasku banku da pozajmis pare, a mi pozajmljujemo sa ovog fonda bukvalno sami od sebe sa nekom mizernom kamatom... reci ces, pa kako je posteno? stos je u tome da i nije, zato ti kazem berza je samo za nas amere,a nije za vas, nadjite sebi nesto drugo za ulaganje

Poslednja izmena:
da me ne caste, prosto ne bih bio u tome, kao sto nisam odvajao u prethodnoj firmi koja nije cascavala, zadrzao bih svoje pare u slamarici, ili vec gde ja mislim da treba da ih stavim, ili potrosim
Најглупља ствар је да паре држиш у сламарици, посебно ако живиш преко.

guglaj sam
companies that offer 401k matching
evo ti na primer, cak neke daju 100%, a ne samo 50% kako ti rekoh, sto je samom startu DUPLO, lova do krova!!!: e zato smo mi na berzi, a za vas nema smisla ekonomskog! mi ne mozemo da izgubimo!
Companies can either match their employees’ 401(k) contributions dollar-for-dollar, or as a percentage of the amount contributed by the employee.

64 Companies With the Best 401(k) Match Plans

neke firme cascavaju, prosto dodaju ti 50%, a neke ne, i onda ti imas motiv da stedis, ti das svojih 100 baka, a tvoja firma samo doda jos 50, odmah imas 150 na berzi kupljenih akcija ili obveznica ili cega god, i samo pratis stanja, balans
manje firme nemaju tu galantnost i ne cascavaju, pa zato mnogi nemaju nista, ne stede u penzionom fondu, vec ce imati samo minimalnu penziju tzv. ss aka socijalnu sigurnosnu penziju koja zavisi od plate koju su imali
Увек има смисла, те поделе на вас и нас су ти баш глупе.

evo da ti objasnim sta je amerika:

polovina ljudi je stalno u minusu, nagomilaju dug na 20 kreditnih kartica i besne automobile ili sta god, pojedu pare, pa odu u bankrot, obrise im se recimo 20'iljadarki, pojela maca, sto cine na 7 oli 8 godina sto je zakonski rok izmedju 2 bankrota, i opet su na nuli, nemaju cvonjka, ...

a druga polovina, zapravo jako mali % ljudi je vec nabo svoj milion ustedjen, a kako, jer su stedeli? ne bas, nego tako sto im je kompanija na svaki dolar davala jos jedan, plus je berza isla samo severno, na gore, pa se nakupio taj milion ili slican iznos, neka bude 100 hiljada za 10 godina staza, da ne preterujem, ali ko je odradio ceo svoj radni vek on ima milion i vise, pored ss penzije

Poslednja izmena:
evo da ti objasnim sta je amerika:

polovina ljudi je stalno u minusu, nagomilaju dug na 20 kreditnih kartica i besne automobile ili sta god, pojedu pare, pa odu u bankrot, obrise im se recimo 20'iljadarki, pojela maca, sto cine na 7 oli 8 godina sto je zakonski rok izmedju 2 bankrota, i opet su na nuli, nemaju cvonjka, ...

a druga polovina, zapravo jako mali % ljudi je vec nabo svoj milion ustedjen, a kako, jer su stedeli? ne bas, nego tako sto im je kompanija na svaki dolar davala jos jedan, plus je berza isla samo severno, na gore, pa se nakupio taj milion ili slican iznos, neka bude 100 hiljada za 10 godina staza, da ne preterujem, ali ko je odradio ceo svoj radni vek on ima milion i vise, pored ss penzije
Свако има своје окружење, другачије је у западној Европи, још другачије овде на Балкану, тотално другачије негде у Африци.

Свако има своје окружење, другачије је у западној Европи, још другачије овде на Балкану, тотално другачије негде у Африци.
ja sam samo replicirao na tvrdnju da treba da se stedi na berzi: znaci, treba ako radis za ove koji ti na svaki dolar daju jos jedan dolar, imas duplo para u startu da se obrcu na berzi, ali ako ti kompanija daje djoku, onda ne treba, ili bar od skora bolje pripaziti, da ne bude posle, gde su moje pare, ako se berza prepolovi - ovima opet ostaje njihova polovina cak i ako berza pukne i opadne za polovinu, znaci logika jer jako prosta

Companies With the Best 401(k) Match Plans​

• Activision Blizzard
  • Visa
  • Comcast
  • Apple
  • Microsoft
  • Accenture
  • Amazon
  • Google
  • Netflix
  • Meta
pazi primer
Telecommunications giant AT&T offers employees an 80 percent match on their 401(k) contributions for up to 9 percent of their compensation. Once they have worked at the company for a year, employees are eligible to receive a 100 percent match.
znaci posle godinu dana ides na 100% - toliko te casti kompanija da ti se te pare obrcu na berzi, ti das 100, tvoja firma jos 100, ili maksimalno do 9% od plate, ili ceka
ali ako radis za neku slepacku kopmpaniju ovih benefita nema, dobijes NISTA, I ONDA TI JE GLUPO DA SE KOCKAS NA BERZI samo za svoje pare, a bez tudjih, tj. kompanijskog cascenja

Poslednja izmena:
Па није он измислио топлу воду, многи људи и раније су то радили, мање или више и штедели новац, али проблем је био где улагати.
Развојем технологије, као и јачањем финансијског описмењавања народа долазимо и до тога где улагати новац, од најглупљег типа стана, банке и злата, до берзе или сопственог знања, односно у себе.

Тешко је и мени било да прихватим чињеницу да данас није проблем купити било шта, као и скупо путовање, али проблем је да ли то можеш приуштити, да ли то припада твом материјалном статусу, животном стилу.

Међутим, ако те шопинг ложи да би пумпао допамин, а тога има и код нас мушкараца да се не лажемо, зар није боље купити акцију Нвидие, Aпла или Тесле или кинески Тенсент или Алибабу, него неке брендиране патике, а имаш их 10 пари.
Чак је и ручни сат боља инвестиција, бар можеш продати и за 10 година и узети упола цене коју си платио.
Naravno da on nije izmislio toplu vodu. Problem je što on sve posmatra kroz pare. I što mu je sve što nije vezano direktno za sticanje para glupo i trošak. Baš me interesuje da li dotični zaista živi tako ili... Na stranu što u komentarima pišu da je dotični pare stekao na konto tatinog imena. I poslova sa državom.

ja sam samo replicirao na tvrdnju da treba da se stedi na berzi: znaci, treba ako radis za ove koji ti na svaki dolar daju jos jedan dolar, imas duplo para u startu da se obrcu na berzi, ali ako ti kompanija daje djoku, onda ne treba, ili bar od skora bolje pripaziti, da ne bude posle, gde su moje pare, ako se berza prepolovi - ovima opet ostaje njihova polovina cak i ako berza pukne i opadne za polovinu, znaci logika jer jako prosta

Companies With the Best 401(k) Match Plans​

• Activision Blizzard
  • Visa
  • Comcast
  • Apple
  • Microsoft
  • Accenture
  • Amazon
  • Google
  • Netflix
  • Meta
pazi primer
Telecommunications giant AT&T offers employees an 80 percent match on their 401(k) contributions for up to 9 percent of their compensation. Once they have worked at the company for a year, employees are eligible to receive a 100 percent match.
Постоји и свет изван С.А.Д., замисли када би гледали да имамо сви исте услове, па ко би онда улагао у берзу, а постоје и Американци који немају ту привилегију о којој говориш, значи и њих треба отписати, што је ноторна глупост.

Овде имаш порез на капиталну добит која је 15%, али не важи после 10 година, а у Хрватској је тај порез мањи, а опет у неким земљама западне Европе је дупло већи од српског.

Naravno da on nije izmislio toplu vodu. Problem je što on sve posmatra kroz pare. I što mu je sve što nije vezano direktno za sticanje para glupo i trošak. Baš me interesuje da li dotični zaista živi tako ili... Na stranu što u komentarima pišu da je dotični pare stekao na konto tatinog imena. I poslova sa državom.
Да, али и он сам каже да то није добро за економију земље, јер потрошачко друштво гура економију. Замисли када би свако гледао у фазону ''што да купим кафу у Старбаксу, да сам макар купио њихове деонице, а они сами не купују у мојој фирми''.
Тата му је био нико и ништа, повезују га са неким рођаком.

Реално, ми смо хејтерско друштво, тако је и код Хрвата, кад сам слушао у једном подкасту њиховог предузетника, нисам могао да верујем колико смо исти у фазону да комшији цркне крава.
Овде да тим хејтерима даш 100 хиљада евра, али да им забраниш да се коцкају, да ставе у банку, инвестирају или да купе некретнину, они би сви банкротирали у било којем послу који би изабрали, јер није до пара, ни веза, ни наслеђа, него до њих.

Постоји и свет изван С.А.Д., замисли када би гледали да имамо сви исте услове, па ко би онда улагао у берзу, а постоје и Американци који немају ту привилегију о којој говориш, значи и њих треба отписати, што је ноторна глупост.
heh glupost, pa jel malo siromasnih i ovde, koji idu iz bankrota u bankrot? ili koji nemaju ustedjeno ni $400?
ti trcis celu trku,a neki samo polovinu, pa ako je to posteno, ulazi, ja sam ti rekao kako se neki od nas kockamo na berzi, pola svojih para, a pola tudjih, tj, kompanijskih, jedino tako moze, i to samo ako si u jakoj firmi koja to nudi, kao npr at&t, sto sam ti naveo iznad
Овде имаш порез на капиталну добит која је 15%, али не важи после 10 година, а у Хрватској је тај порез мањи, а опет у неким земљама западне Европе је дупло већи од српског.
i ovde ako mislis ranije da podignes pare sa 401k, placas penale, a inace cekas 60-tu godinu starosti, dok u medjuvremenu pozajmljujes sam od sebe i vracas samom sebi sa mizernom kamatom :D pa ko razume, shvatice sta je MUFTAKI SISTEM

Poslednja izmena:
па ко би онда улагао у берзу,
2024 za ulazak na berzu je najnesrecnije vreme, a to znamo po npr. bafetu i berkshire, jer da treba da se ulaze ne bi povecali kes za skoro duplo, vec bi te pare ulozili umesto sto se ratosiljase epla

Buffett Calls The Top: Berkshire Dumps 100 Million Apple Shares As Unprecedented Selling Spree Boosts Cash To Record $325 Billion Dollars

1730657597768.png

2024 za ulazak na berzu je najnesrecnije vreme, a to znamo po npr. bafetu i berkshire, jer da treba da se ulaze ne bi povecali kes za skoro duplo, vec bi te pare ulozili umesto sto se ratosiljase epla

Buffett Calls The Top: Berkshire Dumps 100 Million Apple Shares As Unprecedented Selling Spree Boosts Cash To Record $325 Billion Dollars

Pogledajte prilog 1636528
Ма кога то занима, берза ти се углавном своди на месечно улагање у индекс СНП 500, дугорочно и то је то. Када дође до пада вредности као што је било 2020. године, онда купуј дупло и колико год можеш, то је други део тактике.
Једина предност је ако си млад, да што раније кренеш са улагањем и као што сам рекао, лоше године су заправо најбоље године.

берза ти се углавном своди на месечно улагање у индекс СНП 500, дугорочно и то је то.
na sta sam ja odgovorio da tako ulazemo mi ameri kojima firme dodaju svoj dolar na nas dolar, a ostali bolje da su kupili kripto valute ili ekstra nekretninu kada su kamate bile rekordno niske

Да, али и он сам каже да то није добро за економију земље, јер потрошачко друштво гура економију. Замисли када би свако гледао у фазону ''што да купим кафу у Старбаксу, да сам макар купио њихове деонице, а они сами не купују у мојој фирми''.
Тата му је био нико и ништа, повезују га са неким рођаком.

Реално, ми смо хејтерско друштво, тако је и код Хрвата, кад сам слушао у једном подкасту њиховог предузетника, нисам могао да верујем колико смо исти у фазону да комшији цркне крава.
Овде да тим хејтерима даш 100 хиљада евра, али да им забраниш да се коцкају, да ставе у банку, инвестирају или да купе некретнину, они би сви банкротирали у било којем послу који би изабрали, јер није до пара, ни веза, ни наслеђа, него до њих.
Pardon strica. Ova jedna firma mu radi dobro. Ali posluje sa državom. Mnoge su mu propale.

Back