Медијска бујица финансијских едукатора, саветника, инфлуенсера у области финансија, мотиватора и бизнис коучева

Poruka
15.890
Приметили сте можда да oве године смо дожели праву бујицу финансијских едукатора, саветника, инфлуенсера у области финансија, мотиватора и бизнис коучева како у ТВ медијима (које ја приметим на ЈТ путем алгоритма, пошто немам ТВ већ 15ак година) тако и на друштвеним мрежама.
Они се углавном баве областима пасивне штедње, улагање у берзу, инвестиционе фондове, а мање подржавају улагање у банке, злато и биткоин, најчешће због шпекулативног система или мале добити, а други део приче је преузетништво. Такође неки од њих су и политички аналитичари, јер политика је уско повезана и са економијом.

ddd-Copy.jpg

Владимир Ђукановић бивши брокер и такозвани вук са Волстрита (није онај што има животињски надимак) је врло брзо означен као ''режимски човек'' само зато што је рекао да је литијум развојна шанса Србије и да то не смемо пропустити. Сада када оптужује режим за несрећу у Новом Саду, вероватно ће бити оптужен од стране режима да је опозиционар. Вероватно је у својим наступима говорио и оно што одговара режиму, али и опозицији. Хоћу рећи да добар део нашег народа је острашћен и нема критичку свест.

Немања Антић и Раде Ракочевић најчешће говоре о темама које се баве предузетништвом, али о штедњи, док Владимир Станковић (бизнис приче) искључиво о предузетништву.

Многи финансијски едукатори и инфлуенсери у медијима обраћају се публици на ти, што има сврху да створи осећај блискости, непосредности и пријатељског односа са гледаоцима или слушаоцима. Овај стил обраћања је често део стратегије за изградњу психолошке блискости, концепта који је уско повезан са социјалном и емоционалном интелигенцијом.

Људе који у медијима говоре о темама попут пасивног инвестирања, предузетништва и личних финансија најчешће називају финансијским едукаторима, финансијским саветницима, инфлуенсерима у области финансија, мотиваторима или бизнис коучевима. Њихова делатност укључује едукацију јавности, дељење личних искустава, савета и стратегија о финансијском успеху, управљању новцем и изградњи пасивног прихода.

Многи од њих баве се разним аспектима предузетништва и инвестирања, па тако могу бити успешни инвеститори, консултанти или предузетници који су изградили властите послове. Њихове активности обично укључују:

1. Креирање садржаја – објављују видео снимке, чланке, подкасте или књиге са саветима и методама за управљање новцем и развој пословања.
  2. Образовање и обука – нуде курсеве или обуке за људе који желе да науче како да управљају својим финансијама или да започну свој посао.
  3. Консултације и саветовање – раде као финансијски консултанти, пружајући савете клијентима о улагањима, креирању буџета, управљању дугом или планирању пензије.
  4. Јавни наступи и радионице – држе предавања, радионице и наступају на конференцијама како би инспирисали и подстакли људе на боље управљање финансијама.
Њихов утицај је велики јер популаризују концепте попут пасивног прихода, раног пензионисања и улагања у фондове и акције, што доприноси широј финансијској писмености јавности.

Ако те брине најезда, опусти се.
Само ће време и њихови резултати рада направити селекцију успешних и мање успешних.
Њихов главни проблем је мало тржиште за њихову делатност.
Тј
Мало људи барата вишком новца.

А нај већа предност и сфера њихових аранжмана су новостечени снс богаташи, који желе да нелегално стечен капитал укалупе у успешан модус пословања.
Тј
Не сналазе се најбоље у фер пословању.

А не знају јадни, да фер пословање више не постоји, баш због њих, новостечених...

U sustini sve je tacno , samo se precuti da ti trebaju ledja...tj uvek ti treba nesto , ili veza u ustanovi gde ces da busis, plasiras usluge, npr klinicki centar ako prodajes nesto iz zdravlja...ili banke ako radis tekuce obrte, moze i na njima dosta da se zaradi , kupis i odmah prodas, tu su najlakse parice, razbijas na chunkove a da banka stoji iza tebe...ali to je obicno politicki povezano , to znaju sve velike firme koje bi po bonitetu ili po obrtu lako dobijale obrtna sredstva od banaka da smo negde u drugoj drzavi , mada sad je svuda korupcija, mozda nije u EU a mozda jeste...

U svakom slucaju , sve te price su kilave ako nemas slobodan tok novca i onda se svodi na pranje para....tj ili se pere novac od droge pa pravis obrte ogromne, ili se peru nekome pare, i to poprilicno donosi korist...jeste kaznjivo, ali Srbija moze se reci zivi na tome sto je sve ljude pretvorila u kriminalce....a one koji nisu je izbrisala gumicom...
Ne znate vi kako je to...malo je onih koji ne pipnu nista kriminalno ...svi misle da su posteni , ali stvarno malo osoba ne uradi nista kriminalno u finansijskom polju...
mozda 10 ljudi u Srbiji , ne vise...od ekonomski aktivnih, nekog penzosa koji uzme penziju ne racunam u privredno aktivnu osobu...

Ако те брине најезда, опусти се.
Само ће време и њихови резултати рада направити селекцију успешних и мање успешних.
Њихов главни проблем је мало тржиште за њихову делатност.
Тј
Мало људи барата вишком новца.

А нај већа предност и сфера њихових аранжмана су новостечени снс богаташи, који желе да нелегално стечен капитал укалупе у успешан модус пословања.
Тј
Не сналазе се најбоље у фер пословању.

А не знају јадни, да фер пословање више не постоји, баш због њих, новостечених...
У потпуности грешиш. Они се управо обраћају теби и мени односно већини форумаша, узео сам за пример овај форум, заправо обраћају се свима који припадају средњој, односно нижој средњој класи и онима који покушавају да допру до те класе.

Ако ти немаш ни динара/евра уштеђевине, они те мотивишу да дођеш до те уштеђевине, али маса људи има неку уштеђевину, хиљаду евра, 10 хиљада, 15 хиљада, а и то је уштеђевина коју инфлација неће поштедети само зато што је мала, већ узима свој проценат годишње.
Твојих рецимо хиљаду евра је велико за тебе, као што је неком богаташу велико 100 хиљада евра, теби је инфлација рецимо прошле године појела 50-100 евра и теби је то много, али и овом богаташу је појела 5-10 хиљада евра ако није заштитио на неки начин тај новац.

Размисли логично, шта ће ти медији да би дошао до СНС богаташа и као да само СНС богаташи постоје. И какав профит би имао од њих, да некоме продаш курс, када далеко већи број људи ће ти купити тај исти курс, а да нису ни богаташи нити морају да буду СНС или Ђилас,Ћута следбеници.

U sustini sve je tacno , samo se precuti da ti trebaju ledja...tj uvek ti treba nesto , ili veza u ustanovi gde ces da busis, plasiras usluge, npr klinicki centar ako prodajes nesto iz zdravlja...ili banke ako radis tekuce obrte, moze i na njima dosta da se zaradi , kupis i odmah prodas, tu su najlakse parice, razbijas na chunkove a da banka stoji iza tebe...ali to je obicno politicki povezano , to znaju sve velike firme koje bi po bonitetu ili po obrtu lako dobijale obrtna sredstva od banaka da smo negde u drugoj drzavi , mada sad je svuda korupcija, mozda nije u EU a mozda jeste...

U svakom slucaju , sve te price su kilave ako nemas slobodan tok novca i onda se svodi na pranje para....tj ili se pere novac od droge pa pravis obrte ogromne, ili se peru nekome pare, i to poprilicno donosi korist...jeste kaznjivo, ali Srbija moze se reci zivi na tome sto je sve ljude pretvorila u kriminalce....a one koji nisu je izbrisala gumicom...
Ne znate vi kako je to...malo je onih koji ne pipnu nista kriminalno ...svi misle da su posteni , ali stvarno malo osoba ne uradi nista kriminalno u finansijskom polju...
mozda 10 ljudi u Srbiji , ne vise...od ekonomski aktivnih, nekog penzosa koji uzme penziju ne racunam u privredno aktivnu osobu...
Све је то тачно, ово је Србија. Али ти си се дотакао само предузетништа, а какве то везе има са улагањем твог вишка новца, односно уштеђевине у пасивно инвестирање, берзу, инвестиционе фондове, злато, биткоине, банку ?

И на крају крајева, зашто ти мораш да пуцаш баш на највеће, на сам врх ? Је л баш мораш да се бавиш предузетништвом који окреће милионе и који је повезан са политиком и на крају са криминалом ? Је л баш сви предузетници су део тога ?
Или ти је то изговор ?

Али највећи богаташ није неки СНС богаташ или неки криминалац како то појединци замишљају, већ је то српски народ који у својим сламарицама држи око 15 милијарди евра. Ови други који већином држе у банкама, не могу ни инфлацију да победе.
Aко знамо да инфлација зна да буде годишње и 10 % чак и више, онда долазимо до цифре да српски народ у једној години зна да изгуби и 1,5 милијарди евра.

Можда је лепо бити комуниста, бити десничар који такође размишља комунистички када је економија у питању, бити попут наших предака који нису имали поверења у било шта, бити теоретичар завере, анархиста, бити хејтер, роб разних идеологија, живети у вечном страху, али то се плаћа годишње 1,5 милијарди евра.

Предузетништво нема никакве везе са тим.

U Srbiji je svako preduzetnistvo povezano sa politikom, otud ako radis domace akcije nemas nikakve garancije da ce biti savesno obavljen menadzment, nego ce kao sto radi npr Telekom, koji je ogromna firma i trebalo bi da bude odlican portfolio , a ustvari je mutno da ne mozes da koristis nista osim insajderske informacije.
A onda to nije to ...

Ja slucajno znam insajderske informacije, a ja sam niko ...tj mozda sam malo poseban u smislu da znam mnogo ljudi i njusim stvari ko tartufe...u mikrogramima, ali opet to nije to...

Jedino sto vole srbi su nekretnine , proizvodnja je mnogo nesigurna i tupava za njih...a drzavne obveznice su solidna investicija...sto verovatno ti savetnici i kazu..
E sad, moze se zaraditi na kurs fluktuacijama, ali ja se tu ne bih igrao jer malo trziste kao Srbija, ne mozes da zaradis a da ne talasas, a kad talasas ebes vlast sigurno...jer ili im otimas zaradu za njihovo talasanje koje je ovako neprimetno i desava se s vremena na vreme ili izazivas sam talase...sto opet primecuju i oni , i onda upadas u krug druzenja sa ljudima koje ne zelis da znas ili su krimosi ili su bia...ali ne bia bia, nego onaj odvratniji deo...

A sve ostalo resavas ili dugotrajnim korupcionim vezama ili trenutnim korupcionim uslugama...prljava je ovo ekonomija, ali dobro nije najprljavija sto moze, ali stoji da je Vucic uprljao poprilicno ekonomiju jer vraca 90te...a i 90tih je bila prljava , totalno , ne samo zbog privatizacija, nego i zbog dojava iz SDK Arkanu pa ih arkan saceka na istovaru pretovaru , luci BG , sacekivao je privatne biznise gde god je stizao...
Naravno umesana i policija, ne kao sluzba nego uvek neka jajara radi u BIA i policiji , uvek...sad jos vise ....proseljacile se sluzbe ...

У потпуности грешиш. Они се управо обраћају теби и мени односно већини форумаша, узео сам за пример овај форум, заправо обраћају се свима који припадају средњој, односно нижој средњој класи и онима који покушавају да допру до те класе.

Ако ти немаш ни динара/евра уштеђевине, они те мотивишу да дођеш до те уштеђевине, али маса људи има неку уштеђевину, хиљаду евра, 10 хиљада, 15 хиљада, а и то је уштеђевина коју инфлација неће поштедети само зато што је мала, већ узима свој проценат годишње.
Твојих рецимо хиљаду евра је велико за тебе, као што је неком богаташу велико 100 хиљада евра, теби је инфлација рецимо прошле године појела 50-100 евра и теби је то много, али и овом богаташу је појела 5-10 хиљада евра ако није заштитио на неки начин тај новац.

Размисли логично, шта ће ти медији да би дошао до СНС богаташа и као да само СНС богаташи постоје. И какав профит би имао од њих, да некоме продаш курс, када далеко већи број људи ће ти купити тај исти курс, а да нису ни богаташи нити морају да буду СНС или Ђилас,Ћута следбеници.
Њихова циљна група су управо ловатори.
Ту је конкретан проценат, права лова.
У чекању таквих се бави основном зарадом, у виду часова, курсева...савета...
Евентуално члан неког одбора...

Наравно да других богаташа, сем снс новостечених не постоје.
То је твоја заблуда,
да ће хоботница која се бави рецимо кружним током или Сергејевим браком остати имуна на успешну породичну компанију.
Макар у виду донације или упошљавања својих чланова ће се итекако наћи на сиси сваког независног бизниса, не знаш где живиш.

U Srbiji je svako preduzetnistvo povezano sa politikom, otud ako radis domace akcije nemas nikakve garancije da ce biti savesno obavljen menadzment, nego ce kao sto radi npr Telekom, koji je ogromna firma i trebalo bi da bude odlican portfolio , a ustvari je mutno da ne mozes da koristis nista osim insajderske informacije.
A onda to nije to ...

Ja slucajno znam insajderske informacije, a ja sam niko ...tj mozda sam malo poseban u smislu da znam mnogo ljudi i njusim stvari ko tartufe...u mikrogramima, ali opet to nije to...

Jedino sto vole srbi su nekretnine , proizvodnja je mnogo nesigurna i tupava za njih...a drzavne obveznice su solidna investicija...sto verovatno ti savetnici i kazu..
E sad, moze se zaraditi na kurs fluktuacijama, ali ja se tu ne bih igrao jer malo trziste kao Srbija, ne mozes da zaradis a da ne talasas, a kad talasas ebes vlast sigurno...jer ili im otimas zaradu za njihovo talasanje koje je ovako neprimetno i desava se s vremena na vreme ili izazivas sam talase...sto opet primecuju i oni , i onda upadas u krug druzenja sa ljudima koje ne zelis da znas ili su krimosi ili su bia...ali ne bia bia, nego onaj odvratniji deo...

A sve ostalo resavas ili dugotrajnim korupcionim vezama ili trenutnim korupcionim uslugama...prljava je ovo ekonomija, ali dobro nije najprljavija sto moze, ali stoji da je Vucic uprljao poprilicno ekonomiju jer vraca 90te...a i 90tih je bila prljava , totalno , ne samo zbog privatizacija, nego i zbog dojava iz SDK Arkanu pa ih arkan saceka na istovaru pretovaru , luci BG , sacekivao je privatne biznise gde god je stizao...
Naravno umesana i policija, ne kao sluzba nego uvek neka jajara radi u BIA i policiji , uvek...sad jos vise ....proseljacile se sluzbe ...
Па и ти пуцаш на велико, желиш да будеш други Мишковић и наравно да у том случају ћеш имати проблем са политичарима и криминалом.
Већина предузетника није у том малом кругу. Опет са друге стране људи који никада нису имали било какав предузетнички посао управо замишљају тако, да су то камиони авиони, па ти се наместе и кримоси и политичари и 90е све у исто време.
Ваљда је то људима изговор да не раде ништа. И наравно постоји та наша култура сигурности и стабилности када је боље не петљати се у то, јер је то нешто прљаво... и новац је генерално прљав.
Ја сам упознао масу људи који се баве дигиталним маркетингом, иновацијама, инвестицијама, стартап пројектима, програмирањем и нико није кукао на 90е, СНС, ДОС, папу Бенедикта, криминал.

Што се тиче Белекса, ту је бедан обрт новца и они спомену нашу берзу ради реда и то понекад ретко, углавном се инвестиција своди на дугорочно улагање у америчку берзу односно индекс фонд СНП 500 и то знају сви који се и мало баве пасивним инвестицијама.

Што се тиче зараде на курс флуктуацијама, мислиш наравно на форекс, то нико од њих не подржава, јер спада у шпекулативне послове.
Већина њих не подржава ни куповину злата, јер и злато је шпекулативно за онога ко купи злато данас када је најскупље, а сутра се деси пад цене злата који може трајати годинама, а ти будеш приморан да га продаш баш када је злато јефтиније. Злато треба чинити мањи део портфолија, никако све и никако да у било чему се ослониш само на једну опцију.

Њихова циљна група су управо ловатори.
Ту је конкретан проценат, права лова.
У чекању таквих се бави основном зарадом, у виду часова, курсева...савета...
Евентуално члан неког одбора...

Наравно да других богаташа, сем снс новостечених не постоје.
То је твоја заблуда,
да ће хоботница која се бави рецимо кружним током или Сергејевим браком остати имуна на успешну породичну компанију.
Макар у виду донације или упошљавања својих чланова ће се итекако наћи на сиси сваког независног бизниса, не знаш где живиш.
Нико ти не брани да живиш у својој заблуди, то је твој свет страха и твоје стање ума.

Права лова ? Па курс кошта 100е до 300е, ако заиста мислиш да ти то треба, а ако анализираш све њих, па онда и стране изворе информација, дођеш до тога да ти и не треба тај њихов курс, јер све можеш наћи бесплато, али на више различитих извора, што ти троши више времена.
Подједнако финансијски неписмени могу бити и они који зарађују 500е и они који зарађују 1000е и они који зарађују 10000е. Свих се то тиче, без обзира што овај последњи може се сматрати СНС богаташем.
Мада до јуче смо били против ДС богаташа, не сећам се да су они процесуирани, дакле и даље су богаташи.

Мој теча је био занатлија, а изузетно штедљив лик и имао уштеђевину око 100 хиљада евра које је држао у сламарици.
Нити је био политички активан, нити је био политичар, нити криминалац, нити је доживео СНС.
Да није живео у Србији и доживео комунизам и 90е, као и нашу традиционалну мржњу према новцу и све наслеђене предрасуде, он би у некој држави истока или запада био милионер, јер би тај новац инвестирао у нешто.

Nemanja Antić je primjer idiota. Primjer za udžbenike. A i ovaj skroz lijevo nije mnogo bolji.
Зашто ?

Iz mog iskustva kod mene ide ovako ....
Sta god da krenem kao posao , to vrlo brzo naraste toliko da pocne da bode oci dvema stetnim grupama, jedno su zavidljivci , koji pocnu da ti sabotiraju sistem , pa ti rastu troskovi obezbedjenja, i krimosi koji bi da ti pokradu ili preuzmu biznis, ali na gotovo, ne ideju , nego konkretno .....

Znaci bukvalno sta god da pocnem da radim, posto imam pristup koji uocava mesta koja su kriticna, vrlo brzo ili ostavis pecat ili pocnes da rastes ili pravis neki prodor...
A onda nastupa sukob...6 meseci je neki prosek, ali nek bude godinu dana, znaci za godinu dana ti imas vec ozbiljne probleme sa kriminalom.
Nemas ako si neko ko pravi biznis na necemu sto je staro , ne donosi nista, nema prestiznu komparativnu prednost, ne unosi znanje, ne povezuje okolinu i uslove u okolini....trupac glupac mala prodavnica, e onda mozes da racunas samo na sitne pljacke korisnika i nocna obijanja i eventualno neki mali reket...ali sve ostalo je vec ozbiljnija prica...

Neverovatno je to kojom brzinom pravis zazubice u Srbiji...ako nisi seljacina...nego ako primenis znanja...
A pri tome si ranjiv zato sto nisi bogatasko dete niti imas milione i kamione od ranijih biznisa u kojima si redovno mutio i pokrao sta se moglo na vreme..

Tako da ulaganje u Srbiji je najcesce pranje nekih para, pravljenje dodatnog posla, npr razvijas prodaju elektroopreme ili poljoopreme a izvor ti je trgovina drogom ili razvijas vinograd koji je dobar jer vezuje i nekretninom i ulaganjima da ne mogu da ti pokradu i otmu ono sto si uzeo na belom prahu....

Omiljena hedonisticka a investiciona shema za narkose u Srbiji...jer ide dosta para a ne vidi se....a kad pocne da se vidi e onda si vec par miliona evra u plusu...

Нико ти не брани да живиш у својој заблуди, то је твој свет страха и твоје стање ума.
Нека буде да је тако.
Права лова ? Па курс кошта 100е до 300е, ако заиста мислиш да ти то треба, а ако анализираш све њих, па онда и стране изворе информација, дођеш до тога да ти и не треба тај њихов курс, јер све можеш наћи бесплато, али на више различитих извора, што ти троши више времена.
Права лова је консултантска услуга неке јаче компаније.
А курсеви су основни приходи.
То сам написао.
Подједнако финансијски неписмени могу бити и они који зарађују 500е и они који зарађују 1000е и они који зарађују 10000е. Свих се то тиче, без обзира што овај последњи може се сматрати СНС богаташем.
Тачно.
С' тим да онај од 500 или 1000 еура неће ни размишљати о улагању.
"Проблеми" почињу са уштеђевинама од 15к+.
Тада човек пожели да се опроба у нечему.

Мада до јуче смо били против ДС богаташа, не сећам се да су они процесуирани, дакле и даље су богаташи.
Ту лежи одговор на прелетање у снс.

Мој теча је био занатлија, а изузетно штедљив лик и имао уштеђевину око 100 хиљада евра које је држао у сламарици.
Нити је био политички активан, нити је био политичар, нити криминалац, нити је доживео СНС.
Да није живео у Србији и доживео комунизам и 90е, као и нашу традиционалну мржњу према новцу и све наслеђене предрасуде, он би у некој држави истока или запада био милионер, јер би тај новац инвестирао у нешто.
Људи попут твог тече више не постоје.

Права лова је консултантска услуга неке јаче компаније.
А курсеви су основни приходи.
То сам написао.
Тачно, али постоји избор. Нешто је за обичне грађане, а нешто и за њих.
Курсеви им углавном нису основни приходи, заправо како коме.

Нека буде да је тако.
И ја сам размишљао попут тебе, јер Србија и Балкан имају навијачки менталитет, где је промена мишљења слабост, кукавичлук, издаја и нешто крајње негативно ... без обзира што политичари имају право на то и њима се то прашта.
Крајишнике је издао Слоба, али многи од њих су остали СПСовци, јер их је срамота да промене партију, да њихов рођак или комшија чују за тај случај. То је део нашег менталитета.
Заправо промена мишљења ти је позитивна ствар, јер бар знаш да ти мозак ради ... имаш критичку свест.
Не мислим конкретно на ову тему, него генерално.

Тачно.
С' тим да онај од 500 или 1000 еура неће ни размишљати о улагању.
"Проблеми" почињу са уштеђевинама од 15к+.
Тада човек пожели да се опроба у нечему.
Грешиш, проблем настаје и са 1000е ако ти тих 1000е стално годинама стоји у сламарици.
Слажем се да већ са 15хиљада+ можеш да креираш диверзификовани портфолио, односно да имаш јаја за више кошева.
Међутим, немој никада да верујеш Балканцу, јер Балканац увек кука, па тако имаш и оне који заиста немају и кукају и оне коју кукају са сламарицом.
Кукају и наши гастоси како је горе тешко, као да желе да утеше овде нас и да нам кажу како не желе да нас виде тамо као конкуренцију.

Ту лежи одговор на прелетање у снс.
Па нису баш сви.

Људи попут твог тече више не постоје.
Грешиш, не мења се менталитет тек тако. Можда нема много њих са 100хиљада евра, али сада има много више оних са 10хиљада евра, а ти не можеш да гледаш на њих као на изоловане случајеве, већ је то једна огромна српска сламарица.

Имаш докторе наука или врсне хирурге, а финансијски неписмени, јер није било никога да их научи. И шта остаје сламарица или 3-5% у банци,а још глупља ствар је купити стан, где ти је опет годишња добит 3 или 4% годишње и то да издајеш на црно, да немаш реновирање, да немаш празних месеци и да те не заврну подстанари.
Како 3-4 % годишње добити на рентирање стана, па сада је орочена штедња у динарима 4-5% ?
Па чак и банка ти нуди више, јер људи не знају да израчунају РОИ, повратак на инвестицију, где ти вредност имовине мораш да поделиш са годишњом добити од ренте и онда видиш да ти треба 30ак година да повратиш уложени новац и да годишњи повраћај тог новца је 3-4 %.

@Гамбино zato što kada bi slušao njega ne bi išao na odmor, slavio rođendane, kupio auto. Samo bi radio i ulagao.
Па није он измислио топлу воду, многи људи и раније су то радили, мање или више и штедели новац, али проблем је био где улагати.
Развојем технологије, као и јачањем финансијског описмењавања народа долазимо и до тога где улагати новац, од најглупљег типа стана, банке и злата, до берзе или сопственог знања, односно у себе.

Тешко је и мени било да прихватим чињеницу да данас није проблем купити било шта, као и скупо путовање, али проблем је да ли то можеш приуштити, да ли то припада твом материјалном статусу, животном стилу.

Међутим, ако те шопинг ложи да би пумпао допамин, а тога има и код нас мушкараца да се не лажемо, зар није боље купити акцију Нвидие, Aпла или Тесле или кинески Тенсент или Алибабу, него неке брендиране патике, а имаш их 10 пари.
Чак је и ручни сат боља инвестиција, бар можеш продати и за 10 година и узети упола цене коју си платио.

И ја сам размишљао попут тебе, јер Србија и Балкан имају навијачки менталитет, где је промена мишљења слабост, кукавичлук, издаја и нешто крајње негативно ... без обзира што политичари имају право на то и њима се то прашта.
Крајишнике је издао Слоба, али многи од њих су остали СПСовци, јер их је срамота да промене партију, да њихов рођак или комшија чују за тај случај. То је део нашег менталитета.
Заправо промена мишљења ти је позитивна ствар, јер бар знаш да ти мозак ради ... имаш критичку свест.
Не мислим конкретно на ову тему, него генерално.
Бирање мањег зла је наша дисциплина.
Не треба бити наиван и мислити да у опцији која ти је ближа нема лопова и каријериста.
Докле ће токво стање опстати, видећемо.
Грешиш, проблем настаје и са 1000е ако ти тих 1000е стално годинама стоји у сламарици.
Слажем се да већ са 15хиљада+ можеш да креираш диверзификовани портфолио, односно да имаш јаја за више кошева.
Међутим, немој никада да верујеш Балканцу, јер Балканац увек кука, па тако имаш и оне који заиста немају и кукају и оне коју кукају са сламарицом.
Кукају и наши гастоси како је горе тешко, као да желе да утеше овде нас и да нам кажу како не желе да нас виде тамо као конкуренцију.
Тек се један мањи број појединаца интересује за услуге финансиских гуруа.
Већина која нема новац, воли да чује ток размишљања пословних људи, а они имају привид да су "дотакли жицу" и ухватили нит и да људи слушају њихове савете.
Па нису баш сви.
Када учествујеш на тендеру и иако имаш бољу пословну позицију буде изабрана нека друга фирма блиска режиму.
Да ли си ти учествовао у игри?

Баш сви богаташи се на овај или онај начин довијају новој пословној етици.
Приморани су.

Грешиш, не мења се менталитет тек тако. Можда нема много њих са 100хиљада евра, али сада има много више оних са 10хиљада евра, а ти не можеш да гледаш на њих као на изоловане случајеве, већ је то једна огромна српска сламарица.

Имаш докторе наука или врсне хирурге, а финансијски неписмени, јер није било никога да их научи. И шта остаје сламарица или 3-5% у банци,а још глупља ствар је купити стан, где ти је опет годишња добит 3 или 4% годишње и то да издајеш на црно, да немаш реновирање, да немаш празних месеци и да те не заврну подстанари.
Како 3-4 % годишње добити на рентирање стана, па сада је орочена штедња у динарима 4-5% ?
Па чак и банка ти нуди више, јер људи не знају да израчунају РОИ, повратак на инвестицију, где ти вредност имовине мораш да поделиш са годишњом добити од ренте и онда видиш да ти треба 30ак година да повратиш уложени новац и да годишњи повраћај тог новца је 3-4 %.
То је мртав новац.
Не кривицом оних који штеде, већ кривицом оних који праве пословну праксу која њима одговара.

Bila facebook grupa na srpskom internetu koja vam je za svega 500 dinara davala dojavu o nameśtenoj utakmici.
Iz policije kažu da su tako pribavili 54.000.000 dinara.

Ima samo jedno pitanje bez odgovora:
Znate li šta se dešava sa utakmicom čiji se ishod sazna masovno a vidi se statistički?
POSTPONED

Dakle, zašto bi neko za 500 dinara ...
Ma ne vredi...

Isto i ovi "kako dobiti pare na dugme, uplatite 300€"

Бирање мањег зла је наша дисциплина.
Не треба бити наиван и мислити да у опцији која ти је ближа нема лопова и каријериста.
Докле ће токво стање опстати, видећемо.
Па увек је постоји то, мање зло је живети и у оваквој Србији, него у Молдавији, Украјини, Македонији.
Тек се један мањи број појединаца интересује за услуге финансиских гуруа.
Већина која нема новац, воли да чује ток размишљања пословних људи, а они имају привид да су "дотакли жицу" и ухватили нит и да људи слушају њихове савете.
Све је то релативно, када говоримо о томе ко има, а ко нема новац. Имаш за 10 пари брендираних патика, а немаш за један курс који кошта 100, 200 евра. Имаш за скупа летовања, а немаш за нешто друго.
На крају крајева, ако имаш мало мозга, све ћеш наћи бесплатно, али мора да се истражује, мора понекад и да се зна енглески језик итд.

Услуге финансијских гуруа, саветника итд ? Ако мислиш на консултације, онда да, јер они наплаћују од 1000-5000 евра, али ако мислиш на курсеве, па тога имаш и у књигама за 500 динџи. Је л 500 динара много ? Имаш и финансијске гуруе, који нису познати, а има их на друштвеним мрежама, код њих су курсеви дупло јефтиније, а консултације и по неколико пута.

Шта за тебе значи већина која нема новац ? Колика је та већина у процентима ? Колико то мораш имати мало новца, да би ти рекао за некога да нема новца ?

Какав је то привид, ако сазнаш да постоје инвестициони фондови, како функционишу, ако сазнаш да постоје онлајн банке преко који можеш да уплаћујеш у такође онлајн брокерске куће и да учествујеш у берзи ? О каквом привиду ти говориш, није то предузетништво па да ти треба идеја, већ имаш процес који треба да упознаш и то је то.

Када учествујеш на тендеру и иако имаш бољу пословну позицију буде изабрана нека друга фирма блиска режиму.
Да ли си ти учествовао у игри?

Баш сви богаташи се на овај или онај начин довијају новој пословној етици.
Приморани су.
Прво, имам више предузетничких идеја и никада ми на памет није пао тендер. Апсолутно ме не занима тендер, нити се већина предузетничих послова врти око тендера.

Друго у предузетништву нема идеологије, ако мораш да се цимаш са тендерима, буди и ти део режима, учлани се у жуте, црне, црвене и бори се. Учествуј у игри, ако су правила такава.

То није нова пословна етика, а није тачно да су сви исти и да сви морају бити део режима. То је већ политичка демагогија и нема везе са предузетништвом.

Проблем са обичним људима који не познају приватне бизнисе је тај што они замишљају само онај мали део бизниса који је везан за политику, тендере, сиву зону, криминал итд. Купи бре њиву и засади нешто, продај некоме и реци ми какве то везе има са тендерима, режимом, опозицијом, Путином, папом Бенедиктом 14им или ко је већ умешан у српске бизнисе.
Не, овде све мора преко ноћи да се заради и да то буду милиони или то или ништа, мотај каблове.

Bila facebook grupa na srpskom internetu koja vam je za svega 500 dinara davala dojavu o nameśtenoj utakmici.
Iz policije kažu da su tako pribavili 54.000.000 dinara.

Ima samo jedno pitanje bez odgovora:
Znate li šta se dešava sa utakmicom čiji se ishod sazna masovno a vidi se statistički?
POSTPONED

Dakle, zašto bi neko za 500 dinara ...
Ma ne vredi...

Isto i ovi "kako dobiti pare na dugme, uplatite 300€"
Ти наводиш пример криминала, увек ће бити тога. Имаш оног дегенерика Пљугицу што је наступао са Десингерицом који се јавно хвалио да је учествовао у форекс шемама, тако што је узимао паре од клинаца и као пласирао на форекс, а сваком 100том да неки динар да испадне да је неко добио. Пази форекс је легалан, али ако те занима улажи сам, а не да дајеш паре другима да то као раде уместо тебе.
Огромна већина људи и не зна шта је форекс, а берзу замишља као неку шпекулативну шему, без обзира што је краљевина Југославија имала своју берзу која је била одлична за то време, а онда су нас комунисти научили да је то све превара, да паре смрде и да они треба да их деле.

Држава дозвољава да највећи спортски спозори буду кладионице, да их има на сваком ћошку, да ангажују глумце, спортисте и друге јавне личности у својим рекламама и то је нешто нормално и ту нема никакви предрасуда ни теорија завере, али када су у питању ови ликови из ове теме, онда је то велики проблем.

Ваљда је нормално у Србији бити поносан што си финансијски неписмен и што идеш у кладионицу, а све је то повезано.

Ти наводиш пример криминала, увек ће бити тога. Имаш оног дегенерика Пљугицу што је наступао са Десингерицом који се јавно хвалио да је учествовао у форекс шемама, тако што је узимао паре од клинаца и као пласирао на форекс, а сваком 100том да неки динар да испадне да је неко добио. Пази форекс је легалан, али ако те занима улажи сам, а не да дајеш паре другима да то као раде уместо тебе.
Огромна већина људи и не зна шта је форекс, а берзу замишља као неку шпекулативну шему, без обзира што је краљевина Југославија имала своју берзу која је била одлична за то време, а онда су нас комунисти научили да је то све превара, да паре смрде и да они треба да их деле.

Држава дозвољава да највећи спортски спозори буду кладионице, да их има на сваком ћошку, да ангажују глумце, спортисте и друге јавне личности у својим рекламама и то је нешто нормално и ту нема никакви предрасуда ни теорија завере, али када су у питању ови ликови из ове теме, онда је то велики проблем.

Ваљда је нормално у Србији бити поносан што си финансијски неписмен и што идеш у кладионицу, а све је то повезано.
Forex Tradex Kurcex Palcex

Kladionica je za sirotinju
Burza za milijardere
A taj Forex za naivnu srednju klasu

Princip je isti ostalo su nijanse

@Гамбино

Imali mi jednog komšiju, mlatio on lepe pare
nije morao ni da nam govori dal je 2 ili 3 hiljade mesečno, videlo se po garderobi i po učestalosti korišćenja taxi-ja i omalovažavanja drugih oko sebe uz pravilan vokabular za tu svrhu....

Ovde na forumu Džegi napržila @Alter_Ego_ koji je umeo da se razmaše teorijama... Medjutim Džegi u jednom momentu kaže da su puknute dobre pare i ko zna šta je sa detaljima kad je u stalnom banu

Komšija sa početka priĉe prodaje neku jaknu iz Švedske u pola cene, obukao dva puta...

Не, овде све мора преко ноћи да се заради и да то буду милиони или то или ништа, мотај каблове.
Балканци..како си их категорисао, ће радије да узму 2% сигурног колача, него 3-4% ризичних.
Можда то и нервира неког финансиски писменог, али тако је.

Forex Tradex Kurcex Palcex

Kladionica je za sirotinju
Burza za milijardere
A taj Forex za naivnu srednju klasu

Princip je isti ostalo su nijanse
Сиротиња нема леба да једе, кладионице млате милионе од ниже средње класе и осталих који имају да им дају.

Берза је за свакога, ко има бар 50е месечно вишка да пласира на СНП 500 индекс фонд и улаже дугорочно.
Да је берза за милијардере, па пропала би преко ноћи, јер већина учесника у берзи су обични људи са запада и истока, средња класа која зарађује пар хиљада долара/евра, па затим долазе милионери, па тек на крају ових који има најмање то су милијардери.

То што смо ми комуњарско друштво, мислим на цео Балкан, то је наш проблем, али дошао је интернет, технологија напредује и више не морамо да зависимо од локалних брокера и домаћих берзи.

Сиротиња нема леба да једе, кладионице млате милионе од ниже средње класе и осталих који имају да им дају.

Берза је за свакога, ко има бар 50е месечно вишка да пласира на СНП 500 индекс фонд и улаже дугорочно.
Да је берза за милијардере, па пропала би преко ноћи, јер већина учесника у берзи су обични људи са запада и истока, средња класа која зарађује пар хиљада долара/евра, па затим долазе милионери, па тек на крају ових који има најмање то су милијардери.

То што смо ми комуњарско друштво, мислим на цео Балкан, то је наш проблем, али дошао је интернет, технологија напредује и више не морамо да зависимо од локалних брокера и домаћих берзи.
To mešetarenje pravi hiperinflaciju :D

Back