• Dragi prijatelji, kreiran je nov forum "Socijalna zastita" na kome ce se pricati o svim pitanjima vezanim za ovu aktuelnu temu u drustvu

Medicinski kanibalizam

Sensei

Master
Moderator
Poruka
44.635
U 16. i 17. veku, mnogi Evropljani (posebno imućni) konzumirali su delove ljudskog tela (koji su uključivali kosti, lobanju, pa čak i krv) verujući da ih leči od bolesti.

Naziv za to je medicinski kanibalizam.

Salo i kosti su često vađene iz leševa, čak i iz egipatskih mumija, u istu svrhu.

Na primer, ljudska lobanja pomešana sa čokoladom korišćena je za lečenje krvarenja. Što se ljudske krvi tiče, morala je da bude sveža koliko je mogla.


main-qimg-5793586ab16d02a444808a09d3d144e6.jpg


Da ne nabrajam dalje?
 

Sensei

Master
Moderator
Poruka
44.635
paracelsus-swiss-alchemist-science-photo-library.jpg

Nemačko-švajcarski lekar Paracelzus iz 16. veka verovao je da je krv dobra za piće, a jedan od njegovih sledbenika je čak predložio uzimanje krvi iz živog tela.

Iako se čini da to nije bila uobičajena praksa, siromašni, koji nisu uvek mogli da priušte prerađena jedinjenja koja se prodaju u apotekama, mogli su da steknu prednosti kanibalske medicine tako što bi bili po strani na pogubljenjima, plaćajući mali iznos za šolju još tople krvi osuđenika.

Dželat se smatrao velikim isceliteljem u germanskim zemljama. Bio je društveni gubavac sa gotovo magičnim moćima.

Za one koji su više voleli da im je krv kuvana, recept franjevačkog apotekara iz 1679. opisuje kako se od nje pravi marmelada.
 
Poruka
9.298
Da biste mogli da kreirate nove teme, trajno koristite svoje ime i ne pogađate stalno slike - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.