Medicina ili farmacija?

To je kao kada bi se dvoumila između, na primer, japanskog i španskog jezika samo na osnovu toga što hoćeš da studiraš neki strani jezik. Često se upoređuju medicina i farmacija, budući studenti se dvoume koji od dva fakulteta da upišu, a uglavnom pojma nemaju da između njih postoji ogromna razlika, mnogo veća nego što bi neko neupućen pretpostavio. Farmacija je bliža studijama hemijskog inženjerstva i biotehnologije, prve tri godine imaš brdo najrazličitijih vrsta hemije, dok je medicina, pa- medicina. :) Eto, kada sam je ja upisivao, farmacija nije bila u planu ni pod B, C, D, F... Jednostavno, više sam znao hemiju nego što sam je nešto preterano voleo, pa sam rešio da izbegavam fakultete koji se u toj meri na njoj baziraju. Iskreno, ne znam kako bih i da li bih bio u stanju da savladam to gradivo. E, sad, što se isplativosti tiče, tu su stvari više nego jasne: ako ti je glavini motiv novac i lako pronalaženje posla u struci posle diplomiranja, ne razmišljaj dalje nego trk na farmaciju! Tu posle 5 godina (teškog!) studiranja dobiješ diplomu sa kojom možeš da radiš to što već farmaceuti rade, brzo nalaziš posao koji je dobro plaćen, dok posle 6 godina (teškog!) studiranja medicine i pola godine kliničkog staža dobijaš diplomu lekara opšte prakse (dr med.) sa kojim ne možeš da radiš skoro ništa. Razlog je taj što lekara opšte prakse na Birou ima oko 2000, a specijalizacije se dobijaju izuzetno teško. Takođe, na studijama medicine ti se više forsira teorijsko znanje nego praktično, a teorija se vrlo lako zaboravlja, pa prosečan lekar opšte prakse, isceđen posle dugog i teškog studiranja, isfrustriran zbog višegodišnjeg sedenja na Birou često nije ni za šta.

Ako nisi za preveliko i preteško učenje, upiši smer biohemiju na farmaciji, jer su im uveli stopostotnu bolonju i sve im maksimalno olakšali, završićeš u roku a nećeš se namučiti. Poznajem i ljude sa opšteg smera, ali znam da se mnogo više muče od ovih na biohemiji, koji se zajebavaju... Ja studiram medicinu, ali ovde je sistem i dalje skroz po starom, znači nema primenjivanja bolonje, uče se knjižurine od po 1000 strana i više i sve se polaže odjednom, i većina predmeta su dvosemestralni... I dalje je prolaznost na prve tri godine jako mala. Kad sam bio II godina, skoro 200 ljudi iz generacije je palo godinu. Ne znam koje si godište, ja ti kažem kako je trenutno sad, ali to će se možda nekad i promeniti...

Posla nema kad se završi medicina, mada, ako si iz unutrašnjosti i ne želiš da ostaneš u Bg-u nego da se vratiš u svoj matični grad, tu ćeš lako naći posao, ali nemoj previše da se nadaš da ćeš dobiti specijalizaciju koju želiš, nego se zahvali Bogu da dobiješ i onu koja ti se nudi...

Ne znam koja si godina, ja sam 2004. upisao faks, mi smo bili ona prva reformisana generacija, daleko je od savršenog, ali bogu dragom hvala što me nije zahvatio onaj stari kurikulum, verovatno bih celu stvar batalio i pre januarskog roka! Svi naši veliki, dvosemestralni predmeti, tada su bili trosemestralni; ne kažem da su oni nešto tom reformom redukovali gradivo, ali mislim da bi mi anatomija u tri semestra došla glave! Prve tri godine su realno smrt, ali meni je prva bila gora od druge i treće zajedno. Tada sam bio u najozbiljnijoj dilemi da li da napustim fakultet; ne kažem da uspona i padova nije bilo i posle, ali na prvoj sam prošao i uspešno ''pregurao'' gadan krizni period. Ništa mi se od ''velikih'' predmeta nije sviđalo, ajde anatomija i histologija, ali čak sam i genetiku omrzao. Mislim, kad mi je omiljeni bio engleski, šta reći, a kao se školujem za lekara! OKP i prva pomoć su bili sprdnja, ali me je i to malo izvuklo, bilo mi je interesantno. Ali, anatomija kad me nije upropastila. Znači, plakao sam i učio ono, od čega danas ako znam 15 posto glavu sečem! Da kaže čovek kako je teško pa ajde, ali nije to matematika, nije fizika, nemaš bog zna koliko da ''kapiraš'', nego treba nabubati ono gradivo... Otvoreno kažem ''nabubati'' jer sam ja to položio samo zahvaljujući predanosti i radu koji je podrazumevao suvo danonoćno biflanje! Nije to nešto čime se čovek treba ponositi i nikome ne preporučujem takav način rada, ali ja to jednostavno nisam mogao da osmislim i naučim sa razumevanjem. Ko može- svaka mu čast. Mnogo sam se tada nervirao, postao sam mrzovoljan i inertan, rukopis mi se promenio, postao je neuredniji. Dok sam živeo u Zrenjaninu, bar dvaput nedeljno sam odlazio na bazen, koji mi je od kuće udaljen oko 5 km, dok sam u BG bio i još sam na Zvezdari, 20-tak minuta peške od Taša i onog sportskog centra na Vračaru, a tokom prve godine nijednom nisam otišao na plivanje. Oko 6 kg sam smršao, propušio sam, pio dosta guarane, dešavalo mi se da se hrana ubuđa u frižideru, a ja nekad ne pojedem ništa ceo dan ili jedem neko đubre od čipseva i slatkiša. Ma, haos, ko razume- shvatiće! :) Čak i kad sam se rešio anatomije- beše treća sreća- i ostalog, pomislim, brate, tek prva godina prođe, kakvih li su tek ostalih pet! Ali, bio sam na budžetu, ajde da probam, pa šta bude, i ne pokajem se, fiziologija me je preporodila! Obožavao sam taj predmet, Gajton mi je bio malo, imao sam još dve Mujovićeve knjige, onu Mitrovićevu, plus PDF Ganonga i Berna & Levija na engleskom. Na drugoj me je gnjavila biohemija, a na trećoj farma i ona statistika, ali sam to ''ispeglao'' fiziologijom i patofizom, našao sam neki balans. Prolaznost katastrofa, svake godine otpadne 100-200 studenata. Međutim, od 4. je sve bilo mnogo opuštenije. Bilo je više da se radi, ali se do tada već stekne rutina i neki sistem učenja koji odgovara tom tempu i količini gradiva. Takođe, konačno učiš nešto konkretno i opipljivo vezano za pravu, kliničku medicinu, što većini studenata odgovara. Ne znam kako je kod vas sada, ali mi smo na te tri kliničke godine imali mnogo manje obnovaca. Meni su dobro naučene fiziologija i patofiza pomogle da mi onolika interna ostane u baš lepom sećanju. E, sad, ja sve to u roku završih, bogu hvala, meni je bilo bitno da se prođe, prosek nisam jurio, verovatno je to doprinelo, ali sam ga na klinici lepo popravio. A danas predajem engleski u jednoj privatnoj školi stranih jezika, ima tome već par meseci. Da ne propadnu one pare bačene na goddamn C1! Mada, i taj posao je došao preko veze! ;) Ja bih voleo da specijaliziram neurologiju- nema šanse, pa sad čekam, najavljuju olakšano dobijanje specijalizacija anesteziologije, videću šta je konkretno u ponudi pa ću razmisliti (prvenstveno što mi to ''smrdi'' na neku naprednu hemiju). Ali, iz ove perspektive i sa ovom ''pameću'' ni danas ne bih razmatrao upisivanje farmacije, uz sve mogućnosti dobrog uhlebljenja. Jednostavno, tvrdim da je ona mnogo manje bliska medicini u odnosu na to neko opšte mišljenje. Hemiju sam uvek nekako više znao nego što sam je voleo, a ona je tamo osnova celog školovanja. Teška je farmacija, ne mnogo (ako je uopšte) lakša od medicine. Ako ništa drugo, nekako mi se čini da ne postoji tolika mogućnost bubanja kao kod nas.

Auuu, čoveče, kako je tebi zanimljiv život... Od doktora, dogurao do profesora engleskog. z:lol:

Ahaha, mili em dragi kolega, vidimo se za godinu i po do dve kada završite fakultet, znate kako kažu, ko se poslednji smeje... z:) Šalim se, svu sreću ti želim i nadam se da će se dotad i sistem malo promeniti. Ka boljem, naravno. A ja se polako spremam i skupljam dokumenta, prijaviću se na martovskom konkursu za anesteziju, pa šta bude. Anestezija mi je uvek bila zanimljiva kao fundamentalni deo moderne medicine, ali nikad nisam pomišljao njome da se bavim profesionalno, školovanje mi deluje dosta teško, a posao je baš odgovoran. Međutim, Ministarstvo je olakšalo samo dobijanje anesteziologije, patologije, radiologije i radioonkologije (iskreno, ja sam mislio da je ova poslednja subspecijalizacija). E, sad, mene zanima isključivo klinika, tako da patologija otpada, a nešto baš i ne volim te skalamerije što šire jonizujuće zrake, pa mi ostaje anestezija. A i teaching ide dobro, bogu hvala. Ovi na B2 nivou moraju da prevode dosta obimne tekstove iz različitih oblasti, pa sam im davao nešto o istraživanjima Goldžija i Ramon i Kahala. Povezao sam se i sa nekim ljudima iz izdavaštva, pa možda krenem i da prevodim raznu treš literaturu, ali to je još na dugom štapu jer oni i traže ljude bez Filološkog fakulteta da bi na osnovu toga obarali cenu po tabaku prevedenog teksta, pa ću videti kakve će uslove ponuditi i kako ću stajati sa vremenom jer dan kao da mi je sve kraći, stalno sam u nekom cajtnotu, ne pamtim ni kad sam pregledao ovaj forum.

Hvala Vam na ovim savetima. niste zakasnili, jer tek trebam da upishem fakultet. Dugo vremena sam razmishljala sta i ipak sam se odlucila za medicinu. jer ne vidim sebe kao farmaceuta. taj posao mi se nesto i ne svidja, a shto se tice novca msm da on nije bitan u zivotu. s druge strane, od kako znam za sebe, ja sam za medicinu i zato sam se odlucila za nju. Hemiju ne volim bas preterano, ali znam je solidno... msm da nije teska, jer kad nesto jednom shvatis dobro to ti uwek ostaje u mozgu. a opet sto se tice bubanja, to mogu. znala sam da u I-om razredu srednje shkole uchim do 3 sata nocu i dan danas to radim, tako da mi to nije teshko. ali opet imam neki strah. shta ako ne uspem? shta ako padnem prijemni? nemam to samopouzdanje da cu da uspem i uwek sumnjam u sebe iako su rezultati uwek pozitiwni. zato sam pochela josh u novembru sa pripremama iz hemije i do sada sam pola uradila dva puta, a biologiju josh nisam pochela... smatram da za njeno bubanje mi ne treba vise od 2 meseca.. tako da idem na medicinu, pa shta bude bude... ili cu da wam budem kolega ili me chekaju budak i motika... :) Iskreno, vam hvala na ovim savetima... :D :D

Hvala Vam na ovim savetima. niste zakasnili, jer tek trebam da upishem fakultet. Dugo vremena sam razmishljala sta i ipak sam se odlucila za medicinu. jer ne vidim sebe kao farmaceuta. taj posao mi se nesto i ne svidja, a shto se tice novca msm da on nije bitan u zivotu. s druge strane, od kako znam za sebe, ja sam za medicinu i zato sam se odlucila za nju. Hemiju ne volim bas preterano, ali znam je solidno... msm da nije teska, jer kad nesto jednom shvatis dobro to ti uwek ostaje u mozgu. a opet sto se tice bubanja, to mogu. znala sam da u I-om razredu srednje shkole uchim do 3 sata nocu i dan danas to radim, tako da mi to nije teshko. ali opet imam neki strah. shta ako ne uspem? shta ako padnem prijemni? nemam to samopouzdanje da cu da uspem i uwek sumnjam u sebe iako su rezultati uwek pozitiwni. zato sam pochela josh u novembru sa pripremama iz hemije i do sada sam pola uradila dva puta, a biologiju josh nisam pochela... smatram da za njeno bubanje mi ne treba vise od 2 meseca.. tako da idem na medicinu, pa shta bude bude... ili cu da wam budem kolega ili me chekaju budak i motika... :) Iskreno, vam hvala na ovim savetima... :D :D

Ovo kao da sam ja pisao z:)
Znam kako je nemati puno samopouzdanja ali dok su rezultati pozitivni - ne obracaj previse paznje
I ja sam isto prvo krenuo sa hemijom; biologiju nisam puno radio ali ako ides u prirodni smer, nece ti trebati vise od dve nedelje da je obradis

Sa srecom i da svi upisemo (na budzet)!

prirodni :D nikad nisam imala samopouzdanje i mislim da ga nikad necu ni imati :D tako da idemo pa sta bude, nek bude... :) e sad, sta mislish, sto se mnogi odlucuju da upisu medicinski u Beogradu nego u Kragujevcu? ja msm da su oba fakulteta dobra! mada, meni je cilj Beograd, ali pokusacu i u Kragujevcu. nishta ne gubim :D

Evo, kod mene u razredu 6 ljudi hoce medicinski u Beogradu, i jos ja jedini hocu u Novom Sadu z:lol:
Kontam da vecina ljudi ide po onom: kud svi Turci, tu i mali Mujica; tacno da je u Beogradu najpoznatiji i verovatno najtezi fakultet, ali mislim da se sve na kraju svodi na tebe i to koliko si ti spreman ucis.
Ako ti je Kragujevac prakticniji i/ili ces tamo imati bolje uslove za rad, ponosno idi tamo :deda:

kod mene u celoj gimnaziji samo ja medicinsku... :D pa ti widi :D a probacu i u Kragujewcu i u Bg-u pa gde upadnem... jer to su isti fakulteti, isto swe, samo shto se wishe ceo Beogradska diploma, kao da je ona od zlata a owa od gowana :D samo da ne budu prijemni istog dana :D e onda moracu da odluchim gde cu :D ali obavezno cu da pokusam na oba... :D z:poz: z:shock:

to i ja msm da jeste.. jer prvo sam htela da konkurisem na VMA, ali i na njoj je prijemni isti dan kad i na ostalimk medicinskim fakultetima... :) a to stv nije fer... ja msm da se na ostalim fakultetima razlikuju... a nama na svim fakultetima isti dan, i jos ti krknu i hemiju i biologiju u isti dan, pa ti vadi ochi... ali tako nam i treba kad hocemo da budemo doktori... :D mada, ipak postoji i drugi upisni rok :D :D

Pa da, VMA zvuci sjajno, a ako ne upadnes (sto nije neverovatno), mozes da slikas za medicinu te godine, ili bar za budzet - zlotvori z:hm:
Ali i to sto kazes: imam osecaj da ce nam prijemni biti najmanja teskoca sto se tice fakulteta z:D

Pa da, VMA zvuci sjajno, a ako ne upadnes (sto nije neverovatno), mozes da slikas za medicinu te godine, ili bar za budzet - zlotvori z:hm:
Ali i to sto kazes: imam osecaj da ce nam prijemni biti najmanja teskoca sto se tice fakulteta z:D

da :D a i ja sam chula da oni u okwiru drzave primaju 20 :D znash kad cu da budem u tih 20? kad na wrbi rodi grozdje :D :D ma samo da upishem i da se zawrshi taj prijemni i imam da uzhiwam :D samo kad se setim kako sam se pripremala za prijemni za srednju, dodje mi da se ubijem :D umesto da tada uzhiwam, ja sam uchila kao nenormalna :D narednih 6 godina, ako da bog, ima da prowedem uz knjigu.. :D samo ce mi biti zhao shto owaj period nisam wishe iskoristila za zezanje :D ali *** :D kod mene ti je samo knjiga i knjiga :D

da :D a i ja sam chula da oni u okwiru drzave primaju 20 :D znash kad cu da budem u tih 20? kad na wrbi rodi grozdje :D :D ma samo da upishem i da se zawrshi taj prijemni i imam da uzhiwam :D samo kad se setim kako sam se pripremala za prijemni za srednju, dodje mi da se ubijem :D umesto da tada uzhiwam, ja sam uchila kao nenormalna :D narednih 6 godina, ako da bog, ima da prowedem uz knjigu.. :D samo ce mi biti zhao shto owaj period nisam wishe iskoristila za zezanje :D ali *** :D kod mene ti je samo knjiga i knjiga :D

ne sekiraj se, nećeš tako i kad kreneš na fax..možda na početku, zamrzi čoveka posle :lol:

ne pitaj :D ja radim iz zbirke iz 2003 godine za swe medicinske fakultete, sa samo 1200 zadataka ( i da se pohvalim preshla sam neorgansku, a to je pola i sad je prelazim josh jednom) :D a skoro sam uzela sa BG fakulteta nowu zbirku, ima i ona oko 1000 zadataka, a neki su slichni sa onima iz owe prwe zbirke, tako da planiram i nju da uradim :D i msm da je to saswim dowoljno :D :D ja msm da cu hemiju pre da spremim nego biologiju :D nju nikako da pochnem da sprema :D a nema mnogo :D

Da ne pise mozda na toj zbirci od 1000 zadataka "Zbirka zadataka za prirpremu prijemnog ispita iz hemije", ima 15 + 15 oblasti i pisala je grupa autora, ukupno nekih 9, sa svih fakulteta? z:)
I ja cu biologiju na kraju da otaljam: vecina gradiva je iz 4. godine a glupavo mi da ucim unapred sve sto radimo...

Back